Seuraa 
Viestejä1161

Suomessa on luokkayhteiskunta ja nyt sattu silmiini eka sitä vahvistava tutkimus.

Mtv3.fi
Köyhien suomalaisperheiden lapset joutuvat turvautumaan muita enemmän toimeentulotukeen ja mielenterveyshoitoihin. Vähävaraisten vanhempien lapset ovat myös muita vähemmän koulutettuja ja syyllistyvät useammin rikoksiin, selviää Suomen Akatemian tuoreesta tutkimuksesta. Lopulliset tutkimustulokset varmistuvat tämän vuoden aikana.

Lasten ja nuorten hyvinvointia kartoitettiin tutkimalla kaikkia vuonna 1987 Suomessa syntyneitä, yhteensä noin 60 000 nuorta aikuista. Heitä on seurattu sikiöajalta vuoden 2008 loppuun saakka eri rekisterien avulla.

Tulokset ovat hälyttäviä. Tuloerojen vaikutus näkyy jo syntymäpainoja verratessa, sillä usein toimeentulotukeen turvautuneiden vanhempien lapset painavat syntyessään keskimäärin vähemmän kuin muut. Köyhien vanhempien tyttölapsilla on nuorena muita enemmän teiniraskauksia ja klamydiatartuntoja.

Tänä vuonna 24 täyttävistä ainakin joka viides on saanut hoitoa mielenterveysongelmiinsa. Yleisimpiä mielenterveyden ongelmat ovat niillä nuorilla, joilta puuttuu peruskoulun jälkeinen tutkinto.
Tutkimus: Köyhyys periytyy ja ajaa syrjäytymiseen

- Tilastoissa näkyvät mielenterveyteen liittyvät lääkitykset ja sairaalahoidot, mutta eivät esimerkiksi psykologikäynnit terveyskeskuksissa. Todellisuudessa luku lienee siis suurempi, sanoo tutkija Reija Paananen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
Syrjäytyminen ei riipu tahdosta

Paanasen mukaan vuosikerta 1987 ei ole mitenkään poikkeuksellinen, ja tuloksia voidaan soveltaa muunkin ikäisiin nuoriin.

- Kehitys on menossa tuloerojen kasvun myötä taaksepäin. 1950-luvun kaltaista sosiaalista nousua ei enää tapahdu. Kun jollakin menee huonosti, ongelmat tuppaavat kasautumaan.

Tutkija korostaa, että pärjääminen tai syrjäytyminen ei periydy geeneissä. Paananen puhuu mieluummin sosiaalisesta perimästä, joka vaikuttaa esimerkiksi asenteisiin ja arvoihin: Jos kotona tai päiväkodissa huomioidaan pelkästään huono käytös, lapsi leimautuu ja kierre on valmis. Jos sen sijaan onnistuminen huomataan ja kannustetaan, on helppoa ponnistaa.

Tutkijan mielestä pitäisikin puhua syrjityistä, sillä syrjäytyminen ei ole tahdon asia.
Äidin koulutus suojaa lasta

Lapsiperheiden suhteellinen köyhyys on lisääntynyt Suomessa merkittävästi viime vuosina. Pienituloisissa kodeissa asuvien lasten osuus kaikista on kasvanut jo 14 prosenttiin ja yksinhuoltajien lapsista joka neljäs on köyhä.

Tutkimuksen mukaan erityisesti äitien korkeampi koulutus näyttää suojaavan lapsia pahoinvoinnilta.

- Tässä ei ole kyse varmastikaan pelkästä koulutuksesta, vaan kodin asenteesta ja kannustavasta ilmapiiristä, sanoo Paananen.

- Köyhyys on otettava vakavasti. Lapsiperheiden tuen painopiste pitäisi saada ongelmia ennalta ehkäiseviin palveluihin, sillä meillä ei ole varaa varastaa lasten tulevaisuudesta.

(MTV3 - STT)
Se niistä yhtäläisistä mahdollisuuksista. Kohtahan meillä on oikeita gettojakin, kun annetaan nykypolitiikan jyllätä. Joidenkin mielestä on jo.

Kommentit (3)

Oho
Seuraa 
Viestejä2004

Sosiaalinen kierto Suomessa on jo pitkään ollut vähenemään päin, vaikka tuskin yhteiskunnassa on tapahtunut mitään dramaattisia muutoksia, jotka kierron hidastumista selittäisi. Muistaakseni kierron hidastumisesta ollaan puhuttu jo 80 luvulta.

Tuloerot eivät taida ainakaan yksinään kelvata, koska paljon, paljon suurempien tuloerojen Suomessa on ollut voimakasta sosiaalista kiertoa juurikin 50 luvun lopulla ja 60 luvulla jolloin perin vaatimattomista lähtökohdista on ponnistettu akateemiselle uralle. Kyyniset ovat kehdanneet epäillä sosiaalisen kierron hiipuneen paineen purkautumisen takia.

Jostain mulle on muodostunut sellainen kuva että 6-70 lukujen kierto Suomessa oli poikkeuksellisen nopeaa, mikä osaltaan kertoo yhteiskunnassa aiemmin olleista rakenteellisista esteistä, mutta en mä oikein usko, että moiset esteet olisi pystytetty uudelleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maan henkinen köyhyys johtaa maan maalliseen köyhyyteen.

'Harvat normaalijärkiset taloudellisesti köyhät suomalaiset vanhemmat opettavat lapselleen ensimmäisen 7 vuoden aikana, että ovat syntisiä - mielenvikaisia, rikollisia ja alempiarvoisia. Kaikki opit ja teot jotka vahingoittavat lasten mieltä, tulevat kodin ulkopuolelta, taloudellisesti rikkaista mutta henkisesti köyhistä. '

'Jokaisella meistä on omat ryppynsä, niin sisäisesti kuin ulkoisestikkin, mutta niin kauan aikaa kun ne ovat luonnollisia, niistä ei ole kenellekkään mitään haittaa eikä vaivaa.'

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat