Seuraa 
Viestejä1143

Muistaakseni joskus joulukinkkujen pinnasta poistettu silava on tarjottu linnuille syötäväksi. Nykyisin kuitenkin varoitellaan suolaisen antamisesta linnuille ja suolattujen kinkkujen silava lienee myös suolaista. Mikähän mahtaa olla nykyluonnontieteilijöiden kanta tähän kysymykseen?

Sivut

Kommentit (22)

tomijj
Seuraa 
Viestejä49

ei ainakaan siili kestä suolaa.tuossa pari kesää sitten ,annoin siilille metukkaa,hyvin tuntui maistuvan ,seuraavana aamuna,oli ketareet ojossa pihalla.

Mitä tahdon,siihen kykenen.

Varmaan parempi jättää tarjoamatta, ettei tule epätoivottuja seuraamuksia.
Luulisin ettei suola sinänsä ole juuri vaarallisempaa linnuille kuin ihmisillekään. Mutta lintu on vain niin älyttömän paljon pienempi eläin kuin ihminen, että suhteessa liian iso suola-annos tulee melko pienestä annoksesta. Suolahan aiheuttaa janoa, ja veden sulattaminen lumesta vaatii energiaa. Liika suola saa myös suoliston sekaisin, jolloin linnulla voi tulla nestehukkaa tms.
Varsinkin tälläisillä pakkasilla mitään ylimääräisiä vaivoja eivät linnut kaipaa.

Eli auringonkukkaa, pähkinämursketta ja talipötköjä vaan tarjolle. Kaura ja kauralyhteetkin kelpaa jokuselle lajille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jostain olen kuullut, että kinkun läski ja luut ovat huonosti sulavia ( suolan lisäksi ) ja ettei niitä kannattaisi tarjota esim. koirille.
Tästä en ole varma, joku tietävämpi vastatkoon.

Ongelma ei ole enää ajankohtainen.

Ennen -70-lukua siat olivat läskisiä. Silavan määrä oli noin 15 cm.
Silloin sitä myytiin kaupoissa melkoisina palkkeina.
Sen jälkeen siat on jalostettu vähäläskiseksi. Rasvakerroksen paksuus on
noin 2 cm. Tintinläskiä ei ostavalle löydy.

Jos jonkun lihatuotteen pinnassa sitä olisi pari senttiä, niin suolaamattomana
sen voi linnuille tarjota, leikkaamalla sen irti. Suolattua läskiä ei linnuille tai muille
eläimille pidä tarjota.

Devil
Seuraa 
Viestejä1328

Muistelisin että ihmisillä ja varsinkin lapsilla vaarallinen annos suolaa oli noin teelusikallinen päivässä (tai ruokalusikallinen?). Eli sairaalareissua pukkaa jos tuo määrä ylittyy. Linnuilla ja muilla pieneliöillä vastaavasti suolaa ei varmaan tarvinne olla montaakaan hippua hengen lähtemiseksi. ..hmm... tuotahan voisikin soveltaa vaikka pulu- ja lokkiongelmiin, jos ois oikein ilkeä, mut kukapa nyt niin ilkeä olisi... lokit ja puluthan on kivoja.

X

Minä olen taas tavannut tietoa, että suolan haitallisuus olisi urbaanilegendaa. Jos pikkulintu onkin pieni, se myös vastaavasti syö kovin vähän, jolloin ruoan suola ei ole sen haitallisempaa kuin ihmisellekään. Suurin tappaja sen sijaan on nälkä, joten parempi on antaa suolaista läskiä kuin olla antamatta.

Sinänsä nykyisissä kinkuissa on niin vähän läskiä, että ne vähät syön ihan itse.

Lintu toki syö vähän, mutta ruumiinpainoonsa verraten huomattavasti enemmän kuin ihminen. Lisäksi ihmisillä suolainen ruoka on vain osa koko päivän annosta, mutta linnuilla suolainen ruoka saattaisi muodostaa suurimman osan päivän annoksesta, jos sitä on paljon tarjolla eikä juuri muuta, tai lintu luulee että se suolainen liha on sille parasta.

Parasta ettei tarjoa linnuille kuin lievästi suolaisia elintarvikkeita, eikä niitäkään jatkuvasti tai suuria määriä.

Alle vuoden ikäiselle lapselle suolaa ei saa antaa. Se on kuitenkin täysin eri asia kuin lintujen ruokinta. Tuo suolan harmittomuus on peräisin intohimoiselta ornitologilta, joka valitti käsityksen seurauksia: 80-90 % poikasista kun menehtyy talvella nimenomaan nälkään.

"Another item of concern in birds in sodium chloride, or salt. Salt, however is required by birds as it is by all living animals. While minerals, such as sodium and chloride only constitute a small fraction of the body weight, they are critical for a variety of functions within the body including acid-base balance, maintaining body fluid balance and many general cellular functions. A deficiency of sodium can cause polyuria (excessive fluid excretion), weight loss, fatigue, and slow growth. Many otherwise healthy foods that people routinely eat are high in salt. Further, many crackers, snack items, chips, fast foods, and canned vegetables (unrinsed) if eaten in sufficient quantities may actually be toxic to birds.

Signs of a mild salt toxicity (5-10 times requirement) will result in polydipsia, or increased water consumption and subsequent polyuria, or increased fluid (urine) in the droppings. Because excess salt is excreted via the kidneys, a bird with mild to moderate kidney dysfunction may consume toxic doses of salt readily. Deprivation of water alone may lead to salt toxicity because the kidneys are not proficiently perfused or bathed by fluids to remove the sodium and chloride.

Even birds with good kidney function may develop signs of a toxicity if salt is consumed in large quantities. Besides polydipsia and polyuria, a toxic insult of salt may lead to kidney failure (with no urine produced), a subsequent build-up of body fluids (ascites), neurological signs2 and heart failure leading to death. Poor growth and feathering is seen in babies fed too much salt, such as provided by hand feeding diets with high sodium peanut butter."
http://www.oldworldaviaries.com/text/mi ... coses.html

Salt
Garden birds are practically unable to metabolise salt. It is toxic to them in high quantities and affects their nervous system. Under normal circumstances in the wild, birds are unlikely to take harmful amounts of salt. Never put out salted food onto the bird table, and never add salt to bird baths to keep water ice-free in the winter.
http://www.rspb.org.uk/advice/helpingbi ... craps.aspx

The bird-table that is. While they desperately need our help to survive when it’s cold, a quick reminder for all of us who feed garden birds in the northern winter that left over turkey fat, beef dripping etc is laden with salt which can be fatal as most birds can’t excrete it. Same goes for salted peanuts, processed cheese, bacon, and leftover frozen meals (white bread is pretty much useless to a bird too as it has virtually no nutritional value and if dry it can absorb water from the bird’s body, swell, and cause internal blockages).
http://10000birds.com/no-salt-at-the-table-please.htm

Leivän murut ja kelpaavat myös linnuille. Niitä tarjoiltaessa on vain muistettava, ettei liian suolainen ruoka ole hyväksi linnuille ja pilaantuneesta ruoasta ne sairastuvat yhtälailla kuin ihmisetkin.
http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/l ... t_10.shtml

Eräs keskusteluketju lemmikkilintujen suolansaannista:
http://forum.papukaijat.net/index.php?P ... ic=23717.0

Pidempi, mutta hyvä selostus lemmikkipapukaijojen suhteesta suolaan. (Huomatkaa kuitenkin että kyseessä selvästi pikkulintua isompi lintu, jonka ei tarvitse selviytyä kovista pakkasista ja vettäkin lienee saatavilla sulassa muodossa)
http://thetameparrot.com/blog/parrot-di ... -bird-diet

Tuo suolan harmittomuus on peräisin intohimoiselta ornitologilta, joka valitti käsityksen seurauksia: 80-90 % poikasista kun menehtyy talvella nimenomaan nälkään.Tuskinpa suolaisen ruuan välttäminen juuri vähentää lintujen ruokkimista, sillä käytännössä linnuille tarjotaan jyviä, pähkinöitä ja rastamakkaroita ja talipalloja.
Harvalla ihmisellä on niin paljon suolatun kinkun rasvaa, että niillä lintuja pitempää aikaa ruokkisi.

Mutta sinänsä olisi mukava tietää minkä verran mitäkin suolaista ruokaa lintu joutuisi syömään, ennen kuin merkittävät haitat ilmenisivät.
Tätä voitte ehdottaa vaikka Tiede-lehdelle selvitettäväksi.

Mutta älkää ainakaan suuremmassa mittakaavassa viekö suolaista ruokaa linnuille.

Devil
Seuraa 
Viestejä1328

No olkoon sitten, en jaksa vängätä tämän enempää, vaikka kaikissa kuukkelin löytämissä lintujen talviruokintajutuissa sanotaankin, että suolaa ei linnuille saa syöttää.
Onhan se tietysti niinkin, että liiallista suolaisuutta voi kompensoida esim syömällä lunta, kun vapaata (lämmintä) vettä ei luonnossa ihan jokapaikassa talvella ole, mutta liekkö sekään niin kovin terveellistä tuommoiselle muutaman gramman sulkapallolle, jolla on jo valmiiksi kylmä ja varpaita paleltaa. Ja on myös niinkin että lasten lisäksi aikuisetkin voivat kuolla liialliseen suolan syöntiin, eikä kerta-annos todellakaan ole kovin suuri.

X

Sinitintti painaa n. 10 grammaa.
Ihminen vaikkapa 70kg.

Eli ihminen on noin 7000 kertaa isompi kuin tintti. Suolamääräkin, jonka lintu voi ilman terveyshaittoja syödä, on suhteessa pienempi kuin ihmisellä. Joten kenties jos lintu syö 10.000 osan siitä suolamäärästä mitä ihminen, niin haittaa ei varmaan ole.

Käytännössä ruokkijat eivät tiedä paljonko ruuassa suolaa on ja paljonko jokin tietty lintuyksilö sitä syö ja mitä vaikutuksia sillä on. Parempi siis minimoida suolaisen ruuan tarjonta ruokinnalla. Ja koska pienistä määristä puhutaan, ei sillä ole suurtakaan merkitystä lintujen ravinnossa, joten suolainen ruoka voidaan kokonaankin jättää pois.

tli
Seuraa 
Viestejä1143

Ilmeisesti sen suolaisen syöttämisessä kannattaa olla varovainen, joten silavat taitavat päätyä kaatopaikalle. Rottien suolankestävyydestähän ei kannattane kovasti huolta kantaa.

Devil
Seuraa 
Viestejä1328

Jos aikuinen ihminen tarvitsee maksimissaan teelusikallisen suolaa päivässä = 3 grammaa ja jos käytetään suoraanverrannollisesti tuota 7000 kertoimena, niin talitintti tarvitsee silloin 3g / 7000 = 0,000429 grammaa päivässä, mikä ei varmaan kovin häävisti ole.

Tuota talitintin 7000s osan suolamäärää voi mietiskellä ja puuhastella vaikka silleinkin, että levitetään teelusikallinen suolaa tasaisesti neliöksi pöydälle ja vedetään siitä esim luottokortilla ensin 84 sarakketta ja sitten vielä 84 riviä. Montakohan suolahippua yhteen ruutuun jää..?

X

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat