Seuraa 
Viestejä2351

Inhimillisen elämän suurimmat uhkat.
Kymmenen todennäköisintä syytä ihmiskunnan täydelliseen tuhoon seuraavien sadan vuoden aikana.
Valkuttaako lista järkevältä?
Alla kaksi linkkiä ohjelmaan, josta alla olevat kohdat poimittu.

Synteettinen biologia
Super-älykäs tietokone, joka kääntyy meitä vastaan
Ydinsota
Ilmastonmuutos / katastrofi
Vaaralliset fysiikan kokeet
Sairaudet
Vihamielinen maan ulkopuolinen sivilisaatio
Supertulivuori
Komeetta / asteroidi / meteori
Luhistuva tähti / Gammasäteily
Tuntematon uhka

http://www.ur.se/play/160857

http://www.ur.se/play/160858

Sivut

Kommentit (45)

myooppi
Seuraa 
Viestejä3521

Riskianalyysissä otetaan huomioon myös riskin todennäköisyys. Täydentäkää taulukko todennäköisyyksillä, niin saadaan parempi kuva ihmisen tuleaisuudesta seuraavan 100 vuoden aikana. Uuden jääkauden todennäköisyys taitaa olla kovin pieni ja katastrofaalisen lämpenemisen vielä pienempi.

Tieteellisesti tutkittu ja todistettu - mutta silti voi olla totta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

No, onhan tuomiopäivän spekulointi aina hauskaa.

Synteettinen biologia
Tarkoittaa varmaankin räätälöityjä supertaudinaiheuttajia tai vaihtoehtoisesti itseään kopioivia biologisia nanorobotteja. Supertaudinaiheuttajissa on pari huonoa puolta. Ensinnäkin, ihmisten välillä on vaihtelua. Epäilen, että on mahdotonta tai ainakin äärimmäisen vaikeaa tuottaa sairaus, josta kukaan ei selviä. Aina on jokunen prosentti tai promille vastustuskykyisiä, ja nykyisellä ihmispopulaatiolla hyvinkin pienen murto-osan selviäminen jättäisi edelleen jäljelle elinkelpoisen populaation. Sivilisaation se romauttaisi, muttei tuhoaisi lajia.

Toinen sairauksien ongelma on se, että niille on itse asiassa kannattavaa olla tappamatta isäntäänsä, koska kuollut isäntä ei levitä niitä uusiin isäntiin. Niinpä vähemmän tappavilla mutanteilla olisi hyvää aikaa syrjäyttää alkuperäinen versio, ennen kuin kaikki kuusi miljardia ihmistä olisi käyty läpi.

Nanobotit, jotka pystyisivät käyttämään ravintonaan kaikkea eloperäistä ja lisääntyisivät määrättömästi, olisivat periaatteessa Darwinin hirviöitä. Teoriassahan ne tietenkin voisivat syödä kaikki ihmiset ja/tai kaiken ihmisten ruuan, mutta aika avuttomia saavat ihmiset olla, jos eivät mitään suojautumiskeinoa keksi. Lisäksi moisten kojeiden keksiminen ei ole ihan seuraavan sadan vuoden heiniä.

Super-älykäs tietokone, joka kääntyy meitä vastaan
Sikäli kuin scifileffoja on uskominen, tämä on erittäin todennäköistä. Onneksi niitä harvemmin on uskominen. Jos joskus tosiaan pystyttäisiin valmistamaan todellinen, ihmistä älykkäämpi tekoäly (mikä ei tule tapahtumaan ihan pian), veikkaanpa että siitä tehdään luonteeltaan äärettömän tottelevainen ja siihen jätetään iso kasa takaportteja, joilla sitä voidaan ohjata ja hallita. Ei kukaan halua rakentaa asetta, jolle ei pärjää.

Ydinsota
Valitettavasti aivan mahdollinen, muttei todennäköinen. Kyllä suurvaltojen johtajillakin sen verran järkeä on, vaikkei ehkä paljon sen enempää. On myös todennäköistä, että jonkinlainen joukko ihmisiä jäisi eloon maailman syrjäisillä kolkilla ja/tai ehtisi suojautua, joten koko laji tuskin tähänkään menisi.

Ilmastonmuutos / katastrofi
Epätodennäköistä tässä mittakaavassa. Jokin permikauden lopun sukupuuttoaallon tapainen suurkatastrofi saattaisi ihmisenkin hävittää, mutta ne ovat perin harvinaisia.

Vaaralliset fysiikan kokeet
Ei se LHC mustia aukkoja tuota, vaikka kuinka yritettäisiin.

Sairaudet
Näihin pätevät samat ongelmat kuin synteettisiinkin taudinaiheuttajiin. Suurta tuhoa ne voivat aiheuttaa, ja todennäköisesti aiheuttavatkin ennemmin tai myöhemmin, mutta koko laji ei niihin kaadu.

Vihamielinen maan ulkopuolinen sivilisaatio
Se olisi huonompi juttu. Tosin en äkkiseltään keksi mitään järkevää syytä, miksi mikään vieras sivilisaatio olisi valovuosien päässä olevaa naapuriaan kohtaan niin vihamielinen, että tulisi varta vasten kalliiden aseiden kanssa tappamaan kaikki. Ehkä, jos tahtoisivat tyhjentää planeetan ja muokata sen omaksi elinympäristökseen sopivaksi? Muukalaisvierailun todennäköisyydessä on kyllä pilkun ja ykkösen välissä monta nollaa.

Supertulivuori
Voisi kaataa sivilisaation tämäkin, mutta tuskin tuhoaisi koko lajia. Tapahtuu ennemmin tai myöhemmin, mutta siihen voi aivan hyvin mennä miljoona vuotta tai pidempään.

Komeetta / asteroidi / meteori
Tämä menee aika lailla samaan kategoriaan kuin supertulivuori. Tietenkin, jos asteroidi olisi tarpeeksi suuri, vaikkapa sellainen, joka sulattaisi koko planeetan kuoren, jäisivät selviytymismahdollisuudet perin olemattomiksi.

Luhistuva tähti / Gammasäteily
Olen ollut käsityksessä, että luhistumisalttiita tähtiä ei ole riittävän lähellä Maata. Olenko oikeassa?

En olisi niin varma siitä, että nuo tapaukset ovat muka "käytännössä ei mahdollisia", koska asioita voi sattua vaikka ei aluksi uskoisi. Sitten kun jotain mullistavaa tapahtuu, niin ei siinä auta silmien hierominen että "tämä ei voi olla totta".

Erittäin todennäköistä on kamppailu resurssien kanssa ihmiskunnan väestön kasvaessa yhdeksään miljardiin. Globaaleja ongelmia tulee olemaan yhä enemmän ja enemmän. Maailma muuttuu radikaalisti tulevaisuudessa, eikä se välttämättä mene onnellisesti hyvään suuntaan. On todennäköisempää, että asiat menevät pieleen, senhän sanoo jo Murphyn laki. Yhä enemmän ja useammin saadaan lukea ympäristökatastrofeista, kahnauksista resursseista, köyhyydestä, kulkutaudeista kuten sikainfluenssa, jne... Sitten yksi ongelma johtaa toiseen, ja kun näitä on monta, niin syntyy ketjureaktio ja ihmiskunta "räjähtää".

Ihmiskunnan suurin uhka on ehdottomasti teknologinen singulariteetti. Useat alan ammattilaiset arvioivat tämän tapahtuvan 2040-2070 vuosien aika reilusti yli 70% todennäköisyydellä. Monet heistä myös arvioivat ihmiskunnan selviytymistodennäköisyyden tästä "horistonista" 0-70% väliltä.

Ei ole mitään viitteitä siitä, että superälykäs entiteetti ihmisten käsytiskyvyn ulkopuolelta olisi kontrolloitavissa ihmisten toimesta.

Toki myös nanotegnologiset vehkeet, joilla voi esim tuhota maapalloa suojaavan ilmakehän joutuessa vääriin käsiin on aika lailla kovaa luokkaa myös.

Mutta kannattaa todella suhtautua avoimemmin siihen tosiasiaan että teknologinen singulariteetti on hyvinkin mahdollinen tapahtuma muutaman vuosikymmenen kuluttua. Sen jälkeen kukaan ei voi ennustaa mitä tulee tapahtumaan.

CE-hyväksytty
Miten lasketaan "tuntemattoman uhan " todennäköisyys?Lasketaan yhteen tunnettujen uhkien todennäköisyydet ja vähennetään sadasta prosentista. Loppu on tuntemattoman uhan todennäköisyys, koska kuitenkin jotain menee ennemmin tai myöhemmin pieleen.

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662

Jee! Maija kalenterin tuomionpäivän ennustus siirtyy vuodesta 2012 vuoteen -> 2020.
http://www.uusisuomi.fi/kulttuuri/76114-maailmanloppu-2012-%E2%80%9Dlask...

Missäs se jupiteri viipyy? Eikös sen pitänyt muuttua ruskeaksi kääpiöksi ja säteilyttää maapallo hengiltä?

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

petsku
Seuraa 
Viestejä1473
Mei long
Luhistuva tähti / Gammasäteily
Olen ollut käsityksessä, että luhistumisalttiita tähtiä ei ole riittävän lähellä Maata. Olenko oikeassa?

Kaukaisempikin luhistuva tähti voisi (ehkä, jos muistan oikein,) desinfioida Maapallon meikäläisistä, mikäli se "viimeisenä henkäisynään" ampuu navoiltaan suunnatun gammapurkauksen, jollaisia keiloja aktiiviset pulsarit ja mustat aukot tuppaavat päästämään. Arvaan jonkin pulsarin kyllä sijaitsevan riittävän lähellä, vaan osoittavan vielä suotuisaan suuntaan. Musta aukko voi puolestaan olla lepotilassakin.

RaahenTiikeri
Seuraa 
Viestejä973

Synteettinen biologia

-ensimmäinen vastaaja jo sanoikin,vaikea tappaa siihen pisteeseen ihmiskunta esim.kehitetyillä taudeilla,ettei lisääntymiskykyistä joukkoa jäisi jäljelle.

Super-älykäs tietokone, joka kääntyy meitä vastaan

-tämä yhdistettynä kaikkine jippoineen ja pääsyinen ydinlatauksiin olis tietysti kova sana.Mutta riittääkö sitä koko pallon tuhoavaa mystistä latausmäärää edelleenkään kaikki ydinaseet yhteen laskettuna?

Ydinsota
-kohteena tuossa sodassa ei ainakaan olisi koko maailman väestö vaan taistelevat osapuolet ehkä uusien liittyessä mukaan.Jäisi paljon populaa henkiin vaikka tuonne lajimme kehtoon afrikkaan,joka sikiää jo kahden latauksen räjähdyksen välissä tuhatmäärin.
Ilmastonmuutos / katastrofi
-tokko sadan vuoden aikana.Tietty joku ilmakehän muutos,joka alkaisi vähentää vaikka hedelmällisyyttä?-mutta sadassa vuodessa.....ei
Vaaralliset fysiikan kokeet
-tästähän on vaikea sanoa mitä vielä keksitään?CERN in huhuttu helvetin kone nyt ei ainakaan näyttänyt olevan se juttu.Ehkä ihmiskunta olisi kykenevä tekemään sen mustan aukon..kuka tietää?
Sairaudet
-ei isoa osaa populaatiosta.
Vihamielinen maan ulkopuolinen sivilisaatio
-kuten avausvastaajakin.Jos olisi,syystä tai toisesta,meihin vihaisesti suhtautuva vieras siviilisaatio joka vieläpä pystyisi kaikkine armadoineen sieltä tänne asti tulemaan,niin heillä luultavasti olisi tekniikkaa tehdä pallollemme mitä tahansa.Myös tappaa joka ikinen ihminen.Tätä vaihtoehtoa pidän tappamispotentiaaliltaan(eli että jokainen kuolee)parhaana,mutta en erityisen todennäköisenä tapahtumana.Ainakaan se ei tule itselle omaa kuolemaa vatvoessani pelkojen listalle.
Supertulivuori
-ei ei...kyllä pallolta paikkoja löytyy elinkelpoisen populaatio määrän turvapaikaksi.
Komeetta / asteroidi / meteori
-todella iso,niin miksei.EIkä tämä nyt kuitenkaan kuulu tältä listalta ihan epätodennäöisempienkään joukkoon.
Luhistuva tähti / Gammasäteily
-etäisyydet?Ja paljon puhutut napojen purkaussuunnat?Varmaan veisi populaation kerralla,mutta lienee todennäköisyydeltään melko pieni.Sata vuotta on hyttysen paskaa avaruudellisissa ajoissa/mittasuhteissa.
Tuntematon uhka
-?

Jos peilaa tuota listaa omalta kohdalta,että mitä niistä tulisi pelätä oman kuoleman aiheuttajiksi,niin jokainen niistä,joita voisin pelätä oman kuolemani aiheuttajaksi on sellaisia,joka ei vie koko ihmispopulaatiosta suurtakaan osaa,eli;
top 3 pelkoni oman kuolemani aiheuttajaksi

Sairaudet
Synteettinen biologia
Ydinsota
kahden viimeisen järjestys ei ole selkeä.Asumme kuitenkin valtion vieressä joka kukaties jossain isossa kahinassa voisi olla osapuoli.
Mutta jos synteettiseen biologiaan lasketaan kaikki mahdolliset kehitetyt sairaudet ja ennen kaikkea niihin kehitetyt hoidot jotka ovat niin takuu luotettavia ja turvallisia että... niin pidän todennäköisempänä,että kuolen synteettiseen biologiaan,kuin naapurissa asuvaan hiipuvaan mahtiin suunnattuun ydinlataukseen.

Sitten taas minun Top3 ehdokkaat koko ihmiskunnan tuhosta todennäköisyys järjestyksessä.
Eli menen tässä nyt vähän aidan matalasta kohdasta ja pidän oletuksena,etät potentiaalin toteuessa koko ihmiskunta kanssa sit kuolee;

Komeetta / asteroidi / meteori:todennäköisesti tuollaisen pallon osuessa ei kaikki kuolisi,mutta toisaalta tarpeeksi suuren pallon tänne osuminen lienee todennäköisempää kuin luhistuvan tähden purkauksien suuntautuminen suunnattoman kaukaa suoraan meihin tai kyllin vihamielisen sivilisaation halu,ja kyky,tulla röykyyttään meitä.

installer
Seuraa 
Viestejä9908

Venäläiset ulottavat viimeinkin kairauksensa 4 kilometriä paksun jään läpi Vostok-järveen asti.

Järvestä pääsee karkuun 25 miljoonaa vuotta vanha mikrobi jota vastaan ei ihmiskunnalla ole vastustuskykyä eikä siihen tepsiviä vastalääkkeitä.

Infektio pyyhkäise läpi koko maapallon ja tuhoaa koko ihmiskunnan.

"Kenet jumalat tahtovat tuhota, sen he lyövät ensiksi sokeudella. "

Matsimus
Seuraa 
Viestejä19

Sain juuri luettua erittäin hyvän kirjan liittyen tähän aiheeseen. Isaac Asimovin A Choise of catastrophes, jossa luetellaan perin juurin tapoja joilla ihmiskunta voi tuhoutua. Kirja on kirjoitettu 1979 joten se sisältää myös muutamia hauskoja "vanhentuneita" tietoja, kuten esim fuusiovoiman todennäköisen toteutumisen 80-luvun loppupuolella

En tiedä onko kirjasta suomennosta, mutta itse luin englanniksi ja nautin joka sivusta. Tuli mieleen että tällainen teos pitäisi melkein referoituna ainakin lisätä peruskoulun oppimäärään, tulee nimittäin mieletön määrä yleistietoa asioista jotka tätä maailmaa pyörittävät.

Suosittelen kaikille vähänkin tieteestä kiinnostuneille.

Niin ja nyt kun itse olen tuon jo lukenut, niin olisiko jollain muulla suositella jotain vastaavaa hyvää kirjaa?

jussipussi
Seuraa 
Viestejä45770
Nikolai
Ihmiskunnan suurin uhka on ehdottomasti teknologinen singulariteetti. Useat alan ammattilaiset arvioivat tämän tapahtuvan 2040-2070 vuosien aika reilusti yli 70% todennäköisyydellä. Monet heistä myös arvioivat ihmiskunnan selviytymistodennäköisyyden tästä "horistonista" 0-70% väliltä.

Ei ole mitään viitteitä siitä, että superälykäs entiteetti ihmisten käsytiskyvyn ulkopuolelta olisi kontrolloitavissa ihmisten toimesta.

Toki myös nanotegnologiset vehkeet, joilla voi esim tuhota maapalloa suojaavan ilmakehän joutuessa vääriin käsiin on aika lailla kovaa luokkaa myös.

Mutta kannattaa todella suhtautua avoimemmin siihen tosiasiaan että teknologinen singulariteetti on hyvinkin mahdollinen tapahtuma muutaman vuosikymmenen kuluttua. Sen jälkeen kukaan ei voi ennustaa mitä tulee tapahtumaan.
Josko se on näin ettää "Luonto" suuressa viisaudessaan ja kärsivällisyydessään antaa ihmisen tuhota itsensä jos homma menee epäluonnolliskesi eli mopo karkaa käsistä..Noh siinä todennäkoisesti menee myos iso osa muistakin lajeista mutta..eikohän se luonto ponnista sieltä uudestaan. Eihän se luonto erikseen ihmistä mihinkään ns tarvi. Moniko äänestäisi; ihmiset versus kaikki muu elämä maapallolla. Kumpi painaa mielestänne enemmän vaakakupissa? Nythän painotus on kaikki ihmiselle tylliin, totaaalisen hävionkin uhalla?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat