Seuraa 
Viestejä45973

Julkaistu 12.4.2003 1:28:59 , Turun Sanomat

"Se oli intohimoista rakkautta"

- Viimeksi viime perjantai-iltana soitin Tarjalle Mäntyniemeen. Pena (valiokuntaneuvos Pentti Arajärvi) ei ollut kotona ja Tarjalla oli muutenkin aikaa, joten keskustelumme venähti tunnin pituiseksi. Juttelimme muun muassa maailmanpolitiikasta ja etenkin Irakin-kriisistä, Kari Pekkonen kertoo läheisestä suhteestaan presidentti Tarja Haloseen.

Pekkonen istuu kantakuppilassaan Hang Outissa Helsingin Vuosaaressa. Vieressä penkillä lepää hänen kitaransa, vuoden 1966 japanilainen Kasuga, jota hän hetki sitten näppäili läheisen leikkipuiston lasten iloksi.

Pekkonen kutsuu itseään "politiikan harrastajaksi ja sairaseläkeläiseksi", mutta tunnetumpi hän on presidentti Halosen entisenä avokumppanina ja tämän lapsen isänä.

Pekkosen ja Halosen yhteinen tytär Nökö, ristimänimeltään Anna, on nyt 23-vuotias ja töissä Euroopan neuvoston sihteeristössä Strassbourgissa.

- Nökö on fiksu tyttö, hieman pidättyväinen, eikä pyri millään tavalla julkisuuteen. Tullut äitiinsä, Pekkonen kuvailee nuorinta tytärtään.

- Yhteyttä hän pitää puhelimitse tiiviisti niin minuun kuin Tarjaankin. Tapaamaan emme pääse kovin usein.

Ensimmäisestä avioliitostaan Pekkosella on 29-vuotias tytär Reija-Riikka eli Mimmu, joka asuu Jyväskylässä.

Itsekin Pekkonen kaavailee muuttavansa Jyväskylään "seuraavan viiden vuoden sisään".

"Se oli sitä,
täyttä paloa"

Ensimmäistä kertaa Kari Pekkonen, nyt 57, törmäsi Tarja Haloseen vuonna 1975 eduskunnassa käydessään. Pekkonen työskenteli tuolloin Kajaanin seutukaavajohtajana ja oli vahvasti mukana Oulun piirin demareissa. Halonen oli jo saanut valtakunnallista huomiota SAK:n sosiaaliasiain juristina ja pääministerin eduskuntasihteerinä.

Pekkonen kertoo heti kiinnittäneensä huomiota Halosen kauneuteen, "pitkiin hiuksiin ja kauniisiin silmiin", sekä älykkyyteen ja huumorintajuun.

- Sähköä oli heti ilmassa, Pekkonen kertoo.

Uudestaan he tapasivat jo samana vuonna Jyväskylän puoluekokouksessa, mutta kipinää heidän suhteensa otti kuitenkin vasta kaksi vuotta myöhemmin Sdp:n työllisyysseminaarissa Savonlinnassa.

- Se oli tulista, intohimoista rakkautta, meitä ei pidätellyt mikään, Pekkonen muistelee suhteen ensiaskelia.

Uudet treffit sovittiin Helsingissä, jonne Pekkonen oli siirtynyt Matti Ahteen pyytämänä Sdp:n ryhmäsihteeriksi.

Jo parin kuukauden kuluttua, syksyllä 1977, Pekkonen kantoi tavaransa Tarja Halosen poikamiestytön asuntoon Kallion Pengerkadulle.

- Se oli sitä, täyttä paloa, Pekkonen kuvailee suhdetta.

Suhdetta ei Pekkosen mukaan paheksuttu demaripiireissä, vaikka molemmilla oli seurustelukumppani uuteen suhteeseen ryhtyessään. Halonen seurusteli sittemmin ulkoministeriksi nousseen Erkki Tuomiojan kanssa, Pekkonen eli avoliitossa. Halonen oli tuolloin 34-vuotias, Pekkonen 32.

- Tarjan ja Erkin (Tuomioja) suhde oli jo ehtoopuolella, eivät he edes asuneet yhdessä. En minä siihen väliin tullut, Pekkonen sanoo nyt.

Ulkoisesti Tuomiojaa, Pekkosta ja valiokuntaneuvos Arajärveäkin yhdistää se, että kaikki ovat varsin boheemin oloisia. Naureskellen Pekkonen myöntääkin Halosen aina tykänneen boheemeista mutta kilteistä miehistä.

Raskaaksi Halonen tuli jo heti vuoden 1978 alussa. Pekkonen olisi halunnut naimisiin, mutta Halonen ei pitänyt ajatusta hyvänä.

- Tarja halusi pysyä periaatteessa vapaana, minkä ymmärsin täysin. Hänelle hyvä ihmissuhde oli ja yhä on tärkeämpi kuin muodollinen sitoumus, Pekkonen kertoo.

"Erinomainen äiti,
upea ihminen"

Halosen ja Pekkosen suhde kesti lopulta viitisen vuotta. Pekkosen sanoin "Tarja on upea ihminen, hänen kanssaan oli hyvä olla. Suhde oli kaikin puolin hyvä, se oli onnellista aikaa".

Suhteen aikana Pekkoselle kävi tutuksi Halosen luonteen kaikki puolet. Pimeitä, hankalampia puolia Halosessa ei kuulemma ollut.

- Tarja on vilkas ja puhelias ihminen, temperamenttinen mutta myös jämpti ja huolehtivainen. Erinomainen äiti. Lapsen etu on Tarjalle aina ollut tärkein. Äitinikin kiintyi Tarjaan välittömästi.

Pekkonen kertoo, miten Halonen yritti varata aikaa tiukasta aikataulustaan viedäkseen tyttärensä säännöllisesti rytmisen kilpavoimistelun harjoituksiin. Aina se ei onnistunut vaan Pekkosen piti tuurata.

Yhteisessä kodissa toteutettiin tasa-arvoa. Molemmat siivosivat ja kävivät kaupassa, mutta ruoanlaitosta huolehti Halonen, sillä siinä hän oli parempi. Iltaisin keittiön pöydän ääressä keskusteltiin yhteiskunnallisistakin asioista.

Eduskuntaan Halonen valittiin 1979, Helsingin kaupunginvaltuustossa hän oli jo ennestään. Niin Halonen kuin Pekkonenkin kuuluivat demareiden radikaaliin vasempaan siipeen. Molemmat ovat kotoisin työläiskodista. Puoluettaan valitessaan Pekkonen oli ollut pitkään Skdl:n kannalla.

Pekkonen uskoo, että presidentti Halosessa muhii yhä radikaalejakin ajatuksia, mutta virkansa vuoksi hänen on parempi pitää ne piilossa.

"Tarjalla paljon
kokouksia iltaisinkin"

Nyt jälkeenpäin Kari Pekkonen uskoo, että hänen ja Halosen suhde kaatui "arkielämän realiteetteihin". Molemmat olivat kiireisiä töissään eduskunnassa, minkä lisäksi Nökö-vauva valvotti öisin. Hän oli koliikkivauva. Ensimmäisen kerran Nökö nukkui yönsä vasta 2,5-vuotiaana. Usein lapsen tuuditti uneen isä.

- Tarjalla oli paljon kokouksia iltaisinkin ja viikonloppuisin ja järjestötoiminnassakin hän oli erittäin aktiivinen, Pekkonen kertoo.

Halonen oli mukana muun muassa Voimisteluliiton hallituksessa sekä seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksia ajavassa Setassa.

- Pikku hiljaa yhteiselomme hiipui. Liekki alkoi lepattaa. Syntyi turhaa kränää, eivätkä luonteemmekaan täysin sopineet yksiin. Päätin kuitenkin, että olen yhdessä, kunnes Nökö täyttää kolme vuotta, Pekkonen kertoo.

Kolme vuotta tuli täyteen, ja Pekkonen muutti yhteisestä kodista suoraan uuden naisystävän luokse, joka tuolloin työskenteli sisäasiainministeriössä. Myöhemmin he avioituivat.

Pekkosen mukaan Halonen oli ollut jo jonkin aikaa tietoinen hänen uudesta suhteestaan mutta tyytyi tilanteeseen. Toisesta naisesta huolimatta Halonen ei olisi halunnut luopua Pekkosesta.

"Paras mahdollinen
presidentti"

Vielä 1980-luvulla Pekkonen ei osannut kuvitellakaan, että hänen kumppanistaan ja lapsensa äidistä voisi joku päivä tulla Suomen presidentti. Halosen lahjakkuuden ja peräänantamattomuuden hän tosin sanoo huomanneensa heti.

- Kerroin Matille (Sdp:n ryhmäpuheenjohtaja Matti Ahde) jo 1980-luvun alussa, että Tarja on yksi parhaista kansanedustajistamme. Tiesin, että Tarja pääsee pitkälle.

- Presidenttinä Tarja on Suomelle paras mahdollinen, Pekkonen jatkaa ex-puolisonsa kehumista.

Suosiosta kertovat kaikki mielipidemittauksetkin. Pekkosen mukaan Halonen on vienyt presidentti-instituution kansan pariin ja pyrkii pitämään pienen ihmisen puolta.

- Tarjalle on luonteenomaista, että hän kärsii henkilökohtaisesti, jos ihmisillä menee huonosti, Pekkonen kuvailee.

Pekkosen mukaan esimerkki Halosen ihmisläheisyydestä on se, miten hän totesi Suomen kansalaisten päättävän Suomen Nato-jäsenyydestä. Kukaan muu siitä ei voi päättää. Myös ympäristöasiat olivat Pekkosen mukaan Tarja Haloselle tärkeitä jo 1970-luvulla.

HILKKA AHTEEN TAUSTAVOIMIA
Kari Pekkonen sanoo, että suomalaiset poliitikot ovat mainettaan parempia ja että tunarit ja jäähdyttelijät ovat harvassa. Hänen mielestään politiikanteko on muuttunut avoimemmaksi.

- Suomalainen demokratia kestää Tony Halmeen kaltaiset protestiäänillä ratsastajatkin, Pekkonen lausuu.

Pekkosen mielipiteellä on kaikupohjaa, sillä hän oli mukana suomalaisessa politiikassa kolmatta vuosikymmentä. Aktiivinen hän on vieläkin, muun muassa auttaen Hilkka Ahdetta vaalikampanjassaan.

- Erinomainen esimies ja ystävä, ei mikään käpälöijä. Olen iloinen hänen läpimenostaan, Pekkonen kertoo Matti Ahteesta, joka uudelleenvalittiin eduskuntaan Oulusta.

Valtiosihteeri Raimo Sailas on niin ikään Pekkosen hyviä ystäviä. Sailasta Pekkonen kehuu "ei niin tosikoksi, hauskaksi seuramieheksi".

Monet muutkin kansainvälisetkin huippupolitiikot ovat Pekkosen mukaan lämminhenkisiä persoonia. Kivikasvoinen presidentti Vladimir Putin kuulemma on armoton seuramies ja presidentti George W. Bush puolestaan "rento kaveri ja rehellinen kuin suomalainen mies".

Pekkonen kertoo politiikassa huomanneensa, miten pieni piiri Suomea loppujen lopuksi pyörittää.

- Se on parin käden sormilla laskettava joukko, ministerit ja pari johtavaa virkamiestä.

Eduskunnan väitetystä eroottisuudestakin Pekkosella on kerrottavaa.

- Pitää paikkansa. Kun kokoon on tullut 200 Suomen aktiivisinta ja viriilintä ihmistä, on selvää, että kulisseissa kipinöi. Moni suhde jää julkisuudelta huomaamatta.
Sami Lotila

Julkaistu 12.4.2003 1:28:59 , Turun Sanomat

http://www.turunsanomat.fi/extra/?ts=1, ... ,1:0:0:0:0

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (16)

Suumacherin Mikaeli ol juttusil Keke Ruusperin kans ko Keke käytti sanaa "logiikka". "Mikä semmone logiikka o?" kysys Maikkeli. "No", sanos Keke, "Otetaas esimerkki. Onko sulla ruohonleikkuri?" "On, on", vastas Maikkeli. "Nonii", Keke sanos, "Logiikan mukaan sul on sillo nurmikkoki." "Nii onki! Kaik sääki tiäräs!" innostus Maikkeli. Keke jatko: "Ja siitä loogisesti päätellen sinulla on myös talo, eikö niin?" Maikkeli hihkus: "Nii onki, kui sää vois tiättä tommossi!" Keke jatkoi: "Ja kun sinulla on talo, voisi ajatella, että sulla on vaimo myös." "No nii o, Corinna", kiljus Maikkeli ja ol intto piukas. Keke totesi: "Ja siitä päätellen, että sinulla on vaimo, niin et ole homo. Tätä kutsutaan logiikaksi." No Maikkeli lähti siit sit ja veli Ralffi tul kysymä et mitäs juttelitta Keken kans. "Logiikast", rehvastel Maikkeli. "Mitä semmone o?" kysys Ralffi. "No mää anna esimerki", sanos Maikkeli, "Onk sul ruaholeikkuri?" Joho Ralffi sanos et: "Ei ol." Maikkeli siihe et: "Loogisest ajatelle se tarkotta et sää oot homo!!!"

Tarkottaako tää nyt sitä että kun on jälkikasvua niin silloin on joku
joskus väkisinkin ollut pukilla?
Ainakin yhren kerran?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
johtonmukainen
Tarkottaako tää nyt sitä että kun on jälkikasvua niin silloin on joku
joskus väkisinkin ollut pukilla?
Ainakin yhren kerran?

Kyllä ,jos kyse on naisen jälkikasvusta.

Olipa taas MOT! Siinä nähtiin ja kuultiin taas Tarja Halosen koulutuksen arvostus. Korkeimman oikeuden presidentiksi valittiin kanditaatti, vaikka oli tohtorikin tarjolla. Tohtori ei kelvannut, kun ei ollut demari. Hyvä-sisko-rinki pyörii ja vielä Tavja kehtasi nimityksen julkistamistilaisuudessa nakella, että toivottavasti ei häiritse, kun on nainen! Koskelon mies kuuluu Halosen uudelleenvalintarinkiin ja on näitä napa-demareita. Että silleen demokraattisessa ja niin tasa-arvoisessa Suomessa.

http://www.iltalehti.fi/osastot/keskust ... 4&tstart=0

"Tarja Halonen piti vappupuheen 1.5.1976 Helsingissä Hakaniemen torilla. Hän sanoin mm seuraavaa:

"Suomelle olisi siunauksellista liittyä Neuvostoliittoon rauhanomaisin keinoin.
Samalla pääsisimme kapitalismin ikeestä, koska kapitalismi kuitenkin 20 vuoden aikana kuolee.
Suomi voisi olla yhdessä Neuvostoliiton kanssa tiennäyttäjä kohti kommunistista yhteiskuntaa."

Kysymys kuuluu: Oliko Tarja oikeasti tuota mieltä? "

http://www.phinnweb.org/livingroom/Chur ... thNWesson/

Parajarvi

Julkaistu 12.4.2003 1:28:59 , Turun Sanomat

"Se oli intohimoista rakkautta"

- Viimeksi viime perjantai-iltana soitin Tarjalle Mäntyniemeen. Pena (valiokuntaneuvos Pentti Arajärvi) ei ollut kotona ja Tarjalla oli muutenkin aikaa, joten keskustelumme venähti tunnin pituiseksi.....

......Pekkonen kertoo heti kiinnittäneensä huomiota Halosen kauneuteen, "pitkiin hiuksiin ja kauniisiin silmiin"..............

http://www.turunsanomat.fi/extra/?ts=1, ... ,1:0:0:0:0

Taitaa Pekkonen ladella omiaan?

Naisen logiikkaa
johtonmukainen
Tarkottaako tää nyt sitä että kun on jälkikasvua niin silloin on joku
joskus väkisinkin ollut pukilla?
Ainakin yhren kerran?Kyllä ,jos kyse on naisen jälkikasvusta.

Voi olla myös keinohedelmöitetty.

Onko totta?
http://www.iltalehti.fi/osastot/keskustelu/thread.jspa?threadID=46124&ts...

"Tarja Halonen piti vappupuheen 1.5.1976 Helsingissä Hakaniemen torilla. Hän sanoin mm seuraavaa:

"Suomelle olisi siunauksellista liittyä Neuvostoliittoon rauhanomaisin keinoin.
Samalla pääsisimme kapitalismin ikeestä, koska kapitalismi kuitenkin 20 vuoden aikana kuolee.
Suomi voisi olla yhdessä Neuvostoliiton kanssa tiennäyttäjä kohti kommunistista yhteiskuntaa."

Kysymys kuuluu: Oliko Tarja oikeasti tuota mieltä? "

http://www.phinnweb.org/livingroom/Chur ... thNWesson/

Eikö tuo todettu jo vanhentuneeksi.

Onko totta?
http://www.iltalehti.fi/osastot/keskustelu/thread.jspa?threadID=46124&ts...

"Tarja Halonen piti vappupuheen 1.5.1976 Helsingissä Hakaniemen torilla. Hän sanoin mm seuraavaa:

"Suomelle olisi siunauksellista liittyä Neuvostoliittoon rauhanomaisin keinoin.
Samalla pääsisimme kapitalismin ikeestä, koska kapitalismi kuitenkin 20 vuoden aikana kuolee.
Suomi voisi olla yhdessä Neuvostoliiton kanssa tiennäyttäjä kohti kommunistista yhteiskuntaa."

Kysymys kuuluu: Oliko Tarja oikeasti tuota mieltä? "


Vaikkei Halonen ehkä juuri noin sanonutkaan -ainakaan kyseisessä tilaisuudessa- niin aivan varmasti. Näkeehän nyt jokainen, että kyseessä on täysi kommunistipaskiainen.

Andúril

Vaikkei Halonen ehkä juuri noin sanonutkaan -ainakaan kyseisessä tilaisuudessa- niin aivan varmasti. Näkeehän nyt jokainen, että kyseessä on täysi kommunistipaskiainen.

Riippumatta omasta poliittisesta vakaumuksestani, sanoisin tuon täyttävän törkeän kunnianloukkauksen kriteerit.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Siis mitä Parajarvi? Haetko ehkä töitä 7- päivää lehteen ja haet täältä tomittajakokemusta sonnan kirjoittamiseen.

Edit: Ai niin, nämähän oli vitsejä.

Lierikki Riikonen

johtonmukainen
Tarkottaako tää nyt sitä että kun on jälkikasvua niin silloin on joku
joskus väkisinkin ollut pukilla?
Ainakin yhren kerran?

Johdonmukaisesti ajatellen juuri sitähän se tarkoittaa.
Jos ei sitten pidetä mahdollisena jonkinlaista keino
menetelmää,jossa tosin sperma on ensin saatava
keikattua jostain.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat