Seuraa 
Viestejä45973

Palstalla on paljon puhetta ollut ruokavaliosta, siitä mikä on hyvästä ja pahasta, karppauksesta, vitamiineista jne, mutta entäpä pieni juuri syömään opetteleva vauva?

Miten rakentaisit alle 1-ikäisen ruokavalion optimaaliseksi? On tullut luettua yleisiä suosituksia, mutta mietityttää juuri kritisoitu, että onko yleiset suositukset ( lastenkaan ) kohdalla paikkaansa pitäviä? Neuvolat tuputtaa puuroa, juomaksi rasvatonta maitoa jne.

Oma poika on juuri 8kk ikäinen ja siinä mielessä ajankohtainen asia henkilökohtaisesti.

Sivut

Kommentit (51)

Maito ei ole välttämätön. Piimä on parempi, A+ tai samainen jugurtti. Toki on myös eri kasvismaitoja voi kokeilla. Puuroa voi antaa, mahdollisimman kuitupitoista. Ei tietenkään puuroa jokavälissä, mutta kasvava lapsi tarvitsee hiilareita.Paljon kasviksia ja kalaa, kananmunaa ja lihaa. Heti kun ikä sallii, pavut, linssit, siemenet ja mantelit mukaan ruokavalioon. Karpaloa ja tyrmimehua kannattaa antaa päivittäin, mieluiten sokerittomana. Alku voi olla hankalaa, mutta irvistellen oppii.
Lisäksi tietysti D3, se 25µg/11kg.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Piru Naiseksi
Seuraa 
Viestejä3164

Voimme toki pohtia sitä, millainen on terveellinen ruokavalio imettävälle äidille ... ja selvittää, mitkä kenties haitalliset ravinnon osat imeytyvät sellaisenaan imeväisenkin saatavaksi. (Monet lääkkeethän erittyvät äidinmaitoonkin.)

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Vpää
juomaksi rasvatonta maitoa

Eihän imeväisikäiselle, jonka immuunijärjestelmä ja suoliston läpäisevyys ole vielä kohdillaan, saa juottaa lehmänmaitoa? Eli yhdyn siihen mitä EOM tuossa totesi.

Kulaushaikara
Seuraa 
Viestejä1023

Minä en mistään mitään tiedä, mutta rasvatonta maitoa en suosittelisi yhtään kenellekään, en edes eläimille.

Minua on myös ihmetyttänyt perunan suosio pikkuvauvojen suosituksissa?

En antaisi viljoja, vaan kasviksia.

Mielenkiintoinen keskustelunaihe!

Ei viljaa, koisokasveja (esim. peruna) eikä lehmän maitoa alle yksivuotiaalle. Perusta on äidinmaidossa. Puolivuotiaalle ensimmäisten joukossa olemme antaneet munavelliä, kanaa, keitettyjä, tuoreita sinisimpukoita, neulamuikkuja sormiruoaksi, banaania, luomuomenaa. Jos hiilaria, niin riisiä. Se on tavattoman paljon helpommin sulavaa kuin viljat. Riisistä, keitetystä porkkanasta ja jauhelihasta voi tehdä lusikkapöperöä. Sinne voi laittaa sekaan rasvaakin (voi, oliiviöljy).

Rasvatonta maitoa en missään tapauksessa. Vuoden vanhalle täysrasvaista luonnonjugurttia, esim. turkkilaista, sitten kun alkaa kestää lehmää. Bulgarianjugurttikin voi toimia. Rasva on olennainen suojatekijä suolistolle. (Jokainen herkkävatsainen tietää, miltä tuntuu kahvi rasvattomalla maidolla vrt. kahvikermalla.)

Imettäjälle päivittäin kunnon D-lisä, vähintään kaksi kananmunaa ja epa + dha.

Chipsejä ja CocaColaa. Sipaise margariinia reilusti päälle. Kasvava lapsi tarttee omeegarasvahappoja. Niitä saa Floorasta.

Ai niin, Devitol tippoja ei saa unohtaa. Niissä on tärkeää kasviperäistä ekologista D2-vitamiinia.

Petri Riikonen
Seuraa 
Viestejä245
Mimei
Puolivuotiaalle ensimmäisten joukossa olemme antaneet ... tuoreita sinisimpukoita.Liekö hyvä idea? Simpukathan ottavat ravintonsa suodattamalla vettä ja keräävät siinä samalla itseensä kaikki mahdolliset epäpuhtaudet ja ympäristömyrkyt, mitä vesi sattuu sisältämään. Lisäksi simpukan tuoreudesta on vaikea koskaan olla ihan varma. Kuulin eräältä simpukkatutkijalta, että simpukan kuollessa kuoren sulkijalihas on viimeinen, mikä lakkaa toimimasta. Sisäelimet saattavat siinä vaiheessa alkaa jo olla hajoamistilassa.

Simpukka on sentään aikas ravintoketjun alkupäässä, helposti sulava ja erinomainen jodinlähde. Ei se silti varsinainen valinta ollut, pojat vain sattumoisin molemmat saivat yksivuotiaina aivan mielettömän hepulin simpukoita keitettäessä. Eikä se mitään säännöllistä ruokaa ollut, olipahan ensimmäisiä jotka aiheuttivat ilmeisen himoreaktion. Ja tykkäsivät kovasti syödä pienillä sormillaan! Ai niin, katkaravut kanssa.

Tämä sikäli kiinnostavaa, että vanhimmilla homidien asuinsijoilla on kuulemma valtavat kerrostumat kotiloiden kuoria. On esitetty, että olisi ollut varhaisin eläinproteiinin lähde.

Seuraava hepuli liittyi sitten puuhiilillä grillattuun lihaan.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14239

Simpukoista saa ihan älyttömän helposti tärkeimmät aivojen rakentumisen kannalta tärkeät mineraalit ja päälle kivoja rasvojakin. Suhdeluku oli moninkertainen maaelukoihin verrattuna.

Söitkö MImei simpukoita ym. vedenelävää paljon raskausaikana ? Hieno homma jos tenaville maistui, pistän korvan taakse.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Minulla on ajoittainen aversio kalaan, mutta ei äyriäisiin. Pari kertaa viikossa tuoretta kalaa pidin miniminä, jos laskee äyriäiset ja tonnikalan mukaan niin vähän enemmän.

Mielestäni lapselle voisi vielä kolmanteen ikävuoteen asti antaa surutta äidinmaitoa. Eikö niitä alkuperäiskansoja ole paljonkin, jotka näin tekevät, eikä se haittaa tippaakaan?

Kuopusta imetinkin yli kolmevuotiaaksi, tämän omasta vaatimuksesta. Luonnonkansoilla kolme vuotta on ollut hyvin tyypillinen, Kiinan hovissa kruununperijöitä jopa viisivuotiaiksi optimaalisen vastustuskyvyn luomiseksi.

biologi
Liekö hyvä idea? Simpukathan ottavat ravintonsa suodattamalla vettä ja keräävät siinä samalla itseensä kaikki mahdolliset epäpuhtaudet ja ympäristömyrkyt, mitä vesi sattuu sisältämään. Lisäksi simpukan tuoreudesta on vaikea koskaan olla ihan varma. Kuulin eräältä simpukkatutkijalta, että simpukan kuollessa kuoren sulkijalihas on viimeinen, mikä lakkaa toimimasta. Sisäelimet saattavat siinä vaiheessa alkaa jo olla hajoamistilassa.Älä sinä yritä neuvoa kulttuuriandropolooki Mimmeitä näissä ruokkimisasioissa. Sinisimpukka on hyvää. Saa elintärketä mercuury ja Cd-hivenaine varannot tankattua täyteen. Päälle kun kurpasoo Coca-Cola Laittia, niin sulaakin mössöt kunnolla kun fosfoorihappo auttaa happoköyhää mahalaukkua suoriutumaan ankarasta urakastaan.

Mimei
Tämä sikäli kiinnostavaa, että vanhimmilla homidien asuinsijoilla on kuulemma valtavat kerrostumat kotiloiden kuoria. On esitetty, että olisi ollut varhaisin eläinproteiinin lähde.Tuskin nyt sentään. "Valtava" määrä kertyy aika vähäisestäkin asumisesta.

Siihen aikaan on syöty kaikki mikä on kiinni saatu. Kotilo ei juokse kovaa karkuun. Ainoa ikävä piirre siinä on että sen kalastus on kylmää hommaa sen aikuisilla taktiikoilla. Käytännössä jäänyt sesonkiajan hommiksi.

Sen aikaisten homidien asuin vesissä ei olekkaan ollut 2010-luvun teollisuutta puksuttamassa.

Tsekkasitko varmasti, että kotilot oli Made in Asia? Sieltä saa parhaat lisä- ja hivenaineet mukana.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat