Seuraa 
Viestejä1918

Tänään, keskiviikona 17. marraskuuta klo 22:00 tuli YLE:n tv1.ltä dokumentti nimeltä Amerikan kodittomat lapset. Se kertoo mm. disneylandissa, maailman onnellisimmassa paikassa työskentelevästä naisesta joka ei kykene yksinhuotajana elättämään viittä lastaan vaan asuu motellissa yhdessä huoneessa jossa on erillinen kylpyhuone. On katsottavissa yle areenalta ennalta määräämättömän ajan.

Oheisen laskelmani, jonka tein sitä varten että saisin selville kannattaisiko intialaisen LPN, Lisenced Practical Nursen, eli lähihoitajan muuttaa USA:n sijaan SUomeen työskentelemään ollessaan yksinhuoltaja yhdelle vastasyntyneelle.

Uploaded with ImageShack.us

Oheisen laskelmani mukaan Suomessa asuva yksinhuoltaja joka toimii lähihoitajan tehtävissä saa ”viivan alle” runsaat 400€, kun taas jenkkilässä työskentelevä kanssasisar vain runsaat 200 $.
Vaikka dollarilla saattaa olla halvemman hintatason johdosta jonkin verran parempi ostovoima USA:ssa saa Suomalainen lähihoitaja silti uhrattuun työpanokseen nähden vähemmällä vaivalla paremman elintason. Kaupunkilegendan vahvistaa tilastokeskuksen tieto jonka mukaan Yhdysvalloissa tehdään työviikon aikana keskimäärin 46,2h töitä perusduunarin toimesta**. Suomessa vastaavassa sosiaaliluokassa työviikon pituus on vain noin 40,4 h viikossa***.

USA, yksinhuoltaja, lähihoitajan työ.
Laskelmani perustan muodostaa se tieto että New Yorkissa LPN, eli Lisenced Practical Nurse, eli lähihoitaja tienaa n. 60 000$.****
Veroja mukaan lukien Liittovaltio sekä Osavaltioveroja sekä muita maksuja kuten Sosian Security maksuja yllättävän paljon. 5000$ kuukausituloista jää käteen mikäli oivalsin jutun juonen heikolla englannillani oikein niin että verojen jälkeen n. 3400$.

Suur-Kaupungin kuukauislippu julkiseen liikenteeseen maksaa n. 80$*****, tämä on karkea arvio tästä vuodesta.
Lastenhoidon hinnoittelin nuorimman mukaan oheisen linkin takaa muualla Pohjois-Amerkassa sijaistevan Michiganiin liittyvän nettisivun takaa korrottaen sitä pienellä kertoimella 200$:ksi.******
Ruokaan arvelin menevän noin 400$ koko perheeltä. ( google.fi)

Suomi, yksinhuoltaja, lähihoitajan työ.
Kuukausipalkka n. 2000€/kk.
Suomen vastaavat tiedot poimin mm. vero.fi, oikotie.fi, matkalipun hinnan vanhasta muistista. Mainittakoon se vielä että havaitsin että Suomessa lasten päivähoitomaksut kallistuvat progressiivisesti oheisen sivuston .pdf tiedoston mukaan.******* En ottanut huomioon lapsilisää jota en jaksanut googlata Kelan sivuilta, minua virkeämpi selivttäköön sen saamisen perusteet ja määrän tässä ns. "normiperheessä".

Yllämainituin perustein olisin kiinnostunut ottamaan selvää millä aikajänteellä ja kuinka suurilla tarvittavilla taloudellisilla ponnistuksilla tämä vähintään muutaman vuoden mittainen projekti olisi toteutettavissa.

*http://www.rnindia.com/USA.htm
**http://www.stat.fi/tup/tietotrendit/tt_09_06_tyopaivat.html
***http://www.talouselama.fi/uutiset/article366213.ece
****http://www.indeed.com/salary/q-LPN-l-New-York,-NY.html
*****http://www.law.monash.edu.au/castancentre/internships/gyorki-accommodati...
******http://internationalcenter.umich.edu/life/costofliving.html#needs
*******http://www.espoo.fi/default.asp?path=1;28;11866;10672;39759

-

Sivut

Kommentit (30)

Saw
Seuraa 
Viestejä6251

Disneylandit, Wahl-Martit yms. ovat tunnettuja naurettavista palkoistaan. Nehän ovat kaukana tuosta 5000 $. Ja sillä kyllä pitäisi mielestäni olla mahdollista jo elää normaalia elämää.

Onko USA-asuntojen vuokratasot todella noin mielettömiä, kuin 2500 $?

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ateisti Kakkonen
Seuraa 
Viestejä1918
Saw
Disneylandit, Wahl-Martit yms. ovat tunnettuja naurettavista palkoistaan. Nehän ovat kaukana tuosta 5000 $. Ja sillä kyllä pitäisi mielestäni olla mahdollista jo elää normaalia elämää.

Onko USA-asuntojen vuokratasot todella noin mielettömiä, kuin 2500 $?


http://www.rentjungle.com/average-rent-in-new-york-rent-trends/

New Yorkissa, kalleimmassa paikassa kyllä, mikäli ymmärrän okein kyseisen nettisivun sisällön.

-

Ateisti Kakkonen
Seuraa 
Viestejä1918

USA:n New Yorkin ja Helsingin vertailu on todellakin relevanttia tässä kontekstissa. Pääkaupunkiseudulla on elinkustannukset kalleimmat niin on New Yorkissakin joka kylläkin ei ole USA:n pääkaupunki. Eli elinkustannusten puolesta vertailu on järkevä.

USA:ssa palkat lähihoitajilla vaihtelevat jonkin verran sen mukaan mikä on kunkin osavaltion elinkustannusindeksi ja loppu hoituu kysynnän ja tarjonnan mukaan suhteessa sikäläisiin ammattikoulujen ja sairaaloiden sijaintiin. Eli palkat ovat sen korkeampia mitä kalliimpi on asuinalue.* "Valtakunnallista työehtosopimusta" ei tuossa Lännen Jättiläisessä olakkaan järkevää yrittää muodostaa..Suvussani olevan valtionvirkamiehen palkkaan kuului akoinaan Espoolisä, kalliin paikan asumislisä en tiedä onko hoitsutytöillä samaa lisää..

Lowest and Highest LPN LVN Salary

The lowest paid Licensed Practical and Licensed Vocational Nurses earn less than $30,000 annually while the highest paid Licensed Practical and Licensed Vocational Nurses earn more than $59,000 per year. *
*http://www.healthcaresalaryonline.com/lpn-salary.html

-

Löysin puolen minuutin googlettamisella alle tonnin kämppiä Bronxista. Muiltakin seuduilta näyttää saavaan reilusti halvempia kuin 2500. Ehkä tuo keskihinta ei ole kovin hyvä mittari tässä tapauksessa. Parempi voisi olla moodi hinta tai alemman hintaluokan keskihinta.

Ateisti Kakkonen
Seuraa 
Viestejä1918

Siinä tapauksessa laskelmani heittävät härän pyllyä mitä tulee palkkaan suhteessa vuokraan.
Mutta se että tekee palkkansa eteen 6-päiväistä työviikkoa on varmaan houkutin Intialaiselle lähihoitajalle...

-

Ateisti Kakkonen
Seuraa 
Viestejä1918

Tarkennusta on hyvä tehdä sitä mukaa kun viisaammat tuovat kriittisiä näkökulmia avaukseeni.
Vaikka yh-äippä saisikin yh-korotuksen jälkeen 150€ olisi viivan alle jäävä summa moninkertainen vuokran pienentyessä tuosta aloitusviestissä mainitusta 2500$.sta vain n. 1500$iin.

Täytyy muistaa että jenkkiläine hoitsu tekee sen 6.n työpäivän viikossa eli neljä työpäviää enemmän per kk. Eli karkeasti arvioituna palkka on hivenen paremnpi tehtyä työtuntia kohden mutta absoluuttisissa luvuissa mitaten tunteja tehdään perkeelesti enemmän.

-

Toi New Yorkin Manhattan on vähän kuin Helsingissä kaivopuisto. Jonne on pakko kaikkien niiden muuttaa, joilla on rahaa niin paljon, ettei enää paskalle taivu.

tollo_peloton
Toi New Yorkin Manhattan on vähän kuin Helsingissä kaivopuisto. Jonne on pakko kaikkien niiden muuttaa, joilla on rahaa niin paljon, ettei enää paskalle taivu.Hmm saanen olla eri mieltä. Manhattanilta löytyy mm. Soho, Little China, Hells citchen ja Harlem jne jne jne jne ...

voinet tarkentaa mielipidettäsi =)

Jos jatkaa Manhattania pohjoiseen tulee Bronx....

Metrolla pohjoiseen ohi harlemin kohti rikers islandia....

Metrolla länteen Brooklyniin, Queensiin...La Guardia ...kauemmas Staten Islands

itään New Jerseyn puolelle JFK:lle...

Manhattan on aika iso alue!!!

Aika yllättävää ihmiselle, joka ei ole ollut paikan päällä, että heti central parkin phjoispuolella on se Harlem...uuu...mustia. Lepposa paikka ja parasta ostosmestaa....ja on Manhattanilla.

Eli luulo Manhattinin olevan se kallis paikka on väärä. Tietenkin DTM on kallis...mutta...

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047

vähän on kotiinpäin vedetty laskelmissa vuokran suhteen. Hellsingistä kaksio 700e, onhan se mahdollista joku räkäsin ja halvin tuolla hinnalla löytää, mutta miksi verrata sitä sitten suht kalliiseen 2500e vuokra-asuntoon NY ?

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Mr Bauglir
Seuraa 
Viestejä1730

Jenkkilässä ruoka maksaa kyllä taatusti vähemmän kuin Suomessa. Ja ei, nykin kaltaisen suurkaupungin ja jonkun perähikiä hesan vertaamisessa ei ole mitään järkeä.

Oikeiston ja vasemmiston erohan on nykyisin taantumuksellisuus ja uudistusten halu.-Puuhevonen-
Verkkomedia ja Venäjän ääni ovat asiallisia ja antavat oikeata tietoa. -pinklin1-
Huumekauppaa ei säätele mikään lainsäädäntö -:)lauri

Sairaanhoitajat ja terveydenhoitohenkilökunta yleensäkin ovat varsin hyvin palkattuja Yhdysvalloissa.
Yhdysvaltain terveydenhoitojärjestelmä on tunnetusti hyvin kallis, ja jonkin verran se heijastuu muidenkin kuin lääkärien ansioissa.

Baalillle vielä tarkennuksena, ettei tyypillinen sairaanhoitaja työskentele 46 tuntia viikossa USA:ssakaan. Käyttämäsi palkatkin on laskettu 40 tunnin työviikon mukaan. Pidemmästä työajasta ja esim. päivystyksistä ja yötyöstä ym maksetaan erikseen, vaihtelevin erikseen sovituin perustein, mutta kuitenkin.

The assumption was made that the Licensed Practical and Licensed Vocational Nurses reflected here were working an average of 40 hours per week with a total of 2080 hours per year.
(yllä oleva lainaus käyttämästäsi lähteestä)

Vuokra on toinen asia, joka meni arviossasi pieleen, mutta sitä ovat muut jo kommentoineet. Saako muuten Suomessa 2000 kuussa ansaitseva yksinhuoltaja sosiaalisia tulonsiirtoja, siis muita kuin lapsilisän?
Järkevämpää olisi kuitenkin vertailla niiden Mäkkärin ym työtekijöiden tuloja ja menoja USAssa ja meillä. Suomessahan hyvin pienituloinen yksinhuoltaja saa lisäksi sosiaalisia tulonsiirtoja, joita USAssa ei juurikaan tunneta.

Ateisti Kakkonen
Seuraa 
Viestejä1918

Myönnettäköön että olin ihan kujalla kun mopo karkasi käsistä koska peukaloni oli keskellä kämmentä.

Fiksu kommentti tuli Rereltä, hän kertoi niinkuin muut mikä oli pielessä mutta samalla antoi ratkaisun ongelmaan joka syntyi kun aloitusviesti ei vastannut tavoitteeseen nähden, huolellisestä työstä huolimatta, todenmukaisella tavalla selvitettävään asiaan.

. Mäkkärin työntekijöiden elintason vertaaminen annettujen tulonsiirtojen jälkeen olisi vertailukelpoinen verrattuna hatarin perustein tekemääni kuvitteellisen hoitsutytön elämään.

-

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat