Seuraa 
Viestejä45973

aihe ei länsimaalaiseen lääketieteeseen kuulu, mutta osaisiko joku tietopohjalta kertoa akupunktion vakutusmekanismeista vai onko niitä?

Sivut

Kommentit (48)

No, jos Iltalehden linkit kelpaavat niin kelvannee Timenkin. Parissa saksalaisessa yliopistossa on tutkittu akupunktion vaikutusta kipuun ja havaittu aivoissa aktiviteetin muutosta.Artikkeli

Ja toisaalta tuo hammastikkuasia, akupainanta on vanhastaan tunnettu hoitomuoto. Toisaalta samapa tuo, kunhan kipu helpottaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Turbokameli
Seuraa 
Viestejä892

Kävin juuri tänään akupunktiossa kiinalaisella akupunktiolääkärillä (oikea lääkäri). Käyn hänellä, koska olen saanut häneltä usein avun. Monesti yksikin hoitokerta riittää, kuten runsas vuosi sitten alaselkäkivussani.

Akupunktiolääkäri puheli tänään minulle siitä, että länsimaisten akupunktiota opiskelevien on muun muassa kielellisten ongelmien vuoksi vaikeaa ymmärtää oikein kiinalaista viiden elementin teoriaa, johon akupunktio perustuu. Hänen mukaansa esimerkiksi länsimaisessa kiinalaista lääketiedettä esittelevässä kirjallisuudessa on paljon virheitä. Itsekin olen sitä mieltä, että kannattaa hakeutua kiinalaiselle hoitajalle, jos akupunktioon haluaa mennä.

Akupunktion hyödyistä on aika paljon tieteellistä näyttöä. Siinä se poikkeaa aika paljon esimerkiksi homeopatiasta, jonka toimivuutta ei ole pystytty osoittamaan tieteellisesti.

Minkähän takia akupunktiota käytetään niin vähän vaikka sen toimivuus on todistettu tieteellisesti. Aika vähän sitä käsittääkseni on tutkittukin. Tietenkin chakrat ja chit ovat väärä selitys, mutta toimivuus on kiistaton. Varmasti akupunktio on terveellisimpi kivunhoitomuoto, kuin pumpata potilas täyteen lääkkeitä.

Turbokameli
Seuraa 
Viestejä892
kabus
Minkähän takia akupunktiota käytetään niin vähän vaikka sen toimivuus on todistettu tieteellisesti. Aika vähän sitä käsittääkseni on tutkittukin. Tietenkin chakrat ja chit ovat väärä selitys, mutta toimivuus on kiistaton. Varmasti akupunktio on terveellisimpi kivunhoitomuoto, kuin pumpata potilas täyteen lääkkeitä.Akupunktio-hakusanalla löytyy PubMedista 15 865 tutkimusta, joten en sanoisi, että sitä on tutkittu vähän. Kiinassahan sitä käytetään paljon, mutta ei länsimaissa. Länsimaissa ei ole paljon osaamista. Lisäksi ansaintamahdollisuudet lääkärillä/hoitajalla ovat paljon heikommat kuin lääkehoitoja käytettäessä. Kestäähän akupunktiohoito usein 1-2 tuntia, mutta lääkereseptin voi kirjoittaa jo 10 minuutin pikakäynnillä. Lisäksi lääketeollisuudella on omat taloudelliset intressinsä; akupunktioon ei vastaavia taloudellisia intressejä liity.

kabus
Minkähän takia akupunktiota käytetään niin vähän vaikka sen toimivuus on todistettu tieteellisesti. Aika vähän sitä käsittääkseni on tutkittukin. Tietenkin chakrat ja chit ovat väärä selitys, mutta toimivuus on kiistaton. Varmasti akupunktio on terveellisimpi kivunhoitomuoto, kuin pumpata potilas täyteen lääkkeitä.

Varmaan eräs syy on se, että siitä ei ole hyötyä juuri mihinkään asiaan. Sillä ei voi parantaa mitään, ei verenpainetta, syöpää, kihtiä, psoriasista, infektioita jne.

Siitä voi kai saada apua johonkin tupakoinnin lopettamiseen, mutta toisaalta senkin voi hoitaa ilman mitään apukeinojakin.

iileskotti
Akupunktio muuten ei ole kiinalaista alkuperää, vaan ihan Euroopassa keksitty.

Kerropa lisää... yhden muumion perusteellako?

Turbokameli
Länsimaissa ei ole paljon osaamista. .

Jep. Joissakin asioissa ei ole. Toisissa taas on.

Mimei
Mistä tämä iileskotti näitä tutkimustiedon vastaisia "totuuksia" kaivaa?

Kyllähän tuo tutkimustieto kertoo, että kivunlievitys on ainoa asia, johon akupunktiosta on hyötyä. Tämäkin on selitettävissä lumevaikutuksella, sillä "valepainannalla" saadaan yhtä hyviä tuloksia kuin "oikealla" akupunktiollakin. Kannattaa tutustua esimerkiksi Edzard Ernstin meta-analyyseihin ja katsauksiin.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed ja hakusanoiksi: acupuncture ernst.

Miksi kivunlievitys olisi vähäpätöinen asia? Minun kiinalaislähteeni ovat juurikin puhuneet siitä haitattomana kivunlievityksenä. Jos se olisi uskomushoitoa, miksi se tehoaa hevosiin ja on käytössä mm. Helsingin yliopiston eläinsairaalassa?

Toisekseen akupisteitä voidaan myös painella tai kuumentaa (moxa). Neulat eivät ole ainoa vaihtoehto.

Dreamfuel
Seuraa 
Viestejä49

Osaako kukaan suositella Uudeltamaalta hyvää akupunktiolääkäriä? Haluaisin ihan mielenkiinnolla mennä kokeilmaan ja juttelemaan. Niin paljon tulee lihaskuntoa harjoteltua/ohjattua, et on kyllä paikat jumissa melkein joka päivä.

Varmasti osa vaikutuksesta on korvien välissä, mutta kun saadaan lihas/nivelkipua helpotettua niin kyllä siinä mielikin virkistyy..

"Seems like everyone sleepwalk into their wake state and wakewalk into their dreams."

Mimei
Miksi kivunlievitys olisi vähäpätöinen asia?

Kivunlievitys on tietysti hyvä asia. Kyse on kuitenkin vain lumevaikutuksesta, eli sama tulos saataisiin millä tahansa muulla keinolla, jolla vaan saadaan potilas uskomaan hoidon tehoon. Esimerkiksi särkylääkkeet ovat monin verroin tehokkaampia. Tähän nähden akupunktion hinta ei ole missään linjassa sen tehon kanssa (vrt. akupunktio n. 50 €/kerta - särkylääke n. 0,15 €/kpl). Siksi sitä voidaan pitää rahastuksena.

Mimei
Jos se olisi uskomushoitoa, miksi se tehoaa hevosiin

Lumevaikutus toimii myös eläimiin sekä niitä hoitaviin tahoihin.

Mimei
ja on käytössä mm. Helsingin yliopiston eläinsairaalassa?

On niitä muitakin turhia hoitoja olemassa lääketieteen piirissä. Ei kannata pitää eläin- tai muitakaan sairaaloita kyseenalaistamattomina auktoriteetteina. Itse uskon ennemmin siihen mitä tutkimukset sanovat kuin siihen käytetäänkö jotain hoitoa jossain.

Mimei
Toisekseen akupisteitä voidaan myös painella tai kuumentaa (moxa). Neulat eivät ole ainoa vaihtoehto.

Aivan. Tämäkin viittaa juuri lumevaikutukseen. Suomalaisissakin tutkimuksissa on osoitettu, että painelemalla minne päin kehoa tahansa, eli ns. "vääriin paikkoihin" saadaan sama vaikutus kuin painelemalla "oikeisiin paikkoihin", kun vain potilas uskoo hoidon tehoon eikä tiedä mikä on teorian mukaan oikea tai väärä paikka.

Olen
Kyse on kuitenkin vain lumevaikutuksesta, eli sama tulos saataisiin millä tahansa muulla keinolla, jolla vaan saadaan potilas uskomaan hoidon tehoon. Esimerkiksi särkylääkkeet ovat monin verroin tehokkaampia.

Eivät ole monin verroin tehokkaampia.

The trial indicates that Chinese acupuncture is an effective alternative to conventional orthopaedic treatment for CSP.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20655660

the authors conclude that acupuncture could be a valuable non-pharmacological tool in patients with frequent episodic or chronic tension-type headaches.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19160338

Olen
Tähän nähden akupunktion hinta ei ole missään linjassa sen tehon kanssa (vrt. akupunktio n. 50 €/kerta - särkylääke n. 0,15 €/kpl). Siksi sitä voidaan pitää rahastuksena.

Esitän eriävän mielipiteen. Molempiin lauseisiin.

Olen
Kivunlievitys on tietysti hyvä asia. Kyse on kuitenkin vain lumevaikutuksestaJassoo. Taas joku itämaan tietäjä täällä

Polveni putsattiin ja kuluma siellä. Ja voi viljat, että viilsi polvea varsinkin öisin, kun yritti nukkua. Juuri mikään asento ei sopinut, kun polvi oli niin turvoksissa, jotta ei taittunut lainkaan.

Noh minä siinä kärvistelin ja lumesärkylääkkeitä söin, kun lääkäri määräsi.

Sitten kävin akupunktiossa 3 kertaa lääkärillä (oli edullinen ja sai kelakorvauksen) ja kas kummaa tämä lumehoito autoti ihan oikeesti verrattuna tähän lumesärkylääkkeeseen.

Sain nukuttua.

Muuten polvi oli kyllä järjettömän kipiä.

Kaikenkaikkiaan kesti vuoden, että tuli normaaliksi.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat