Seuraa 
Viestejä45973

http://en.wikipedia.org/wiki/2010_Jos_riots

http://en.wikipedia.org/wiki/2008_Jos_riots

http://en.wikipedia.org/wiki/2001_Jos_riots

http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/8564884.stm

Tuhansia kuolleita, kymmeniä tuhansia kodittomia. Tappamisen alkuun riittää niinkin pieni syy, että yksi nainen ylitti tiesulun (2001). Tuliaseita ei tarvita, ihmisiä tapetaan puukoilla ja viidakkoveitsillä, sekä poltetaan kirkkoihin yms.

Yleensä väkivaltaisuudet aloittaa työttömät nuoret, joita on rohkaistu tappohommiin. He ovat tulleet miljoonakaupunki Jos:iin töitä etsimään, mutta työt tinakaivoksilla ovat vähentyneet merkittävästi.

BBC:n artikkeli tiivistää aika hyvin sosioekonomista asetelmaa, joka näyttelee merkittävämpää syytä kuin heimo- tai uskontosyyt.

Most indigenes (kantaväestö) are Berom Christians. Most settlers (siirtolaiset) are Hausa Muslims.

Tämä on mielestäni merkittävä puheenaihe, koska täällä on tähän asti puhuttu samasta aiheesta maan rajojen yli, esim Afrikasta Suomeen. Tämä taas on maan sisäistä, ja voi tapahtua Suomessakin. Argumentit liittyen "muutto-oikeuteen", "kulttuuriin", "veteraanien perintöön" yms ovat täysin erit tässä keskustelussa.

Eli miten Jos:n sotatila ratkaistaan?

Kommentit (4)

Itse tekisin ainakin nämä neljä asiaa:

- jos kaupunki on jo valmiiksi köyhä ruutitynnyri, niin sinne ei kaivata yhtään uutta muuttajaa

- täydellinen aseidenvientikielto kaupunkiin. Se vaatii tiesulkuja ja ratsioita, mutta parempi niin. Huom tämä ei ratkaise mitään, tuliaseiden rooli on ollut aika pieni tähänkin asti, mutta estäisi pahentumisen. Myös machetet pitää kerätä pois. Puukkojen max. teräksi riittää 10cm.

- vaalit pitää olla selkeät ja nopeat, ettei tule epäilyksiä väärennöksistä

- armeijan tukikohta kaupunkiin. Jossain ne pitää olla, miksei sitten siellä missä niitä tarvitaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uutisen mukaan alueelle yritetään viedä konetuliaseita:

MAIDUGURI, Nigeria (AP) — Officials with Nigeria's security services say they've intercepted 52 Kalashnikov rifles and more than 1,700 rounds of ammunition rounds heading for an area that has been the scene of religious violence.

The Borno state director of the Nigeria State Security Service says five men were arrested for trying to bring the weapons from neighboring Chad. Director Abdullahi Ahmed told reporters Wednesday that the men hid the rifles, ammunition and about $32,000 underneath vegetables and dried fish in two cars.

Ahmed says the weapons were heading for Jos, the epicenter of religious violence in Nigeria's "middle belt," where dozens of ethnic groups vie for control of fertile lands. Hundreds of Christians and Muslims have died in fighting there this year alone.

52 konetuliasetta ja 1700 patruunaa oli siis menossa Tsadista Jos:iin, ruokalastin seassa. Sillä saisi aikaan jo semmoisen hyökkäyksen, että syntyy todella ripeä eskalaatio.

Ihmetyttää että Suomi lähettää väkeä Adenin lahdelle, muttei sinne missä on uusi Ruanda käynnistymässä. Onko kiinalaisen krääsän suojelu tärkeämpää? Ilmeisesti on.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat