Seuraa 
Viestejä45973

Matkapuhelimet tunnestusti toimivat sen operaattorin tukiasemaverkossa, jonka simmikortti laitteeseen on asennettu ja verkot sitten rolmailevat keskenään. Tämän päivän matkapuhelimissa on kuitenkin liitäntää joka lähtöön ja varsinkin nämä ns. älypuhelimet pitävät sisällään monia mahdollisuuksia.

Miksi ei voisi käyttää puhelimen jotain muuta liitäntää lyhyen matkan kommunikaatioon suoraa toisen kännykän kanssa ilman tukiasemaa? Bluetooth olisi esimerkiksi valmiina lähes jokaisessa. Entä WiFi tai WLAN? Tuntematta tekniikkaa sen kummemmin, niin vaihtoehtoja näyttäisi olevan vaikka kuinka monta. Onko ne jotenkin valmistajan toimesta estetty vai onko jokin näiden protokollien kättely esteenä siten, että rajapintoihin ei pääse käsiksi? Onko kukaan nähnyt tai tehnyt tällaista ratkaisua?

Enkä nyt tällä kysymykselläni tarkoita sitä, että onko tällaisessa liitännässä jotain järkeä, vaan ihan puhtaana teknistä uteliaisuutta herättävänä kysymyksenä.

Sivut

Kommentit (34)

Bluetoothia käytetäänkin matkapuhelinten väliseen tiedonvaihtoon, voit tyypillisesti lähettää mm. käyntikortteja, valokuvia ym. bluetooth-yhteyden kautta toiseen luuriin.

Bluetoothin kantama on sen verta huono - eikä se tyypillisesti kanna pienenkään näköesteen taakse puhumattakaan >10 metrin suoristakaan etäisyyksistä (voit handsfreellä testata sitä, paljonko se puhetta kantaa), ettei siitä olisi mitään hyötyä. Huutamalla saa saman efektin aikaiseksi

Wifi ja Wlan ovat pitkälti synonyymejä kysymyksessäsi. WLAN-protokolla ei salli päätelaitteiden keskinäistä suoraa kommunikaatiota. Sen sijaan tukiasema voisi - ja siitä olisi jopa hyötyä signaalin kantavuudessakin eräissä tilanteissa, toimia välittäjänä. Periaatteessa mitään estettä WLAN-walkie-talkie käytölle ei ole ja se onnistuu jo nykyään useimmissa puhelimissa kun konffaat molempaan luuriin SIP-protokollaa tukevan puhelinohjelmiston.

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Yhdistetty CB alias LA-puhelin ja GSM-puhelin. Nokialle uusi innovaatio.

Minulla muuten on yhä koneissa ja autoissa CB-radiopuhelimia ja lisäksi PMR käsikapuloita. Muistan kuulleeni, että jossain olisi ollut viranomaiskäytössä jotain GSM-mikäliesysteemi yhdistelmäpuhelimia. Bluetooth ei käy, eikä wifi-wlankaan heikon kantavuuden vuoksi.

- Ubi bene, ibi patria -

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei tarvi wlania eikä bluetoothia, koska onhan puhelimessa se oikeakin eli 2W radiolähetin. 2.4GHz radiot on max 100mW. Harmi vaan ettei operaattorit Suomessa taida tukea tuota push to talkkia. Puhelimet ovat tukeneet jo vuosia. Tuossa on myös ryhmäpuhelun mahdollisuus kuten oikeassakin LA-puhelimessa.

http://www.ouka.fi/taito/tietopaketit/t ... itteet.htm

Push-to-talk
Push-to-talk -ominaisuutta kuvaillaan usein matkapuhelimella toimivaksi "radiopuhelimeksi". Se on palvelu, joka mahdollistaa kahden tai useamman henkilön väliset ryhmäkeskustelut matkapuhelinverkossa. Ryhmäkeskusteluja voidaan käydä valmiiden tai ennakkokutsuilla muodostettujen ryhmien, sekä yksittäisten push-to-talk -käyttäjien muodostamien "keskusteluhuoneiden" kesken. Keskusteluhuoneet voivat olla joko avoimia tai valikoiduille ihmisille rajattuja.

Käyttötapa vastaa radiopuhelinta ja kommunikointi tapahtuu erillistä push-to-talk -tangenttinäppäintä painamalla. Puhuessaan käyttäjä painaa tangenttinäppäimen pohjaan, minkä jälkeen näppäin vapautetaan ja odotetaan vastausta. Vain yksi henkilö voi puhua kerrallaan. Radiopuhelinverkkoihin verrattuna push-to-talkissa on erona mm. automaattinen vastaus, eli soittaja on heti yhteydessä vastaanottajan kanssa. Push-to-talk -puheluissa käyttäjän ei siis tarvitse antaa erillistä hyväksyntää yhteydenotolle ja vastata puhelimeen kuullakseen yhteydenoton.

Toisin kuin jatkuvaa virtaa käyttävissä perinteisissä puheluissa, push-to-talkin "puhesykäykset" lähetetään datapaketeissa. Siinä missä radiopuhelimet käyttävät radiotaajuuksia, toimivat push-to-talk -keskustelut langattomassa matkapuhelinverkossa, esim. GPRS-verkossa, mikä mahdollistaa puhelut laajemmalla alueella.

Push-to-talk –ominaisuudella varustettuja matkapuhelimia valmistavat tällä hetkellä (10/2006) ainakin Benq-Siemens, Nokia ja Motorola. Push-to-talk -ominaisuuden toimivuus omassa puhelimessa kannattaa tarkistaa käyttöohjeista, sekä liittymän ja kuuluvuusalueen osalta omalta puhelinoperaattorilta.

http://en.wikipedia.org/wiki/Push_to_talk

Mitään puhelimia joiden valvonta olisi vaikeampaa kuin nykyisten ei tule koskaan enää markkinoille. Ei koskaan. Sillä isoveli ei pidä siitä että sen selän takana supatellaan.

Pacanus Rusticanus
Taitaa virve-puhelimissa olla juuri tuo push to mitäsenytolikaan.

VIRVE (ja muissa TETRA-standardin) puhelimissa on ns. suorakanavatoiminto, oliko lyhenteenä DTO tms., en muista. Tästä on jo muutama vuosi aikaa kun Virveä olen käyttänyt mutta muistelisin kyseisen toiminnon olleen aika hankala ottaa käyttöön ja käy tilanteisiin joissa parempaakaan vaihtoehtoa ei ole. Täällä esim. paikalliset tehtaat käyttävät suosiolla vanhoja VHF-laitteita savusukelluksessa, siellä kun voimakkaat sähkökentät ja paksut betonirakenteet estävät VIRVE:n signaalin kulkua todella tehokkaasti ja siinä hommassa yhteyskatkoksiin ei oikein ole varaa.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161

ainakin tietokoneeseen liitettävän sinihampaan voi editoida kantamaan muutaman satametriä kun sisäisen antennin tilalle kötöstää esim. mokkuloille tarkoitetun 2,4ghz:n antennin.

miksi tätä ei voisi mahdollisesti myös hyödyntää puhelimissa joissa antenni on aika mitätön.

toisen polven pilkkuvirhe

hOx
WLAN-protokolla ei salli päätelaitteiden keskinäistä suoraa kommunikaatiota.Kyllä WLAN:lla voi muodostaa peer-to-peer yhteyden. Valitsee vaan yhteysmuodoksi ad-hocin. Vaatii tosin molemmilta osapuolilta sen verran säätämistä, että tuo "ad-hoc" ei ole mitenkään kuvaava termi moiselle yhteysmuodolle, eikä varsinkaan sovi ketjun aloittajan pohtimaan tarkoitukseen.

WLAN:n kautta voi toki VoIP-puheluja soittaa, mutta sekään ei arvatenkaan ollut mitä aloituksessa ajettiin takaa.

Muoks: Myöskin tuo WLAN:n kantama peer-to-peer yhteydessä on melkoisen rajoittava tekijä. Kerrostalossa voi ehkä soittaa naapuriin, tai omakotitalossa käyttää sisäpuhelimena, mutta siinäpä se sitten taitaa ollakin.

Alex
Seuraa 
Viestejä486

Bluetooth standardi ei estä käyttämästä samoja tehoja kuin WLAN:ssa. Samoja taajuusalueitahan ne käyttävät, joten Btoothin saa pelaamaan samoilla etäisyyksillä kuin WLAN:in.

Etäisyydet ovat kuitenkin niin pineiä, että sillä ei käytännössä saavuteta mitään hyötyä. Parempi ostaa halpa LA-puhelinpari ja käyttää sitä.

PoC tai Ptt toimii selluverkon yli, joten tukiasemien kautta se puhelu siinä menee.

Ei suoraan keskenään, mutta matkapuhelinverkon voi välttää käyttämällä wlania+nettiä, siihen on hyviä ohjelmia esim Skype mobile.

Armitage
Mitään puhelimia joiden valvonta olisi vaikeampaa kuin nykyisten ei tule koskaan enää markkinoille. Ei koskaan. Sillä isoveli ei pidä siitä että sen selän takana supatellaan.

Älä nyt sentäs itelle kuoppaa kaiva. Hyvä esimerkki puhelimesta jonka yhteyttä ei saa salakuunneltua on CryptoPhone.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
paneli
Ei suoraan keskenään, mutta matkapuhelinverkon voi välttää käyttämällä wlania+nettiä, siihen on hyviä ohjelmia esim Skype mobile.toki jos kaikilla olisi skypet...

toisen polven pilkkuvirhe

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat