Seuraa 
Viestejä45973

Olisin kiinnostunut käsitteiden 'parametri' ja 'variaabeli' merkityksen eroista/yhtäläisyyksistä
A) kun puhutaan yleisellä tasolla johonkin tarkasteltavaan ilmiöön vaikuttavista tekijöistä ja B) kun liikutaan erityistieteiden tarkkarajaisempien määritelmien sfääreissä (esim. matematiikka, tilastotiede, tietojenkäsittelyoppi, fysiikka, psykologia, sosiologia) . Eli onko parametri jotenkin yleisempi vastine muuttujalle A:ssa (niinkuin itsestäni ainakin vaikuttaa) ja variaabelin käsitteseen sisältyisi välttämättä eksaktimman numeraalisen arvon liittäminen (vai olenko ihan väärässä?). Parametrikin voi saada numeraalisia arvoja, mutta kaikki paramatrit eivät ole eksaktisti mitattavissa , toisin kuin variaabelit? Toisaalta kiinnostaisi paljon kuulla kuinka nämä tieteenaloittain (B.ssä) eroavat merkitykseltään (parametrin käsitettä taidetaan käyttää vähemmän kuin variaabelin, tietojenkäsittelyssä se ainakin on) ?

Etukäteen asiantuntemustanne arvostaen ja kiittäen Yours truly

Kommentit (1)

Parametri on syöte, variaabeli on muuttuja. Ohjelmoinnissa funktio voi saada parametriksi arvon, jolloin tämä parametri toimii funktion sisällä myös eräänlaisena muuttujana, kun parametri on nimetty. Variaabeli eli muuttuja taas julistetaan vasta funktion sisällä, eikä näin ollen ole parametri.

Riippuen ohjelmointikielestä on erilaisia parametreja ja muuttujia. Esimerkiksi parametriksi voidaan välittää vain arvo tai viittaus johonkin arvoon jossain muuttujassa. Kun käytetään viiteparametria, niin viitatun muuttujan arvo muuttuu myös funktion ulkopuolella arvon muuttuessa funktion sisällä. Kun käytetään arvoparametria, niin vaikka sen arvo muuttuu funktion sisällä, niin sillä ei ole vaikutusta funktion ulkopuoliseen muuttujaan. Sitten on myös vakioita, joiden arvoa ei enää muuteta missään alustuksen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat