Seuraa 
Viestejä336

Yhdysvalloilla on mitä ilmeisemmin jotain peiteltävää jossakin asiassa liittyen siihen viime vuosien intoon jolla kaukaisen II maailmansodan tapahtumiin perustuvia elokuvia ja tv-sarjoja on suollettu. Yleisessä tiedossahan on että varsin pieni osa "jenkeistä" näki sodan karmeimmat kasvot ja vielä pienempi osa heistä pääsi kertomaan siitä. Tyypillinen amerikkalainen sotakarju istui turvallisesti tukikohdassaan ja huomattava osa ei edes liikahtanut minnekään kotimaastaan. Sota poisti kuitenkin Suuren Laman synnyttämän työttömyyden joten se oli hieno juttu.

Vietnamin ja Abu Graibin jälkeen kansakunta tarvitsee jotain moraalin kohottamista ja niinpä "saksalaiset siat" ja "japanilaiset apinat" saavat luvan jälleen olla raaka-aineena amerikkalaisen ilosanoman julistamisessa.

Mutta jotta ei totuus unohtuisi...

"Lukemattomat ovat ne kerrat, kun suomalainenkin tv-katsoja on nähnyt tunteisiin vetoavia tähtilippuseremonioita Arlingtonin hautausmaalla. Muiden maiden tuotannosta ei vastaavia otoksia juuri löydy poikkeuksena ehkä vain Neuvostoliiton mahtipontisimmat elokuvat ja maailmalla tuntemattomat pohjoiskorealaiset saavutukset. Sen verran on jenkkien sanoma mennyt kuitenkin läpi, että katsojista enää harva huomaa, missä pukin sorkka piilee.

Kaikkeen ei Stefan Hug ole osannut tai halunnut ottaa kantaa. Hän kyllä havaitsee, että silloin kuin oli tärkeää kytkeä Länsi-Saksa ja Japani kylmän sodan aikana ”läntiseen arvoyhteisöön”, Hollywood pehmensi asennetta äskeisiin vihollisiin (esim. ”The Longest Day” ja ”Tora, Tora). Niihin verrattuna 2000-luvulla tehdyt ja samoja teemoja käsittelevät ”Pelastakaa Sotamies Ryan” ja ”Pearl Harbour” ovat merkinneet paluuta II maailmansodan aikaiseen yksitotiseen henkeen. Katsojille ei pitäisi jäädä epäselväksi, että kuvauksen kohteena on hyvien käymä oikeutettu sota pimeyden voimia vastaan samaan tapaan kuin vaikkapa ”Star Wars”-sarjassa. Tuskin muuten sattuma, että jälkimmäisen elokuvan pimeyden ruhtinaan kypärä muistuttaa saksalaista teräskypärää ja musta asu viittaa SS-mustaan univormuun.

Se miksi Hollywood on puhaltanut valkokankaalla uuteen eloon yli puolen vuosisadan takaisen hengen on arvoitus. Ehkä kyseessä on vain se, että entinen pelastussanoma on hyvää kauppatavaraa nykyisessä maailmassa. Hyvän puolestahan pahaa vastaan Yhdysvallat julistaa yhä taistelevansa, ja katsojan on se helppo uskoa, kun hän valkokankaalla näkee että niin on tehty ennenkin.

Toisaalta Hollywood on jo syntyperänsän vuoksi Hitlerin antisemitistiseen valtakuntaan kielteisesti suhtautuvien omistuksessa, mikä osaltaan voi selittää elokuvien ilmeisesti ikuisuuksiin jatkuvat kriittisyyden kaikkea saksalaisuutta kohtaan.
”Amerikkalainen filmi seuraa dollaridiplomatiaa samalla tavalla kuin lähestyssaarnaajat seurasivat aikaisemmin valloittajia.”
Näin lainaa Stefan Hug tunnettua ranskalaista elokuvatutkijaa Guy Hennebelleä. Hugin mielestä keskivertosaksalaisen maku on jo niin kyllästetty amerikkalaisen elämäntavan muodoilla, että maa alkaa vähitellen olla USA:n henkinen satelliitti. Mikähän lienee tilanne Suomessa?"

Kommentit (4)

offmind
Seuraa 
Viestejä19731
Gerson
Yhdysvalloilla on mitä ilmeisemmin jotain peiteltävää jossakin asiassa liittyen siihen viime vuosien intoon jolla kaukaisen II maailmansodan tapahtumiin perustuvia elokuvia ja tv-sarjoja on suollettu.

Onko niitä "suollettu"? Menneisiin vuosikymmeniin verrattuna määrä on tainnut olla pikemminkin laskusuunnassa. Ehkä se hämää, että takavuosien lukemattomat WWII aiheiset B-leffat ovat jo armeliaasti unohtuneet.

Vietnamin ja Abu Graibin jälkeen kansakunta tarvitsee jotain moraalin kohottamista ja niinpä "saksalaiset siat" ja "japanilaiset apinat" saavat luvan jälleen olla raaka-aineena amerikkalaisen ilosanoman julistamisessa.

Tuo paatos ei ainakaan perustu pienimmässäkään määrin perustu siihen, millainen "The Pasific" on. Sarjasta ei tarvitse pitää, mutta ainakaan sotapropagandaa se ei ole.

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

offmind
Hei stallari, viläkö se jenkki on ryssän paras kaveri kun sen massapommittavan juntti hillypillyn saavutuksia koristavaa roskaa täytyy puolustaa?

Gerson
. Hugin mielestä keskivertosaksalaisen maku on jo niin kyllästetty amerikkalaisen elämäntavan muodoilla, että maa alkaa vähitellen olla USA:n henkinen satelliitti. Mikähän lienee tilanne Suomessa?"Saksan kiihkoantifasistinen punavihreä liike suhtautui kaikkiin sellaisiin amerikkalaisiin elokuviin suurella kiitollisuudella ja on innolla taputtamassa elokuvateatterissa kun natsisika toisensa perään tapetaan tantereelle. Tässä suhteessa Hollywoodin, Ilja Ehrenburgin ja Saksan nykyisen militantin punavihreän poliittisen koalition edut yhtyvät:

"Tappakaa, tappakaa! Ei ole saksalaista, ei elävää eikä syntymätöntä, joka olisi syytön! Seuratkaa toveri Stalinin ohjetta ja murskatkaa ainiaaksi fasistinen peto luolaansa. Murtakaa väkisin saksalaisten naisten rotuylpeys. Ottakaa se oikeutettuna sotasaaliina. Tappakaa te urheat, raivokkaasti eteenpäin hyökkäävät puna-armeijalaiset.""...eikä syntymätöntä, joka olisi syytön." Niinpä niin.

Tätä kansalaiskasvatustahan saksalaiset ovat viimeiset 65 vuotta saaneet ja tuloksena on nyt kansa joka ei kyllä taatusti hyökkää mihinkään. Mutta ei kyllä myöskään itseään osaa puolustakaan - esimerkiksi ääri-islamilaisuutta vastaan. Tuo puolustautuminenhan olisi tietenkin myös pelkkää fasismia.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat