Seuraa 
Viestejä45973

Ihanneyhteiskuntani perusta on seuraava:

1. Kaikille täysi-ikäisille kansalaisille kansalaistulo n. 650 euroa kuukaudessa puhtaana käteen perustoimeentuloksi.
Tämä vastiikkeettomasti ja ilman ehtoja.
Alaikäisille lapsiosa, joka olisi noin puolet aikuisen kansalaistulosta ja vaihtelisi ikävuosien (kulutuskausien) mukaan.
Vammaiset ja oikeasti pitkäaikaissairaat saisivat vammais/sairauslisän, koska heillä on huonot mahdollisuudet hankkia lisätuloja.

Kansalaistulo korvaisi seuraavat etuudet:
- Työttömyyskorvaukset
- Toimeentulotuen
- Opintotuet
- Asumistuet
- Lapsilisät
Se olisi myös peruseläke! Koska eläkeikäiset voidaan lisätulohankintamahdollisuuksien takia rinnastaa vammaisiin/pitkäaikaissairaisiin joskus 60-63 vuoden tienoilla, he saisivat samansuuruisen lisän kuin vammaiset.
Kansalaistulo siis korvaisi kaikki nykyiset rinnakkaiset sosiaalietuudet ja vähentäisi huomattavasti byrokratiaa.

2. Kaikille tuloille (työ, pääoma, optio ym.) 50%:n tasavero.
Huom! Jokaiselle tuleva kansalaispalkka 650 euroa/kk olisi verotonta, mutta kaikista muista tuloista menisi sama 50%:a veroa aina.
Kun siis kansalaistulo ja muut tulot laskettaisiin yhteen veroprosentti sjoittuisi 0-50%:n väliin.
Jos käteen tulee vain kansalaistulo 650 e/kk veroprosentti 0%, ja mitä enemmän muita tuloja, sitä lähempänä veroprosentti olisi 50%:a.
50% tasavero tuloista vähentäisi byrokratiaa ja yksinkertaisempi verotus vähentäisi huomattavasti työmäärää.

Jokaiselle taattu kansalaistulo 650e/kk ja sen päälle saaduista tuloista maksettava 50%:n vero kannustaisi aina työhön ja poistaisi kertaheitolla kaikki tuloloukut. Jokainen lisäeuro toisi aina 50centtiä lisää ostovoimaa, ja jokainen näkisi heti mitä tietty työtuntimäärä toisi nettotuloja lisää käteen.
Kansalaistulo mahdollistaisi sen että orjapalkkaduuniin ei olisi pakko mennä vaan voisi päättää vastaako työstä saatu palkka siihen käytettyä aikaa. Harva kuitenkaan tyytyisi elämään 650e/kk (vastaa suunnilleen nykyistä toimeentulotukisummaa) josta suunnilleen puolet kuluu asumiskuluihin ja toinen puoli jää muuhun, joten lähes kaikki haluaisivat lisätuloja kun niiden teko aina kannattaisi ja toisi lisää ostovoimaa.
Lisäksi opiskelu, kulttuurin, taiteiden ja urheilun kokopäiväinenkin panostaminen tulisi mahdolliseksi koska perusturva olisi kansalaistulon muodossa taattu. Taiteesta jne. saatu pienikin korvaus toisi lisätuloja.
Myös erilaisiin rahaa tuottamattomiin vapaaehtois- ja hyväntekeväisyystöihin voisi panostaa täysillä. Nämähän usein tuottavat hyötyä yhteiskunnalle, vaikka raha ei siirrykkään.

3. Työttömyysturva, sairausturva, työkyvyttömyysturva, eläketurva jne. yksityisten vakuutusyhtiöiden asiakkuudella ilman valtion/kuntien eli verovarojen käyttöä.
Jos siis haluaisit parempaa työttömyys- tai sairausajan turvaa maksaisit vapaaehtoisia vakuutusmaksuja tai muuten työttömyys tai sairausaikana vain kansalaistulo. Jos haluaisit parempaa eläketurvaa, maksaisit vapaaehtoista eläkevakuutusta tai muuten eläkkeele mennessäsi vain kansalaistulo+eläkelisä.

4. Edelleen nykyisen kaltainen ilmainen koulutus sekä terveys ym. erikoispalvelut (vanhustenhuolto ym).

5. Tuloprogressioon edelleen perustuvat lastenhoitomaksut, sekä sakotuskäytäntö.

6. Valtion kohtuuhintaisen asuntotuotannon huomattava lisääminen, jotta vuokra-asuntojen hinnat pysyvät kurissa ja kansalaistulon euromääriä ei tarvitse rukata jatkuvasti.

7. Työehtolainsäädäntö minimipalkkoineen edelleen voimassa.

8. Puolentoista-kahden vuoden yhteiskuntapalvelu olisi jokaisen kansalaisvelvollisuus. Tämä voitaisiin suorittaa nykyisenä asepalveluksena ja/tai muuna työpalveluna.
Tämä suoritettaisiin n. 18-30 vuoden välillä ja sen suorittaisivat kaikki kansalaisuutta hakevat täysi-ikäiset ennen kansalaisuuden myöntämistä.
Kansalaisuuden saaneiden lapset suorittaisivat kansalaispalvelun täysi-ikäisiksi tultuaan.

Huomattavasti keventyneet työvoimatoimistot keskittyisivät pelkästään työ- ja opiskelupaikkojen välittämiseen sekä työnhaun ja opiskelun opastukseen.
Huomattavasti keventyneet sosiaalikeskukset taas keskittyisivät erikoisongelmien hoitoon (mm. lasten, perheiden ongelmat jne.).

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (4)

Yrityslainsäädäntöä tulisi yksinkertaistaa huomattavasti

Miten toimisi mainitsemassasi kansalaispalkka-tasaveromallissa se että yrittäjien YEL-eläke olisi vapaaehtoinen, koska se kansalaispalkka toimisi peruseläkkeenä.

Yrityksen verotus tapahtuisi voittojen kotiuttamisen yhteydessä, eli omistajat maksaisivat 50%:n veroa yrityksestä nostetuista voitoista, ei moninkertaista verotusta.
Tietenkin jokin systeemi jolla voitoista ainakin osa jollakin aikavälillä pitäisi kotiuttaa tai yritysverottaa, jotta piilotuskikkailu ei hävittäisi rahoja tai yrittäjä elelisi yrityksen laskuun maksamatta veroja.

Koska työntekijät saisivat kansalastulon aina, myös yrityksen työnantajamaksut voitaisiin pienentää poistamalla turhaksi käyneitä maksuja. Näin se toinen puolikas työntekijän kuluista lähes poistuisi ja yritys maksaisi työntekijästä kuluja vain suunnilleen bruttopalkan verran.

Kansalaistulohan olisi myös sairausajan palkka, joten yritys maksaisi vain työtunneista ei sairaanaolosta. Mahdollista sairausaikaa varten työntekijä voisi ottaa yksityisen sairausvakuutuksen.

Arvonlisäverosysteemi pysyisi ennallaan.

Edellisten ehdotusten toteutuessa yrityksen perustaminen, yrittäminen ja työntekijöiden palkkaaminen tulisi huomattavasti helpommaksi.

Arvelisin, että se 650e kuukaudessa ja 50% veroa palkasta aiheuttaisi aika korkeata työttömyyttä ja alkaa muutenkin mennä hieman kommunismiksi

Mielestäni asian täytyisi olla juuri toisin päin, elikkäs tuet ovat hyvin pienet _kaikilla_, "työkyvyttömille" enemmän heille soveltuvia työpaikkoja (aivan, kehitysvammaisetkin voivat tehdä töitä ja osa tekeekin). Vanhukset johtotehtäviin ja sitten ne aivan vanhimmat työttömiksi ja elämään täysin valtion tuilla. Näin työmoraali kasvaa kun veroprosentti on mahdollista säätää hyvin alas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ja sitä paitsi eikös inflaatio lähtisi kovaan nousu kiitoon kun vastikkeetonta rahaa olisi jokaisella noin paljon käytettävänä ja liikkeellä?

Kuten täällä on aikaisemmin laskettu: luvut 650€/50 % aiheuttaisivat valtion budjettiin yli 10 miljardin euron loven. Vaikutuksista työmoraaliin ym. nyt puhumattakaan. On ne sossut sitkeitä hölmöine ehdotuksineen.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat