Seuraa 
Viestejä45973

Vielä edelleen tuntuu ruotsinkielen asema herättävän vahvoja tunteita molemmissa kielileiressä. Oma mielipiteeni on, että ruotsinkieltä tarvitaan tulevaisuudessa tätäkin päivää
enemmän. Suomen ja Ruotsin välinen yhteistyö tulee syvenemään aivan varmasti jo Eu-
asioiden hoitamisen vuoksi. Pakko-opiskelun sijaan vaan on kyettävä löytämään muunlaisia
toteutuskeinoja. Omalta osaltani vanhassa oppikoulussa "pakko-opetus" alkoi jo toisella
luokalla ja voin sanoa, että keskikoulun ajan se oli minulle vaikeampaa kuin olisin opetellut
hebreaa. Nyt olen tästä vähäisestäkin kielitaidostani erittäin tyytyväinen. Olen joutunut kielen
kanssa tekemisiin myös työni puolesta ja joskus jopa koetan lukea ruotsinkielisiä artikkeleita
ja kirjallisuutta. On muuten tyytyväinen olo, kun jotain on ymmärtänytkin.
Ehdotus koeilumalliksi kouluihin: ei pakkokieliä, vaan annetaan yleisillä kielillä vuoden-
parin mittainen kielikylpy johdantona eri kieliin n. 4-5 luokan jälkeen, jota ei arvostella numeroin.
Siinä ajassa selviää kyllä "kielipää" ja motivaatio kunkin kielen suhteen. Varsinainen arvosteltu
opiskelu aloitettaisiin yläasteelle siirryttäessä. Jos kielen opiskelu ei ota kerrassan onnistuakseen, keksitään tilalle jotain muuta. Aineitahan riittää, vaikka kädentaidon alueelta.
Julkisella riitelyllä ei ainakaan lisätä kielen vetovoimaa.

Sivut

Kommentit (591)

Tvomas
Seuraa 
Viestejä2371

Ruotsin kieli on vahvasti sidottu proto-natsistiseen luterilaisuuteen ja se uskonlahko on väärässä. Hyvästi Ruotsi. Ei se sen monimutkaisempaa ole.

Pakkoruotsi on yleissyövyttävä aine.

Ainoa oikea ja oikeudenmukainen ratkaisu on pakollinen vieraiden kielten opiskelu koulu- ja muissa opinnoissa, mutta vapaasti valittavissa kielissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Se "pisti korvaan" eniten, kun pakkoruotsia puolustavalta puolelta aina muistettiin varsinkin yhden keskustelijan toimesta huomauttaa, että kyseessä ei ole pakko, vaan oikeus.

Onko lapsella siis oikeus valita opiskeleeko hän ruotsia vai ei? Jos tuota oikeutta ei ole, kyseessä on pakko.

Samalla joku pakkoruotsin puolustaja kertoi siitä, miten ruotsissa opiskellaan niin paljon muita kieliä ( saksa, ranska jne mainittiin ), että suomalaiset opiskelijat jäävät kielitaidoissaan todellapaljon ruotsalaisten jälkeen....tämänkö vuoksi Suomessa pitäisi siis opiskella ruotsia, eikä mitään muuta valtakieltä tuon pienen vähemmistökielen sijaan? En ymmärrä logiikkaa...

JurkkaN
Oma mielipiteeni on, että ruotsinkieltä tarvitaan tulevaisuudessa tätäkin päivää enemmän. Suomen ja Ruotsin välinen yhteistyö tulee syvenemään aivan varmasti jo Eu-asioiden hoitamisen vuoksi.Vopi olla, vaan miksi koittaa hoitaa EU asioita ruotsin kielellä? Ei se saksalainen sitä ymmärrä. Tuskin ranskalainenkaan. Italialainen vielä vähemmän. Turkkilaisista puhumattakaan.

OzziXX
JurkkaN
Oma mielipiteeni on, että ruotsinkieltä tarvitaan tulevaisuudessa tätäkin päivää enemmän. Suomen ja Ruotsin välinen yhteistyö tulee syvenemään aivan varmasti jo Eu-asioiden hoitamisen vuoksi.Vopi olla, vaan miksi koittaa hoitaa EU asioita ruotsin kielellä? Ei se saksalainen sitä ymmärrä. Tuskin ranskalainenkaan. Italialainen vielä vähemmän. Turkkilaisista puhumattakaan.Hyvä pointti. Miksi yhteisiä asioita ei hoidella englannilla? Niinhän se tosiasiassa meneekin, mutta aina jostain nostaa ruotispiru päänsä.
Virkamiestutkinnot sun muut itselläni suoritettu (koe naurettavan helppo ) ja C kirjoitettu 90-luvun puolella, silti en tule toimeen ruotsilla kuin auttavasti. Pakkoruotsilla ei ole siis mitä tekemistä sen oikean käyttötaidon kanssa.

Mr Bauglir
Seuraa 
Viestejä1731

Suomen ja Ruotsin välisellä yhteistyöllä/kaupankäynnillä ei ole mitään tekemistä pakkoruotsin kanssa vaikka sillä yritetään asiaa aina puolustellakin. Ei ruotsin opiskelu pakon poistamisella lopu ja englannilla pärjää tarvittaessa myös ruottin puolella.

Mutta ennemmin tai myöhemmin se loppuu joka tapauksessa vähemmistön sekoittuessa valtaväestöön, sitä ei RKP voi kuin hieman hidastaa.

Oikeiston ja vasemmiston erohan on nykyisin taantumuksellisuus ja uudistusten halu.-Puuhevonen-
Verkkomedia ja Venäjän ääni ovat asiallisia ja antavat oikeata tietoa. -pinklin1-
Huumekauppaa ei säätele mikään lainsäädäntö -:)lauri

Kaksikieliset käytännöt on rajattava koskemaan alueita, joissa on todellinen ruotsinkielinen väestö. Siellä on sitten toisaalta varmistettava kaksikielinen julkinen palvelu, ilman mitään varauksia.

Riikinruotsalainen joka osaa vaikkapa ruotsia ja venäjää on etulyöntiasemassa verrattuna suomalaiseen joka osaa suomea ja huonosti ruotsia. Ei hyvä.

P.S. Kielikoulutus on siis aloitettava niistä kielistä, jotka pienimmällä panostuksella tuovat globaalisti suurimmat hyödyt.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
Tvomas
Onneksi oli kaljaa, en ois kestänyt kuunnellta tuota tuubaa selvinpäin.Oli kieltämättä tuttu tuubaa ruudun täydeltä: "pakkoruotsi sivistää, auttaa oppimaan muita kieliä ja on perustuslain vaatimus (ainakin vuoden 1968 jälkeen)"

Positiivinen yllätys oli nähdä yksi täyspäinen ruotsinkielinen, joka tunnusti nykysysteemin ongelmat eikä pajattanut ulkoaopittuja litanioita muiden mukana.

Denzil Dexter
Positiivinen yllätys oli nähdä yksi täyspäinen ruotsinkielinen, joka tunnusti
nykysysteemin ongelmat eikä pajattanut ulkoaopittuja litanioita muiden mukana.Indeed!

Minulle jäi keskustelun perusteluista sellainen kuva, että ruotsin kieli avaa ovet ja ikkunat maailmaan, tukee muiden kielten opiskelua, on ihkua ja sitä tarvitaan kun ollaan synnyttämässä. Sitä ei kukaan pystynyt perustelemaan, miksi sen opiskelu on kaikille pakollista.

Saw
Seuraa 
Viestejä6251

Eikö teillä ole munaa myöntää, että ruotsi on vaan yksinkertaisesti niin hieno kieli! Nynnyt.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Suomen kielessä mitä näemme vastaa tarkalleen mitä sanoin kerromme; 'O on kirjain, nolla ja ympyrä' .

Sama lause Ruotsin kielellä sanottuna on 'U är bukstaav, nummer noll, och cirkel'.

Ruotsin kielellä esitetty lause Suomen kielelle käännettynä on 'U on kirjain, numero nolla, ja ympyrä' - mikä ei vastaa todellisuutta.

"U on kirjain", on totta niinkuin sanottu.
"U on numero", ei ole totta.
"U on ympyrä", ei ole totta, sillä U on vain puolet ympyrästä.

Suomalainen: "U är inte en cirkel, O är en bokstav, nummer noll, och en cirkel."
Ruotsalainen sanoo; "Det stämmet, Y är inte en cirkel, U är en bukstaav, nummer noll och en cirkel."

Ruotsin kieli on luonnostaan lukihäiriöinen.

Kompromissina tuli mieleeni, että voitaisiin jakaa Suomi kahtia Pähkinäsaaren rauhan rajan mukaan ja laittaa rajan itäpuolelle pakko-venäjän ja länsipuolelle pakkoruotsin. Suunnilleen tuon rajan mukaan kulkee myös folkloristinen, arkeologinen ja geneettinen raja Länsi- ja Itä-Suomen välillä, joten se voisi toimia kielirajanakin.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat