Seuraa 
Viestejä45973

Painovoima Kuussa on noin kuudesosa Maan tilanteesta. Tästä voisi vetää johtopäätöksen, että jos unohdetaan muut tekijät (kuten vaikka ilmanvastus ja vaadittavien varusteiden massa), henkilö, joka hyppää Maassa 2 m korkeutta hyppää Kuussa 12 m.

Näin suoraviivainen asia ei kuitenkaan ole. Tähän mennessä parhaan selityksen löysin tältä sivulta:

"In actual fact, the high jumper is likely to do a jump of around 7 metres, still impressive, but somewhat short of 12m. The reason for the shortfall is that the 2m height on Earth only represents the height above the ground that the jumper is able to raise their centre of gravity (a.k.a. centre of mass) to. Your centre of gravity is in your belly button area, so when you're standing, it's already about 1 metre off the ground before you jump. On Earth, when you clear a bar set at 2m, you've only really added 1m to the height you raised your centre of gravity. The lunar high jumpers are able to increase this 1m jump to 6m as they are six times lighter when on the moon. Add the 1m which represents the height that their centre of gravity is already off the ground and you'll get a total high jump of 7 metres. "

Tästä johdin tällaisen laskukaavan kuuhypyn korkeudelle:
(Maahyppy –1 m) x 6 + 1 m

Eli esim. 1,50 metrin hypyllä
(1,50 m - 1 m) x 6 + 1 m = 4 m

Toimii muuten hyvin, mutta tällä laskukaavalla 1 m hyppy ei ole hyppy laisinkaan, eli eroa ei ole ollenkaan. Puhumattakaan metriä matalemmista hypyistä. Se tuntuu oudolta.

Mikä tässä on pielessä ja miten saamme koululaisten kanssa laskettua oikeat korkeudet hypyille?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Tuossa yhden metrin "hypyssä" kallistut/kaadut vain riman yli. Ei se sen vaikeampaa ole. Ja matalemmilla joudut kyyristymään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Mr Jönssi
Tuossa yhden metrin "hypyssä" kallistut/kaadut vain riman yli. Ei se sen vaikeampaa ole. Ja matalemmilla joudut kyyristymään.

Noin aluksi ajattelin, mutta ei se minusta ihan niinkään mene. Jos laitan riman metrin korkeuteen, niin en siitä mitenkään ponnistamatta yli pääse. Floppaamallakin joutuu ponnistamaan, jotta saa jalat "lingottua" perässä yli. Muuten kaatuu riman päälle.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat