Seuraa 
Viestejä45973

kts. otsikko.

Inaktivoiko se viruksen entsyymit, denaturoiko se viruksen proteiinit, estääkö se virusta tarttumasta tai tunnistamasta kohdesolua, katkooko se viruksen dna:n vai mitä ihmettä nämä viruslääkkeet oikein tekevät? Millä periaatteella homma toimii?

  • ylös 3
  • alas 0

Kommentit (5)

Yleisesti ottaen viruslääkkeitä on olemassa aika vähän.
Tämä johtuu niiden kehittelyn vaikeudesta ja siitä että virusten erilaisuudesta johtuen, niille ei ole yleispätevää lääkettä kuten antibiootit bakteereille.
Virusten suuresta mutaatioherkkyydestä johtuen ne voivat tulla myös nopeasti resistenteiksi lääkkeille (Varsinkin RNA-virusten kohdalla). Myös infektiot tapahtuvat nopeasti, monesti ennen kliinisiä oireita, jolloin lääkityksestä ei välttämättä ole enää hyötyä.

Suurin osa Suomessa käytettävistä viruslääkkeistä on HIV:tä, herpestä ja influenssaa vastaan. Myös pari hepatiittilääkettä on.

Herpesviruslääke pyrkii estämään viruksen DNA:n replikaation solussa.

Influenssalääke tukkii erään ionikanavan, jota tarvitaan viruksen kokoamisessa ja purkamisessa.

HIV:n hoidossa käytetään yhdistelmähoitoja, joilla pyritään mm.inhiboimaan käänteiskopioijaentsyymiä tai estetään synteettisellä peptidillä viruksen fuusio solukalvoon. On myös kehitelty lääkettä joka kohdistuu CCR5 reseptoriin, jota HIV käyttää valkosolun tunnistamiseen.
Tämä reseptori ei ole välttämätön solun toiminnalle ja niiltä ihmisiltä joilta puuttuu kyseinen reseptori ovat luonnostaan resistenttejä HIV:lle. Valitettavasti lääkkeet eivät poista virusta elimistöstä kokonaan, koska osa niistä on aina integroituneena tumiin.

Hepatiitti-c:tä vastaan käytetään ainakin interferoni-alfa lääkitystä, jotka pysäyttävät virussolun jakautumisen.

Tetrafuran
kts. otsikko.

Inaktivoiko se viruksen entsyymit, denaturoiko se viruksen proteiinit, estääkö se virusta tarttumasta tai tunnistamasta kohdesolua, katkooko se viruksen dna:n vai mitä ihmettä nämä viruslääkkeet oikein tekevät? Millä periaatteella homma toimii?

Myös interferonilääkkeitä käytetään virusten torjunnassa. Interferonit ovat solujen tuottamia proteiineja, jotka pystyvät estämään virusten kasvua (lisääntymistä). Elimistö valmistaa interferoneja infektion aikana, mutta ko. lääkkeitä voidaan valmistaa myös bioteknisin menetelmin. Käyttöä mm. syöpälääkkeenä tutkitaan, ellei ole jo käytössäkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tässä ovat viruslääkeryhmät:

-Herpesviruslääkkeet

*Asikloviiri Johdoksineen
*Gansikloviiri Johdoksineen

-Influenssaviruslääkkeet

*Viruksen Käänteiskopioijaentsyymin Estäjät
*Hiv-Proteaasin Estäjät
*Fuusion Estäjät

-Retroviruslääkkeet (Hiv-Lääkkeet)
-Virushepatiittilääkkeitä

-Interferonit

*Alfainterferonit
*Gammainterferoni
*Beetainterferonit

Vaikutusmekanismeja on monia, tässä vain yksi.
Oseltamiviiri eli influenssalääke, paljon kirjoitettu ja puhuttu Tamiflu.

Farmakodynamiikka

Oseltamiviiri on aktiivisen metaboliittinsa (oseltamiviirikarboksylaatti) prodrug-muoto. Aktiivinen metaboliitti on selektiivinen influenssaviruksen neuraminidaasientsyymin estäjä. Neuraminidaasientsyymit ovat viruksen pinnalla esiintyviä glykoproteiineja. Viruksen neuraminidaasiaktiviteetti on olennainen juuri muodostuneiden viruspartikkeleiden irtoamiselle infektoiduista soluista ja viruksen leviämiselle elimistöön.

Ei kaikilla olekaan. Muutamat kantavat mukanaan joitakin harvoja entsyymenä. Useimmat hyödyntävät isäntänsä koneistoa 100%:sti. Omasta takaa on vain dna/rna

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat