Seuraa 
Viestejä45973

Ammuksen, ei siis luodin (Siis ei "bullet", vaan "projectile".) lento-ominaisuudet.

Kysymys:

Jos ammus (projectile) painaa 0.2-0.4g ja sen energia piipun suulta mitattuna on max 2.25j
(Energy Ultra Calculator, tuolla voi muuntaa lähtönopeudeksi, jos ei osaa.)

niin mikä on ammuksen paras muoto?

Faktaa ammuksesta:
Ammuksen on oltava pyöreä halkasijaltaan
Min 6mm halkaisija, max 8mm
Piippu on rihlattu
Pään on oltava (pakko) 6mm pallon puolikas

Itse olen miettinyt, että mitä eroja on 3,0cm ja 1,8cm pitkien ammusten aerodynamiikassa, jos halkaisija on sama 6mm, molemmissa on veneperä (mikä on optimaalinen veneperä?) ja molempien päät ovat 6mm pyöreän pallon puolikkaat?

Voin laittaa havainnekuvaa, jos on tarvis.

Sivut

Kommentit (55)

Jos pään on oltava pallon puolikas niin ei ammuksella voi olla parasta muotoa. Optimaalinen pituus lienee parin sentin tienoilla. Tarkempi analyysi kai edellyttää jotain virtaussimulaattoria.

Kiitos tiedosta. Tätä taisin juurikin hakea kirjoituksellani, eli mikä on optimipituus ammukselle...

Olisiko mahdollista, että optimisuhde on 1:3 tai ainakin tätä lähellä?
(Jos d=6mm niin pituus on 1,8cm.)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081

Toisaalta, jos ammuksella on kylliksi pituutta, ei kärjen muotoilulla enää ole juurikaan merkitystä. Tai näin voisin kuvitella jos ammus olisi metrin mittainen. Pituus lisäisi myös painoa

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081
FacotaFI
Pituus ei voi todellakaan olla yli 3cm. : DMiksei voi olla? Kysy vaikka inkkareilta.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Koska sovelluksen toiminta kärsisi huomattavasti, enkä usko, että sellaista materiaalia edes olisi, joka olisi kiinteää, kestäisi laukaisun ja lennon ehjänä ja koossa, ja joka ei painaisi tuota 0.2-0.4g enempää jos se on yli 10cm pitkä. Sovellus tarvitsee max 3cm ammuksen.

xork
Seuraa 
Viestejä384
FacotaFI
Koska sovelluksen toiminta kärsisi huomattavasti, enkä usko, että sellaista materiaalia edes olisi, joka olisi kiinteää, kestäisi laukaisun ja lennon ehjänä ja koossa, ja joka ei painaisi tuota 0.2-0.4g enempää jos se on yli 10cm pitkä. Sovellus tarvitsee max 3cm ammuksen.

Haluaisitko kertoa millaisesta sovelluksesta on kyse?

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081

Siinä tapauksessa sabotit lienevät turhan tehokkaita ammuksia..

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

En nyt oikein, älynnyt, mutta missään vaiheessa ei ollut tarkoitus käyttää sabottia.

Eiku. Tajusin. Mutta eiväthän sabotit ole ammuksia, vain vaan pienemmän kuin sisäpiipun halkaisijan olevan ammuksen kiihduttäjiä parhaaseen nopeuteen. Niillä nyt minä mitään tekisin ja/tai tulisivat uskomattoman kalliiksi.

Tarkoitus olisi siis pitää ammuksen iskuominaisuudet mahdollisimman samana (6mm pallonpuolikas pää on virtaviivaisin mutta samalla yhtä "terävä", kuin normi kuula.) ja ammuksen muuttaminen pitkulaiseksi ja sen ampuminen rihlatusta piipusta luulisi parantavan tarkkuuta, ehkä matkan kustannuksella (toivon että ei.) mutta kumminkin.

Haetaan siis optimaalista pituutta, ja materiaalia tuolle ammukselle. Painot, energiat ja muut lukee ensimmäisessä viestissä.

xork
Seuraa 
Viestejä384

Jos halkaisija voi olla 8mm niin miksi pään on oltava 6mm? Miksei sekin voi olla 8mm. Miksei muoto saa olla paraabelinen? Koska sehän olisi varmaankin paras.

Sanoit että et käytä rihlattua piippua. Laskin joskus, että tavallisen 7,62:n kiihdyttäminen pyörimään on pelkästään alle 2% luodin kokonaisenergiasta piipun suulla, mutta sillä on merkittävä positiivinen vaikutus ammuksen pysymiseen radallaan. Minulla ei ole kokemusta airsoftista - ehkä rihlaus ei toimi niissä. Koska ammus on niin kevyt, ehkä rihlaus ei paranna tilannetta niin paljon, koska ilmanvastus pitää etäisyyden joka tapauksessa lyhyenä. Siksi pitäisi ehkä keskittyä ilman vastuksen minimointiin. Ilmeisesti myöskään tiheyttä ei voi kasvattaa. Suosittaisin sekä kärjen että perän muotoilemista paraabeliksi. Tässä tapauksessa on tärkeää pitää massa mahdollisimman suurena mutta säde pienenä. Tällöin se ilman poikkipinta-ala, jonka ammus joutuu jatkuvasti syrjäyttämään, pysyy pienenä ja samalla suuri massa pitää ammuksen energian mahdollisimman suurena. Kun näitä arvoja kasvatetaan, alkaa ammuksen pituus kasvaa. Vastaan tulee aseen kykenemättömyys kiihdyttää niin pitkä ja massainen ammus riittävään nopeuteen, jotta etäisyys pysyisi pitkänä. En tiedä millainen ase sinulla on ja millainen mekanismi siinä on. Aseen ammukselle tuottama liike-energia saattaa mekanismin takia vaihdella riippuen ammuksesta.
Suosittaisin kokeilemaan maksimipituista ammusta, jonka kärki ja perä ovat kumpikin paraabeleita ja n. 25% kokonaispituudesta. Tee lähtönopeusmittaus ja jos tulos on, että lähtönopeus on mielestäsi liian pieni, niin vähennä pituutta mutta lisää paraabeliosuuden pituutta, maksimissaan 35 prosenttiin. Kun olet saavuttanut miellyttävän lähtönopeuden, mittaa seuraavaksi etäisyys ja varioi ammuksen paraabeliosuuksien pituutta. Tietyssä paraabelin pituudessa löytyy maksimietäisyys, sillä jos paraabeli on 0%, kyseessä on lieriö ja ilmanvastus syö heti ammuksen energian. Jos taas koko ammus on pelkkää paraabelia (50%+50%), niin ammuksen paino saattaa muodostua jo niin pieneksi, ettei sillä ole riittävästi energiaa suhteessa nopeuteen, sillä luodin nopeus vaikuttaa ilmanvastukseen toisessa potenssissa.

0.2-0.4 gramman painoiselle 2.25J tarkoittaa 150-106m/s nopeutta. Laskutapa on käänteinen kun laskettaisiin energiaa nopeudella ja painolla.

Kokeile pisaranmuotoista ammusta. Softatessa ammusten tulee olla tylppiä, koska terävä, puhumattakaan pitkulainen ammus läheltä ammuttaessa omaa softarinopeuksissakin niin korkean paineen pinta-alaa kohden, että se uppoaa ihoon.

Softareissa vakautus tapahtuu perinteisesti hop-upin avulla ja ammusten syötön yksinkertaistamiseksi ne on tehty pyöreiksi. Ammuksen muuntaminen erilaiseksi vaatii koko mekanismin muuntamista, ellei sitten käytössä ole käsisyöttöä tai muutamaa harvaa erikoista hylsyä käyttävää, rihlattua hopitonta asetyyppiä. Mutta mutta, ammusten kappalehinta kohoaa massatuotantonakin kymmeniin sentteihin kappale, että every shot must count, then.

Softareiden tehokas kantama OTC-tavarana on 30-50 metriä, tehokkaimmilla 3J viripyssyillä ja hyvällä ampujalla 100m, lähtönopeudet 0.2 grammaisilla 100-120m/s ja viritetyillä 170m/s, yleensä viripyssyissä käytetään raskaampia kuulia joilla nopeus putoaa 100-130m/s. Voin kokemuksesta sanoa, että 6mm teräksiset laakerikuulat lentävät sen ~10 metriä tavallisella kuulapyssyllä ja hopilla ei niihin ole käytännössä mitään vaikutusta. Jos painoa siis kasvattaa paljolti raskaimmista kaupallisista 0.3-0.4 gramman kuulista, tarvittaisiin aseelta niin paljon enemmän tehoa kuulan liikuttamiseksi sinne 50-100 metriin, että kuulan energia alkaa olla jo softissuojavarusteilla vaarallinen tai ainakin helvetin kivulias.

Xorkille:

No tietenkin suhteutettuna. Vähän omaa järkeä käyttöön jos kirjoittaja ei osaa. ; )

Sanoin että KÄYTÄN rihlattua piippua. (Riippuen tietysti, parantaako se kuinka paljon ammuksen lento-ominaisuuksia näillä painoilla.)

Ammuksen pään, 6mm ammuksen halkaisijalla, on pakko olla puolikas pallo, koska näin sillä on samat läpäisyominaisuudet kuin normaalilla kuulalla. = Turvallisuus. Toisaalta jos ammuksen sädettä kasvatettaisiin 4mm:in, voisi ammuksen pää ollakin jonkin asteinen paraabeli.

Ajattelin tehdä/teettää aseen täysin "tyhjästä". (Siis CNC ja muut.)

Ideana on siis mahdollisimman tarkka, totuutta simuloiva (Ei kuitenkaan hylsyn poistoa turvallisuuden vuoksi, ja muutenkin parantaa tehokkuutta jos sellaista ei ole.) ja tehokas semi-automaattinen ase.

Haetaan optimaalista ammuksen pituutta ja sen suhteita, sekä materiaalia.

Kiitän kumminkin tiedoistasi. Todennäköisesti auttavat minua asiassani.

E: Bushmaster ehti ennen valaisemaan.

Heh, ymmärrän täysin ammusten hinnan kohoamisen älyttömiin summiin, mutta onneksi oma pelityylini suosii sitä. Eihän pitkulainen uppoaisi yhtään enempää kuin kuula, jos kohteeseen osuva pää on samanlainen, kuin kuulalla?

Pisaran-muotoisen ammuksen syöttäminen olisi tuskaa. : D

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081
FacotaFI

Pisaran-muotoisen ammuksen syöttäminen olisi tuskaa. : DEllei tekisi jonkinlaista pahvihylsyä johon pisarakuula olisi valmiiksi asetettu..

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Tämä taas nostaisi entisestään valmistuskustannuksia, pakottaisi käyttämään hylsynpoistoa ja epäilen sen aerodynaamisia ominaisuuksia verrattuna pitkulaiseen, veneperäiseen, paraabelisen (tai pyöreän) päähän, verrattuna.

FacotaFI
Eihän pitkulainen uppoaisi yhtään enempää kuin kuula, jos kohteeseen osuva pää on samanlainen, kuin kuulalla?Kyllä läpäisee. Mitä pidempi ammus on, sitä enemmän se painaa ja sitä enemmän painetta kohdistuu osumapinta-alueelle, ja kaikki siirtyy suoraan penetraatioon, ellei ammus anna periksi. KEPit läpäisevät panssarimateriaalia huomattavasti paremmin kuin konventionaalinen ammus, johtuen yksinomaan paineenkasvusta. Pitkulaisilla ammuksilla on se etu, että ne vakauttavat itse itsensä ja omaavat ihanteelliset aerodynaamiset ja ballistiset ominaisuudet.

Olisi ihan mielenkiintoista kokeilla kuulapyssyissä flechette-tyylisiä ammuksia, joissa on 6mm tipanmuotoinen nuppi kärjessä(pehmeän osuman ja kärkipainoisuuden vuoksi), parin millin paksu varsi ja finnit takana. Tällaiset ammukset olisivat toki hintavia, parikytä senttiä laaki massatuotannollakin, mutta ne saattaisivat lentää paljon pidemmälle ja suorempaan kuin pelkkä kuula, jos paino olisi samat 0.2-0.3 grammaa. Ilman rihloja ja ilman hoppia. Syöttö olisi ongelma, mutta pelimiehenä - jos käytössä olisi omat koneistusvehkeet - ratkaisisin ongelman esim. arskan tyylisessä aseessa laittamalla männän carrierin sisään ja tekemällä koko carrierista liikkuvan ja patruunat kovalakalla kovetetuista hylsyistä. Koska koneisto saa voimansa sähkömoottorista, häkkyrä olisi suht helppo toteuttaa.

Mutta jos ammus painaa saman verran, ja pää on sama puolikas pallo. Epäilen erittäin vahvasti.

Noilla pitkulaisilla syöttökin olisi suhteellisen helppoa, ja rihlat voisivat pitää ammuksen paikoillaan.

Ja kyllä. Olisi erittäin mielenkiintoista!

Voisi Airsoftista tulla myös "herrojen" laji, ja sitä verrattaisiin oikeilla aseilla ampumiseen sen hinnan takia... *Nauraa.*

Itse tosin epäilen kantamaa, koska kuulan pyöriminen yläsuuntaan antaa sille lisää kantomatkaa, toki energian kustannuksella, mutta mutta... Haluaa nähdä tosi paljon! : D

Kysyinpäs asiaa tutulta joka ehkä osaisi auttaa, tuollaisen projektiilin valmistaminen vaatii vähän sorvi- ja jyrsintarkkuutta lähinnä pienen kokonsa puolesta, mutta mahdotonta se ei ole. Ohessa illustraatio ammuksesta.

Siinä olet toki oikeassa, ettei penetraatiokyky kasva pätkän vertaa, oli ammus kuinka pitkä tahansa, jos halkaisija ja paino pysyvät samana, mutta kyseessä on silloin tieteellinen mahdottomuus, koska lisätilavuus tuo aina lisäpainoa, ellei vaihdeta kevyempään materiaaliin.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
Bushmaster
Kysyinpäs asiaa tutulta joka ehkä osaisi auttaa, tuollaisen projektiilin valmistaminen vaatii vähän sorvi- ja jyrsintarkkuutta lähinnä pienen kokonsa puolesta, mutta mahdotonta se ei ole. Ohessa illustraatio ammuksesta.

Siinä olet toki oikeassa, ettei penetraatiokyky kasva pätkän vertaa, oli ammus kuinka pitkä tahansa, jos halkaisija ja paino pysyvät samana, mutta kyseessä on silloin tieteellinen mahdottomuus, koska lisätilavuus tuo aina lisäpainoa, ellei vaihdeta kevyempään materiaaliin.
Minkähän tyyppiseen penetraatioon tuollaista sauvaa käytetään?

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081

Voisiko ammuksia valmistaa 3D -printtauksella? Materiaalina esim. nylon?

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat