Seuraa 
Viestejä45973

Kiinteistönvälittäjän myyntiesitteessä, isännöitsijäntodistuksessa, kauppakirjassa, tai niissä tilinpäätöstiedoissa ei mainita muuta velkaa, kuin huoneiston kauppahinta ja selvin numeroin ilmaistu yhtiölainaosuus.

Vuoden kuluttua paljastui, että laina ei ollutkaan lyhentynyt niin paljoa kun osakas oli laskenut. Osa pääomavastikkeesta oli hävinnyt.

Osakas rupesi etsimään, minne rahat olivat hävinneet. Hän pyysi kopion yhtiölainan velkakirjasta. Sieltä paljastui yllättäen tämän vuoden puolella tehty liite velkakirjaan. Liitteessä oli uudet lainan ehdot.
Vaikka talo oli lainan panttina, ei lainaehtojen muuttamisesta ilmoitettu osakkaalle. Ei, vaikka hänellä oli yhtiölainaa maksettavana, puhumattakaan, että asia olisi käsitelty yhtiökokouksessa.

Isännöitsijältä asiasta kysyessään hän sai kuulla, että ”kesällä vuonna 2009 oli alkanut syntyä alijäämää jatkuen vuoden loppuun” (osakas oli ostanut huoneiston kesällä 2009) ja nyt kerätään rahaa sen maksamiseen.

Kun osa lainan lyhentämiseen tarkoitetuista rahoista otetaan muihin tarkoituksiin ja vieläpä osakkaan tietämättä, oli ainakin osakkaan mielestä menetelty väärin. Vasta asian paljastuttua selitettiin, että ne olivat alijäämän tasoittamiseksi. Tähän mennessä ei oltu edes suusanallisesti puhuttu alijäämästä.

Tuohon aikaan hallituksen puheenjohtajana ollut osakas, joka oli maksanut oman lainaosuutensa heti kokonaan, ei ollut vaivannut päätään laina-asioilla. Hän ei muistanut olleensa sellaisessa kokouksessa, jossa hän olisi hyväksynyt lainan uudet ehdot.
Hän sanoi, ettei ole kuullut puhuttavankaan lainaehtojen muuttamisesta - ja sanoi vielä, että jos isännöitsijä väittää sellaista, niin näyttäköön kokouspöytäkirjasta hänen allekirjoituksensa.

Ilmeisesti isännöitsijää harmitti sen toisen, aktiivisemman osakkaan kiinnostus asiaan, koska hän kiusasi vähän sanoen, että ”puhelimessa on pidetty kokous”, ”sähköpostitse neuvoteltiin” ja että ”pitäs sen verran luottaa isännöitsijään” yms.
Myöhemmin isännöitsijä näytti hallituksen kokouspöytäkirjasta ent. hpj.osakkaan allekirjoituksen. Seuraavaksi tämä ent. hpj.osakas kertoi myöhemmin, että siinä oli lisäksi kunnanvaltuutetun nimi.

Tämä kunnanvaltuutettu on isännöitsijän yhtiökokouspöytäkirjaan merkitsemä hallituksen jäsen. Muut osakkaat ovat allekirjoittaneet pöytäkirjan ja sillä vahvistaneet hyväksyvänsä isännöitsijän menettelytavan, vaikka kumpikaan heistä ei ollut esittänyt hänen hallituksenjäsenyyttään.

Kolmea huoneistoa edustaessaan kunnanvaltuutetulla on ollut kaikki valta, koska yksityisten osakkaiden keskuudessa on vain kaksi aktiivista.

Vuosikokouksesta 2010 alkaen on tämän kirjoituksen kirjoittaja ollut hallituksen puheenjohtaja. Kokouksen pitoaikaan ei vielä ollut tiedossa velkakirja-asia, eikä mikään siihen liittyvä, vaikka todennäköisesti jo silloin lainaa lyhennettiin vain osalla pääomavastikkeista.
Kunnanvaltuutettu ei ollut paikalla kokouksessa. Hän hoitaa hallituksenjäsenyyttään käymällä isännöitsijäntoimistossa ym. tavoilla.

Syyskesällä 2010 valtuutettu ilmoitti uudelle hpj. osakkaalle, että ”minä en ole minkään taloyhtiön hallitusten kanssa tekemisissä”, kun osakas oli kysynyt sähköpostissa hänenkin mielipidettään pihasuunnitelma-asiassa.
Hpj –osakas oli mm. halunnut lopettaa kiistelyt autopaikoista ja teettää puuttuvat kaksi autopaikkaa lämmitystolppineen, koska yhtiöjärjestyksessä mainitaan, että kutakin huoneistoa kohden on autopaikka.

[size=150:1l707omd]Ongelmat ovat:[/size:1l707omd]

Alijäämää sanottiin olevan, vaikka siitä ei ole näyttöä missään, päinvastoin, minulle huoneiston myynyt sanoi, että alijäämää ei ollut.
(3.11.2010 minulle lähetetyissä "korjattu" -otsikoituina on ali- ja ylijäämät, mutta tilintarkastaja ja yhtiökokous eivät ole hyväksyneet niitä, eikä kirjanpitäjä ole esittänytkään niitä hyväksyttäviksi)

Miten voin saada laittomasti minulta otetut rahat takaisin?

En ole saanut edes kuittia niistä vuoden ajan salaa pääomavastikkeista otetuista rahoista, jotka oli tarkoitettu lainanmaksuun.

Yleinen hintataso on nyt korkeampi kuin oli huoneistoa ostaessani. Jos nyt saisin huoneistosta hintojen nousun mukaisesti enemmän kuin ostaessani, joutuisin maksamaan veroja siitä, mikä menee yli puolitoista vuotta sitten maksamastani hinnasta.
Ja millä todistan, että minulta on pääomavastikkeista otettu alijäämän tasoitukseksi nimitettyä rahaa? Tällä tavoin esiin putkahtanut alijäämähän on verrattavissa huoneiston hinnanlisäykseen, mutta tuskin virallisesti, koska kauppakirjassa ym. asiakirjoissa ei mainita mistään sellaisista maksuvelvoitteista?

Jos en saisi rahojani takaisin, mutta saisin huoneistoni myytyä, miten voin olla varma, ettei seuraava huoneiston omistaja joudu kokemaan samaa? Epäilen, että alijäämä niminen pajatso on jälleen uuden osakkaan hahmossa valmiina pelattavaksi.

Kommentit (6)

Dredex
Ongelma ratkeaa, kun tekee kompromissin.

Lähtökuopat ovat aika syvät molemmilla osapuolilla, eikä sieltä ihan tuosta vaan kiivetä kompromisseja tekemään.
Täällä kuopissa tähyilläään niska kaarella ja ootellaan tähtikirkkaan älynväläyksen syttymistä taivaalle tai kuopan reunalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Menin tekemään rikosilmoitusta, mutta poliisi tutkittuaan näytöt, sanoi, että tämä asia pitää viedä kaupungin poliisille.
Rikosilmoitus on vielä tekemättä.

Olen ratkaissut 7b+/c- tai ehkä 8a- "ongelman" kiipeilyssä. Kotimainen 8- tai amer. 5.11b voi olla jopa 5.12
riipuu vähän. Onsight tietysti.

5.12

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat