Seuraa 
Viestejä4922
Liittynyt31.3.2005

Tuttu tohtorismies selvitti maapallon pyörimisen johtuvan gravitaatiosta, siis telluksen. Minua se vähän epäilyttää, eihän Kuukaan ainakaan enää pyöri, vaikka silläkin täytyy olla gravitaatiokenttä. Ja on sellainen mielikuva että aurinko olisi pysäyttänyt jo Merkuriuksen pyörimisenkin, en ole näissä asioissa kuin kyselijän ominaisuudessa. Kuun puörimisen loppuminen johtui tietääkseni maapallon läheisyydestä, jos se joskus on pyörinytkin. Siis akselinsa ympäri nämä kaikki pyörähdykset.

Tällä kaverilla on kyllä lakikirjan paksuinen kirja Gravitation.

Lierikki Riikonen

Kommentit (2)

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Liittynyt16.3.2005
lierik
Tuttu tohtorismies selvitti maapallon pyörimisen johtuvan gravitaatiosta, siis telluksen. Minua se vähän epäilyttää, eihän Kuukaan ainakaan enää pyöri, vaikka silläkin täytyy olla gravitaatiokenttä. Ja on sellainen mielikuva että aurinko olisi pysäyttänyt jo Merkuriuksen pyörimisenkin, en ole näissä asioissa kuin kyselijän ominaisuudessa. Kuun puörimisen loppuminen johtui tietääkseni maapallon läheisyydestä, jos se joskus on pyörinytkin. Siis akselinsa ympäri nämä kaikki pyörähdykset.Tohtorismiehen kannattaisi olla vähän täsmällisempi. Sen enempää kuun kuin merkuriuksenkaan pyöriminen ei ole pysähtynyt mihinkään, ompahan vain hidastunut ja lukittunut siten, että yksi pyörähdys akselin ympäri kestää yhtä kauan kuin yksi kierros maan/auringon ympäri. Hidastuminen johtuu vuorovesivoiman aiheuttamasta jatkuvasta muodonmuutoksesta, mikä tavallaan aiheuttaa kitkaa.

Miksis maapallo sitten noin ylipäänsä pyörii? On siinä painovoimalla tavallaan syynä. Kyseessä on sama ilmiö kuin kaunoluistelijan piruetissa. Se kaasu- ja pölypilvi, josta aurinkokunta maapalloineen on aikanaan muodostunut, sattui alunperin pyörimään hyvin, hyvin hitaasti johonkin satunnaiseen suuntaan. Painovoiman kiskoessa kaasupilven kasaan auringoksi ja planeetoiksi pyöriminen kiihtyi. Tästä syystä suurin osa planeetoista kiertää aurinkoa ja pyörii samaan suuntaan. Poikkeuksena Uranus, jonka pyörimisakseli on mystisellä tavalla keikahtanut kallelleen.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Liittynyt31.3.2005

Kiitokset heksulle. olisi tuo pitänyt mun itsekin tajuta, mutta ymmärsin siinä mielessä väärin että pyöriminen johtuisi maapallon itsensä "sisäisestä" gravitaatiosta,

Lierikki Riikonen

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat