Seuraa 
Viestejä45973

Ryhmä tutkijoita on havainnut kahden jättimäisen energiakuplan purkautuvan Linnunradan keskustasta, kirjoittaa Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto Nasa sivuillaan.

Kuplien mittasuhteet ovat valtavat. Niiden yhteenlaskettu läpimitta vastaa noin puolta Linnunradan halkaisijasta, ja ne ulottuvat 25 000 valovuoden päähän galaksin ulkopuolelle sen molemmin puolin. Kuplien sisältämä energia puolestaan vastaa 100 000 supernovaräjähdyksen energiaa.

Kuplien alkuperä on tutkijoille yhä mysteeri. On mahdollista, että kuplat ovat peräisin Linnunradan keskellä sijaitsevan massiivisen mustan aukon aikaansaamasta hiukkasuihkusta. Tällaiset hiukkassuihkut ovat yleisiä muissa galakseissa, joten vaikka hiukkassuihkua ei tällä hetkellä galaksissamme nähdä, sellainen on hyvin saattanut olla olemassa.

Toisen mahdollisen vaihtoehdon mukaan kuplat olisivat saaneet alkunsa kaasuvirroista, jotka liittyvät miljoonia vuosia sitten galaksin keskustassa tapahtuneeseen energiapurkaukseen, joka synnytti kokonaisia tähtijärjestelmiä.
Kuplat löytyivät säteilysumun seasta

Tutkijat pääsivät kuplien jäljille käsittelemällä Nasan gammasäteilyteleskoopin keräämää informaatiota. Informaation joukosta he huomasivat mystisen korkeaenergisten hiukkasten muodostaman sumun Linnunradan keskustassa.

Muut tutkijat eivät olleet havainneet säteilykuplia, koska gammasäteilyn muodostama sumu peittää koko taivaan. Sumu on peräisin lähes valonnopeutta liikkuvista hiukkasista, jotka vuorovaikuttavat avaruudessa matkaavan valon ja tähtienvälisen kaasun kanssa.

Tutkijoiden jatkuvana haasteena on erottaa yksittäisiä gammasäteilylähteitä sumun keskeltä. Gammasäteily on kaikkein suurienergisintä olemassa olevaa sähkömagneettista säteilyä.
Pimeä aine ei alkuperänä

Aluksi tutkijat arvelivat, että energiakuplat olisivat voineet syntyä niin sanotun pimeän aineen hiukkasten törmäysten seurauksena. Pian kuplissa kuitenkin huomattiin ominaisuuksia, jotka eivät sopineet tähän teoriaan.

Ensinnäkin kuplien reunat osoittautuivat liian tarkkarajaisiksi, jotta kuplat voisivat olla miljardeja vuotta vanhan pimeän aineen aikaansaamia. Toiseksi kuplien sisältämän säteilyenergian suuruus viittaa niiden olevan peräisin pimeän aineen sijasta jostakin suuresta ja suhteellisen nopeasta energiapurkauksesta.

Olipa kuplien alkuperä mikä tahansa, tutkijat uskovat niiden liittyvän moniin astrofysiikan tärkeimpiin kysymyksiin, ja kuplien syntyyn liittyvät jatkotutkimukset ovat käynnissä.

Lisäinformaatiota ja esittelyvideo ilmiöstä on katsottavissa Nasan sivuilla.
http://www.tekniikkatalous.fi/tk/avaruu ... =-10112010

http://www.nasa.gov/mission_pages/GLAST ... cture.html

Kommentit (15)

xork
Seuraa 
Viestejä384

http://www.tekniikkatalous.fi/tk/avaruu ... 529729.ece

Ehkäpä tällainen gammasäteileminen on mustan aukon tavanomaista käyttäytymistä. En vaan ymmärrä, miten mustasta aukosta voi paeta mitään, jos se kerta imee kaiken sisäänsä. Ja toinen kysymys on, että mitä tekemistä galaksin normaalin suunnalla on hiukkaspurkauksen kanssa? Miksi suihku on aina normaalin suuntaan kiekosta.

Tuo puuhastelu saa miljardeja, joten on kova poliittinen paine että aina silloin tällöin muka löytyy jotain.

Kuinka moni astronomian tiedejulkaisu painaisi artikkelin:

"Luotain XE-55 ei havainnut yhtään mitään kiinnostavaa"

Tuo symmetria pohjoisen ja eteläisen kuplan kesken ihmetyttää. Kaksi giganttista räjähdystä suunnilleen samaan aikaan ?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
xork
Seuraa 
Viestejä384

Heitän teorian: spiraaligalaksin spiraalisuus kaareuttaa hitaudellaan avaruutta siten, että se menee käppyrälle. Käppyryys toimii jotenkin esteenä, jolloin räjähdykset, joita mustissa aukoissa tapahtuu, tapahtuvat suurimmaksi osaksi spiraalikiekon normaalin suuntaan. Mitä käppyräisempi avaruus, sitä kapeampi keila.

Tuo muoto on ihanan paljon magneettivuon tiheyden kaavan mukainen:

Goswell
Seuraa 
Viestejä12691
xork
Heitän teorian: spiraaligalaksin spiraalisuus kaareuttaa hitaudellaan avaruutta siten, että se menee käppyrälle. Käppyryys toimii jotenkin esteenä, jolloin räjähdykset, joita mustissa aukoissa tapahtuu, tapahtuvat suurimmaksi osaksi spiraalikiekon normaalin suuntaan. Mitä käppyräisempi avaruus, sitä kapeampi keila.Olet aivan oikeassa, valon-nopeus jutussa selviää miksi. Tuo kupla on valon hitaudesta / etäisyydestä johtuva ilmiö. Vaikuttaa siihen tuo materiakin joka plokkaa keikon suunnassa.

Minun mielestä noin.

xork
Ehkäpä tällainen gammasäteileminen on mustan aukon tavanomaista käyttäytymistä. En vaan ymmärrä, miten mustasta aukosta voi paeta mitään, jos se kerta imee kaiken sisäänsä.
Säteily ei ole peräisin mustan aukon sisältä, vaan se syntyy aukkoa kiertävän materian muodostamassa kertymäkiekossa ja siitä karkaavan aineen ainesuihkuissa. Se siis on aukon ulkopuolella olevan aineen säteilyä, ei varsinaisen mustan aukon.

xork
Ja toinen kysymys on, että mitä tekemistä galaksin normaalin suunnalla on hiukkaspurkauksen kanssa? Miksi suihku on aina normaalin suuntaan kiekosta.
Koska galaksin keskustassa sijaitsevaa aukkoa kiertävä materia pyrkii asettumaan galaksin tason suuntaiseksi kertymäkiekoksi. Osa kertymäkiekon materiasta karkaa aukon läheisyydestä kertymäkiekkoa vastaan kohtisuorina ainesuihkuina. Ainesuihkujen syntyprosessia ei aivan tarkalleen tunneta.

Kertymäkiekot ja ainesuihkut eivät koske vain mustia aukkoja, vaan niitä esiintyy muissakin yhteyksissä esimerkiksi tähtien ja aurinkokuntien syntyprosessissa. Kuvassa nuori tähti HH-30 kertymäkiekkoineen ja ainesuihkuineen.

Boysen
Tuo puuhastelu saa miljardeja, joten on kova poliittinen paine että aina silloin tällöin muka löytyy jotain.

Kuinka moni astronomian tiedejulkaisu painaisi artikkelin:

"Luotain XE-55 ei havainnut yhtään mitään kiinnostavaa"

Tuo symmetria pohjoisen ja eteläisen kuplan kesken ihmetyttää. Kaksi giganttista räjähdystä suunnilleen samaan aikaan ?


Vähätteletkö aina kaikkea mitä et ymmärrä? Miksi?

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Tällaiset materiakasautumat kuin galaksit, ovat hyvin erikoisia rakenteeltaan.
Niitten keskustassa on erittäin voimakas gravitaation lähde tai kode musta aukko, ja
materia tuon gravitaatio kohteen ympärillä on keräytynyt hyvin ohuen kiekon muotoon, verrattuna materian määrään. Minusta tuo kertoo jotain itsensä gravitaation olemuksesta, kunhan vain hoksottimet olis kohallaan, tai olis ruiskullinen fiksatiivia ja sen ruuttais suonhen että hoksottimet herräis. Tiijjä sitte onko fiksatiivia ees keksitty?

Niin sitäse mie meinasin, että jos gravitaatio pakottaa aineen kiekonmuotoseksi , niin
gravitaation kohteen navoilla tuntus olevan heikompivoimainen gravitaatio.
Tai jokin siellä hylkii aineen pois , juuri tuon kertymäkiekon suuntaan,ehkä keskipakoisuus
vaikka se navoilla onkin hyvin heikko, tai siellä vaikuttaa jokin toistaiseklsi tuntematon voima tai asia.
Siksi ainesuihkut yleensä purkautuvat kohteen navoilta, tai napojen suunnasta.
Sama se nytkin tuntus olevan kyshessä linnunradan energiapurkauksissa.

Asia muuttuu yhä hullummaksi , jos ajatellaan , että kertymäkiekko kerräintyy yleensä
kohteen pyörimistasolle ! Miksi näin ? Onhan tuolla tasolla keskipakoisvoima suurin johtuen kiertoliikkestä . Miksikä kohteesta ulospurkaintuva "aine , säteily" ei käytä tuota
keskipakoisuus voimaa hyväkseen ? Helpompihan se olis purkaintua siihen suuntaan !
Miksikä purkauksen tapahtuvat kohteen navoilta, jossa keskipakoisuus voimat ovat olemattomia ?
On se gravitaatio ihme otus ! Kumpa tunki ymmärtäs.

xork
Seuraa 
Viestejä384

Arvaisin, että kiekkogalaksi syntyy karkeasti seuraavasti: Aluksi gravitaatio vetää massaa yhdeksi, kuten avaruudella on tapana. Yksi massallinen kappale, joka tulee minkä tahansa kappaleen gravitaatiokenttään, voi syöksyä pois, syöksyä siihen tai jäädä kiertämään sitä. Nyt kappale, joka kiertää, taivuttaa jatkuvasti avaruutta liikkeellään. Gravitaatioaalto on voimakas kappaleen edessä ja heikko takana, johtuen kulkusuunnasta. Jokainen kappale, joka tulee alueelle kiertävästä kappaleesta nähden edestä päin, saa vastaansa sen voimakkaan gravitaatioaallon, jolloin sen aika hidastuu paikallaan olevaan (tarkkailijaan) nähden. Sitten taas kiertävän kappaleen takaa tuleva kappale joutuu paljon pienemmän gravitaatioaallon vaikutuksen alaiseksi, joten sen aika ei juuri hidastu. Tämän takia kaikki alueelle tulevat kappaleet suosivat sitä nopeutta/suuntaa, mikä siellä olevilla kappaleilla jo on. Ennen pitkää systeemillä on valtava liikemäärämomentti yhden akselin ympäri. Vinossa kulmassa kiekkoon nähden kiertävät kappaleet törmäilevät ja menettävät 'väärän' suunnan liike-energiaa. Myös kiekon massa vetää irrallaan olevia kappaleita kiinni kiekkoon. Lähellä keskustaa olevat kappaleet imeytyvät mustaan aukkoon tai sitten niiden liikemäärämomentti saman kiekon normaalin suunnassa riittää pitämään ne kiekossa.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Mutta kun gravitaatioaaltoja ei ole havaittu !
Eikä Gravitoni hiukkasia, eikä gravitaatio ole oletettavasti vetävä voima, koska
kukaan ei pysty luotettavasti selittämään gravitaatiota vetävänä voimana.

Ehkä gravitaatio sitten aiheutuu siittä pimeän aineen aiheuttamasta paineesta, kun pimeä aine hylkii materiaa, tai molemmat hylkivät toisiaan.
Tällöinhän kappaleen lähettyville muodostuu(tai pitäisimuodostua ) " kupla " josta pimeä aine on poissa materian
hylkimisen vuoksi. Näin pimeä aine hylkii materiaa kohti toisitaan, elikkä kohti niitä alueita joissa pimeä aine on harvempaa materian vuoksi, ihan luonnollinen ilmiö.

Ehkä kertymäkiekon suunnassa, pimeän materian aiheuttama paine
kohti massakeskittymän keskustaa on suurin.

Mutta miksi aine kerääntyy gravitaation kohteessa juuri nuin ?

Miksikä materiasta ei muodostu kuplaa kohteen ympärille ?
Ainakin ensiajatelmalla tuo olisi loogisin selitys.
Gravitaatio toimii jotensakin luonnonlakeja vastaan, elikkä gravitaation aiheuttama voima , ei noudata normaaleja luonnonlakien toden näköisyyksiä.

Muuten en tuota voi ymmärtää, miksikä kaikki materia kertyyy yhdelle tasolle ikäänkuin kiekoksi massakeskittymän ympärille.
Näin on aurinkokunnassammekin, kaikki sen kappaleet noudattavat tuota sääntöä, aina kuista alkaen , jopa planeetatkin ovat tavallaan hyvin kapealla alalla auringon ympärillä.
Oletettavasti tuo muoto jatkuu galakseista jopa metagalakseihin , ja ties sitte kuinka pitkälle lie ? Ehkä koko maailmankaikkeus on tuollainen ohut kertymäkiekko, jonkin massakeskittyman ympärillä. Pii Erkki saattaa tietää, muttei se sano ees tuota.

Goswell
Seuraa 
Viestejä12691

Galaksi.
Alussa oli suuri musta-aukko. Seuraavaksi tuli mustan saataville VALTAVASTI vetyä.
Muodostui aurinkoja, osa niistä oli hyvin suuria, ne poksahteli kuin paukkumaissi, paitsi että roiskeet lenteli pitkin avaruutta. Pienimmät auringot elää vieläkin, ns punaiset kääpiöt.

Materian kertyminen mustan kiekkoon venyttää sen vetovoimaa, kaikki kun vaikuttaa kaikkeen.

Kiekkoon se kertyy siksi että.

(A) Musta ei pyöri. Materian pudotessa kohti mustaa se alkaa kiertää väkisin mustan ympäri, ellei putoa suoraan päin. kun tuo kiertoliike alkaa, kiertoliikkeessä oleva materia tempaa muunkin materian kiertämään. Kun materia alkaa kiertää se vääristää mustan vetovoimaa itsensä suhteen, materian luoma kenttä taas vääristyy pyörimisen johdosta ulospäin.

(B) Musta itse pyörii, silloin sen kenttäkin pyörii, aiheuttaen siis vääristymän mustan vuorovaikutuskenttiin, materia putoaa ohi tuolla kaareutuneella radalla kiekon suunnasta tullessaan. Napaalueet taas vetää suorempaa, sieltä lähestyvä tavara häviää nopeasti mustaan tai päätyy pyörivään kiekkoon kiekon vetämänä. Pyörivä kiekkohan luo taas pyörivän kentän mustan ympärille.

Tuo vääristymä mustan vuorovaikutuksessa, vääristää tuon kuvajaisen jonka näemme noista kuplista. Koska se on suhteellisen nuori tapahtuma, reunoilta tulevat fotonit on vielä matkalla vääristyneessä kentässä. Eli jatkossa pallot turpoaa myös sinne kiekon suuntaan.
Tuhannessa vuodessa huomaat eron selvästi.

Minun mielestä noin.

Goswell
Seuraa 
Viestejä12691

Eiköhän siihen aikaan nyt pikkuisen pidä lisätä kuitenkin. Jo tuon purkauksen kehittyminen tuohon mittaan olisi vienyt kymmeniätuhansia vuosia, siihen päälle fotonin matka-aika keskusksesta tänne.

Minun mielestä noin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat