Seuraa 
Viestejä45973

Pohdin tuossa, että voitaisiinko kansakunnan onnellisuutta mitata jollakin yksinkertaisella kaavalla. Tällainen ronski hypoteesi tuli mieleen:

Kansakunnan onnellisuus = (Serotoniinin aggregaatti + Oksitosiinin aggregaatti - Kortisolin aggregaatti) / Väkiluku

Serotoniinin valitsin kaavaan, kun sen puute aiheuttaa riippuvuuksia, tyytymättömyyttä ja masennusta. Kulttuurimmehan on varsin materialistinen, masennusta ja riippuvuutta on paljon. Serotoniinitasot saattavat kieliä siitä, miltä elämä ylipäätään maistuu.

Oksitosiinin valitsin, koska se on sosiaalisuuden ja lähemmyyden tunteen hormoni. Sitä myös tituuleerataan "rakkaushormoniksi". Suomalaiset ovat yksinäisempiä kuin koskaan. Sosiaalinen pääomamme ei ole varmaan koskaan ollut näin alhainen.

Kortisolin valitsin, koska se on stressihormoni. Elintasomme on parempi kuin koskaan, mutta meillä on samalla huolia enemmän kuin koskaan. Työ ja menestymispaineet stressaavat. Ihminen ei osaa enää rauhoittua.

Ongelmana kaavassa on se, että miten näitä aineita voidaan luotettavasti mitata ja epävarmuus siitä, kuinka paljon eri henkilöillä eri pitoisuudet aiheuttavat millaistakin mielentilaa. Miten kuitenkin veikkaisitte Suomen pärjäävän?

"Serotoniini on verihiutaleista vapautuva ja verisuonia supistava kudoshormoni sekä aivojen välittäjäaine. Serotoniini vaikuttaa mielialaan sekä jossain määrin myös uneen, ja sen vajaus voi ilmetä alakulona, apatiana, masennuksena ja kroonisena väsymyksenä. Serotoniinin puute voi aiheuttaa impulsiivista ja väkivaltaista käytöstä. Serotoniini säätelee ihmisen ruoka- ja seksihaluja: serotoniinin puute voi aiheuttaa ruokahalun ja makeanhimon lisääntymistä."Oxytocin is best known for roles in female reproduction: 1) it is released in large amounts after distension of the cervix and uterus during labor, and 2) after stimulation of the nipples, facilitating birth and breastfeeding. Recent studies have begun to investigate oxytocin's role in various behaviors, including orgasm, social recognition, pair bonding, anxiety, and maternal behaviors. For this reason, it is sometimes referred to as the "love hormone.""Kortisolia kutsutaan toisinaan stressihormoniksi, koska henkinen, psyykkinen ja fyysinen rasitus nostavat kortisolin tuotantoa."


http://fi.wikipedia.org/wiki/Serotoniini

http://en.wikipedia.org/wiki/Oxytocin

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kortisoli

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat