Seuraa 
Viestejä45973

Tässä on yksi, voiko joku selvittää mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Ei muuten, mutta kun ollaan totuttu puhumaan avustuspaketeissa vain "kymmenistä miljardeista" niin tässä puhutaan jo biljoonista.

Euroopan pankit saivat tuhansia miljardeja kriisirahaa Fediltä
2.12.2010 14:43
Yhdysvaltojen keskuspankki Federal Reserve (Fed) on paljastanut yksityiskohtia tuhansien miljardien dollareiden rahoituksesta, jota se tarjosi talouskriisin aikaan yhdysvaltalaisille ja ulkomaisille pankeille.

Uusien tietojen mukaan suurimpien lainojen vastaanottajina oli myös ulkomaisia keskuspankkeja, kuten Euroopan keskuspankki EKP ja Japanin keskuspankki. Ne lainasivat Fediltä suuria summia auttaakseen omia pankkejaan. Kyse oli valuutan vaihtojärjestelyistä.

Yhdysvaltojen keskuspankin julkistamat tiedot paljastavat, miten tiukasti yhteen kytkeytynyt maailman rahoitusjärjestelmästä on kriisin aikana tullut.

Asiakirjat auttavat hahmottamaan rahoitusoperaation laajuutta. Esimerkiksi Euroopan keskuspankki otti 8 000 miljardin dollarin lyhytaikaiset lainat Yhdysvaltojen keskuspankilta. Rahasummalla varmistettiin, että markkinat Yhdysvaltojen ulkopuolella eivät jähmettyneet valuuttavarantona käytettyjen dollareiden puutteeseen.

"Yhdysvaltojen keskuspankki ei vain tarjonnut rahoitusta USA:n pankeille, vaan loi vakautta koko maailman rahoitusjärjestelmään", Louisianan yliopiston rahoituksen apulaisprofessori Linus Wilson sanoi uutistoimisto AP:lle.

Yksi suurimmista Yhdysvaltojen ulkopuolisista hyötyjistä oli sveitsiläispankki UBS, joka lainasi yli 165 miljardia dollaria. Deutsche Bank lainasi 97 miljardia dollaria ja Royal Bank of Scotland 92 miljardia.

Suuret yhdysvaltalaispankit turvautuivat Fedin lainarahaan toistuvasti. Citigroub ja Bank of America nojasivat raskaasti keskuspankkiin vielä keväällä 2009.

Esimerkiksi Bank of America otti 14 eri lainaa. Lainat maksettiin takaisin kuukauden tai kolmen kuluttua. Brittiläinen Barcalays-pankki käytti samaa lainakanavaa 29 kertaa ja yhdysvaltalainen Citigroup 26 kertaa.

Suurin osa Yhdysvaltojen keskuspankin tarjoamasta lainarahasta ja muusta avusta meni Citigroupille (2 200 miljardia dollaria). Toiseksi eniten sai Merril Lynch (2 100 miljardia dollaria), Bearn Stearns (960 miljardia dollaria), Goldman Sachs (615 miljardia dollaria), JPMorgan Chase (178 miljardia). Ne kaikki ovat suuria yhdysvaltalaisia investointipankkeja.

Bank of America osti myöhemmin Merril Lynchin. Bear Stearns puolestaan romahti jo maaliskuuss 2008 ja se myytiin JPMorganille.

Fedin ohjelmat luotiin pankkien tervehdyttämiseksi ja rahoitusjärjestelmän vakauttamiseksi. Rahoitusjärjestelmä oli vaikeuksissa, kun pankit lakkasivat lainaamasta rahaa toisilleen luottamuspulan vuoksi.

Kriisi kärjistyi investointipankki Lehman Brothersin kaaduttua syyskuussa 2008

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat