Seuraa 
Viestejä45973

Tervehdys kaikille.

Kirjauduin sivuille, kun ajattelin, että täällä voisi joku osta vastata meitä opettajan kanssa askartamaan jääneeseen kysymykseen.

Olen vesihuoltoalan koulutuksessa ja opsikelimme tänään prossessien teknisten piirustusten lukemista. Meillä oli esimerkkinä natriumsulfaatin valmistusprosessi. Se oli kaiken kaikkiaan hyvin yksinkertainen, mutta yksi asia jäi meitä vaivaamaan. Siinä oli osoitette instrumentointipaikka rikkihapon tulolinjassa, joka sääätää rikkihapon syöttöä säätöventtilillä.

Instrumentti oli piirretty ympyrään, jonka läpi kulki vaakasuuntanen viiva. Tämähän on valvomoinstrumentin piirrosmerkki. Siinä oli kirjaimet FRCQ. Kun purimme tämän, niin kaikki oli hyvin ennen Q:ta. F on virtaus, R on tiedon tallennus, C on säätö, mutta Q. Sehän tarkoittaa yhteenlaskemista eli integrointia.

Mikä jäi tässä esimerkissä epäselväksi oli se tapahtuuko säätö virtausmuutoksen mukaan ja valvomo vain myös laskee virtauksen yhteen eli saa kulutustiedon, vai perustuuko säätö virtaaman integraaliin eli tilavuuteen. Mielestäni jälkimmäinen ei tule kyseeseen koska silloin kirjainten tulisi olla FQRC eli integrointi ennen raportointia ja säätöä.

Miten on?

Topi

Kommentit (2)

Diam
Seuraa 
Viestejä3529

Kerro sinä, mitä tuossa tapahtuu, niin minä vastaan sinulle, että säädin ohjaa virtausta putkessa automaattisella säätöventtiilillä kuristamalla. Se voi olla laskuri tai summain. Virtaustieto tallennetaan.

http://heikki.pp.fi/pedanet/hak/aut/mu/ ... index.html

Loput näet täältä.

http://www.tekniikka.oamk.fi/~terohi/au ... c147132884

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

Kysymyshän oli vain paperilla olevan prosessikaavion lukemisesta. Olen automaatioasentaja tiedän, että mittaus- ja säätötekniikassa on differentoivia, suoria ja integroivia mittaus- ja säätöinstrumentteja.

Differentoiva mittaa mitattavan suureen muuttumisnopeutta ja säätää sen mukaan.

Suora mittaa mitattavan suureen muutosta ja säätää sen mukaan.

Integroiva mittaa mitattavan suureen kumulatiivista muutosta ja säätää sen mukaan.

Esimerkkinä lämmön mittaus:

Differentoiva lämpötilan mittaus- ja säätölaite laittaa lämmittimen päällä, kun lämpötilan muutos on asetusarvoa jyrkempi alaspäin ja jäähdyttimen päälle, kun se on asetusarvoa jyrkempi ylöspäin.

Suora mittaus- ja säätölaite laittaa lämmittimen päälle, kun lämpötila on alle asetusarvon ja jäähdyttimen päälle, kun lämpötila on yli asetusarvon.

Integroiva lämpötilan mittaus- ja säätölaite mittaa tosiasiassa lämpömäärää ja laittaa lämmittimen päälle, kun lämpömäärä laskee alle asetusarvon ja jäähdyttimen päälle, kun se nousee yli asetusarvon.

Merkintä Q instrumentointilaitteessa tarkoittaa kokonaismäärää eli integraatiota. Kun virtausta (m^3/s) mitataan, niin sen integraali eli kokonaismäärä on tilavuus (m^3).

Kun instumetin määritelmä piirustuksessa on: Valvomoinstrumetti FRCQ, niin luen sen F = virtaus, R = raportoi, C = säätää, Q = laskee yhteen eli mittaa virtausta, raportoi virtauksen määrä, säätää virauksen määrän mukaan ja kumuloi mittausarvon.

Vaihtoehtoinen lukutapa olisi mittaa virtauksen, kumoloi sen yhteen, raportoi ja säätää tilavuuden mukaan, mutta milestäni silloin merkinnän tulisi olla FQRC.

P.S. Kun mietit noita lämpötilan mittaus ja säätö esimerkkejä, niin mieleen ehkä tulee: differentoiva reagoi liian hitaasti, suora yliohjaa (eli oskiloi) ja integroiva on se mitä halutaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat