Seuraa 
Viestejä136
Liittynyt3.12.2010

Olisikohan jotain keinoa jotta hitsauskoneesta ei tulisi jokakerta kauheaa sähköiskua kun vaihtaa puikkoa/ koskee hitsattavaan kappaleeseen.
Kone on 70-luvun muuntaja esab, voimavirta johon tulee 2 karvaa(molemmat vaiheita).
Asensin 3 karvaisen johdon jotta sain maan, ei muutosta.
Rasittavaa ottaa töpseli irti jokakerta kun vaihtaa puikkoa/ kääntää kappaletta.

Sivut

Kommentit (23)

Siinä koneessa on jotain pahasti viallä jos siitä saa sähköiskuja maata vasten. Kyseessä on todennäköisesti eristevika jossain muuntajassa, tai verkkopuolen kaapeleissa. Konetta ei passaa käyttää, ennen kuin vika on selvitetty.

Mr Bauglir
Seuraa 
Viestejä1704
Liittynyt10.4.2005

Jos ei ole tuon museoesineen tilalle varaa ostaa uutta, muutamaa sataa egeä maksavaa puikkokonetta niin ei sulla hyvin mene..

Oikeiston ja vasemmiston erohan on nykyisin taantumuksellisuus ja uudistusten halu.-Puuhevonen-
Verkkomedia ja Venäjän ääni ovat asiallisia ja antavat oikeata tietoa. -pinklin1-
Huumekauppaa ei säätele mikään lainsäädäntö -:)lauri

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
Liittynyt30.4.2005
Mr. Bauglir
Jos ei ole tuon museoesineen tilalle varaa ostaa uutta, muutamaa sataa egeä maksavaa puikkokonetta niin ei sulla hyvin mene..Miksi ostaa uusi, jos vanhan voi korjata?

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
Liittynyt13.3.2008
CE-hyväksytty
Mr. Bauglir
Jos ei ole tuon museoesineen tilalle varaa ostaa uutta, muutamaa sataa egeä maksavaa puikkokonetta niin ei sulla hyvin mene..Miksi ostaa uusi, jos vanhan voi korjata?Alkuperäinen kysymys kertoo jonkin verran siitä, mitä kirjoittaja sähkötekniikasta ja -turvallisuudesta tietää. Ohjeet tietenkin sen mukaiset. Jos kyseessä on eristysvika muuntajassa niin sitä ei maallikon pidä mennä itse korjailemaan.

Kim Fallström kfa+news@iki.fi

Simeon
Seuraa 
Viestejä143
Liittynyt18.5.2007

Ei siinä todennäköisesti mitään eristevikaa ole, voi tietenkin olla ja se sinun pitää tutkia ennen seuraavaa hitsaamista. Muuntajakoneen toisiojännite on vaan aika korkea ja tyhjäkäynnillä se tuntuu kyllä jos koskee käämin molempiin päihin yhtäaikaa, siis puikonpitimeen ja maapotentiaaliin. Jos olisi eristevika niin se mielestäni väistämättä polttaisi sulakkeen nyt kun olet kytkenyt suojamaan. Koska kuvailet tuota sähköiskua tärinäksi niin se sopisi tuohon normaaliin hitsausmuuntajan toisiojännitteeseen. Oikea vaihejännite on kuitenkin sellainen tälli, ettet enää leikkisi asian kanssa, jos jäisit henkiin.

Joko ostat uuden tai siedät epämukavuuden tai hommaat hyvät hitsauskintaat.

Siinä voi olla riski että kouristuu kiinni virtapiiriin ja lopulta paistuu. Muutenkin varsin ikävä kokemus pitemmän aikaa.

mika 69
Seuraa 
Viestejä136
Liittynyt3.12.2010
Mr. Bauglir
Jos ei ole tuon museoesineen tilalle varaa ostaa uutta, muutamaa sataa egeä maksavaa puikkokonetta niin ei sulla hyvin mene..

Juu siis tollasta hakas 160A merkkistä invertteri konetta menen ensi viikolla hakemaan. Kysymys onkin lähinnä siitä, saisiko ESABista vielä kalua, vai meneekö verkonpainoksi.
Painaa noin 30kg. Ja ehkä kuvaavampi otsikko olisi "RAVISTAA". Eli ihan kunnon tärskyt sieltä tulee.
Eikä niin että kolvi toisessa ja maa toisessa kädessä, vaan pelkkä maan/kolvin kosketus riittää. Eikä auta vaikka väännät katkaisimesta virrat nollille, pitää ottaa töpseli irti.
Kone hitsaa kuitenkin varsin kelvollisesti.

lokki
Seuraa 
Viestejä4898
Liittynyt3.1.2010

Muistan hyvin tuon "tärinän" vuosien takaa. Käsittääkseni se on hitsausmuuntajan ylikorkean tyhjäkäyntijännitteen aiheuttama. Epämiellyttävää todella.
Korjaukseksi voisit kokeilla kytkeä maakaapeliin vastuslangan, jonka päässä on lenkki. Tähän lenkkiin sitten laitat uuden hitsauspuikon päällysteettömän tyvikohdan siksi aikaa, kun vaihdat puikkoa. Tyhjäkäyntijännite laskee, kun virta oikaisee vastuslangan kautta ja hitsari jää piirin ulkopuolelle. Tuollaisen vastuslangan saat sähkölämmittimen romuista tai paremman puutteessa voit sellaisen tehdä ohuesta teräslangasta esim. miggilangasta. MItä paksumpaa lankaa käytät, sitä pitemmän pätkän tarvitset, jottei vastuslankasi kuumene liikaa tai jopa pala poikki puikon vaihdon aikana. Vastuslangan lenkkiin kannattaa laittaa aluslevy, niin irrotuksessa muodostuva pieni valokaari ei polta lenkkiä heti poikki.

Mikäs tyhjäkäyntijännite siinä on, kun virta katkaistaan kytkimestä ja silti tulee näpeille? Vaihehan sieltä tulee läpi.

Suosittelen, ettei aloittaja härnää tuuriaan yhtään enempää. Ja toivottavasti tuolle löytyy käyttöä esim. poijun painona, ettei enää tule kenenkään mieleen hitsata sillä.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29585
Liittynyt16.3.2005
Electric shadow
Kyllä nuo vanhat muuntajat todella olivat kaksivaiheisia. Jostain kumman syystä.Syy on se, että 400 V jännitteellä 16 A:n sulakkeen läpi saa 1,7 kertaisen tehon 230 V:n jännitteeseen verratuna.

mika 69
Seuraa 
Viestejä136
Liittynyt3.12.2010

Ja toivottavasti tuolle löytyy käyttöä esim. poijun painona, ettei enää tule kenenkään mieleen hitsata sillä.[/quote]


Mitä todennäköisemmin hitsin toimenkuva tulee olemaan pikkupaatin ankkurina, kone on saanut olla levossa viimeisimmän tärskyn jälkeen. Tuttu sähkärikin sitä sanoi, että tuollainen kone on epäterveellinen.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat