Seuraa 
Viestejä45973

Suuri mullistus on odotettavissa, kun siirrytään käyttämään uutta energialähdettä. Nyt voi jo ennustaa, että sellainen tapahtuu lähivuosikymmeninä.

Mikä tuo uusi energian lähde on, on vielä hämärän peitossa. Mutta varmasti sellainen muutos uuden energian käyttöön tapahtuu. Minä veikkaan, että uusi energian lähde voisi olla vety, tavalla tai toisella. Voisi olla jotain sellaista, että vedestä valmistettaisiin vetyä hajottamalla se alkuaineikseen vety ja happi.

Tähän hajottamiseen käytettäisiin esim. auringon energiaa. Kun vety sitten poltetaan syntyy vettä ja samalla syntyy lämpöenergiaa. Tuo lämpöenergia sitten muutetaan helposti käsiteltävään muotoon, esim sähköenergiaksi. Tämä on helppo sanoa teorian tasolla, mutta miten se tehdään käytännössä on jo vaikeampi asia.

Tuota lähtöainetta, eli vettä on runsaasti kaikkialla. Valtamerissäkin velloo lukemattomia kuutiokilometrejä tuota kallisarvoista energian lähdettä. Se ei ole loppumassa aivan heti.

Vuorovesi-ilmiö voidaan myös valjastaa energian tuottamiseen. Sielläkin on valtavat voimavarat vielä käyttämättä. Kun vedenpinta laskee ja nousee, voidaan molemmista osioista ottaa energiaa talteen sopivilla rakenteilla.

Sivut

Kommentit (79)

Miksei vetykin, mutta se edellyttäisi jonkin uuden tekniikan tai katalyytin löytymistä hapetusreaktioihin. Muuten sitä olisi aika kallista tuottaa.

Paljon edúllisemmaksi voisi tulla bakteerikanta, joka syö hiilidioksiidia ja tuottaa siitä metanolia. Tämä tekiniikka on jo kehitetty ja odottaa vain kaupallistumista.

On tavallaan hyvä asia, että ydinvoimaa ei juurikaan rakasteta missään muualla kuin ehkä Suomessa. Se johtaa väkisinkin uusien tekniikoiden läpimurtoon ja veikkaan, että 20-30 vuoden sisällä kukaan ei haula enää kuullakkaan ydinvoimasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Niinpä niin. Energiaa on maailmankaikkeus pullollaan, pitäisi vain osata ottaa se hyötykäyttöön. Esim. pimeä energia olisi aika kätevää ja saasteetonta (luulisin). Nyt eikun kehittelemään pimeää reaktoria ja säästämään kauniit valtameremme vetyhöpsötykseltä.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35095
IFEUN_2.0
Niinpä niin. Energiaa on maailmankaikkeus pullollaan, pitäisi vain osata ottaa se hyötykäyttöön. Esim. pimeä energia olisi aika kätevää ja saasteetonta (luulisin). Nyt eikun kehittelemään pimeää reaktoria ja säästämään kauniit valtameremme vetyhöpsötykseltä.Joidenkin hypoteesien mukaan pimeä aine annihiloituisi itsensä kanssa ja tuottaisi energiaa. Sitä pitäisi vain saada kerättyä ympäristöstä ja puristettua tarpeeksi paljon tarpeeksi pieneen tilaan. Se on hieman haasteellista, koska pimeää ainetta ei voi ohjailla sähkömagnetismilla (eli se ei reagoi käytännössä ollenkaan tavallisen aineen kanssa, vaan menee läpi kuin tyhjää vaan).

Tekninen vaikeustaso on siis fuusio kertaa ääretön.

Neutroni
IFEUN_2.0
Niinpä niin. Energiaa on maailmankaikkeus pullollaan, pitäisi vain osata ottaa se hyötykäyttöön. Esim. pimeä energia olisi aika kätevää ja saasteetonta (luulisin). Nyt eikun kehittelemään pimeää reaktoria ja säästämään kauniit valtameremme vetyhöpsötykseltä.Joidenkin hypoteesien mukaan pimeä aine annihiloituisi itsensä kanssa ja tuottaisi energiaa. Sitä pitäisi vain saada kerättyä ympäristöstä ja puristettua tarpeeksi paljon tarpeeksi pieneen tilaan. Se on hieman haasteellista, koska pimeää ainetta ei voi ohjailla sähkömagnetismilla (eli se ei reagoi käytännössä ollenkaan tavallisen aineen kanssa, vaan menee läpi kuin tyhjää vaan).

Tekninen vaikeustaso on siis fuusio kertaa ääretön.
Lähtisin olemaan pitkälti sitä mieltä, että pimeä aine (mikäli se on antiainetta) ei annihiloidu tietenkään itsensä kanssa, vaan nimenomaan meidän tuntemien normaalien atomien kanssa suuressa pläjäyksessä. Tämähän on selvä asia.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35095
IFEUN_2.0
Lähtisin olemaan pitkälti sitä mieltä, että pimeä aine (mikäli se on antiainetta) ei annihiloidu tietenkään itsensä kanssa, vaan nimenomaan meidän tuntemien normaalien atomien kanssa suuressa pläjäyksessä. Tämähän on selvä asia.Pimeä aine ei missään tapauksessa ole normaalin baryonisen aineen antiainetta. Antiaine vuorovaikuttaa sähkömagneettisesti erittäin samalla tavalla kuin normaali aine. Pimeä aine puolestaan on ainetta, joka ei vuorovaikuta sähkömagneettisesti. Se annihiloituu keskenään, jos se on tietynlaista. Onko se, sitä ei vielä tiedetä, vaan se on eräs hypoteesi. Älä vielä osta pimeäainevoimalan osakkeita, jos joku lipeväkielinen markkinamies niitä kauppaa.

Jaaha, taas joku järjenjättiläinen esittämässä vetyä energianlähteeksi. Sama kuin sanosi että akuissa on tulevaisuus.

VETY EI OLE ENERGIANLÄHDE, se on säilytysmuoto! Ei mitään helvetin valtakunnan logiikkaa muuntaa auringon energiaa ensin sähköksi, jolla hajoitetaan vesi osiin ja sitten poltetaan jotta saataisiin sähköä.

Eipä ollut taas mikään yllätys tällainen vetyhaihatteluajatus aloittajalta, joka heittelee korkealentoista tekstiä ilman mitään näkymää horisontista. Ohan se hienoa heitellä että ehkä tulee ehkä ei, so not kuhan hyppy kulkee vai?

JaakkoFagerlund
Jaaha, taas joku järjenjättiläinen esittämässä vetyä energianlähteeksi. Sama kuin sanosi että akuissa on tulevaisuus.Aivan. Mehän kuitenkin tiedämme että tulevaisuus on akkujen sijaan generaatoreissa ja töpseleissä, joista saamme jokapäiväisen virtamme. Mihin me tarvimme hiiltä, öljyä, maakaasua, turvetta tai atomeja kun meillä kerran on töpseli, josta saa sähköä? Panen tähän kohtaan selvyyden vuoksi hymilön

Vety on tietysti yleinen (yleisin) alkuaine. Meille Maan matosille se on kuitenkin hankalaa, koska sitä ei ole juurikaan täällä saatavissa (halvalla). Jaakko on oikeassa, vetyhippejä on liikenteessä. Outoa, olen aina luullut että ne vetävät jotain happoa mielummin!

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä6626
valat16
Suuri mullistus on odotettavissa, kun siirrytään käyttämään uutta energialähdettä. Nyt voi jo ennustaa, että sellainen tapahtuu lähivuosikymmeninä.Seuraava suuri mullistus tulee aurinkopaneelien kehityksessä. Nyt tuli juuri uusi läpimurto aurinkopaneelien kehittämisessä, kun opittiin hyödyntämään auringon infrapunasäteilyä näkyvän valon ohessa. Tämä uusi innovaatio nostaa aurinkopaneelin teoreettisen hyötysuhteen jo yli 40 prosentin, mikä saattaisi olla jo taloudellisesti kannattavaa.

Lisäksi luultavasti lähivuosina opitaan tekemään aurinkopaneeleita halvemmista materiaaleista. Esimerkiksi hiilipohjaisista. Eli seuraava suuri mullistus tapahtuu aurinkopaneelien läpimurtona.

20-30 vuoden skaalalla voidaan odottaa myös geotermisen energian läpimurtoa kunhan poraustekniikka vielä kehittyy hieman.

vuoteen 2030 mennessä aloitetaan lisäksi asteroidien louhinta, josta saadaan uraania miljoonien vuosien tarpeeseen, joten ydinvoima kokenee uuden renessanssin, kun huomataan että voimme huoletta kuluttaa maapallon helposti hyödynnettävät niukat uraanivarat loppuun.

Vedyllä en usko olevan merkittävää osuutta kuin ehkä vuonna 2211 kun opitaan vihdoin rakentamaan kannattavia fuusiovoimaloita. Mutta tämäkin teknologia vanhenee melkein heti, kun vuonna 2224 opitaan hyödyntämään yhdeksännen ulottuvuuden tyhjiöenergiaa pimeän aineen annihilaation toimiessa katalyyttinä.

JaakkoFagerlund
Jaaha, taas joku järjenjättiläinen esittämässä vetyä energianlähteeksi. Sama kuin sanosi että akuissa on tulevaisuus.Kyllä tämä on sikäli relevantti ajatus, koska esimerkiksi Islannissa on paljon geotermista energiaa saatavilla, mutta ongelma on siinä ettei sitä voida tällähetkellä tuoda halvalla Euroopan markkinoille. Toimiva vetytalous olisi ratkaisu jos vetyä voitaisiin tuoda tankkereilla Islannista Eurooppaan.

Mutta kuten sanottua en itse tähän usko että akkuteknologia tai vetytalous kehittyisi niin paljon että meidän olisi kannattavaa tuoda energiaa matkan päästä.

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Mites öljyfirmat? Varmasti haluavat pitää palasen kakusta omissa lapasissaan ja hyödyntää infraansa. Nykyiset palmuöljy yms. projektit tuntuvat kyllä oman parhaan hiekottamiselta puhtaamman energian mediapelissä. Bakteerien käyttö kuulostaa näin noviisin korvaan kiinnostavalta ja tehokkaalta, miksi siis pyöritellä palmuöljyä marginaaleissa?

Miten käy nykyiselle taloudellemme, jos hiljalleen saataisiin energiasta hissukseen ilmaista?
Pienenä sivuilmiönä kuvittelisin monen firman huutavan kivusta, kuten monet mediatalot nyt. Internet ei ole kuitenkaan vielä mitään verrattuna alati halpenevaan energiaan. Kaivannaisten hinta hyppää pilviin, kun materiaalit nousee ilmaiseksi?

valat16
Tämä on helppo sanoa teorian tasolla, mutta miten se tehdään käytännössä on jo vaikeampi asia.

Olet aivan oikeassa, kiäh-kiäh.

valat16
Tuota lähtöainetta, eli vettä on runsaasti kaikkialla.

Niinpä taikaakin muuten olla.

valat16
Valtamerissäkin velloo lukemattomia kuutiokilometrejä tuota kallisarvoista energian lähdettä.

Ei kyllä heti uskoisi kun katsoo maailmankarttaa. Varsinkin kaksiulotteista.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35095
magic device
Miten käy nykyiselle taloudellemme, jos hiljalleen saataisiin energiasta hissukseen ilmaista?Pystyisimme muuntamaan luonnonvaroja krääsäksi hieman nykyistä tehokkaammin. Lopputulos näkyisi halvempana kulutusromuna keskiluokkaisille ja ympäristöongelmien pahenemisen kiihtymisenä.

Pienenä sivuilmiönä kuvittelisin monen firman huutavan kivusta, kuten monet mediatalot nyt.Varmaan, mutta vastaavasti moni muu firma huutaa riemusta. Laske paljonko maailmassa on firmoja jotka tuottavat energiaa ja paljonko firmoja jotka kuluttavat sitä ja maksavat siitä. Suurin osa energiafirmoistakin omistaa siirtoverkostoja ja vastaavia, joiden tarve ei häviäisi mihinkään. Kyllä kai suomalainen sähkönostaja jo tajuaa, että jos sähkö halpenee, siirtomaksut nousevat.

Kaivannaisten hinta hyppää pilviin, kun materiaalit nousee ilmaiseksi?Mikä järki tuossa nyt on? Malmien muuntaminen metalleiksi ja edelleen tuotteiksi kuluttaa suuria määriä energiaa. Energian halpeneminen luonnollisesti halventaa materiaaleja, koska niitä voidaan tuottaa enemmän ja köyhemmistä lähteistä.

Neutroni
magic device

Kaivannaisten hinta hyppää pilviin, kun materiaalit nousee ilmaiseksi?Mikä järki tuossa nyt on? Malmien muuntaminen metalleiksi ja edelleen tuotteiksi kuluttaa suuria määriä energiaa. Energian halpeneminen luonnollisesti halventaa materiaaleja, koska niitä voidaan tuottaa enemmän ja köyhemmistä lähteistä.Totta. Ajattelin turhan pitkällä aikaskaalalla maapallon kiihtyvää köyhtymistä.

Astronomy
Seuraa 
Viestejä3976

Uskon että tulevaisuuden energiantarve toteutetaan käyttämällä teknologioita joista nyt on vasta häivähdys. Geoterminen energia, aurinkoenergia, tuulienergia ja tietysti fuusio. Fuusioenergian käytännön sovellusta saadaan odottaa vielä kauan, muista on jo lupaavia kokemuksia, olkoonkin että näissä hyötysuhteet ovat vielä varsin vaatimattomia ja kustannukset isoja. Jos vielä saataisiin kehitettyä edullinen tapa siirtää em. tavoilla tuotettua energiaa "häviöttömästi" sinne missä sitä eniten tarvitaan, niin siihen tulee mieleen korkean lämpötilan suprajohteet jotka ilmeisesti ovat vieläkin kauempana tulevaisuudessa kuin fuusion saaminen hallintaan ja soveltaminen energiantuotantoon.

"The universe is a big place, perhaps the biggest".
"Those of you who believe in telekinetics, raise my hand".
Kurt Vonnegut
"Voihan fusk." Minä

Mutta tiede-lehtihän totesi juuri:
Seuraavan 50v aikana on todennäköisempää löytää ÄLYLLISTÄ elämää maapallon ulkopuolelta kuin saada fuusio käyttöön.

Hieman epärelevanttia lehden toimitukselta. Fuusio on todistettu, se on saatu jo hetkellisesti jotakuinkin toimimaan, mutta sen sijaan mistään alieneista ei ole pienintäkään havaintoa tai edes alkeellista todisteen ripettä.

Astronomy
Uskon että tulevaisuuden energiantarve toteutetaan käyttämällä teknologioita joista nyt on vasta häivähdys. Geoterminen energia, aurinkoenergia, tuulienergia ja tietysti fuusio. Fuusioenergian käytännön sovellusta saadaan odottaa vielä kauan, muista on jo lupaavia kokemuksia, olkoonkin että näissä hyötysuhteet ovat vielä varsin vaatimattomia ja kustannukset isoja. Jos vielä saataisiin kehitettyä edullinen tapa siirtää em. tavoilla tuotettua energiaa "häviöttömästi" sinne missä sitä eniten tarvitaan, niin siihen tulee mieleen korkean lämpötilan suprajohteet jotka ilmeisesti ovat vieläkin kauempana tulevaisuudessa kuin fuusion saaminen hallintaan ja soveltaminen energiantuotantoon.
Samaisessa lehdessä todettiin myös, että näyttää lupaavalta et saamme suprajohteet toimimaan siedettävämmissä lämpötiloissa. Tämäkin todennäköisempää kuin fuusio.

petsku
Seuraa 
Viestejä1473
hi3
Mutta tiede-lehtihän totesi juuri:
Seuraavan 50v aikana on todennäköisempää löytää ÄLYLLISTÄ elämää maapallon ulkopuolelta kuin saada fuusio käyttöön.

Hieman epärelevanttia lehden toimitukselta. Fuusio on todistettu, se on saatu jo hetkellisesti jotakuinkin toimimaan, mutta sen sijaan mistään alieneista ei ole pienintäkään havaintoa tai edes alkeellista todisteen ripettä.


Kun ne nyt ensin saisivat sen ITERin kyhättyä, ja sitten kun katsoo DEMOn aikatauluja, niin helpostihan se 50 vuotta hujahti, eikä fuusiovoimaa vieläkään ole kaupallisesti käytössä. Hidasta on fuusiovoiman kaupallistaminen.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35095
hi3
Mutta tiede-lehtihän totesi juuri:
Seuraavan 50v aikana on todennäköisempää löytää ÄLYLLISTÄ elämää maapallon ulkopuolelta kuin saada fuusio käyttöön.

Hieman epärelevanttia lehden toimitukselta. Fuusio on todistettu, se on saatu jo hetkellisesti jotakuinkin toimimaan, mutta sen sijaan mistään alieneista ei ole pienintäkään havaintoa tai edes alkeellista todisteen ripettä.
Tiedämme, että kohtuullisen halpoja fossiilisia ja ydinenergianlähteitä on jäljellä paljon pitemmäksi aikaa kuin 50 vuodeksi. Se tekee fuusion kehittämisestä tässä vaiheessa taloudellisesti kannattamatonta. Koska fuusio on kuitenkin niin iso asia, että se vaatii hyvin massiivisen kehitysbudjetin, on hyvin ilmeistä ettei kukaan hakkaa rahojaan sellaiseen, joka ei tuota järkevässä ajassa voittoa.

Älyllinen elämä sentään löytyy jos on löytyäkseen. Sen todennäköisyyttä kukaan ei tiedä. Fuusion toteutumattomuus taas on varmaa (jos nyt joku suurvallan diktaattori ei propaganda- tai ideologiasyistä sitä halua toteuttaa).

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat