Seuraa 
Viestejä300

Minua on jäänyt mietityttämään muutama juttu norovirukseen liityen. Norovirustenhan kerrotaan olevan todella pieniä viruksia, jotka leijailevat pienen kokonsa takia ilmassa jopa useita metrejä esim. jos joku oksentaa, ja tarttuvat täten paljon herkemmin aerosolitartuntana kuin vaikkapa flunssa. Niiden myös kerrotaan elävän pinnoilla ja ovenkahvoissa pari viikkoa tartuttamiskykyisenä. Sitten taas kerrotaan että todella pieni määrä viruksia riittää tartuttamaan taudin. Aloin sitten pohtia sellaista että jos nuo virukset ovat todella pieniä niin eikö monet materiaalit esim. elintarvikkeissa ole niin huokoisia noille viruksille että ne pääsevät niistä läpi? Esimerkiksi vaikka joku pahvi, paperi jne. Siis jos joku sairas koskisi kaupassa vaikkapa näkkileipäpakettiin tai johonkin pahvipakettiin ym. vastaavaan niin eikö ne virukset kulkeutuisi sen paperin/pahvin läpi elintarvikkeisiin? Onko edes kaikista muoveista apua tuossa tapauksessa?Sitten kerrotaan myös että noro tarttuu vielä pitkään siitä parantumisen jälkeenkin niin miten esim. elintarviketyöntekijät pystyvät suojautumaan niin etteivät levitä sitä vahingossakaan eteenpäin?

Kommentit (12)

Anastasia
Seuraa 
Viestejä300

Niin tosiaan kaikki virukset ja mikrobit yleensä taitavat sitten olla niin pieniä että kulkeutuvat paperin/pahvin ym. läpi. Kulkeutuvatko jopa läpi tavallisetn muovipussien....Minkä takia sitten esim. flunssaisia kehotetaan vaikkapa yskimään nenäliinaan, kun virukset kuitenkin kulkeutuvat siitä kuitenkin läpi käsiin? Olisipa mielenkiintoista nähdä joku havainnollistettu animaatio, josta saisi jonkinlaista käsitystä siitä kuinka huokoisia erilaiset materiaalit ovat erilaisille mikrobeille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Anastasia
Seuraa 
Viestejä300

Niin tämä mun pointti pohdiskella tällaisia lähti siitä kun mulla ois konvehtirasia, jota piti käsissään ihminen joka oli juuri siivonnut vatsatautisen lapsen oksennuksen ja huuhtaissut kädet vain vedellä. Siinä rasiassa ei ollu siis muovia päällä vaan se oli pelkkä pahvirasia, mutta konvehdit on papereissa. Kaadoin kotona konvehdit rasiasta kulhoon ja heitin pahvipaketin roskiin ja pesin kädet, mutten silti uskalla syödä niitä kun periaatteessa ne virukset on kai mennyt sen pahvin läpi. Ei varmaan auta jos odotan 2 viikkoa kun ne on menneet muovinkin läpi kai? Olen tosiaan vatsatautikammoinen ihminen

Mimei
Viruksilta suojautuminen lienee melko mahdotonta ylipäätään.Ei ole, mutta antropologielle näköjään on liki mahdotonta pysyä topicin aiheessa! Vastaisit edes Anastasian avamaan kysymykseen. (Ei A. kysynyt suojautumisesta mitään!)

Ja on siinä tartunnassa PIKKASEN eroa saako sen noron leija-tartuntana tilasta, jossa on 5 min aiemmin oleskellut pärskivä noro tapaus vai tuleeko vatsatauti kotiin kannetusta Saarioisesten "äidin laittamasta". Pikkasen on eroa - ja kansantaloudellsita merkitystä. Sanoisin.

Sitten näiden tylyttelyjen jälkeen itse pohdintaan. Kiitos Anastasia muuten mielenkiitoisesta kysymyksestä! Norovirus on mielenkiintoinen tapaus. Itse olen joskus pohtinut, olisiko norosta jopa biologiseksi aseeksi!

Läpäiseekö noro elintarviketeollisuuden yleisesti käyttämän PE-kalvon (polyetyleeni)? Enpä usko. Jopa ohuimmillaan eli se 0.2 mm "tuorekelmuna" PE-kalvo vaikuttaa olevan liki kaasutiivis. Eli esim. N2 molekyyli ei mene siitä läpi kovin nopeasti ainakaan. Joten ei mene kyllä norokaan, joka on sentään tuhansia kertoja N2 molekyyliä suurempi hitunen! Voit testata PE-kalvon kaasutiiviyttä laittamalla tiputtamalla esim. juomalasiin tilkan vettä ja soodaa. Ja äkkiä kelmu päälle. Syntyvä kaasu pitäisi olla CO2:sta, toki typpimolekyylistä suurempaa mutta sekin minimaalisen kokoista itse virukseen verrattuna. Ainakin elintarviketeollisuuden suosimat suojakaasut, esim. typpi tai CO2 pysyvät PE-pakkausten sisällä.

Joten: en usko, että noro menee muovista noin vain läpi.

Nenäliinan funktio on siinä, että siihen niistämällä/aivastamalla tarttuu kuitenkin enimmät niistä pärskityistä aerosolihitusista. Niissä se viruskin kuitenkin on.

Muistettakoon myös, että tuskin norossakaan riittää aina yksi virus tartuttamaan vaan tarvitaan isompi kontaminaatio ennenkuin sairastutaan. Vaikka se toki norolla onkin hyvin pieni kontaminaatio...

Noroon ei kuulemma synny vastustukykyä, eli sen saattaa joutua sairastamaan heti perään kun sen on sairastanut. Mikä on itseäni ihmetyttänyt? Miksi siitä parannutaan ylipäänsä ollenkaan, jos ei kerran minkäänlaista vastustuskykyä synny?

Vierailija
hOx
Ei ole, mutta antropologielle näköjään on liki mahdotonta pysyä topicin aiheessa! Vastaisit edes Anastasian avamaan kysymykseen. (Ei A. kysynyt suojautumisesta mitään!

Sitten kerrotaan myös että noro tarttuu vielä pitkään siitä parantumisen jälkeenkin niin miten esim. elintarviketyöntekijät pystyvät suojautumaan niin etteivät levitä sitä vahingossakaan eteenpäin?Hygienialla, sekä gammasäteilyllä.

Anastasia
Seuraa 
Viestejä300

Kiva kuulla että joku pitää kysymystäni mielenkiintoisena. Mietin jo kaikkien ajattelevan että "huh, mikä ylihygieenikko"

Nyt jäi vaivaamaan sitten sekin että kuinka paljon norovirus pystyy sitten liikkumaan, kun eihän useimmat muovit elintarvikkeissa ole ehjiä. Suojakaasupakkaukset on toki, mutta esim. leipäpussit on monesti täynnä pieniä reikiä ja toiset muovit on vain kääritty ympärille niin kuin karkkipaperitkin tai tiskiltä ostetut tuotteet, jolloin niihin jää periaatteessa rako jonnekin. Pahveista ja papereista se taitaa kuitenkin mennä läpi, aika pelottavaa sekin kun eihän vaikkapa jossain myslipussissakaan ole muuta kuin paperipussi päällä, tai jauhoissa tai hiutaleissa tai sokerissa jne. eikä niitä aina kuumenneta tarpeellista 5:ttä minuuttia 90 asteessa.

Kyllä noroon syntyy kai muuten vastustuskyky mutta todella lyhyeksi aikaa, olikohan se kuukaudeksi tai kahdeksi. Mutta se vastustuskykykin on vain sitä tiettyä virustyyppiä vastaan ja noroviruksia on lukuisia eri tyyppejä joten vaikka jo samana päivänä kun on parantunut voi huonolla tuurilla saada jostain toisen tyyppisen noroviruksen ja sairastua taas. Mutta paraneminen selittyy ainakin tuolla lyhyellä immuniteetilla. Tosin kun tuo immuniteetti on noin lyhyt nin sittenhän periaattessa sama viruskin ehtii kiertää vaikkapa työpaikalla tai päiväkodissa vaikka kuinka monta kertaa samalla ihmisellä. On kyllä kertakaikkiaan inhottava virus.

Sekin on kyllä ihmeellistä että sanotaan että jotkut b-veriryhmään kuuluvat ovat vähemmän alttiita sairastumaan noroon. Tosi omituista. Harmi kun itse ei kuulu kyseiseen veriryhmään.

On jäänyt tuo gammasäteilyn käyttö elintarviketeollisuudessakin kuulematta kokonaan. Tällä palstalla on kyllä sivistynyttää porukkaa kun tietävät aina kaiken

Vierailija

Virukset eivät liiku. Niillä ei ole mitokondriota, joka mahdollistaa energiankäytön. Joku virus muistaakseni kyllä oli, mutta poikkeus vahvistaa säännön ja tekee muististani tarpeettoman.

Eikä sitä tarvitse pelätä niinkään pakkausten läpi tunkeutuvia patogeeneja, kun lihasta voi saada kuvan kaltaisen tilan:

Linkki
http://www.therapiafennica.fi/wiki/inde ... -infektiot

E: Nykyään tosin kasvikset aiheuttavat lihaa enemmän ruokamyrkytyksiä. Myös parasiitit voivat tulla ihan vain kätensä maahan työntämällä, tai vaikkapa lemmikiltä.

Anastasia
Seuraa 
Viestejä300

Onneksi en oo kova lihansyöjä. Nykyään tosin syön enemmän lihaa kuin aiemmin, välttelin vuosikaudet punaista lihaa, mutta sitten otin sen takaisin ruokavalioon kun alkoi tehdä mieli jauheliruokia liian usein. Kasviksissa ja hedelmissä on kyllä kova pesuoperaatio aina, harmi, muuten söisin varmaan vaan salaattia ja hedelmiä joka päivä. Raa'at kasvikset on muutenkin niin hyviä. Punainen paprika esimerkiksi on varmaan parasta ruokaa ikinä ( se syödään sillain omenatyyliin kokonaisena kerralla )

Devil
Seuraa 
Viestejä1328

Noron itämisaika on kuitenkin melko nopea, eli jos 12-48 tunnin kuluessa ei selvästi havaittavia oireita tule, niin tuskin niitä sitten tuleekaan. Noron saastuttamissa paikoissa vierailua kannattaa kyllä varoa pari viikkoa, koska se säilyy infektoimiskykyisenä 12 vuorokautta. Varmin suojautumiskeino kotona lienee keittäminen yli 2 minuutin ajan, mikä ei varmaankaan aina ole käytännössä mahdollista. Käsidesiä ja huolellista käsien pesua voinee kokeilla myös sekä desinfiointia kloorilla.

X

Tavallinen kaupan kassa käsittelee päivittäin erilaisia plussa- ja maksukortteja satoja joka päivä. Jokaista ostoskärryä on taatusti työntänyt paljain käsin joka ikisen yleisen tartuntataudin kantajia. Lääkärit kättelivät ennen sikaiitä kaikki potilaansa. Kuitenkaan lääkärit eivät itse sairastelleet mitenkään erityisen usein. Syntysijoiltaan tyypillisesti Etelä-Kiinasta joka ikinen flunssavirus uusine variaatioineen yltää ympäri koko planeetan ennemmin tai myöhemmin, yleensä vain kuukausissa.

IMO altistumista on melko turha ajatella. Oma normaali käsihygenia vedellä ja mummon palasaippualla on järkevää, muu turhaa. Vai jätetäänkö esim. sairaat lapset hoitamatta?

jees
hOx
Ei ole, mutta antropologielle näköjään on liki mahdotonta pysyä topicin aiheessa! Vastaisit edes Anastasian avamaan kysymykseen. (Ei A. kysynyt suojautumisesta mitään!

Sitten kerrotaan myös että noro tarttuu vielä pitkään siitä parantumisen jälkeenkin niin miten esim. elintarviketyöntekijät pystyvät suojautumaan niin etteivät levitä sitä vahingossakaan eteenpäin?Hygienialla, sekä gammasäteilyllä.Aivan, mutta Himmein näkökulma olikin henkilökohtainen suojautuminen (jonka hän väitti turhaksi sen kummemmin perustelematta).

Elintarviketeollisuudesta ja ylipäänsä keskitetystä ruuanvalmistuksesta kyllä tunnetaan kosolti esimerkkejä siitä, ettei suojautuminen siellä oikein ota onnistuakseen. Työntekijöiden gammasäteilytyskään ei oikein ole muodissa.... (eikä ruuankaan

Mimei
IMO altistumista on melko turha ajatella. Oma normaali käsihygenia vedellä ja mummon palasaippualla on järkevää, muu turhaa. Vai jätetäänkö esim. sairaat lapset hoitamatta?Noro ei sitten ole kovin herkkä esim. etanolipohjaisille desinfiontiaineille (rasvaliukoinen kuori puuttuu) - joten käsispriihin ei kannata kovin paljoa luottaa noroa vastaan taistellessa. Palasaippuasta en osaa sanoa, mutta epäilen samaa.

Sen sijaan happiradikaaliin perustuvat desinfektiomenetelmät ovat tehokkaita noroa vastaan. Tosin hypokloriitilla ei ole kivaa (enkä suosittele!) pestä käsiään.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat