Seuraa 
Viestejä34

Kännykkäkieltoa lentokoneissa on kauan perusteltu sillä, että niiden lähettämä radiosignaali saattaa häiritä lentokoneen toimintoja sekä aiheuttaa häiriöitä maanpäällisten verkkojen toiminnassa. iPodit sun muut käsketään myös sammuttamaan lähön ja nousun aikana kyseisestä syystä, vaikka käsittääkseni niiden aiheuttamasta häiriöstä ei olekaan todisteita. Ymmärrän kuitenkin nousuun ja laskuun liittyvän (yli)varovaisuuden.

Nykyän kuitenkin ovat monet lentoyhtiöt (myös Finnair tänävuonna) alkaneet tarjota WLAN yhteyksiä matkustajilleen pitkillä lennoilla. Miten WLANin lähettämä elektromagneettinen aalto on vaarattomampaa kuin iPodini? Miksi tällainen voi olla turvallista jos Kindlet sun muut on pakko sulkea? Onko kyse siitä, että WLANin taajuus tunnetaan ja siten voidaan jotenkin sulkea pois?

Entäs sitten lentoyhtiöt jotka sallivat puhelimen käytön lennoilla? Muistaakseni Lufthansalla (ja muutamalla jenkkiyhtiöllä) on oma tukipalvelin osassa koneista mukana jonka kautta voi soittaa 4€/min tjsp. Jos puhelimet ovat suurikin vaara (onko tätäkään todistettu?) lentokoneille ja maanpäälliselle toiminnalle, niin miten tällainen toiminta voidaan perustella?

Kommentit (8)

Yksi syy ainakin on se, että olisi vaivalloista kouluttaa henkilökuntaa tuntemaan elektroniikkatuotteet niin hyvin, että osaavat sanoa mikä on "turvallista" ja mikä ei. On yksinkertaisesti helpompi kieltää kaikki. Esimerkiksi Ipadista on 3G versio, jonka vaikutusta voi verrata puhelimen aiheuttamiin häiriöihin ja täysin samannäköinen versio, jossa ei ole 3G-mahdollisuutta.

On sitten aivan eri juttu onko millään pienelektroniikalla oikeasti jotain vaikutusta. Voisi kuvitella, että lähitulevaisuudessa rajotuksista luovutaan, kuten on pikkuhiljaa tehtykin.

Ertsu
Seuraa 
Viestejä6949

Vuonna 1990 maaliskuussa törmäsin tilanteeseen, että videokameran käyttö oli kiellettyä Finnairilla. Lentoemo tuli varta vasten urputtamaan siitä.
Jatkolennolla Qantasilla se oli kuitenkin sallittua. Kysyin oikein luvan. Finnairilla on tuosta päätellen joku erilainen elektroniikka kuin Qantasilla. Ei silti, kuvasin kyllä salaa Finnskilläkin monet nousut ja laskut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Olbe
Seuraa 
Viestejä1447

Hajakokemuksia aiheesta:
- WLANia tosiaan käytetään kaukolennoilla, ja myös jenkkien sisäisillä lennoilla; ei tunnu haittaavan menoa
- Jotkut lentoyhtiöt sallivat videokuvauksen myös nousun/laskun aikana, jotkut (mm. Finnair) eivät
- Jenkeissä jopa lennon aikana voi soittaa omalla kännykällä, ainakin vieruskaverini teki näin samalla kun näppäili läppäriään, ja hyvin tuntui kuuluvan
- Finnairin koneessa kerran jäi vahingossa oma kännykkä päälle laskun ajaksi, mikäs siinä, homma sujui ja viestinkin olin saanut vielä ilmassa ollessa
- iPad on mielenkiintoinen laite, se kun ei periaatteessa lopeta kokonaan toimintaansa "normaalissa" sammuttamisessa (on vain virransäästömoodissa), mutta tämän osalta ei ole tullut erityisohjeita
- Viime aikoina on tullut jätettyä kännykkä offline-tilaan ja musakuulokkeet korville laskun ajaksi kunhan eivät lentoemot asiasta marise, vielä ollaan hengissä

Sitä en kyllä ymmärrä, että minua pyydettiin katkaisemaan iPodin virta laskun ja nousun ajaksi sekä ottamaan kuulokkeet päästä. Ehkä hätälaskun sattuessa Applen nappikuulokkeet voisivat ilman halki lentäessään vahingoittaa jotakuta.

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615

Perusongelma "kotielektroniikan" käytössä on -yllätys, yllätys- , lentoyhtiöiden lakimiehet!

Kaikki kaupallisessa reittiliikenteessä käytettävien koneiden elektroniikka (avioniikka, kommunikaatiojärjestelmät, navigointijärjestelmät, laskeutumisjärjestelmät, jne.) tulee olla ilmailuviranomaisten sertifioimia, ja sertifiointi ei käsittele kaikkien mahdollisten kotihärpättimien testausta kaikissa olosuhteissa.

Koska jonkun iPodin tms. värkin aiheuttamien mahdolliset häiriöt eivät ole välttämättä 100% tiedossa, yhtiön lakimiehet ovat huolissaan siitä, että joku kahvit syliinsä saaneen matkustajan lakimies haastaa lentoyhtiön oikeuteen miljoonan taalan korvausta vastaan, koska lentoemäntä horjahti kahvia kaataessaan, koska viereisellä penkkirivillä oleva matkustaja oli ilmisevästi näpelöinyt iPodiaan ja saanut koneen ohjausjärjestelmän "mitä ilmeisimmin" lähes sekaisin, ja saattanut kaikki matkustajat kuolemanvaaraan, ja ao. matkustaja oli menettänyt sukupuoliset kykynsä ja näkee jatkuvasti painajaisia, koska yhtiö ei ollut nimenomaisesti kieltänyt iPodin (tms.) käyttöä lennon aikana...

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

Tuli viime keväänä pitkästä aikaa lennettyä Finnairin koneella ja mulla jäi jotenkin sellainen mielikuva kun papereita selasin, että Finskillä kaikenlaiset laitteet on kiellettyjä sen takia, että saisivat mahdollisimman monelle vuokrattua laitteita lennon ajaksi. Esim. kuulokkeista oli säädetty, että saa käyttää omia, kunhan ne on ostettu aikaisemmalta Finskin lennolta. Mitään pelikoneita ei saisi olla, mutta matkan ajaksi voit vuokrata pelikoneen, tarjolla oli muistaakseni PSP.

Ja jossain myytinmurtajien jaksossahan taidettiin testata esim. kännykkäsignaalin vaikutusta laitteistoihin, ei tainnut moninkertaisesti vahvistetulla signaalillakaan mitään vaikutusta. Mutta eihän sitä koskaan tiedä. Kun ei 100% varmaa ole, niin mieluummin sitten kielletään, kuin että otetaan turhia riskejä.

Itseänihän tuo ei pahemmin haittaa, kun ei käyttöä luurille jne. lomailujen aikana ole, kyllä sitä sitten paluun jälkeen kerkee kavereiden kanssa paskaa jauhamaan. Mutta joidenkin "kiireisten" pisnissmiesten luonnollehan tuo saattaa käydä, kun "miksi MINÄ en muka saa käyttää sitä ja tätä lennon aikana"...

arlong
Seuraa 
Viestejä34

Juu, kieltämättä haiskahtaa bisnes tässä toiminnassa kun kerran mitään haittoja ei ole todistettu ja nyt ollaan alettu rahastamaan kännykän käytöstä ja "pakkovuokraamaan" pelilaitteita. Itse en kyllä muista kenenkään tosin kieltäneen omien laitteiden käyttöä, vaikka PSP:tä olisikin tarjolla.

Kysymys kuulukkin miksi TSA ja muut lentoviranomaiset ovat tässä juonessa mukana? Hehän viimekädessä sanelevat säännöt.

EDIT: typoja, typoja

Saw
Seuraa 
Viestejä6251
arlong
Juu, kieltämättä haskahtaa bisness tässä toiminnassa kun kerran mitään haittoja ei ole todistettu ja nyt ollaan alettu rahastamaan kännykän käytöstä ja "pakkovuokraamaan" pelilaitteita.
Niinhän se on baarissakin. Ilta tulisi paljon halvemmaksi, jos veis omat viinat sinne mukana...

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat