Seuraa 
Viestejä16844

Miksei telkasta näytä tulevan minkäänlaisia ihan oikeasti tieteellisiä dokumentteja k-uskonnosta? Kaikki mitä silmään osuu on yhtä ja samaa amerikkalaista paskaa.

Jimin sontadokumentit ovat jo oikein oma taiteenlajinsa. Kieputellaan ja pyöritellään jotain "tunteisiin vetoavaa" kuvastoa jossa salamat lyö taivaalla ja moninaiset luonnonilmiöt riehuvat, ydinpommit paukkuu ja sotilaat tekevät erilaisia muodostelmia. Sitten siteerataan pelottavalla äänellä Ilmestyskirjaa tai jonkun profeetan vouhotuksia. Taannoisessa "Hyvän ja pahan taistelu", osa 1, dokussa välillä melkein tuli jotain neutraalin tieteellistä näkemystä siitä miten uskonnot ovat kehittyneet, myönnettiin esim. että ihmiset eivät monoteismissa kestäneet ajatusta siitä että sama jumala on vastuussa niin hyvästä kuin pahasta. Mutta niin selkeästi ei tuotu sitä esille että kysymys on ihmispsyyken tuotoksista etteikö pöljempi voisi ohjelmaa seuratessaan onnistua uskomaan että ne jumala- ja saatana-jutut ovat ihan konkreettista totta sellaisenaan. Esim. sanottiin että juutalaisuudella, k-uskonnolla ja islamilla on samoja näkemyksiä. No DAA, mitä sitten? Aivan varmasti on kun jälkimmäinen on aina ammentanut edellisestä. Koska tuota virkettä ei sen kummemmin avattu ja selitetty tyhmemmille, saivat he nyt jäädä autuaasti uskomaan esim. että se että kolmella suuruskonnolla on yhteisiä piirteitä johtuu siitä että niiden keskiössä oleva jumaluus on todellinen olento.

Ja kaikkien näiden hömppädokujen tarkoitus tuntuu välillä olevan antaa ymmärtää kuin maailmassa ei mitään muita uskontoja olisikaan kuin nämä aavikkouskonnot. Sen takia että tämä otos on näin mitätön, eli ettei esitellä eikä käsitellä muita uskontoja lainkaan, ihmiset ovat niin sekaisin Ilmestyskirjan kuvaston ja muun maailmanloppuhömpän kanssa.

Ja jos on pakko suoltaa matskua nimenomaan k-uskonnosta ja sukulaisuskonnoistaan, niin olisi edes perusteellisempaa ja syvällisempää matskua kuin nämä pöö-dokumentit.

Kommentit (7)

Mielikuvitusta kiehtova otsikko. Kas, minun sanastossani doku tarkoittaa samaa kuin densa, pultsari eli päihteiden elämäntapakäyttäjä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ajattelin ihan samaa. Dokumenteilta ei voi odottaa yhtään mitään. Joskin tuo "uskontokritiikki" tuntuu aivan yhtä epätieteelliseltä myöskin, julistavuudessaan. Parempi lukea ihan kunnon uskontotiedettä!

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Heh, onhan noita dokuja (viinan viemiä) k-uskon parissa pakertamassa, mutta tapaavat olla ex-dokuja. Hyvähän se tietysti on että viinan kiroista pääsee. Mutta että Jeesus tilalle...? Yksi juttu missä olen täsmälleen samaa mieltä kuin eksä ja muistaakseni myös Penn ja Teller on se että uskonnolla ei pitäisi olla mitään tekemistä Anonyymit Alkoholistit -hommelin kanssa. Eikä myöskään partion.

Mutta asiaan. Luonnollisesti myös uskontokritiittisyys voi mennä yhtä rasittavaksi jankuttamiseksi kuin uskon tuputtaminenkin. Tuputetaan vaan uskon inhoa. Kaikkein mieluiten näkisin erittäin neutraaleja esityksiä eri uskontojen synnyistä ja kehityskaarista, sellaisia missä ei kellään ole minkäänlaista omaa kantturaa ojassa eikä tarvis vetää jutussa kotiinpäin vaikka väkisin. En tiedä sitten olisiko psykologis-mytologinen näkemys uskonnoista kovin monenkaan mieleen, mutta minusta se on vaan pirun kiehtovaa miten luova ihmismieli voikaan olla ja miten se noita uskonnollisia kuvia pursuaa. Kauhean monet tavikset eivät vain ihan äkkiseltään tajua että kaikki uskonnot ja myytit ovat lähtökohtaisesti tasa-arvoisia tekeleitä eikä yksikään ole mikään absolut totuus, vaan taas vain yksi variaatio myyttiä luovan ihmismielen aivoituksista.

Toki historiallinenkin vinkkeli kiinnostaa silloin kun uskontoon kuuluu suhteellisen todennattavasti oikeasti Maan kamaralla tepastelleiden ihmisten vaikutus. Mutta jos esim. historiankirjassa seisoo keskeisenä faktana että vuosi yksi Jeesus syntyy Beetlehemissä niin sitten meni kyllä kirjalta uskottavuus, ja tv-dokumentilta kanssa. Se kun ei ole mitenkään itsestäänselvää että a) syntyi b) vuonna se ja se c) Beetlehemissä jne.

Useimmat ihmiset eivät piittaa hevon sitä sun tätä siitä että mitä kansalle syötetään "itsestäänselvyytenä". Moinen välinpitämättömyys pistää niin vihaksi... (Jos jaksaa olla vihainen.)

Uskontotiede on juuri tuota. Monitieteistä, neutraalia analysointia ja vertailua, vailla pyrkimystä minkään julistamiseen. Suosittelen ihan oikeasti.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Mimei
Uskontotiede on juuri tuota. Monitieteistä, neutraalia analysointia ja vertailua, vailla pyrkimystä minkään julistamiseen. Suosittelen ihan oikeasti.Kieltämättä se kiinnostaisi, mutta tällä inhalla iällä ei viitsi enää lähteä kouluttautumaan alusta asti uudelleen. Olen vierestä seurannut toisen ihmisen ponnistuksia aikuisopiskelun parissa, ja luulen ettei oma keskittymiskykyni tai edes muistinikaan (kumpikin kun masennuksen mädättämää kamaa) riittäisi edes opintojen alkumetreille. Näin ollen jään sitten vain tällaiseksi omin päin niitä näitä pohtivaksi amatööriksi jonka kai olisi parempi ennemmin vaikka pyrkiä kirjoittamaan sitä fiktiota jossa saa ihan vapaasti vetäistä asioita hatusta vaikkapa tyyliin Kunniattomat paskiaiset.

http://www.imdb.com/title/tt0361748/

Kaikki kunnia toki niille jotka jaksavat tarkistaa lähteensä ja faktansa ennen kuin niistä lähtevät asiaa vääntämään. Romaanit on sitten erikseen.

Ei ole pakko suorittaa tutkintoja. Yliopistokirjastot palvelevat kaikkia 15 vuotta täyttäneitä, joilla suomalainen sosiaaliturvatunnus. Myös kurssikirjat ovat vapaasti lainattavissa vaikkapa oman tahtiseen harrastamiseen.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat