Seuraa 
Viestejä2652

Minua kiinnostaa tietää että miten sinä hahmotat maailman jossa elämme. Eli miten sen koet - tunnetko itsesi turvallisena ja onko ihmiset kokonaisuudessaan minkälaisia?

Minä itse tunnen uhkaavaa fiilistä kun mietin maailmaa ja muita ihmisiä.

Halki, poikki, pinoon - pois mielestä.

Sivut

Kommentit (65)

eskimo
Seuraa 
Viestejä1521

Maailmankuvani liikkuu ja muuttuu.
Juuri nyt en koe kokevani paljoakaan.
Ihan arkea vain.
Sitten taas viedään enemmän.

No on sentään jotain pysyvämpää.
Se on vain enemmän arkaluontoista

Juha Myllärinen, Lappeenranta

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ronron
Seuraa 
Viestejä9265

Maailmankuvani sisältää eri katsontatapoja, joita yritän seuraavaksi kuvailla. Ne eivät ole keskenään ristiriitaisia vaan muodostavat yhdessä maailmankuvani. Niinkuin metsäkin on toisin ajateltuna tiheä joukko puita.

Uskon determinismiin, koska se tuntuu minun järkeeni loogiselta, enkä ymmärrä muunlaista mahdollista maailmankaikkeuden olemismuotoa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen tiettyjen sääntöjen, luonnonlakien mukaan, ja kaikki menee juuri yhdellä ainoalla mahdollisella tavalla. Minun elämäni oli "kirjoitettu" jo bigbängissä, ja se mikä tulee tapahtumaan vuonna 2145, on määräytynyt jo alusta alkaen, eikä sille mahda mitään. Kuitenkaan emme sitä voi selvittää etukäteen koska ilmiöt ovat liian kaaoottisia, joten sillä ei periaatteessa ole edes väliä.

Ihmiskuntaa pidän vastenmielisenä. Liian suuri osa ihmisistä kykenee olemaan kuvottavan ilkeitä, pahantahtoisia ja välinpitämättömiä. Pelottaa elää täällä. Suren ja ahdistun ajatuksesta mitä kaikkea pahaa ihmiset tekee toisilleen. Pelkään huomista ja ajatusta siitä että saatan kuolla milloin tahansa, tai joku läheisistäni. Yritän vissiin turruttaa liikaa pohdiskelua alkoholilla.

Yhteiskunta rakentuu oman edun tavoittelulle eri keinoin. Jopa järjestöt jotka toiminnallaan tukevat eri kohteita, vaikka Afrikan nälänhätäisiä, tekevät sitä koska saavat siinä voittoa. Vain harvat ihmiset tekevät vapaaehtoistyötä ilman vilpillisiä motiiveja. Loppupeleissä kukaan ei minun eikä kenenkään perään katso paitsi perheensä, ehkä. Täytyy pitää kiinni oikeuksistaan itse. Edunvalvojatkin maksavat.

Maailma on masentava paikka jossa eläminen tuntuu loppupeleissä ahdistavalta ja ikävältä. Ilonaiheita löytyy kyllä, mutta yleensä pelko erinäisistä asioista peittää ne nopeasti alleen. Näen maailman ihmisineen kieroutuneen skitsona kylmänä paikkana jossa hyvyyskin on jotain pahuuden sairasta vittuilua. Vähän kuin pellet.

くそっ!

Neutroni
Seuraa 
Viestejä33551

Liian pessimistiseksi ja turvallisuushakuiseksi. En minä mitään suoranaista uhkaa hysteerisesti pelkää, mutta arkana kuitenkin pelkään enemmän uusia ihmisiä kuin koen tarvetta tutustua heihin ja taloudellisestikin elelen mieluummin varmistellen kuin rajoja rikkoen.

Ite uskon karmaan, hyvät teot palautuvat sinulle aina. Ainakin meikälle palautuvat.

Ihmisiin on aika ristiriitainen suhde, huomaan äkkiä jonkun tyypin huonot puolet mutta myös hyvät puolet, ihmiset on sekä hyviä tai pahoja,raivostuttavia jne. Tuntuuki senvuoksi että löytääköhän sitä kettään sopivaa naista tuon vuoksi.

Tällähetkellä maailmassa oikeastaan kaikki tuntuu mahdolliselta jos vain haluan, ja kun haluan jotain, teen sen eteen paljon työtä ja aina yleensä saankin sen... Sen lisäksi meikällä tuntuu olevan ihan hyvä tuurikin asioiden suhteen, ehkä johtuu karmasta ja yleensä positiivisesta asenteesta.

EDIT: Ronronin kommenttiin, osasta ajattelen samaa mutta vain eri asenteella. En ahdistu tuosta tiedosta vaan pidän sitä enemmänkin mahdollisuutena... kun tietää miten homma oikeasti pelaa.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä54505
deep'n'dark
Minua kiinnostaa tietää että miten sinä hahmotat maailman jossa elämme. Eli miten sen koet - tunnetko itsesi turvallisena ja onko ihmiset kokonaisuudessaan minkälaisia?

Minä itse tunnen uhkaavaa fiilistä kun mietin maailmaa ja muita ihmisiä.
Minä hahmotan maailman päässäni/päähäni joten siellä kaikki koetaan. Se riippuu sitten minusta miltä se maailma milloinkin näyttää. Minähän voisin luoda päähäni ns helvetin tai taivaan maailmasta mutta nyt on oikein mukavan paljon "tyhjää" ja seesteisen rauhallista. On tilaa ajatusten / tunteiden tulla ja mennä. Ei ne kauaksi aikaa jää kun ei tartu niihin, "kaffet tarjoan" ja sitten jatkavat matkaa. Ne välit on sitä parasta kun on vaan

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Elämä on aivan ihanan mahtava seikkailu jossa koko ajan tapahtuu jotain siistiä ja mielenkiintoista. Ihmiset ovat äärimmäisen mielenkiintoisia jokainen on erilainen ja kuinka noihin kaikkiin kerkeää edes tutustua, ihania ihmisiä. Bileet bileet bileet! Kokeilen kaikkea ja voin kokeilla kaikkea ja olen kuolematon. Velat muuttuu saataviksi, vaikka ei ole etes päissään mitä kyllä ollaan ja paljon. Menee lujaa! Maailma on kaunis ja täynnä henkeäsalpaavia värejä ja minä olen sen jumalatar ja kaikki on yhteydessä minuun ja minä kaikkeen ja elämä on jännää ja meikä on paras!!!

Elämä on pahaa rumaa ja ahdistavaa. Elämä on musta verkko joka tulee päälle ja kaikki ihmiset katsovat minua ja näkevät kuinka viallinen minä olen. Koska ainakin ruma ja inhottava ja saastainen minä olen ja kaikki näkevät sen ja halveksivat minua. Olen olemassa vain jotta muut voivat inhota minua. Minua saa piestä ja pitää koska olen sen ansainnut ja sisälläni on niin suuri tuska ja tyhjyys ja musta että minä katoan sinne sisään ja pyörin pyörin pyörin alemmas ja sitten en enää tunne mitään ja minun on satutettava itseäni jotta tietäisin olevani yhä elossa. Ja minä. Kuka minä olen ja missä, olenko edes elossa ja miksi olisin olen paha ja saastaa ja huora. Kuolema.

Hämmentää.

Omaa maailmankuvaani asetuin miettimään kunnolla vasta kuluneena vuonna. Maailmani selkeytyi melkein oitis siksi samaksi deterministin kaltaiseksi kuvaksi, jonka orastavan idean oivalsin lapsuudessani ennen kouluikää kymmeniä vuosia sitten. Silloin jo olin pohtinut, että kaikki olemassa oleva saattaisi käyttäytyä dominon tavoin.

Näen erilaisia evoluutioita: on atomitason ja sitä pienemmän tason evoluutiota. On molekyylitason evopluutiota, planeettojen muostumista, eroosioita yms. Sitten vielä eliökunnan evoluutiot ja niiden päällä kulttuurievoluutiot. Tekniikan kehityksessäkin on evoluutio, samoin politiikassa jne. .Jokaisella evoluutiolajilla oma, omanlaisensa liittyen hengissä säilymiseen muuttuvassa ympärisössä.

Tunteet.Kulttuurievoluutioissa vaihtelevat itsekkyys ja toisten huomioiminen. Empatian määrä selittyy empatian tarpeeseen jaetussa selviytymistilanteessa. Samalla tavalla selittyvät kaikki muutkin tunteet. Mitään tunnetta ei olisi olemassa jos ao tunnetta ei olisi tarvittu nykytilanteeseen pääsemiseksi. Hyödyttömät ominaisuudet voivat säilyä vain siihen asti kunnes ne muuttuneessa tilanteessa alkavat haitata selviytymistä.

Hiukkas, -atomi ja korkeampien tason evoluutiot ovat järjestelmällisä prosesseja jotka vaikuttavat toinen toisiinsa. Kaaosta ei ole millään tasolla vaikka siltä näyttäisi.

Ajattelumme on osa kokonaisprosessia ja minkäänlaista itsenäistä ajattelua ei ole. Ei vapaata tahtoa, ei sieluja.

Aikaa ei ole olemassa. Aika on pelkkä kokemus, joka syntyy kun aivoihin kehittynyt "ohjelma" tutkii aivon hetkellistä rakennetta ( "muistijälkeä") ja muodostaa rakenteesta kuvitelman siitä mitä oli ollut joskus olemassa. Aikakokemuksen rinnalla tämä kuvitelma uudistaa aivorakennetta niin, että seuraavalla kerralla voidaan kokea jo tätä samaa aika-tapahtumaa muistellun. Aivoissa toimiva toinen ohjelma tai edellisen ohjelman toinen osaohjelma kuvittelee tulevaisuuden.
Tulevaisuutta ei oikeasti ole. Ei ole menneisyyttäkään. On vain nykyisyys. Maailma on kuin sukkahousun nailonkudos,joka on nyt ja tässä venytettynä johonkin jännitteiseen muotoon. Silmukat ovat jännitteiset ja keskinäisten vuorovaikutustensa ajamina hakeutuvat itsestään uusin asemiin. Prosessi etenee kohti tilannetta missä jänniteitä ei enää ole. Nyt vielä toistaiseksi on ja siksi meillä elämää elettävänä. Elämää tässä muodossa osana tuota jännitteiden purkautumisprosessia.

Onko elämällä tarkoitus. Ei. Elämä on väistämätön osaprosessi. Kuka loi kaiken. Ei kukaan. Jos olisi ollut luoja, olisi luojalla tarvinnut olla luoja ja se ensimmäinen luoja olisi syntynyt tyhjästä itsekseen.

Mutta luojaa on tarvittu pitämään yhteiskunnat koossa.

Aivan hyvin tämä olemassa oleva maailma ja muut vastaavat ovat syntyneet tyhjästä. Mutta kukaan ei voi tietää eikä tulekkaan tietämään, että miten kaikki alkoi. On mahdollista selvittää mitä kaikki on ja miten kaikki toimii. Ei sitä, että miten kaikki alkoi.

Yksi on pessimisten toinen on optimisten. Kukin kokee omalla tavallaan. Sen mukaan miten on tähän maailmaan kiinnittynyt. Tunteet voi kokea ja ne vaikuttavat tekoihin, muihin. Kaikki on tyylipuhdasta dominoa.

Ihmeellisintä on tietoisuus. Miten hiukkasista atomien kautta kehittynyt biomekaaninen olento voi olla tietoinen itsestään? Tietoisuuden syttyminen on ollut tavallaan psykologinen Big Bang.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä54505
deep'n'dark
Hei Ronron - oon samaa mieltä kanssasi - hieno tiivistelmä myös omasta maailmankatsomuksestani, ten points!!!Kysyn nyt tällaisen suoran kysmyksen, Miksi koet että negatiivisesti vrittyneet maailmankuvat ovat hienoja ja niistä saa "ten points". Jos kuvailisin tässä ns vastakkaisen maailmankuvan jossa leijailisi enkeleitä ja pelkkää rakkautta..oksettaisiko? ja miksi?

Eli tiivistettynä.. Miksi kanttaa/kannustaa värittynyttä maailmankuvanäkemystä alunperinkään oli se sitten positiivinen tai negatiivinen? Molemmissahan on "edollistamisleima" päällä. Eli todelliseen olevaiseen on liitetty ehdollinen hyvä tai paha päälle, eli illusoorinen osa staattisena ei jatkuvasti muuntuvana.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä54505
Vatkain
Elämä on aivan ihanan mahtava seikkailu jossa koko ajan tapahtuu jotain siistiä ja mielenkiintoista. Ihmiset ovat äärimmäisen mielenkiintoisia jokainen on erilainen ja kuinka noihin kaikkiin kerkeää edes tutustua, ihania ihmisiä. Bileet bileet bileet! Kokeilen kaikkea ja voin kokeilla kaikkea ja olen kuolematon. Velat muuttuu saataviksi, vaikka ei ole etes päissään mitä kyllä ollaan ja paljon. Menee lujaa! Maailma on kaunis ja täynnä henkeäsalpaavia värejä ja minä olen sen jumalatar ja kaikki on yhteydessä minuun ja minä kaikkeen ja elämä on jännää ja meikä on paras!!!

Elämä on pahaa rumaa ja ahdistavaa. Elämä on musta verkko joka tulee päälle ja kaikki ihmiset katsovat minua ja näkevät kuinka viallinen minä olen. Koska ainakin ruma ja inhottava ja saastainen minä olen ja kaikki näkevät sen ja halveksivat minua. Olen olemassa vain jotta muut voivat inhota minua. Minua saa piestä ja pitää koska olen sen ansainnut ja sisälläni on niin suuri tuska ja tyhjyys ja musta että minä katoan sinne sisään ja pyörin pyörin pyörin alemmas ja sitten en enää tunne mitään ja minun on satutettava itseäni jotta tietäisin olevani yhä elossa. Ja minä. Kuka minä olen ja missä, olenko edes elossa ja miksi olisin olen paha ja saastaa ja huora. Kuolema.

Huh huh..

Entä jos olet tuossa tekstiosioiden välissa, ns. harmaalla alueella.."ei kaunista ei rumaa"..Onko sellaista vaihtoehto ollenkaan ja miltä se tuntuu/tuntuisi?

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
jussipussi
Entä jos olet tuossa tekstiosioiden välissa, ns. harmaalla alueella.."ei kaunista ei rumaa"..Onko sellaista vaihtoehto ollenkaan ja miltä se tuntuu/tuntuisi?

No toden puhuakseni, tuossa "välitilassa" sitä useimmiten on. Tunnistan silti sen onnellisen ja positiivisen minän enemmän omakseni. Katsantoani leimaa positiivisuus, usko parempaan huomiseen ja usko ihmisiin. Jotkut ovat sanoneet minua naiiviksi. Mutta minun on onneksi hyvin helppoa löytää kauneutta ympäriltäni. En ole mikään synkkä mietiskelijä ja kun alan olla se on aina merkki alkavasta masennuksesta. Siksi olen onnellinen joka päivästä jona saan olla onnellinen.

Hämmentää.

Hamppu
Seuraa 
Viestejä1146

Uskon vain ja ainoastaan matematiikkaan. Muille asioille arvioin todennäköisyyksiä ja pyrin toimimaan niiden mukaan. Vaikka en tiedä onko maailmankaikkeus deterministinen vai ei, niin koen joskus helpommaksi ajatella että se on.

On helpompi herätä aamuisin kun ajattelee olevansa vain matkustaja omassa kehossaan. On helpompaa hyväksyä ihmisten typeryys kun ajattelee ettei heillä ole muuta vaihtoehtoa.

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Pidän maailmaa massiivisena, josta yksi tai edes kaikki tietoiset tunnetut olennot eivät tiedä kuin vain äärimmäisen pienen määrän. Tämän etenkin oman huonosta tietoisuudesta huolimatta on vajaiden astiensa takia "sokea" uusille tiedonreiteille. Kaikki omat tekemiset ja päätökset ovat hyvin kaavamaisia, vaikka maailmassa on mahdottoman paljon tuntematonta. Uskon jossain määrin, että maailmassa voi olla jonkinlainen suuri tietoisuus, ainakin sellainen tuntuisi lohdulliselta. Uskon maailmassa olevan järkevä selitys tietoisuudella, joka noudattaa omia lakejaan. Pidän itseäni näennäisesti kykenevänä vaikka mihin, mutta käytännössä olen täysin kykenemätön mihinkään erityiseen. Huonompana puolena koen oman laiskuuteni, joka on tuhonnut useita hyviä mahdollisuuksia jatkuvasti. Esimerkiksi illalle en kykene menemään aikaisin nukkumaan, josta sitten aamulla paheksun aina itseäni. En vain ole löytäny oman motivaationi avainta. En pidä meidän tuntemaamme universumia kuin vain naurettavan pienenä osana siitä kokonaisuudesta mitä koko maailma oikeasti on. Maailma itsessään perustuu jonkinaliseen askeettiseen logiikka, joka suuressa mittalauokassa näyttää siltä kuin mitä ainakin minä havaitsen. Logiikka on luultavasti hieman samanlainen kuin boolean-algebra ja digitaalitekniikka, paitsi siinä on jotain erittäin radikaalia eroa. Koen maailman pääpiirteittäin hyvin yksinkertaiseksi, massiiviseksi ja mystiseksi.

kolarikalle
Hiukkas, -atomi ja korkeampien tason evoluutiot ovat järjestelmällisä prosesseja jotka vaikuttavat toinen toisiinsa. Kaaosta ei ole millään tasolla vaikka siltä näyttäisi."Fysikaalinen tosiseikka on, että maailmankaikkeudessa kokonaisuutena järjestys ei ole lisääntynyt"

"Epäjärjestys on lisääntynyt siitä alkuhetkestä tähän päivään saakka ja lisääntyy koko ajan"

5 kulmaa kosmologiaan - Kaikkeuden alku 3/6

http://www.youtube.com/watch?v=lNVGgwe9 ... re=related
Determinismistä:

Determinismin mukaan kaikilla tapahtumilla on tietty, luonnonlaeista johtuva syy. Sattumasta ja todennäköisyyksistä puhuminen tarkoittaa vain, että tietomme syistä on vajavaista. Indeterminismi taas väittää, että on olemassa todellista satunnaisuutta eikä kaikkea voi selittää syillä. Luonnontieteissä indeterminismi on saanut tukea kvanttimekaniikasta, jossa ilmiöitä ei aina voida ennustaa tarkasti.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tieteenfil ... C3.A4minen

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat