Seuraa 
Viestejä29006

Myydäänkö clas ohlssonilla ylijännitesuojia maadoittamattomaan pistorasiaan? Vai teenkö itte?

Sivut

Kommentit (18)

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Onko sitten niin, että nämä pistorasiaan laitettavat ylijännitesuojat käytettynä maadoittamattomassa pistorasiassa eivät suojaa sen takana olevaa laitetta ylijännitteeltä ensinkään?

Olen kysymyksen esittänyt siellä täällä ja vastauksena on poikkeuksetta ollut besservisser mambojambo jargonia. Näin oletan käyvän tässäkin tapauksessa tähänastisten todennäköisyyksien 100:0 perusteella.

Jäämme odottavalle mielelle.

- Ubi bene, ibi patria -

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006

Normaalisti kai jännitepiikki oikosuljetaan suojamaahan sekä vaihe-, että nollajohdosta. Mutta jos ylijännite poksahtaa molempiin, se ei pääse katoamaan mihinkään. Mutta kyllä se varmaan vähän suojaa. Tai emmäätiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valitettavasti ei ole tullut perehdyttyä tuollaisen ylijännitesuojan rakenteeseen, ettei voi besserwisseröidä. Mutta nollajohdin on viimeistään sähkötaulussa kytketty samaan potentiaaliin suojamaan kanssa ja siksikin jännitepiikkien blokkaaminen on kyllä mahdollista maadoittamattomassakin pistorasiassa. Miksipä ei olisi?

pmk
Seuraa 
Viestejä1855
CE-hyväksytty
Myydäänkö clas ohlssonilla ylijännitesuojia maadoittamattomaan pistorasiaan? Vai teenkö itte?

Noissa pistorasiasuojissa on tyypillisesti yksi suojakomponentti pistotulpan piikkien välillä ja ja omat suojakomponentit kummastakin piikistä suojamaahan.

Jos tällainen suoja kytketään suojamaadoittamattomaan pistorasiaan ja kuormaksi kytketään suojaeristetty laite, tyypillisesti litteän Euro-pistotulpan avulla, jos pistorasiasta tulee ylijännitepiikki, ylijännitesuojan piikkien välinen suojakomponentti rajoittaa kuormalle menevän potentiaalieron kohtuulliselle tasolle (200-300 V).

Jos kuormana on vaikka kännykkälaturi ja sen perässä pöydällä oleva kännykkä, johon ei ole kytketty mitään lisälaitteita, ainoa mitä tässä tapahtuu on se, että kiinteistön sisäjohdoissa tapahtuvien jännitehäviöiden takia, puhelimen elektroniikan sisuskalujen potentiaali saattaa nousta satoihin tai jopa tuhanteen volttiin esim. vesikeskuslämmityksen patteriin verrattuna. Koska laitteessa on muovikuoret, tästä ei sinänsä ole haittaa, koska laturin nastoihin tulee ihan kohtuullinen jännite edelleen.

Suojamaadoittamattomassa pistorasiassa olevan ylijännitesuojan kummastakin piikistä suojamaanastaan kytketyt suojat, eivät ainakaan aluksi toimi, koska ne ovat sarjassa keskenään ja tarvittasiin, että nastojen välinen suoja menisi polvilleen tai hajoaisi ja suojan piikkien välinen jännite nousisi kaksinkertaiseksi, ennen kuin nämä alkaisivat johtamaan.

Tilanne muuttuu paljon ilkeämmäksi, jos suojaan kytketään suojamaadoitetu laite, esim. pöytätietokone Shuko pistotulpalla. Tilanne menee vielä pahemmaksi, jos tietokone on jotain muuta kautta, esim. TV-kortin kautta kytketty (antenni)maadoituksiin. Jos pöytätietokone on jonkun heikon maayhteyden kautta aluksi maapotentiaalissa ja siten myös pistorasiasuojan suojamaanasta on tässä potentiaalissa, tällöin vaiheesta suojamaahan menevä suoja voi ruveta johtamaan piikkien välisen suojan lisäksi, jolloin osa vaihejohtimen virtapulssista menee esim. antennikaapelin vaippaa pitkin maihin, tuhoten elektroniikkaa matkan varrella.

Tässä tilanteessa myös suojamaadoitetun laitteen metallikuori voi nousta satoihin voltteihin, jolloin siitä voi saada kunnon sähköiskun, varsinkin jos samanaikaisesti nojaa esim. keskuslämmityspatteriin.

Eli yhteenvetona, jos kuormana on suojaeristetty laite (tyypillisesti Euro-pistotulpalla varustettu), eikä sitä ole kytketty mihinkään muualle, pistorasiasuoja antaa ihan kohtuullisen suojauksen myös syojamaadoittamattomassa pistorasiassa.

Toisaalta en kytkisi suojamaadoitettua laitetta (esim. pöytätietokonetta) tällaiseen suojaan.

Jos suojassa on omat liitäntänsä lisäksi puhelinta/ADSLmodeemia, TV antennia tai paikallisverkkoa varten, en käyttäisi näitä ominaisuuksia pistorasiasuojassa, joka on suojamaadoittamattomassa pistorasiassa, koska suoja saattaa pahentaa vahinkoja.

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006

Niin mäkin aattelin. Jos ottais ne suojamaahan kytketyt varistorit ja transorbit sun muut veke ja laittais ne vaan vaiheen ja nollan väliin. Tai irrottais suojamaan niistä vaan kokonaan irtipois.

Voi vitsi, hyvä ettei mennyt yö unet.
Onneksi tuli kattava selvitys asiaan.
JA oneksi on UPS, jota kyllä suosittelisin kaikkien
tietsikoiden ja sähköverkon väliin.

pmk
Seuraa 
Viestejä1855
Dersu
Voi vitsi, hyvä ettei mennyt yö unet.
Onneksi tuli kattava selvitys asiaan.
JA oneksi on UPS, jota kyllä suosittelisin kaikkien
tietsikoiden ja sähköverkon väliin.Normaalitilassa pistorasiaan liitetyn off-line UPSin suojausominaisuudet eivät välttämättä eroa yksinkertaisen pistorasiasuojan ominaisuuksista.

On-line UPS on tietysti toinen juttu, mutta toki siinäkin tapauksissa voi töpeksiä monin tavoin.

Monet UPS valmistajat lupaavat korvata heidän UPSinsa perässä olleita hajonneita laitteita varsin tuntuviin summiin asti. Kannattaa kuitenkin lukea tarkkaan pieni präntti, millä tavalla koko sähköjärjestelmä on rakennettava, jotta rikkoontumistapauksessa korvauksia saisi. Nämä ovat yleensä aika hyviä suojeluohjeita, mutta toki yleensä suunnattu jenkkimarkkinoita ja sikäläisiä sähköverkkokäytäntöjä ajatellen.

Tehokas ukkossuojaus on toki mahdollista toteuttaa, mutta se yleensä edellyttää asioiden huomioimista jo sähkö- ja tietoliikennesuunnittelussa.

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006

Pitäis hommata porukoille joku suoja salamoita vastaan, mutta siellä kun ei oikein oo maadotettuja pistorasioita kaikkialla. Että en tiä kannattaako ostaa. Pitäis ensin kattoo ne rasiat ja vedellä vaikka uudet johdot. Mutta kun mä oon jumissa täällä laitoksessa ja jouluna ei viitti ruveta sähköremppaa tekemään.

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
CE-hyväksytty
Pitäis hommata porukoille joku suoja salamoita vastaan, mutta siellä kun ei oikein oo maadotettuja pistorasioita kaikkialla. Että en tiä kannattaako ostaa. Pitäis ensin kattoo ne rasiat ja vedellä vaikka uudet johdot. Mutta kun mä oon jumissa täällä laitoksessa ja jouluna ei viitti ruveta sähköremppaa tekemään.Jos suojattavana on tietokoneita, adsl/kaapelimodeemeita, telkkareita yms. kahteen erilaiseen maadoitukseen kytkettäviä laitteita niin haluat hankkia tarkoitusta varten soveltuvia valmiita suojalaitteita (kuten pmk jo kirjoitti). Niissä kaikki suojattavalle laitteelle tulevat johtimet (puhelinlinja/ethernet/antenni, verkkosähköt) kulkevat yhden ja saman laatikon läpi. Tuossa laatikossa on jokaisesta linjasta vedetty yhteiseen maapisteeseen varistoreja, transzorbeja, konkkia yms jännitepiikkien tappovälineistöä.

Erillisten ylijännitesuojien käyttämisestä esimerkiksi puhelin- ja verkkosähkökaapeleille ei ole juurikaan iloa. Pitää olla nimenomaan edelläkuvattu suojalaite, joka tasaa kaikkien johtimien välisen potentiaalieron eli muuttaa maiden välisen eromuotoisen jännitteen yhteismuotoiseksi. Muuten esimerkiksi puhelinmaan ja verkkojohdon maan välille salamaniskusta aiheutuva hillitön jännite-ero polttaa laitteen aivan kuin sitä ei olisi ollenkaan suojattu.

Talon sisäistä laitteiden suojausta voi helpottaa käyttämällä laitteiden välissä mahdollisuuksien mukaan wlan - yhteyksiä. Tällöin puhelinverkon ylijännitteet pääsevät vain ADSL - modeemiin asti ja tietsikka/monitori/printteri - yhdistelmälle riittää sähkönsyötön ylijännitesuojaus.

Erityisen tärkeää suojaus on siellä, missä sähkö- ja puhelinjohdot kulkevat pylväissä alttiina ukkospilvien aiheuttamille peilikuvavarauksille. Maalla salamaniskun usein huomasi pienestä risahduksesta, kun peilikuvavarausten aiheuttama jännitepulssi löi läpi töpseleissä. Jos positiivisen salaman osuma tulee suoraan taloon niin mikään suojaus ei riitä. Metallikuoriset laitteet hitsautuvat umpeen...

Kim Fallström kfa+news@iki.fi

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006

Joo. Kun olisi verkkovirta, puhelinmodeemi ja antenni. Nythän menis niin, että tietokone, dikipoksi ja telkkari tulisi suojamaadoitettua antennin kautta, koska ne on nyt kytketty maadoittamattomaan rasiaan. Puhelinpistoke on toisessa huoneessa ikävästi melkein kymmenen metrin ohuen kaapelin päässä...

pmk
Seuraa 
Viestejä1855
kfa

Erityisen tärkeää suojaus on siellä, missä sähkö- ja puhelinjohdot kulkevat pylväissä alttiina ukkospilvien aiheuttamille peilikuvavarauksille. Maalla salamaniskun usein huomasi pienestä risahduksesta, kun peilikuvavarausten aiheuttama jännitepulssi löi läpi töpseleissä.Ennenvanhaan avojohtojen aikakaudella piti aina muistaa nostaa verhot pois pistorasioiden edestä ukonilman aikana, kun lieskaa tuli pistorasioista. AMKA riippukierrekaapelin myötä näitä ongelmia ei ole pahemmin esiintynyt.

Laitevaurioita tuli yleensä eniten linjan päässä olevissa kiinteistöissä, joka kovasti viittaa siihen, että avojohto yhdessä pohjaveden pinnan kanssa muodosti siirtolinjan, jolla oli melko vakio ominaisimpedanssi, mutta linjan päässä oli impedanssin epäjatkuvuuskohta, jossa tapahtuu aallon heijastuminen ja siten muita asiakkaita suurempi ylijännite/ylivirta.

Joissain tapauksissa linjan päässä olevaan pylvääseen on asennettu kunnolliset karkeasuojat (valokaarisuojat), mutta tässäkin tapauksessa ongelmana on edelleen maadoituselektrodin maadoitusresistanssi (ja ukkospiikien osalta maadoitusimpedanssi). Maksumiehestä on usein ollut kinaa.

Karkeasuoja viimeisessä pylväässä pienentää tulipalon vaaraa ja mahdollistaa sen, että yksinkertainen pistorasiasuoja kestää useampia kunnon iskuja, pahimmillaanhan pistorasiasuoja kestää ensimmäisen kunnon tällin, mutta sen jälkeen siitä ei ole mitään iloa.

pmk
Seuraa 
Viestejä1855
Pacanus Rusticanus
Olen kysymyksen esittänyt siellä täällä ja vastauksena on poikkeuksetta ollut besservisser mambojambo jargonia. Näin oletan käyvän tässäkin tapauksessa tähänastisten todennäköisyyksien 100:0 perusteella.

Kannattaako vastata kysymyksiin, joihin vastausta alkuperäinen kyselijällä ei ole edellytystä ymmärtää ?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat