Seuraa 
Viestejä45973

Terve.

Tämä aihe ei kauheasti anna tieteelliseltä näkökulmalta mitään mutta koska en löytänyt kevään odotusta vastaavaa keskustelua netistä ajattelin rekisteröityä forumille ja luoda itse aiheen. Talvi on meille suomalaisille kylmää ja pimeää aikaa ja useimmat odottavatkin kevään tuloa jo kovasti, vaikkakin talvi antaa mahdollisuuden lukuisiin eri aktiviteetteihin.

Talvipäivän seisauksesta noin kaksi viikkoa sitten päivä on alkanut hiljalleen pidentymään ja pidentyminen on eksponentiaalista aina kevätpäivän tasaukseen asti. Talvi on tähän mennessä ollut hyvin kylmä ja luminen ja sellaisena sen odotetaan jatkuvan aina helmikuun loppuun asti. Vaikka kylmät kelit jatkuvat vielä pitkään ja lumipeite lisääntyy, alkavat lisääntyneet auringon paistetunnit vaikuttamaan jo helmikuussa ihmisen vireystilaan. Valoisuuden tunnetta lisää myös se, että tammi-, helmi- ja maaliskuu ovat sademäärältään vuoden vähäisimmät kuukaudet.

Itse olen luonteeltani ihminen, jolle talvi on erittäin raskasta aikaa, vaikka tykkäänkin käydä pilkillä. Lähes poikkeuksetta seuraan joka vuosi päivän pidentymistä almanakasta sekä kevään saapumista keskieuroopasta aina pohjoisemmaksi, jossa se tavallisesti alkaa jo tammikuun lopulla. Itselleni asetan joka vuosi etappeja kevään odotuksessa ja laskiainen on yksi niistä. Maaliskuu itsessään onkin jo ensimmäinen kevätkuukausi.. Kevät etenee maalis- huhtikuussa hurjaa vauhtia ja lopullinen läpimurto tulee kun vuorokautinen keskilämpötila ylittää nollarajan. Pian jäät alkavat järvistä aukeamaan rannoista ja ensimmäiset leskenlehdet ilmestymään. Omasta mielestäni kevät on osiltaan vuoden paras vuodenaika, koska parissakin päivässä saattaa nähdä huomattaviakin eroja. Itseäni ei kevään loskaisuus häiritse tai se mitä lumen alta paljastuu.

Kevään saapumisessa tapahtuu lukuisia erilaisia ennusmerkkejä luonnossa, joihin emme välttämättä kiinnitä huomiota. Ensimmäiset merkit ovat havaittavissa jo helmikuussa tavallisesti tiasten ja viherpeippojen käyttäytymisessä. Kevään saapumisessa on vuosittain suuriakin eroja ja lähes joka vuosi koetaankin takatalvi. Kevät voi olla joko myöhässä tai aikaisessa. Nykyään puhutaan paljon säiden ääri-ilmiöistä ja muistan joskus lukeneeni jostain, että 1600-luvulla on ollut suomessa talvi, jolloin jo helmikuussa lähtivät jäät eteläsuomen järvistä.

Tämä aihe olisi voinut sopia ehkä paremmin jollekin toiselle alueelle. Kirjoitan tämän aiheen myös melko varhaisessa vaiheessa ja vielä hetki voikin kulua, ennenkuin varsinaisia ennusmerkkejä keväästä saadaan. Tämä ketju on tarkoitettu niille henkilöille, joita kevään seuraaminen kiinnostaa ja joista talven pimeys tuntuu loputtomalta. Toivottavasti ketju säilyy pitkään elossa ja saa kannatusta, koska vastaavanlaisia ketjuja on erittäin vähän.

Tähän ketjuun voit:
-kertoa, mitä kevät sinulle merkitsee
-kertoa minkälaisia ennusmerkkejä olet huomannut kevään tulossa
-lisäillä keväisiä kuvia, myös vanhat kuvat käy ja hienoja olisi ennen-jälkeen kuvat vaikka viikonkin viiveellä toisistaan

"kevättä odotellessa"

Kommentit (13)

Olakko vai ei
Seuraa 
Viestejä404
Tinke___
Talvi on meille suomalaisille kylmää ja pimeää aikaa

Ja tätä pimeyttä entisestään vapaaehtoisesti lisättiin näillä värilämpötilaltaan 2700kelvinin ällön keltaisilla vähä wattisilla energiansäästölampuilla.
"Energiankulutussynnin" nimissä valaistusta vähennetty vuosia jatkuneen vihreän propagandan tuloksena ihan masennukseen asti!

Valohoitoa kansalle tarjoaa nämä uudet 4000-6000kelvinin päivänvalolamput voissa piristävän valkoinen valo.

http://www.hyvinkaansahko.fi/valonlaatu.htm

Vertailussa erilaiset lamput:
1. Tavallinen hehkulamppu
2. Energiasäästölamppu 11W 840 4000K valkoinen valo RA 82
3. Viva-Lite 13W täysi spektri 5400K RA 98 puhdas valkoinen
4. Energiasäästölamppu 830 11W 3000K RA 82
5. 7W E27-kantainen led. 4200K valkoinen

Tammikuulla täältä on hyvä lähteä jonnekkin etelän aurinkoon, parin lomaviikon jälkeen valoisuus lisäntynyt ulkona ja mielessä.
Tammikuinen päivä Lapissa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Mitä te houraatta ! Nyhän on vuojen paras aika, tarttekko makkoilla ja lappaa puita uunhin ja
nasahutella sillointällöin muutama naukku.
Eikä ole pää kipeä liiasta valosta.
Mutta voi piruko tullee huhtikuu , kolmet kiloklasin päällekkäin päässä tai hitsauskypärä, ja sittekki istua pimeässä kellarissa, pirullekki aikans.
Entä sitte kesä, hyttyset sääsket ja polttiaiset aina kimpuus, ja paarmat kuppaamassa, sokkopaarma niistä pahimpana. Myöthän sattaa vettä, tehe puita tehe heinää kokova hjilloja kokova muitaki marjoja , ole aina menossa taaraa verkkoinkans tuulisella järvellä , tai kovassa virrassa. Thyij !

Entä syksy sitte ? Tarvo kaulaamyöjen ravassa kaikenmaaikman veivikaulojen perässä, tai
lauko pitkin vaaroja kilpaa koiran ja hirvien kans, tai mesua ettohomissa ko elukka .
Helepotus ko tullee joulu ja saapi levätä ko karhu, aamullako vilkasee mittaria njaa -35
ei tartte ees ylös noussa, ei mihinkhän kiirettä seko olet vain ja kattot telkkaristako hullut hihtaa jotaki tunturinrinnettä ylös , vaikka vieressä mennee hissiki.
Joku Kolontaja voitti vai piruko soli, norski oli toisena. Huh hoijjaaa väsyttäää, taijampa kuotassa pikkusievät,,,,väärtiläistä.

Minäkin pidän keväästä niin että jo sen odottaminen on ihanaa.Loka- marras ja joulukuun olisin kernaasti muualla.

Mutta mitä veivikauloja Aslakinmaalla syksyisin kulkee? Joku uusi eteläläisten solvaussana, häh? Entäs liittyykö ettohommat runoilija Jorma Ettoon, pakolla pitää sen riimejä tavata vai mitä?

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Na sorsat ja hanhet ja muukki non niitä veivikauloja, niilläko kaula suijjuu jos mihin suunthan.

Ylhens ne pitävät kaulaansa veivin muotosena.

Jorma Etto, no son Eton jorma, mutta ettohommat on porojen kokoamista aithoin, erotuksija varten. Eikä sole mikhän helppo homma sekhän, ajatteleppako mejänki
palkinen on jotaki 40-50 kilomeetrijä leveä, ja pittuutta reilusti enempi , aina sinne 60 kilometrin kiepheille. Siihen soppii rääsikköä ja aurausaluvheita , letto vuomia, ja kaikkea.

Asu päiväkauvet mettässä nuku missä milloinki , kivenkolossa jossaki haisevassa kosteassa kämpässä, rakovalkealla tai roitotulilla, ja aina toinen kylki tuntuu palavan , ja toista palellee. Siinä se yö mennee pyöriessä , son romantiikka tuosta kaukana.

Riipase aamulla tervaksi keitettyä kahvi, ja hapase leipäpala , ja vähä lämmitä poronkylkeä tulella ja niele seki, ja taas menhän välhin juoshan, hiki valluu silmhin.
Illalla olet niin väsyny , että syöt ja riipaset kahvi ja pikkutujahukset , jos on lämmin ja hyvä kämppä niin nukut aamhun asti.
Jos olet tulilla pyörit eestaas, sen mukhan ko kylkijä palelee tai polttaa.

Kyllä tämä talvi on minunkn mielestäni yhtä helvettiä. Kymmenen senttiä lunta riittäisi maassa, kaikki sen yli menevä on kiusantekoa. Oraviakaan ei näy missään.

Ei taida Aslak enää töissä käydä kotipihan ulkopuolella? Tämmöiset lumisateet kuin täälläkin oli, 30-40 senttiä viime yön aikana, ei naurata kun ensin teet kolahommat ja sitten lähdet asiakaspalaveriin töihin. Ja kaupungin aurauskalusto ei riitä mihinkään, tosin nyt oli kai 'epätodennäköinen huippu' lumentulossa. Ei täällä kukaan omaa auraa hanki vaikka joskus tuntuu siltä että sekin kannattaisi tehdä.

Lumi on valkoista p*skaa, on nykyinen mielipiteeni. Kaukana ovat hiihtoajat, jolloin oli kivaa käydä hiihtelemässä 'kun oli kerrankin lunta'.

Kukaan on tuskin iloisempi viimevuotisen kaltaisesta kesästä kuin minä.

Piru Naiseksi
Seuraa 
Viestejä3164

Päivä pitenee jo täällä eteläisessä Suomessa - ja sen huomaa ihan selvästi, jos havaita haluaa.
Käyn sunnuntaisin samassa paikassa samaan aikaan iltapäivällä alkeellinen kamera mukanani, joten nyt voin ruveta ottamaan kuvia alueen keväistyvästä luonnosta. Valon lisääntymisen huomannee selvästi, vaikka ympäristö muutoin näyttäisi miten talviselta tahansa. (Ikuistelin tuota tienoota jo syksyllä ja alkutalvesta - mutta tulosta en tiedä, sillä minulla ei ole ollut varaa teettää filmistäni kuvia.)
Kevät myös ahdistaa, vaikka äkkiseltään muuta luulisi. Olisikohan eräs syy tähän se, että kirkastuva valo paljastaa paljon sellaista, jollaisen itse kukin soisi jäävän piiloon?

Oli pakko tehdä tili jotta pääsisin kirjoittamaan tänne.

Täällä Pääkaupunkiseudulla tulee nyt pimeää vasta noin kello 16:40-17:15 aikaan. Ja päivien piteneminen nopeutuu koko ajan.

Haluaisin kuitenkin muistuttaa, että talven huippu on vasta edessä. Helmikuussa lunta on enimmillään ja koulujen hiihtolomat ovat silloin. Muutenkin talvea "vietetään" eniten helmikuussa. Johtuu ehkä siitä, että se on valoisin kuukausi, jolloin on kuitenkin täysin talvista. Mutta sitten tulee maaliskuu, jonka alkuun ei olekaan nyt kuin 30 päivää. Maaliskuussa lämpötilat ovat päivisin usein plussan puolella. Muistaakseni viime vuonna oli niin, että hiihtoloman lopulla lämpötila nousi plussan puolelle, eikä sen jälkeen ollut enää missään vaiheessa kunnolla pakkasta.

Mutta lumien sulamista saa tänä vuonna odottaa kauan. Ja syy on se, että sitä on niin paljon... Luultavasti vielä pääsiäisenä on lunta monin paikoin...

Täältä löytyy viivadiagrammi siitä, miten paljon oli lunta viime vuonna mihinkin aikaan talvesta ja miten paljon sitä on ollut tänä talvena Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Näyttäisi siltä, että joulu-tammikuussa lunta oli tänä talvena enemmän kuin viime talvena, mutta helmikuun lumimäärä oli vain vähän vähemmän kuin mitä se on nyt. Eivätkä sääennusteet ole luvanneet alkavalle helmikuulle suuria lumisateita, joten ehkä lumien sulamisen alkaessa maaliksuussa lunta on yhtä paljon kuin viime vuonna. Ja siten lumet sulavat yhtä nopeasti kuin viime vuonna.

Ihan mukavasti on tullut vastauksia viestiketjuun, joten kirjoitetaampa tännekin taas jotain...

Vastauksena noihin aiempiin spostauksiin...Nuo kirkasvalolamput ovat tosiaan oiva apu talven pimeyden keskellä. Ei kannata suotta pulittaa itseään kipeäksi millään design valaisimilla. Itse laitoin työpisteelle normaalin E27 kannalla olevan 6500K lampun. Kirkkaan kesäpäivän valoisuus oli muistaakseni n.10000K ja tuo 6500K vastaa enemmänkin pilvistä keliä tai iltaaurinkoa valoteholtaan. Valotehoa voi toki epäsuorasti lisätä esim kasvattamalla wattimäärää, kunhan ei hulluuksiin mene. Näitä lamppuja on olemassa aina 300 wattiin asti sekä E27 ja E40 kannoilla. 6500K valotehon omaavia lamppuja voi käyttää esimerkiksi kasvien kasvattamiseen. Alemman (ns.pehmeämmän) värilämpötilan omaavia lamppuja käytetään yleisesti enemmän juuri huonevalaistuksissa tai kasvien kukituksissa.

Itse olisin myös kernaasti loka-joulukuu välin ulkomailla...oikeastaan rehellisesti vastattuna lähtisin mieluusti lokakuun alussa ja tulisin huhtikuun alussa Vaikka talvessa on hyviäkin puolia, en näe sen tuomaa iloa yhtä suurena kuin aslak. Käyn joka kesä lapissa ja norjassa kalastamassa, eikä minua häiritse räkkäaika yhtään. Olen aina ollut luonnonläheinen ja tykkään myös liikkua metsässä ja suolla poimien marjoja. Uskon, että vuodeksi omaan tarpeeseen kerättävät marjat tulee saatua muutamassa päivässä. On tietysti eri asia, mikäli tätä tekee elinkeinokseen. Olen nuoruuteni asunut maalla ja kesän tulo on aina myös merkinnyt minulle työn tekoa. Yleisesti heinänkorjuu ja puidenteko on ollut ihan yleistä joka kesä..Talvella itselläni on vain niin kovin huonoa toi liikkuminen ja talviaika tahtoo mennäkin etupäässä köllötellessä..Itselläni usein yleiskunto laskee talvella kun ei mitään viitsi juuri tehdä.

Sanotaan, että talvipäivänseisauksesta päivän pidentymisen tapaninpäivänä jo hullukin huomaa. Nyt voi kuitenkin sanoa, että pitää olla melkoisen sokea, mikäli ei päivän pidentymistä vieläkään olisi huomannut. Tätä viestiä kirjoittaessani huomaan kellon olevan hieman yli kuusi ja vasta hetki sitten alkoi hämärtymään. Tällä hetkellä päivään tulee jokapäivä lisää pituutta noin 6-7 minuuttia(tässä Tampereen korkeudella). Kuukauden päästä on jo kevätpäivän tasaus ja siitä viikon päästä siirytään kesäaikaan. On totta, että tämä talvi 2010-2011 menee pitkästä aikaa kylmimpien talvien joukkoon. Hetken aikaa näytti myös siltä, että lunta tulee tänä talvena ennätyspaljon. Paljon sitä on tietysti tullutkin mutta pitkien pakkasjaksojen ansiosta luonto on päässyt tasaamaan sen lähelle keskiarvoa monin paikoin. Mielenkiintoinen talvi on ollut sikäli, että kunnon suojakelejä ei ole ollut oikeastaan yhtenäkään päivänä. Yhteensä 3-5 päivänä lämpötila on pyörinyt nollan kieppeillä molemmin puolin mutta reilusti plussalla ei ole ollut juuri kertaakaan. Suomenlahti ja Pohjanlahti ovat jäätyneet tänä talvena kokonaan, mikä on osiltaan edesauttanut kylmiä kelejä. Viimeksi jäätilanne on ollut vastaavanlainen 70-luvulla. Pian alkaa kuitenkin maaliskuu ja keväiset kelit...laskiainen on tänä vuonna tosiaan vasta maaliskuussa, koska se on aina 7 viikkoa ennen pääsiäistä. Pääsiäinen puolestaan on aina kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeinen sunnuntai Tuosta najenojen laittamasta linkistä saatetaan huomata, että viime vuonna huhtikuun sijasta maaliskuu on humauttanut kolmessa viikossa lähes kaikki lumet pois huhtikuun alkuun mennessä pk-seudulta.

En halua leikkiä mitään mediota mutta jotenkin minusta tuntuu, että kevät saapuisi tänä vuonna hyvissä ajoin aiheuttaen ennätystulvia. Ankara talvi sietäisi odottaa sitä. Oikeastaan ajankohta tälle kirjoitukselle voi olla mitä parhain, koska seuraavan kymmenen päivän sääennustuksessa luvataan vihdoin näiden helmipakkasten hellittävän viikonloppuun mennessä. Jatkuvia suojakelejä tuskin on odotettavissa mutta selvästi leudompaa keliä kyllä. Yli -20 asteen yöpakkasia on lupa kuitenkin odottaa maaliskuun puoliväliin asti.

Joitakin mielenkiintoisia havaintoja itseltäni olen jo huomioinut tänä kevät-talvena. Taisi olla tammikuun 27. tai 28. päivä, jolloin havaitsin ensimmäisen kerran tänä vuonna, että aurinko todellakin lämmitti iholla. Viimeisen kahden kolmen päivän aikana olen tehnyt lukuisia havaintoja raatokärpäsistä, jotka ovat heräilleet talon eteläseinustan seinänraoista paistattelemaan päivää.

Kyllä se siitä pikkuhiljaa...saas nähdä tuleeko tähän ketjuun pian yleisöryntäys

ennustus piti siinä mielessä paikkansa, että kovat pakkaset hellittivät helmikuun viimeisen viikonlopun aikana ja maaliskuu alkoi suhteellisen leudossa säässä. Ensimmäisiä todellisia keväisen lämpimiä päiviä ollaan saatu kuitenkin edelleen odottaa. Vaikka pakkaset ovat useana yönä jääneet kymmeneen asteeseen tai allekin, on harvoin päivälämpötila ollut yli kahta astetta. Lumen tulo on jatkunut edelleen runsaana, eivätkä kaikista loivimmat katot ole tyhjentyneet lumesta vielä tänä talvena kertaakaan. Merkille pantavaa menneellä viikolla oli se, että pohjoisimmassa Suomessa mitattiin useana päivänä korkeampia päivälämpötiloja kuin eteläsuomessa. Nyt kun maaliskuu on jo kohta puolivälissä, luulisi kovimpien pakkasten olevan jo hellittänyt muutenkin.

Luonnossa on tullut viimeisen viikon aikana havaittua kevään ensimmäiset pajunkissat. Pöllöjen aloitettua soidinmenot, on huhuilua tavallisesti kuulunut myös monena iltana.

Tässä innolla odotellaan niitä aurinkoisia yli viiden asteen päivälämpötiloja. Mielenkiinnolla katselin http://www.foreca.com nettisivuilta mimmoista keliä on eteläruotsissa. 10 vrk sääennusteessa on luvattu jo useampana päivänä Malmööseen kahdeksan asteen päivälämpötiloja ja ylikin. Ruotsin kelikameroista http://www.webkameror.se on hauska tarkkailla, missä lumiraja kulkee. Kaksi päivää sitten kun katsoin, oli Malmöön ympäristö jo täysin lumeton mutta edellispäivien lumisateet värjäsivät ympäristön taas valkoiseksi. Keskieurooppaan Saksaan on lähipäivinä luvassa jopa yli 15 asteen päivälämpötiloja

Ei se kevät sen kauempana ole Tuli vasta huomattua tuo ketju "havainnot luonnosta", joka osiltaan liippaa erittäin vahvasti myös tätä ketjua, vaikkakin tässä on pelkästään keskitytty kevään odotukseen

Vaari
Seuraa 
Viestejä3331

Kevät on osa vuodenkiertoa. Muita osia ovat kesä, syksy ja talvi. 

Kevät merkitsee minulle sitä, että talvi väistyy, ja kesä saa. 

Keväällä valo lisääntyy. 

Kaikenlaiset mönniäiset alkaa tulemaan, ja valkovuokko. 

Kevät on ilon aikaa, paitsi niille, joita se masentaa. 

Kevät on uuden alun synonyymi. Sen partitiivi on kevättä. 

Kevättä on laakatasossa oleva harmaa läjä, niin vanhaa koiran paskaa, että se on menettänyt värinsä.

Sen vättä kuuluu kun astut siihen. Vättä, vättä, vättä. Joka askeleella, kunnes vaimenee. 

Kevät on analogia sille, että paska loppuu. Kengänpohjan ihme.

Keväällä muutkin nokareet kerääntyvät heiluttamaan hyvästejä lumen valolle. 

Lumi sulaa vedeksi. Mutta mihin menee kaikki valkoinen väri? 

"Jos sanon olevani väärässä siinä että Jumala on olemassa, väitän samalla Jumalan olevan väärässä, mitä hän taas ei voi olla. Olen siis oikeassa m.o.t." (LivingHeart)

OZ
Seuraa 
Viestejä126

Tämä kevät pistää vituttamaan, kohta edessä kesä. Kesällä on koko ajan kuuma ja hikinen olo. Uni ei tahdo tulla silmään, kun on niin valoisaa ja lämmintä. Lakanat hiestä märkänä ei ole kovin kiva nukkua.

Vuoden toiseksi parasta aikaa on talvi. Ensin saa häärätä ulkona kipakassa pakkasessa esim. lumitöitä tehden. Sen jälkeen pääsee sisälle takkatulen eteen nauttimaan höyryävän kuumasta rommikaakaosta. Siinä mukin kyljessä sormetkin lämpeävät mukavasti pienestä kohmeesta, jonka reipas ulkoilu taatusti raikkaassa ilmassa on aiheuttanut. Tai sauna - saunan jälkeen verannalle vilvoittelemaan. Olusetkin on mukavan viileitä, kun laitta ne hankeen ennen löylyihin kiipeämistä. Avannosta juttelen vaikka sitten joskus myöhemmin.

Vuoden ehdottomasti paras aika on syksy. Syksy lupaa talven tuloa. Kuumimmat kelit on päättyneet, siirrytään pikkuhiljaa sisäliikuntasuoritteisiin. Vähän vettä taivaalta ja pimeää. Mikään ei ole kauniimpaa kuin vanhojen kaupunkien keskustat syksyllä vesisateessa, kun katuvalot maalaa teitä ja talojen seiniä. Sellaista karua kauneutta ei kesästä löydä. Kesällä kun kaikki paikat on vihreitä ja linnut metelöi.

Tätä kirjoittaessani huomasin, että rusakko perkele on järsinyt omppupuitamme, eli kyllä tässä talvessa jotain huonoakin on.

You may be an idiot but try not be stupid -Winston Groom

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat