Seuraa 
Viestejä45973

Autismin tutkijoiden parissa on alettu käyttää käsitettä neurotyypillinen (neurotypical) ihmisestä, jolla ei ole autistisia ominaisuuksia. Se on otettu käyttöön termin normaali sijasta, kun on haluttu korostaa autismin ulottuvuuden kohdalla sitä, että autismi ei välttämättä ole sairaaloinen tai aina negatiivinen ulottuvuus yksilön ominaisuutena. Jos ei-autistinen olisi normaali, niin autistinen olisi tällöin epänormaali.

Tätä samaa linjausta vois alkaa käyttämään myös muista ihmisen ulottuvuuksista. Esimerkiksi ihminen, jolla ei ole masennusta tai kaksisuuntaista mielialahäiriötä, voisi saada nimityksen mielialatyypillinen. Ei siis jaottelua terve - masentunut, vaan mielialatyypillinen - masentunut. Älykyystyypillinen ihminen voisi taas olla sellainen ihminen, jolla ei ole kovin matala tai erityisen korkea älykkyysosamäärä. Sukupuolityypillinen tai seksuaalityypillinen voisi olla taas uusi kiertoilmaus heteroseksuaalille.

Keksi itse lisää.

Kommentit (3)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Neurotyypillinen = nentti = normaali = diagnosoimaton eli henkilö, jota ei ole tutkittu ja pystyy elämään elämäänsä ilman suurempia ongelmia.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat