Seuraa 
Viestejä45973

Suomi voisi lähteä hakemaan kasvua uudenlaisella innovaatiopolitiikalla. Sen sijaan, että Tekesit ja Tukesit rahoittaisivat suoraan yritysten tuotekehitystä ja start-up firmoja, lähdettäisiinkin aivan toisenlaiselle tielle. Valtio lähtisikin kannustamaan keksintöjen ja innovaatioiden tuotantoa tarjoamalla keksijöille mahdollisuuden kansallistaa patentti. Patentin kansallistamisessa valtiosta tulisi patentin hallinnoija ja toimeenpanija.

Mikäli kansallista patenttia alettaisiin hyödyntämään kotimaassa, maksaisi valtio korvauksia keksijälle suhteessa keksinnön hyödynnettävyyteen. Jos esim. joku keksisi uuden tyyppisen kivenmurskaimen ja vaikkapa Metso alkaisi valmistamaan Suomessa patentin pohjalta tällaisia kivenmurskaimia, maksaisi valtio keksijälle korvauksia esim. kyseisen tuotteen tuomaan liikevaihtoon suhteutettuna. Valtio saisi verotuloja ja työllisyyttä, suomalaiset yritykset ilmaista teknologiaa ja keksijät taloudellisia tuloja ja kannusteen markkinoida kansallista patenttiaan suomalaisille yrityksille.

Toinen vaihtoehto keksijän saada tuloja kansallisesta patentista olisi, että valtio patentoisi keksinnön ulkomailla ja valvoisi sitä, ja myisi lisenssejä ulkomailla toimiville yrityksille. Valtio voisi esim. myydä lisenssin kivenmurskainpatentin hyödyntämisestä Etelä-Amerikassa toimivalle yritykselle. Lisenssimaksut valtio jakaisi keksijän kanssa. Keksijöiden ei tarvitsisi huolehtia juridiikasta, vaan he voisivat keskittyä keksimiseen.

Suomessa oli v. 2009 n. 4900 työtöntä insinööriä. Tämän lisäksi Suomessa on muita työttömiä, eläkeläisiä, opiskelijoita ja nuoria, jotka voisivat osallistua innovaatiotalkoisiin. Ei tarvitsisi kuin lähettää keksintö valtiolle ja valtio hoitaisi patentoinnin ja edun valvonnan keksijän puolesta, jos keksintö on hyvä.

Out of the Box! Voisiko toimia talouskasvun synnyttäjänä?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat