Uskomukset
Tähtitieteen uutisia lukiessa tulee väkisin mieleen uskomusten kehittely. Ollaan jostain huojunnasta päätetty, että kaukaista tähteä kiertää jokin. Yhtäkkiä se päätetään kiviplaneetaksi, joka on elämän vyöhykkeellä nestemäisine vesineen. Ja suurella todennäköisyydellä planeetalla on alkeellista elämää. Tavallaan valitaan jostain ehkä mahdollisesta aika rennosti mukatietoa.
Näitä uskomuksia on kaikesta maan ulkopuolisesta mitä ei kunnolla ole voitu oikeasti todeta.
Miten suuri osa kaikesta maan ulkopuolisesta (toden kaltaisena julkaistusta) lienee aivan uskon tasolla? Onkohan maan ulkopuolisesta huuhaa-tiedon osuus 1 %, 10 %, 50 %, 90 % vai kenties 99,9... %.
Tämä skeptisyyteni saa hieman korville Titan-tutkimuksesta. Piilossa olevasta oli osattu aika hyvin "päättää" etukäteen mitä siellä on.
Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula
Kannattaisi lukaista kulloiseenkin uutiseen liittyvät varsinaiset tutkimukset havaintoineen, johtopäätöksineen ja perusteluineen. Silloin voisi perustellusti miettiä mitä ne kyseiset havainnot tarkkaan ottaen ovat, mikä tuloksissa on perusteltua ja millä tavoin johtopäätökset on perusteltu. Ymmärrän kyllä sen edellyttävän vaivannäköä ja asiantuntemusta, mutta silti se on vähimmäisvaatimus perustellulle kannalle "rennosti valitusta mukatiedosta".
Ja jos Paul haluat tietää tarkemmin jostakin tietystä tähtitieteeseen liittyvästä tuloksesta tai uutisesta niin kysy ihmeessä lisätietoja aiheeseen liittyvässä ketjussa tai vaikka tuolla: Kaikki mitä haluat tietää tähtitieteestä, kysy, vastaa...
Luultavimmin on kyse tuosta popularisoinnin harhasta. Mutta pieni epäilys jää...
Toisaalta tämä asettaa vaatimuksen. Ensin pitää valita julkaisun taso ellei halua tulla mukatiedotetuksi. Sen verran olen asettanut tasoa etten suostu populaarijulkaisuista lukemaan ....n ....ä.
Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula