Seuraa 
Viestejä45973

Bulgarian Lotossa näin taisi käydä.

Kuinka todennäköistä tämä on Suomessa?

Jos tämä on jo jossain käsitelty, niin yhdistellään sitten. Nyt laiskottaa eikä jaksa etsiä!

Sivut

Kommentit (144)

Saw
Seuraa 
Viestejä6251

ainiijjoo

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665

Tuota vartenhan on väsätty oikein wiki-artikkeli:

Päävoiton todennäköisyys yhdellä rivillä pelaamalla on 1/15380937 eli yksi noin viidestätoista miljoonasta. Todennäköisyyttä voi parantaa pelaamalla samaan arvontaan useamman rivin.

Todennäköisyyttä ei nosta se, että pelaa samaa riviä viikosta toiseen. Päävoiton todennäköisyys on aina n. 1/15 miljoonasta.

Tämä sen vuoksi, että sama rivi voi tulla uudestaan seuraavalla viikolla. Saman lottorivin todennäköisyys seuraavalla viikolla on yhtä suuri kuin minkä tahansa muun rivin

kairamo
Seuraa 
Viestejä1517

Sama rivi kuin edellisellä viikolla 1/15380937 (0,000000065)
Joku muu rivi 15380936/15380937 (99,99999345)

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.
(Axel Oxenstierna)

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665

Kaikki on todennäköistä, kun riittävän kauan kokeilee
Esimerkiksi koululaisia voi helposti hämmästyttää väittämällä, että varmasti ainakin kahdella heistä on sama syntymäpäivä. Tämä toteutuu käytännössä aina, jos oppilaita on esim 50. Itse uskaltaisin esittää väitteen melko suurilla panoksilla jo 40 hengen porukalle.

Olbe
Seuraa 
Viestejä1447
Denzil Dexter
Kaikki on todennäköistä, kun riittävän kauan kokeilee
Esimerkiksi koululaisia voi helposti hämmästyttää väittämällä, että varmasti ainakin kahdella heistä on sama syntymäpäivä. Tämä toteutuu käytännössä aina, jos oppilaita on esim 50. Itse uskaltaisin esittää väitteen melko suurilla panoksilla jo 40 hengen porukalle.Juu, 50 % todennäköisyyden raja menee jo 23 henkilön kohdalla (jalkapallopeli, molempien joukkueiden kenttäpelaajat, maalivahdit ja yksi tuomari).

Eli jos jonakin päivänä tsekataan Keski-Euroopan ammattilaisliigojen matsit, niin joka toiselta kentältä löytyy syntymäpäiväpari

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
Phony
Monta on vastausta. Pitääkö noista arpoa se oikea?Ei tarvitse. Oikea vastaus on, että uuden samanlaisen rivin todennäköisyys on sama kuin minkä tahansa muunkin rivin, ts suomessa noin 1/15 miljoonaa.

Denzil Dexter
Phony
Monta on vastausta. Pitääkö noista arpoa se oikea?Ei tarvitse. Oikea vastaus on, että uuden samanlaisen rivin todennäköisyys on sama kuin minkä tahansa muunkin rivin, ts suomessa noin 1/15 miljoonaa.Paitsi jos lottoaja todella suunnitteli(odotusarvo) saavansa samalla lapulla kaksi perättäistä voittoa, lottoamalla vain yhden rivin ilman mitään järjestelmää, nousee epätodennäköisyys huimiin mittoihinsa kahden perättäisen rivin saamiseksi. (Eli riippuu lähtötilanteesta ja odotusarvosta se oikea vastaus. Jos lähtötilanteena on aina edellisen arvonnan loppu, ei seuraava arvonta "tiedä" mitä edellisellä kerralla tuli jolloin todennäköisyys on sama kuin ennen jokaista arvontaa)

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
OzziXX
Denzil Dexter
Phony
Monta on vastausta. Pitääkö noista arpoa se oikea?Ei tarvitse. Oikea vastaus on, että uuden samanlaisen rivin todennäköisyys on sama kuin minkä tahansa muunkin rivin, ts suomessa noin 1/15 miljoonaa.Paitsi jos lottoaja todella suunnitteli(odotusarvo) saavansa samalla lapulla kaksi perättäistä voittoa, lottoamalla vain yhden rivin ilman mitään järjestelmää, nousee epätodennäköisyys huimiin mittoihinsa kahden perättäisen rivin saamiseksi. (Eli riippuu lähtötilanteesta ja odotusarvosta se oikea vastaus. Jos lähtötilanteena on aina edellisen arvonnan loppu, ei seuraava arvonta "tiedä" mitä edellisellä kerralla tuli jolloin todennäköisyys on sama kuin ennen jokaista arvontaa)Yhtä onneton on tilanne, vaikka lottoaisit mitkä tahansa kaksi riviä: mahdollisuus kahteen peräkkäiseen voittoon on pienehkö.

Denzil Dexter
OzziXX
Paitsi jos lottoaja todella suunnitteli(odotusarvo) saavansa samalla lapulla kaksi perättäistä voittoa, lottoamalla vain yhden rivin ilman mitään järjestelmää, nousee epätodennäköisyys huimiin mittoihinsa kahden perättäisen rivin saamiseksi. (Eli riippuu lähtötilanteesta ja odotusarvosta se oikea vastaus. Jos lähtötilanteena on aina edellisen arvonnan loppu, ei seuraava arvonta "tiedä" mitä edellisellä kerralla tuli jolloin todennäköisyys on sama kuin ennen jokaista arvontaa)Yhtä onneton on tilanne, vaikka lottoaisit mitkä tahansa kaksi riviä: mahdollisuus kahteen peräkkäiseen voittoon on pienehkö.Totta! Jätkä on muuten aika optimisti! "Pienehkö"

Ne ketkä väittää että on sama todennäköisyys tulla sama lottorivi 2 kertaa peräkkäin kuin joku toinen numerokombinaatio ovat aivan harhateillä.
Koska, on 14 999 999 muuta numerokombinaatiota mikä voi tulla, kuin se ensimmäinen.
En sit tiiä miten toi lasketaan, oisko jotenki 15 000 000 X 15 000 000...

Niin siis meinaan sitä jos alotetaan nollasta/alusta. Eli ei edes tiedetä ensimmäistä lottoriviä, mutta halutaan tietää miten iso mahis saada 2 kertaa sama rivi peräkkäin. En meinannut sitä että jos tiedetään jo ensimmäinen lottorivi. Sillonhan se on selvästi sama mahis ku mikä muu rivi.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä32988
nuubi
Niin siis meinaan sitä jos alotetaan nollasta/alusta. Eli ei edes tiedetä ensimmäistä lottoriviä, mutta halutaan tietää miten iso mahis saada 2 kertaa sama rivi peräkkäin. En meinannut sitä että jos tiedetään jo ensimmäinen lottorivi. Sillonhan se on selvästi sama mahis ku mikä muu rivi.Tarkoitatko tilannetta, jossa edellytetään kahden peräkkäisen lottorivin olevan samoja kuin tietty ennalta annettu rivi, vai tilannetta jossa ne saavat olla mitä tahansa rivejä, kunhan ovat keskenään samoja.

Ensimmäinen noista lasketaan juuri kertomalla kaksi yksittäisen osuman todennäköisyyttä yhteen, eli noin 1/15000000^2. Mutta toinen tapaus on helpompi, koska ensimmäinen lottoarvonta tuottaa todennäköisyydellä 1 jonkin rivin. Ja toinen on sitten todennäköisyydellä 1/15000000 saman rivin kuin ensimmäinen.

Kun itse joutuu käyttämään taulukoita vähän eri tarkoituksessa, jossa on kuitenkin sama kysymys on koko ajan läsnä, niin...

Luetellaan mikä tahansa täydellisen järjestelmän rivijoukko satunnaisessa järjestyksessä:

[code:1o2pp7rb]A1 = 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
.
.
.
A15380937 = 32, 33, 34, 35, 36, 38, 39
[/code:1o2pp7rb]
Ja toinen saman täydellisen järjestelmän rivijoukko:

[code:1o2pp7rb]B1 = 3, 7, 16, 26, 28, 30, 38
.
.
.
B15380937 = 1, 4, 7, 19, 25, 26, 39
[/code:1o2pp7rb]
Niin nyt An = Bn todennäköisyys n:lle on tasan 1.

(Jos joku vielä keksii, että arvotut numerot pitää tulla samassa järjestyksessä, niin todennäköisyys sellaiselle tapaukselle on hyvin lähellä nollaa.)

Toisin sanoen vastaus alkuperäiseen kysymykseen on:

1/15380937

visti
Seuraa 
Viestejä6331

Veikkausriveihin liittyy paljon ihmeitä johtuen siitä, että ihme julistetaan vasta jäljestä päin.
Ihmeet olisivat paljon harvinaisempia, jos sovittaisiin ennen arvontaa, millaista ihmettä odotetaan tällä viikolla.

visti
Veikkausriveihin liittyy paljon ihmeitä johtuen siitä, että ihme julistetaan vasta jäljestä päin.
Ihmeet olisivat paljon harvinaisempia, jos sovittaisiin ennen arvontaa, millaista ihmettä odotetaan tällä viikolla.Nimenomaan. Tätä just meinasin. Eka jos valitaan joku lottorivi, sit se menee oikein, ja sit vielä samalla rivillä toinen kerta oikein. Nii siinnä sulle mun vastaus Neutroni. Ja eikö ketjun aloittaja lähinnä tätä just meinannu?

abskissa
_jone_
Niin nyt An = Bn todennäköisyys n:lle on tasan 1.

Siis mitä?

Niin mitä?

Kirjoita itsellesi simulaattori, jos ei mene jakeluun.

a) Varaa taulukoille A ja B kummallekin n-alkiota.

b) Alusta taulukot arvoilla 0, 1, 2, …, n-1

c) Sekoita randomilla kummatkin taulukot.

d) Nyt ordinaatta, A:n ja B:n jossain YHDESSÄ samassa indeksissä on yhtä suuret alkiot!

e) Toista kohdasta c, ja laske samalla kohdan d raja-arvoa. Se kuule lähenee arvoa 1, kuta useammin testin teet - vähän kuin Monte Carlon metodissa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat