Seuraa 
Viestejä45973

Moikka kaikki!
Mitä historiallisia elokuvia voisitte suositella? Kertokaa faktat:
-elokuvan nimi
-aihe
-tapahtumien ajanjakso
-elokuvan tekovuosi

Elokuvalista tulee mitä luultavimmin olemaan pitkä, mutta sehän ei haittaa. Antaa tulla vaan!

Kommentit (1)

Käsitteen "historiallinen elokuva" voi ymmärtää useammallakin tavalla, mutta suosittelenpa tästä nyt muutamia, jollaisia uskon sinun tavoittelevan:

Marketa Lazarová (1967)
Elokuva perustuu Vladislav Vancuran romaaniin Marketa Lazarovasta, joka taas perustuu vuosisatoja vanhoihin kertomuksiin naisesta joka eli keskiajalla Tsekin alueella.

Elokuva taisi keskittyä lähinnä kahden feodaali-isännän kinasteluihin, kun ensimmäinen erehtyi suututtamaan kuninkaan ja pyysi sitten apua toiselta, joka ei suostunut. Kostoksi hän ryösti tämän tyttären, Marketan, josta saadaan koko elokuvan kattava riita aikaiseksi.

1200-luvun paskaisessa, köyhässä, kylmässä ja kovassa Tsekissä ei mikään ole hyvin, mistä elokuva ammentaa myös suurimmat voimavaransa.

Andrei Rublev (1965)
1400-luvun Venäjälle sijoittuva elokuva kertoo sikäläisen ikonimaalari Andrei Rublevin tarinan. Ikonimaalari hortoilee mongolihyökkäysten rievottelemassa hajanaisessa maassa, nähden ja kokien monenlaista, niin että uskokin joutuu koetukselle. Rublevin elämästä ei juuri ole tietoa, eikä elokuva olekaan biografia. Muutenkin elokuvan tapahtumien todenperäisyydestä ei voi aina olla varma, ohjaajalla lieni muita intressejä elokuvansa kanssa.

Molemmat yllämainituista ovat elokuvina melko pitkiä ja raskaita, kerronnan muodoltaan eeppisiä. Elokuvat on jaettu pienempiin episodeihin jotka kuitenkin liittyvät toisiinsa.

Yhteistä molemmille on myös se, että protagonistimme vain vaeltelee ympäriinsä ikään kuin tarkkailijana, tai Lazarovan tapauksessa joutuu ympäristön vietäväksi, pääosaa näyttelee siis ajankuva ja ympäroivä maailma. Siinä mielessä varsin oivallisia elokuvia etenkin jos haet ensisijaisesti historiikkejä, molemmat ovat myös ulkoasultaan hyvin realistisia.

Jeanne d'Arcin kärsimys (1928)
Nimensä mukaisesti elokuva kertoo 1400-luvulla eläneestä ranskalaisesta pyhimyksestä, Jeanne d'Arcista. Elokuva ei kerro hänen uroteoistaan, vaan keskittyy kuvaamaan hänen viimeisiä päiviään oikeudenkäynnistä kuolemanrangaistukseen. Tälläkin elokuvalla on hyvin uskottava ilmaisu, ohjaaja oli mm. tutkinut hyvin pikkutarkkaan ammoisia kuulustelupöytäkirjoja ja plärännyt käytännössä kaiken aiheeseen liittyvän materiaalin, ja rakentanut tunnelman luomiseksi valtavan keskiaikaisen kylän, jota lopullisessa teoksessa ei juurikaan edes näy. Näyttelijöistä täytyy ehdottomasti mainita Jeannea näytellyt Falconetti, jonka epätoivoa henkivät kasvot jäävät varmaan ikuisesti mieleen. Ohjaaja olikin psyykannut hänet niin tiukille että nainen romahti totaalisesti eikä kai näytellyt enää yhtään missään.

Se, että saamme ylipäätään katselle elokuvaa nykypäivänä on toisen sortin ihme, koko tuotanto nimittäin kohtasi jos jonkinlaista epäonnea.

Noita (1922)
Elokuva kertoo noitavainoista aina keskiajalta lopussa mukaan tulevalle 1920-luvulle, jonka valossa elokuva pohdiskelee varsin ansioikkaasti syitä miksi noitavainoja ylipäätään harjoitettiin. Ennen lääkärinä työskennellyt ohjaaja pyysi aiheen tutkijoita kirjoittamaan elokuvaan käsikirjoituksen, mutta kukaan ei suostunut toimeksiantoon koska elokuvaa ei pidetty vakavastiotettavana välineenä tutkimukseen, minkä vuoksi tanskalainen ohjaaja joutui itse tekemään valtaisasti taustatyötä elokuvaa varten.

Filmi on hyvin massiivinen ja moniulotteinen pioneerielokuva, joka yhdistelee dokumentaaria, fiktiivistä dokumentaaria, fiktiota, opetusmateriaalia ja varhaista psykoanalyysia loistavalla kuvauksella, yksityiskohtaisilla hienoilla lavasteilla, loistavilla musiikeilla, nerokkailla kohtauksilla ja henkilöillä, sekä useilla erilaisilla elokuvallisilla tekniikoilla.

Kaikki elokuvat ovat historiallisen sisältönsä lisäksi elokuvina äärimmäisen hyviä. Faktat saattavat olla vääriä joidenkin nimikkeiden kohdalla, kun on jo jonkun verran aikaa noiden katsomisesta.

Voisin vielä melkein varauksetta suositella Ihmisen kohtalo -elokuvasarjaa, jota en itse ole vielä katsonut mutta josta olen kuullut pelkkää hyvää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat