Seuraa 
Viestejä373

Olen ratkennut miettimään, että kun pidän ikkunaa auki päivisin ja öisin, niin olo on monin kerroin parempi kun kylminä kausina, jolloin liian kylmä ilma on esteenä sille.
Koen että on pakko tehdä asialle jotain. En usko että ihmiselimistö on adaptoitunut suljetun kuution ilmanlaatuun.
Huomaan eron etenkin herätessäni ja ateriointien jälkeen. Vaikka kylminäkin kausina tuuletan kunnolla aamuisin ja iltaisin, ja koitan ulkoilla, olo on usein herätessä jotenkin turvonneempi ja raskaampi, päivisin hitaampi. Tietenkin liian kuuma keli kesäisin vaikuttaa samoin.
Ja kuten toisessa ketjussa kerroin niin käytän kirkasvalolamppua ja väliin d:tä, eli kyse ei ole myöskään pelkästä valoisuuden muutoksesta ja uv-vaikutuksista. Empiirisiä kokeita on tehty. Olen joskus lueskellessani heittänyt kudetta päälle ja antanut viiman viheltää sisään. No eihän tuota kukaan jaksa kuitenkaan harrastaa.
Asun yksiössä, mikä ei myöskään paranna tilannetta.

Ajattelin siis etsiä jonkun sisäilmalaitteen. Mietin vain, että mikäköhän on se eniten vakuttava osatekijä tässä. Onko se liian pieni happipitoisuus, vai liian suuri epäpuhtauksien
määrä... mmh... no melkeimpä sama asia mutta toisinpäin. No voihan sitä joku tietty epäpuhtauskin olla se syypää muuttuneen happi- ja hiilidioksidipitoisuuden sijaan. Ja jos kyse on vain liian vähäisestä happipitoisuudesta, niin onkohan sille edes tehtävissä mitään akkunan ammotuksen ohella?
Pölyä ainakin kertyy niin törkeän nopeasti, että siivous tuntuisi täysin merkityksettömälle jos tarkoituksena olisi vain kitkeä nurkkien villakoiria, joten jostain perus filtterilaitteestakin olisi jo varmasti hyötyä. Kaikenmaailman ionisaattoreihin ym. en ole vielä kerennyt tutustumaan.

Kommentit (7)

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665

Kannattaa mitata ilmankosteus. Se voi koneellisen ilmastoinnin talossa pudota jopa 10% tasolle, mikä aiheuttaa oireita hyvin monille.
Tasoa 25% pidetään asumisterveysoppaassa turvallisena, mutta jo vajaa 20%:kin tuntuu ihan erilaiselta kuin 10%.

taucalm
Seuraa 
Viestejä7174

itse olen miettinyt ionisaattorin ostamista asuntooni http://www.finate.fi/ilma.html. koneellinen ilmanvaihto laskee sekä ilmankosteutta, että tuo taloon tunkkaista ilmaa. talvisin ei ole myöskään mahdollista pitää ikkunoita auki kokoaikaa kuten maissa, joissa lämpöä ei pelätä.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hämmästyttävän heikkotasoista järjenjuoksua vastauksissa tässäkin ketjussa (tiedepalstaksi!)

Kysyjähän ilmoitti, että ongelmaan auttaa tuuletus.

Tällöin alhainen ilmankosteus ei voi olla syypää, koska ei koneellinen ilmanvaihto ilmaa kuivaa! (Se vain siirtää pakkasilman kuivaa ilmaa huusholliin, jossa se lämpiää ja on hyvin kuivaa tavaraa - samalla tavalla se huoneilman RH putooa ulkoilmaan pakkasella tuulettamalla)

Jää vain kaksi vaihtoehtoa:

-CO2

-tai liiallinen lämpötila huoneessa, jossa nukut.

Hiilidioksidi aiheuttaa päänsärkyä ja voimattomuuden tunnetta varsin pieninäkin pitoisuuksina, joten suosittelen koneellisen tuuletuksen parantamista huushollissasi. (mikään ilmanpuhdistin ei asiaa auta, ellet sitten tilaa sitä itse US Navy Submarines Technical Equipment Dept:ltä tai NASA:n Human Life Support osastolta, josta löytyy CO2-pesureita suljettuihin tiloihin)

Sopiva lämpötila nukkumiseen on <20, paljonko, se on yksilöllistä, mutta eräät viihtyvät jopa +15C lämpötiloissa. Tsekkaa huoneesi lämpötila siis. Onko liian lämmintä?

PS. Älä tuhlaa rahojasi ilmanputsureihin tai ainakaan ionisaattoreihin. Ionisaattorit ovat sitäpaitsi epäterveellisiä, tuottavat sivutuottena otsonia, jota et halua makuukammariisi...

Jos nyt ilmansuodattimen ostat, niin älä ainakaan Elixairia osta, joka sekin on käytännössä otsonitehdas.

Optimaalinen nukkumislämpötila on tosiaan noin 14 - 17 astetta. Sitä lämpimämmässä tulee tunkkainen herääminen. Asuinhuoneet on asia erikseen, niihin 22-23 on ihan mukava.

Toinen mahdollinen tekijä on pintamateriaalit. Joko niiden erittämät yhdisteet, tai hygroskooppisuus eli lähinnä sen puute. Mm. käsittelemätön puu tasaa kosteuden vaihteluita imemällä vesihöyryä kostealla säällä ja luovuttamalla sitä kun on kuivaa, jolloin ilmankosteus vuoden kierrossa pysyy tasaisempana. Tämä antaa vuodelle useampia mukavuuspäiviä kuin tavanomainen, muovipintainen huone. Muoviahan on jokseenkin kaikissa lattiapinnoitteissa, maaleissa ja tapeteissa nykyään, ja ensimmäisinä vuosinaan erittävät ilkeyksiä huoneilmaan jos eivät ole vähäpäästöisiksi luokiteltuja. Toisekseen esim. akrylaattilateksit keräävät staattista sähköä ja siten keräävät seinä- ja kattopintoihin erilaisia pienhiukkasia.

Vanhoissa muovipinnoissa ongelmaa ei niinkään enää ole.

Paskin vaihtoehto on rakenteissa oleva homevaurio.

taucalm
Seuraa 
Viestejä7174
hOx

PS. Älä tuhlaa rahojasi ilmanputsureihin tai ainakaan ionisaattoreihin. Ionisaattorit ovat sitäpaitsi epäterveellisiä, tuottavat sivutuottena otsonia, jota et halua makuukammariisi...
jostain syystä ihmisten käyttökokemukset ionisaattoreista kertovat täysin eri tarinaa..
hOx

Jos nyt ilmansuodattimen ostat, niin älä ainakaan Elixairia osta, joka sekin on käytännössä otsonitehdas.

eihän sitä elixairiin kannatakkaan investoida, kun on menneen talven tekniikkaa ja noita saa käytettynä kierrätyksestä alle 20e:n.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Se että ionisaattori tuottaisi otsonia vielä tänäpäivänäkin on vanhentunutta tietoa josta olenkin muistaakseni jo kertaalleen sanonut. Aikoinaan moista otsonointia kyllä harrastettiin, mutta enää se ei ole mikään vakiotoiminto näissä ionisointilaitteissa. Juurikin haitallisuutensa vuoksi.

Varsinainen otsonointihan onkin toimenpide jossa ei saa olla eläviä olentoja läsnä, kun tapetaan kaikki pöpöt ja poistetaan esim. mädäntyneen raadon haju asunnosta.

http://www.otsonipuhdistus.fi/tietoa-otsonista

Itselläni on halpa ionisaattori joka auttoi kun naapurin tupakansavu alkoi haisemaan jatkuvasti nurkissa ulko-oven reunoista sisään tungettuaan. Sittemmin tiivistin ovea lisää ja lemu loppui, mutta päräyttelen ionisaattoria aina silloin tällöin esim. jos jokin ruoankäry on jäänyt ilmaan roikkumaan senkin jälkeen kun olen tuulettanut. Laitteen toimiessa ilma viilenee aina selvästi. Pesupöytäni alaiseen kaappiin tunkee kyllä edelleen ilmeisesti sikarinkäryä naapurustosta vaikka olen parhaani mukaan tukkinut kaikkien vesiputkien ympärillä olevia reikiä teipein ja muovipussein. Tämä ei ole mikään hullun ämmän päästään keksimä hajuhaitta, vaan muutkin ihmiset ovat asunnossani kyseisen löyhkän havainneen tiskipöydän äärellä. Tungen aina välillä ionisaattorin sinne kaappiin suhisemaan kun siellä kuitenkin on pistorasia, ja muutaman minuutin päästä kamala lemu on poissa. Pääasiassa ionisaattori on äänetön, mutta toisinaan ilmankosteus aiheuttaa sitä suhisevaa ääntä.

Mutta aloittajan tapauksessa varmaan lämpötilan rukkaaminen auttaisi eniten, kuten on jo ehdotettukin. Useissa KT-asunnoissahan on sitä kuumempaa mitä kylmempi on ulkona. Omasta mielestäni miellyttävin lämpötila on 22 astetta, ja jos on sellainen mahdollisuus että makuuhuoneessa voi olla viileämpää niin siitäpä sitten vain. Itselläni ei sitä ole vaikka kaksiossa asunkin, sillä käytän makuuhuonetta myös muuhunkin kuin nukkumiseen, enkä ala tässä pitkin iltaa hytisemään tietokoneenkaan äärellä.

***

Jos nyt jollakin on vieläkin epäilyksiä sen suhteen että olisiko ionisointilaitteissa kumminkin otsonointitoiminto "salaa" mukana, niin voitte rauhassa selvitellä millaisia hintoja tuo OIKEA otsonointi maksaa. Sen verran helvetillisiä, että voi kyllä olla vähän hemmetin varma siitä että sitä otsonointitoimintoa EI löydy halvasta ionisaattorista eikä ionisaattorista jossa ei ole moisesta toiminnosta mitään mainintaakaan.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat