Seuraa 
Viestejä16844

[size=50:2nnv8f5l]Voi sisältää niin historiaa, yhteiskuntaa, evoluutiota kuin biologiaakin, joten sijoitus tänne. Toisaalta koska joudun käymään läpi omaa typeryyttäni niin olisi voinut olla Vapaatakin sanaa. [/size:2nnv8f5l]

Harvinaisen selväksi lienee käynyt etten voi sietää ihmiskehon leikkelyä ja silpomista, ja olen vuosikausia jäkättänyt kaikenlaisia ympärisilpomisia ynnä muita touhuja vastaan. Myös lapsen kehon "koristeluun" pyrkivä viiltely kuuluu tähän samaan inhokkiryhmääni, ja olinkin tukehtua pullaani kun Madventures-sarjassa herrakaksikko hurskastelee tyyliin who are we to judge kun pyöriskellään afrikkalaisheimon parissa jossa lapset viillellään kauttaaltaan jo pienestä pitäen. Kirjastossa tulin taannoin vilkuilleeksi National Geopraphic -julkaisusta tarinaa Sudanista ja siinä oli otteita miehen muistelmista siitä miten hänelle lyötiin etuhampaat kurkkuun (noh, siis murrettiin hampaita ja poistettiin) koska lopputulos oli olennainen osa sitä ulkoista habitusta minkä hänen heimonsa miehet halusivat itselleen erottuakseen muista heimoista.

Sisäisen kiroiluni vihdon päätyttyä aloin pohtia että ilmeisesti sitten nuo kehoa runtelevat toimenpiteet ovat suorittajilleen erinomaisen tärkeä teko minkä kautta he nimenomaan kokevat erottuvansa muista kansoista omaksi porukakseen. Muistikuvani mukaan myös Vanhassa Testamentissa puhutaan poikien ympärileikkaamisesta juuri muista erottautumisen merkiksi. (Erikoista on että juutalaiset luulivat jotenkin erottuvansa vaikka muillakin lähi-idän kansoilla, egyptiläisillä ja dogoniheimolla oli täsmälleen sama tapa!)

On se silti ällöttävää että kehoa runnellaan ja lapsia piinataan, mutta eihän ammoisina aikoina oikein muutakaan muokattavaa ole ollut kuin keho. Ihmettelen vain että miksi kehon koristelu maalatuin kuvioin ei ole riittänyt. Senkö vuoksi että se kuluu aina pois? Ovatko satuttavat muokkaamiset kehittyneet erottautumisen ohella senkin vuoksi että kivunsietokykyä demonstroimalla nuori osoittaa elinkelpoisuutensa ja täten asia on hyvin tärkeä pointti tulevia soidinmenoja ajatellen? Viiltelemätön yksilö osoittaisi herkkyyttä joka loppupeleissä voi olla sen merkki että hän ei kestä kovassa elämässä oikein yhtikäs mitään?

Länkkärin on toki turha pullistella sillä että täällä ei tarvitse rääkätä kehoon tai muiden kehoa siinä mielessä että täsmälleen sama heimodynamiikka mitä tulee muista porukoista erottautumiseen ja täten tiiviin yhteishengen luomiseen on yhä jäljellä. Meillä eivät aikuiset pakota lapsiaan kuin korkeintaan rippikouluun, jos sitäkään enää, mutta lapset itse jengiytyessään kehittävät jatkuvasti uusia tapoja korostaa oman porukan jäsenenä olemista ja muista erottautumista. Pääasiassa tämä tapahtuu tietynlaisen vaatetuksen välityksellä, tiettyä musiikkia kuuntelemalla, näkemyksillä (vegaanius esim.) ja harrastusten kautta. Olisi mielenkiintoista tietää millaisia mahtavat olla tulevaisuuden tavat erottautua, vai keksitäänkö sittenkään enää mitään uusia tapoja... Ehtyikö jo ideoiden varasto?

Onko siinä mitään järkeä että lapset määräävät miltä lasten tulee näyttää? Ei yhtään sen enempää kuin että aikuiset pakottavat jälkeläisensä kivuliaisiin riitteihin. Suosin toki sitä kehon rauhaan jättämistä, mutta sanottakoon että pitkällisen (vuosia kestäneen) pähkäilyn jälkeen ymmärrän ehkä näitä juttuja nyt vähän paremmin. Mikä ei tarkoita hyväksyntää.

Jos ei koskaan ole päässyt mihinkään heimotouhuun mukaan (ei ollut punkkari/hippi jne., ei harrastanut jotakin paikkakunnallaan suosittua harrastusta, ei ollut kavereita jne.) niin tällainen heimodynamiikka on pirun vaikea sisäistää. En ihmettele tietenkään vaikka koiratkin söisivät korvat päästään mikäli se edesauttaisi niitä pysymään elintärkeän lauman jäseninä, mutta silti jossain määrin kai aina tulen jäämään lauma-asioista jotenkin ulkopuoliseksi niin että muille itsestäänselvät seikat eivät avaudu minulle kuin erittäin vaikeasti. Kuten nyt vaikka sekin että mikä helvetti siinä viinankittaamisessa muka on niin hauskaa.

Ehkä joku jatkaa tästä ja kertoo että mikä?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat