Seuraa 
Viestejä45973

Mulle on tullut sellanen mieleen, että pitäisi säilöä länsimaista historiaa ja tietoutta kovalevyille/usb-tikuille ja kaivaa ne maahan, josta joku tulevaisuudessa voisi ne löytää.

Meinaan alkaa näyttää ilmeiseltä, että ihmiskuntaa odottaa kivikausi, kun muslimit saavat vallan länsimaisten nykyisten johtajien päättämättömyyden tähden, joten olisi keksittävä keinot siirtää kirjoitettu sivilisaatio kaikkien niiden kirjarovioiden ylitse, johon muslimit ryhtyvät välittömästi, kun he saavat vallan; Muslimithan tunnetusti eivät lue mitään muuta kuin koraaniaan

Kysymys kuuluu enää, että miten kovalevy pitäisi säilöä, jotta se kestäisi maan sisällä seuraavat 10000 vuotta? Itse ajattelin pakata sen muoviin, jonka sitten valaa betoniin

Kommentit (13)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31281
mensaani
Mulle on tullut sellanen mieleen, että pitäisi säilöä länsimaista historiaa ja tietoutta kovalevyille/usb-tikuille ja kaivaa ne maahan, josta joku tulevaisuudessa voisi ne löytää.Oletko aivan varma, että länsimaiden historiassa olisi todella jotain sellaista opittavaa, jota keskiverto 10 vuotias ei pystyisi itse päättelemään? Ahneella on paskainen loppu lienee viimeisen 2000 vuoden opetus. Se on tosin asia, jota ei yksikään vallanhaluinen tule koskaan tajuamaan, ja joka on kaikille muille itsestäänselvyys, joten turha sitä on säilöä mihinkään. Sen tajuavat musulmaanitkin.

Meinaan alkaa näyttää ilmeiseltä, että ihmiskuntaa odottaa kivikausi, kun muslimit saavat vallan länsimaisten nykyisten johtajien päättämättömyyden tähden, joten olisi keksittävä keinot siirtää kirjoitettu sivilisaatio kaikkien niiden kirjarovioiden ylitse, johon muslimit ryhtyvät välittömästi, kun he saavat vallan;Ei muslimeilla ole siihen osaa eikä arpaa, kun länsimaiden syrjäytetty keskiluokka alkaa aikanaan kapinoimaan. Itse uskon, että siinä vaiheessa vallanpitäjät, jotka eivät ole oppineet historian typeryyksistä mitään, yrittävät epätoivoisesti käyttää muslimeita syntipukkeina ja toistavat 40-luvun toimet. Mutta ei se tule onnistumaan tälläkään kertaa.

Kysymys kuuluu enää, että miten kovalevy pitäisi säilöä, jotta se kestäisi maan sisällä seuraavat 10000 vuotta? Itse ajattelin pakata sen muoviin, jonka sitten valaa betoniinElektroniikan kestäminen on turha toivo. Käytä kestävämpiä materiaaleja. Lasi on aika hyvää, jotkut muovit kestävät tuhansia vuosia, kullasta ja kvartisista tehty CD-levy tallentanee parhaiten suuren määrän digitaalista dataa 10000 vuodeksi, jos sen suojaa rikkoutumiselta. Se on sitten toinen asia, että kuinka kauan vuoden 10000 ihmisiltä menee tallennusformaatin salojen selvittämiseen. Siitä päätellen, että muinaiset harakanvarpaat tuottavat suuria ongelmia arkeologeille, se ei tule olemaan helppo asia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Ei muslimeilla ole siihen osaa eikä arpaa, kun länsimaiden syrjäytetty keskiluokka alkaa aikanaan kapinoimaan.

Ei olekaan. He ovat instrumentti kutsuttakoon sitä vaikkapa luonnon "oikeuden" toimeenpanossa. Syrjäytetty keskiluokka voi katsoa vain peiliin, kun haetaan syyllisiä tapahtuneeseen. Keskiluokalla on ollut kaikki informaatio käytettävissään ja mitä se on tehnyt? Ei mitään.

Sen sijaan se on hakenut itselleen miellyttävää, helppoa, turvallista ja itsekästä tietä ja nöyrtynyt aina pienimmänkin esteen edessä. Se toimii niin kauan kuin joukosta löytyy muutama, jotka uhraavat itsensä muiden puolesta. Keskiluokka odottaa, että joku muu tekee sen ja, että heidän ei tarvitse uhrata mitään.

mensaani
linkki
Kiveä voisi kokeilla. Tosin tilan vähyys pakottaa priorisointiin.

Muslimeilla on tapana räjäytellä tuollaisia.

USB-tikkuja voisi kaivaa muovipussillisen jonnekin kesämökin laiturin alle. Tästä joku voisi lähteä kehittelemään median suojaamista vielä eteenpäin. Usein muslimit kyllä tuntuvat omistavan juuri sellaisen rynnäkkökiväärin, joten vielä tuo laite ei ole ihan valmis.

Ongelma muodostuneekin vasta sitten kun tuota dataa ruvetaan joskus tulevaisuudessa lukemaan. Siinä ei säilymisestä ole välttämättä sitten paljoa iloa kuitenkaan.

JW
Neutroni
Ei muslimeilla ole siihen osaa eikä arpaa, kun länsimaiden syrjäytetty keskiluokka alkaa aikanaan kapinoimaan.

Ei olekaan. He ovat instrumentti kutsuttakoon sitä vaikkapa luonnon "oikeuden" toimeenpanossa. Syrjäytetty keskiluokka voi katsoa vain peiliin, kun haetaan syyllisiä tapahtuneeseen. Keskiluokalla on ollut kaikki informaatio käytettävissään ja mitä se on tehnyt? Ei mitään.
Hear, hear! QFT.

Äemänkäki
Seuraa 
Viestejä1161

Tätähän muutamat tieremiehet pähkäilee tosissaan. Välillä putkahtelee juttuja lehtiin, että elämmekö toista "keski-aikaa" tai "mustaa-aikaa". Nykyiset tallennusmediat ei kestä. Huippulaatuinen cd muistaakseni 100vuotta, kovalevyistä en tiedä. Paperi n. 2000vuotta. Eli voi käydä niin että jälkipolville ei jää mitään, jos ei kokoajan kopioida uusiksi tietoa tai kehitetä jokin todella varma ja helppo tallennusmenetelmä. Luonnonmullistus, sota tai muu kriisi voi tuhota äkkiä hirveän määrän dataa. Pitäisi olla jokin, joka kestäisi aikaa ainakin tuon 2000vuotta ja "koodaus" olisi semmonen, että joku voisi siitä vielä selvääkin saada. Kulutusta pitäisi kestää paljon, jotta voi pyöriä mutavyöryissä ja muissa mullistuksissa huoletta.

Kannattaa tallentaa tarpeellinen informaatio luonnonvakioihin, kuten piihin. Ympyrän suhdetta halkaisijaan tuskin kukaan pystyy rikkomaan. Tallentamisessa on vaan se ongelma että pitää muuttaa nykyistä fysiikkaa.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265

Joku muistitikku tai dvd säilöttynä tyhjiöön joka ympäröity jollain epäreaktiivisella aineella. Eikös lasi ole aika säilyvää? Entä timantti? Platinapinnoite? En tosin tiedä kuinka sen saisi kestämään mahdollisia maanjäristyksiä ja sortumia ja sellaista.. jos olisi metrinen platina/laminoitulasipallo jonka sisällä muistitikkua hieman suurempi tyhjiötila?

En vaan kyllä keksi mitään järkevää mitä sinne säilöä.. ehkä lääketiedettä. Muu tiede onkin vain tehnyt maailmasta kurjemman paikan.

くそっ!

Äemänkäki
Seuraa 
Viestejä1161

Tuohon vielä, että mikä on tarpeellista tietoa? Luultavasti juuri se mitä kuvaamme räpsy-kameroillamme, mitä kirjotamme foorumeille, kulttuurierot, kuinka eletään, vietetään aikaa, on tietoa joka tulevia sukupolvia kiinnostaa (eli se mitä pidämme epäolennaisena nykyään). He tietävät luultavasti paremmin luonnonvakiot jne (ellei nyt jokin tuhoa tyyliin 99.9% ihmisistä), joten se mikä kiinnostaa on kulttuuri, tavat, jne jne. Ja nämä on tallennettu yleensä huonolaatuisille medioille.

Vierailija

Tavalliset USB-muistitikut saa unohtaa, ne menettävät datansa muistaakseni noin 14 vuoden kuluttua sähköjen katkaisemisesta. Lisäksi niitä on vaikea lukea muulla kuin varta vasten tarkoitusta varten tehdyllä laitteella (USB-ohjainpiiri).

Kullasta valmistettu levy, jolle tieto tallennetaan kaivertamalla, lienee melko pätevä vaihtoehto. Varmempaa lienee kuitenkin tallentaa tieto ihan kirjoituksena.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31281
ilaiho
Kullasta valmistettu levy, jolle tieto tallennetaan kaivertamalla, lienee melko pätevä vaihtoehto. Varmempaa lienee kuitenkin tallentaa tieto ihan kirjoituksena.Kullassa ja harvinaisissa oletettavasti useimmissa tulevissakin kulttuureissa kallissa aineissa on se huono puoli, että jos sellainen kappale joskus löytyy, on suuri riski että sen löytäjä ei piittaa koukeroista vaan myy sen henkilökohtaisen rikkauden toivossa romumetallina jollekin, joka tekee siitä koruja tai vastaavia. Jos nyt vakavassa mielessä ajatellaan, ehkä se tieto pitäisi lähettää kiertoradalle, jossa se pysyy muutamia kymmeniä tuhansia vuosia ja on nykytasoisen sivilisaation löydettävissä. Silloin voidaan olla varmoja, ettei tieteellisesti mittaamattoman arvokas historiadokumentti päädy yksittäisen onnenonkijan käsiin.

Tutkijat uskovat pystyvänsä rakentamaan bakteerien DNA:han tuhansia vuosia säilyviä arkistoja, joita ei pystytä hakkeroimaan.

Hongkongilaisen yliopiston opiskelijoista muodostuva tutkijaryhmä on opettajiensa avustuksella tekemässä läpimurtoa. He uskovat kehittäneensä tekniikoita, joiden avulla pystytään tulevaisuudessa tallentamaan valtavia määriä tietoa kolibakteerin DNA:han.

Jo vuonna 2007 japanilaisen tutkimusryhmän onnistui upottaa erään maaperässä elävän bakteerilajin DNA:han Albert Einsteinin suhteellisuusteorian kuuluisa yhtälö.

Kiinalaiset uskovat pystyvänsä parempaan. Hongkongilaisten mukaan kapasiteettiongelmat voidaan voittaa tiivistämällä ja pilkkomalla tietoa. Lähes tieteiselokuvalta kuulostavan menetelmän mukaan arkistoitava informaatio jaetaan eri bakteerisoluihin, joista ne löydetään myöhemmin helposti eräänlaisen kartan avulla.

Nuorten tutkijoiden mukaan tällä tavoin voidaan tulevaisuudessa tallentaa paitsi tekstiä myös musiikkia, kuvia ja videoita. Yhteen grammaan bakteereita mahtuisi saman verran tietoa kuin 450 kovalevyyn, joiden jokaisen kapasiteetti on 2000 gigatavua (GB). Tieto siirtyy bakteerisukupolvelta toiselle, ja sitä voitaisiin siten säilyttää jopa tuhansia vuosia.

Ei voida hakkeroida

Keksintöönsä lähes sokeasti luottavat tutkijanalut toteavat, että bakteereihin säilöttyä tietoa on mahdotonta hakkeroida eikä se voi siten joutua vääriin käsiin.

- Tietokoneet ovat herkkiä elektronisille hyökkäyksille ja tietovarkauksille. Sen sijaan bakteerin sisältämä tieto on turvassa kyberiskuilta, oppilaita ohjannut yliopisto-opettaja Allen Yu kertoo.

Ryhmän mukaan "bioarkistoidun" tiedon salaamiseen voidaan käyttää "biokryptausta". Näillä synteettisen biologian sovelluksilla voi tulevaisuudessa olla monenlaisia eri käyttötarkoituksia patenttioikeuksien turvaamisesta ympäristönsuojeluun.

Arkistointia sotkevat bakteerimutaatiot aiotaan puolestaan estää geeniteknisin keinoin.

Geeniteknologian työjuhtana laajalti käytetty Escherichia coli -bakteeri tunnetaan kansan keskuudessa paremmin vatsavaivojen aiheuttajana. Sen määrää käytetään yleisesti veden saastumisen mittarina.

Lähteet: AFP, Reuters

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat