Seuraa 
Viestejä1108
Liittynyt19.11.2010
Mallasviskin valmistusaineet ovat hyvin yksinkertaiset. Vesi, ohra ja hiiva.

Kuten yleinen sanonta Skotlannin viskinvalmistajien keskuudessa on – viskiä pystyy kuka tahansa näistä aineista tekemään, mutta vain harvalla on taito tehdä hyvää viskiä.

Valmistus hyvin yksinkertaisesti kuvattuna on seuraavanlainen. Ohranjyvät mallastetaan kastelemalla ne kylmällä vedellä ja idättämällä niitä määrätty aika. Yleensä noin 48-60 tuntia. Itämisessä viljan tärkkelykseen muodostuu sokeria.

Tämän jälkeen maltaat kuivataan nopeasti kuumalla ilmalla, jotta itäminen pysähtyy. Tässä vaiheessa viskiin tulee mukaan myös tyypillinen savunmaku. Seuraavaksi maltaat murskataan ja sekoitetaan veteen. Tähän mäskiin lisätään hiiva, yleensä oluthiiva, ja käyminen voi alkaa. Tämä vaihe kestää 36-72 tuntia. Valmis tuote pumpataan nyt tislaukseen ja kirkastetaan yleensä kahdesti. Sitten seuraa viimeinen – ja jotkut sanovat tärkein osa viskinteossa - kypsennys tammitynnyreissä.

Tämä aika kestää vuosia ja tällöin viski saa tyypillisen värinsä (tislauksen jälkeen viski on kirkasta kuin lähdevesi) ja jokaiselle merkille luontaisia aromeja. Kypsytysaikana tynnyri hengittää ja viski menettää vahvuudestaan pari prosenttia vuodessa. Skotlannin lainsäädännön mukaan tuotetta saa kutsua viskiksi vasta kun se on kypsynyt vähintään kolme vuotta.


Helppoa kuin mikä, tosin hitaanlaista touhua!

http://www.mallaswhiskyseura.fi/whisky/

Donek eris felix, multos numerabilis amicos

Kommentit (6)

Ennen tuota tammitynnyrikypsytystä se whisky on vain vodkaa tai viinaa. Sama juttu konjakeissa, brandyissa ja armanjakeissa.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29582
Liittynyt16.3.2005
kabus
Ennen tuota tammitynnyrikypsytystä se whisky on vain vodkaa tai viinaa. Sama juttu konjakeissa, brandyissa ja armanjakeissa.Ei ole vaan huonoa pontikkaa. Nuo jalot juomat tislataan aataminaikaista jäljittelevillä kolonnittomilla tislauslaitteilla, joiden jäljiltä viina on karmeaa sikunasakkaa. Kirkkaana viinana sellaista olisi aivan turha yrittää myydä muille kuin puliukoille.

Neutroni
kabus
Ennen tuota tammitynnyrikypsytystä se whisky on vain vodkaa tai viinaa. Sama juttu konjakeissa, brandyissa ja armanjakeissa.Ei ole vaan huonoa pontikkaa. Nuo jalot juomat tislataan aataminaikaista jäljittelevillä kolonnittomilla tislauslaitteilla, joiden jäljiltä viina on karmeaa sikunasakkaa. Kirkkaana viinana sellaista olisi aivan turha yrittää myydä muille kuin puliukoille.Jos sitten laittas kunnon vodkaa tammitynnyriin hautumaan, saisi maailman parasta whiskyä.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29582
Liittynyt16.3.2005
kabus
Neutroni
Ei ole vaan huonoa pontikkaa. Nuo jalot juomat tislataan aataminaikaista jäljittelevillä kolonnittomilla tislauslaitteilla, joiden jäljiltä viina on karmeaa sikunasakkaa.Jos sitten laittas kunnon vodkaa tammitynnyriin hautumaan, saisi maailman parasta whiskyä.Tuskin, se jalostunut sikunan maku on nimittäin se joka tekee viskistä viskiä. Tammesta tulee vain osa aromista.

EV+
Seuraa 
Viestejä770
Liittynyt24.12.2010

Halvemmissa maissa laitetaan pontikkaan esanssi ja lyödään etiketti pullon kylkeen. Viski on valmistunut. Näin tehdään myös konjakit, rommit yms.

Neutroni
kabus
Neutroni
Ei ole vaan huonoa pontikkaa. Nuo jalot juomat tislataan aataminaikaista jäljittelevillä kolonnittomilla tislauslaitteilla, joiden jäljiltä viina on karmeaa sikunasakkaa.Jos sitten laittas kunnon vodkaa tammitynnyriin hautumaan, saisi maailman parasta whiskyä.Tuskin, se jalostunut sikunan maku on nimittäin se joka tekee viskistä viskiä. Tammesta tulee vain osa aromista.No ei sitten ihmekkään, että viski maistuu skeidalle.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat