Miksi kuuma vesi "soi" eri taajuudella kuin kylmä vesi?

Seuraa 
Viestejä169
Liittynyt18.2.2010

Eli tein juuri kaakaota n. 80 asteisesta vedestä. Kun lusikalla sekoittelin ja kolisutteli lasin reunoja, niin se "soi" eri taajuudella kuin kylmää kaakaota tehdessä.
Miksi?

Vastaukset on siellä mistä ne löytää

Sivut

Kommentit (19)

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Mielestäni myös kiukaan kuumavesisäiliöstä otettu pesuvesi lähes kiehuvana kun sen kaataa sankoon, kuulostaa oudolta. Semmoiselta puuromaiselta. Ei lotise samallalailla kuin kylmä vesi. Mistä johtuu?

Onko kuuma vesi tavallaan "juoksevampaa" kuin kylmä vesi, onko viskositeeteilla eroa juurikaan? Kuvittelisin että olisi, ainakin pieni ero. Vaikuttaisiko se myös soimistaajuuteen?

くそっ!

Jorma
Seuraa 
Viestejä2350
Liittynyt27.12.2008
Occipitale
Eli tein juuri kaakaota n. 80 asteisesta vedestä. Kun lusikalla sekoittelin ja kolisutteli lasin reunoja, niin se "soi" eri taajuudella kuin kylmää kaakaota tehdessä.
Miksi?

Koeta seuraavaa: Kun sinulla on kahvia (kaakaokin saattaa toimia) kupissa sekoita ensin, kilauta sitten useamman kerran kupin kylkeen lusikalla. Ääni muuttuu joka kerta hieman erilaiseksi (saat arvioida itse mihin suuntaan) sitten sekoitat kahvin ja kokeilet uudestaan. Millaisen äänen saat? Saman pitäisi toistua. Miksi?

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Liittynyt16.3.2005

Kaakaokupin kopinan uskon johtuvan pienistä kuplista, joiden koko ja jakauma muuttuu sekoitettaessa. Mielenkiintoinen ilmiö, kuppia on tullut koputeltua paljonkin...

Neutroni
Seuraa 
Viestejä26898
Liittynyt16.3.2005
Ronron
Mielestäni myös kiukaan kuumavesisäiliöstä otettu pesuvesi lähes kiehuvana kun sen kaataa sankoon, kuulostaa oudolta. Semmoiselta puuromaiselta. Ei lotise samallalailla kuin kylmä vesi. Mistä johtuu?

Onko kuuma vesi tavallaan "juoksevampaa" kuin kylmä vesi, onko viskositeeteilla eroa juurikaan? Kuvittelisin että olisi, ainakin pieni ero. Vaikuttaisiko se myös soimistaajuuteen?




Veden viskositeetti riippuu lämpötilasta hyvin voimakkaasti. 100 asteessa se on alle kolmasosa siitä mitä 20 asteessa. Luultavasti äänen ero johtuu siitä.

http://www.engineeringtoolbox.com/water ... d_596.html

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006
Neutroni
Ronron
Mielestäni myös kiukaan kuumavesisäiliöstä otettu pesuvesi lähes kiehuvana kun sen kaataa sankoon, kuulostaa oudolta. Semmoiselta puuromaiselta. Ei lotise samallalailla kuin kylmä vesi. Mistä johtuu?

Onko kuuma vesi tavallaan "juoksevampaa" kuin kylmä vesi, onko viskositeeteilla eroa juurikaan? Kuvittelisin että olisi, ainakin pieni ero. Vaikuttaisiko se myös soimistaajuuteen?




Veden viskositeetti riippuu lämpötilasta hyvin voimakkaasti. 100 asteessa se on alle kolmasosa siitä mitä 20 asteessa. Luultavasti äänen ero johtuu siitä.

http://www.engineeringtoolbox.com/water ... d_596.html




Hienoa, kaljapohdiskeluni olivat kenties järkeviä.

Mutta miksi se viskositeetti vaikuttaa ääneen, tai siis kuinka? Miksi se kiehuvan kuuma vesi kuulostaa puuromaiselta? Puurohan on jähmeempää kuin normi kylmä vesi..

くそっ!

lokki
Seuraa 
Viestejä4074
Liittynyt3.1.2010

Veden erilainen loiskuntaääni johtuu kinemaattisen viskositeetin muuttumisesta lämpötilan mukana. Reynoldsin luku kuvaa eräässä mielessä virtaavan aineen ja virtaustilanteen pyörteiden kokoa. Virtauksen turbulenttisuus, eli pyörteiden määrä lisääntyy ja pyörteet pienenevät Reynoldsin luvun kasvaessa. http://fi.wikipedia.org/wiki/Reynoldsin_luku
Lämpimämmässä vedessä on siis enemmän pyörteitä ja enemmän pieniä loiskahduksia, kylmässä vähemmän suurempia loiskahduksia.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Liittynyt16.3.2005

Väitän kuitenkin, että avausviestissä mainittu kaakaon kopistelu on kuitekin ihan eri ilmiö. Eihän Occipitale puhunut mitään kaakaon loiskuttelusta vaan kupin kopistelusta. Kannattaa kokeilla itse! Eli keitä kuumaa maitokaakaota, sekoita lusikalla ja koputa kupin reunaan. Kopinan taajuus muuttuu sitä mukaa korkeammaksi kun pyörimisliike hidastuu. Kaakaon lämpötila pysyy kuitenkin osapuilleen vakiona, joten ilmiö johtunee jostain muusta. Samoin ilmiö ei ole toistettavissa pelkän veden avulla, oli se sitte kylmää tahikka kuumaa.

(edit: Tarkemmin ajateltuna en ole ihan varma, kopiseeko pelkkä vesi eri tavalla. Pitääpä oitis tarkistaa.)

Stratonovich
Seuraa 
Viestejä358
Liittynyt14.6.2009
Ronron
Neutroni
Veden viskositeetti riippuu lämpötilasta hyvin voimakkaasti. 100 asteessa se on alle kolmasosa siitä mitä 20 asteessa. Luultavasti äänen ero johtuu siitä.

http://www.engineeringtoolbox.com/water ... d_596.html




Hienoa, kaljapohdiskeluni olivat kenties järkeviä.

Mutta miksi se viskositeetti vaikuttaa ääneen, tai siis kuinka? Miksi se kiehuvan kuuma vesi kuulostaa puuromaiselta? Puurohan on jähmeempää kuin normi kylmä vesi..


Siihen soimiseen voisi olla selityksenä, että myös äänen nopeus muuttuu samalla, jolloin kuppi-vesi-systeemin resonanssitaajuus muuttuu:

http://www.engineeringtoolbox.com/sound ... d_598.html

Se, että miksi tuo myöhemmin mainittu pyörimisnopeuskin vaikuttaa onkin hyvä kysymys. Ihan hihasta voisi arvailla, että kupin reunan turbulentin alueen paksuus muuttuu, joka vaikuttaa resonanssitaajuuteen sekin. Tai sitten neste kerääntyy enemmän reunoille ja keskellä jää kuoppa, jolloin resonanssiominaisuudet muuttuvat. Näissä tässä tapauksissa ilmiö pitäisi olla myös vedellä.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Liittynyt16.3.2005
Stratonovich
Se, että miksi tuo myöhemmin mainittu pyörimisnopeuskin vaikuttaa onkin hyvä kysymys. Ihan hihasta voisi arvailla, että kupin reunan turbulentin alueen paksuus muuttuu, joka vaikuttaa resonanssitaajuuteen sekin. Tai sitten neste kerääntyy enemmän reunoille ja keskellä jää kuoppa, jolloin resonanssiominaisuudet muuttuvat. Näissä tässä tapauksissa ilmiö pitäisi olla myös vedellä.



Kyllä se johtuu kuplista Sekoitettaessa kuplat jakaantuvat osapuilleen tasaisesti nesteeseen, ja tekevät siitä ikäänkuin huokoisempaa ja joustavampaa. Kun pyöriminen hidastuu, kuplat nousevat vähitellen pinnalle ja neste muuttuu yhä enemmän kiinteäksi klöntiksi.

Näin siis Heksun kuplahypoteesin mukaan.

Teekkari
Seuraa 
Viestejä2347
Liittynyt27.4.2008

Aprikoin kaakaota juodessa aina samaa. Täytyykin kokeilla onko kaakaon lämpötilalla sen kummempaa merkitystä.

Kokeilkaapa kilauttaa lusikalla kupin pohjaan heti sekoittamisen jälkeen ja jatkakaa. Taajuus kasvaa tasaisesti kaakaon tasoittuessa. Kaipa se johtuu siitä, että mahdolliset ilmakuplat nousevat pintaan ja/tai kaakoan hiukkaset painuvat pohjalle. Toimii hyvin ainakin pelkkään maioon tehtynä.

Everything you know, is about to change.

Vierailija

Kiehuvan kuuman veden erilainen lotina saattaa johtua myös osaltaan kavitaatiosta, joka syntyy lähes kiehuvalla vedellä hyvin herkästi. Pyörteisessä vedessä on painevahteluita jotka voivat johtaa kavitaatioilmiöön eli veden sisälle syntyy helposti höyrykuplia.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Liittynyt16.3.2005
korant
Kiehuvan kuuman veden erilainen lotina saattaa johtua myös osaltaan kavitaatiosta, joka syntyy lähes kiehuvalla vedellä hyvin herkästi. Pyörteisessä vedessä on painevahteluita jotka voivat johtaa kavitaatioilmiöön eli veden sisälle syntyy helposti höyrykuplia.



Nerokas oivallus, aiakin näin äkkiseltään kuulostaa hyvinkin mahdolliselta.

lokki
Seuraa 
Viestejä4074
Liittynyt3.1.2010
korant
Kiehuvan kuuman veden erilainen lotina saattaa johtua myös osaltaan kavitaatiosta, joka syntyy lähes kiehuvalla vedellä hyvin herkästi. Pyörteisessä vedessä on painevahteluita jotka voivat johtaa kavitaatioilmiöön eli veden sisälle syntyy helposti höyrykuplia.

Aivan sadan asteen lähellä pitää varmasti paikkansa. Kuitenkin esim. kaakaokupin lämpötilassa enintään noin 80 astetta, pitäisi virtausnopeuserojen olla puolen barin nopeuseroa vastaavia.
°C kPa
74 36,96
76 40,19
78 43,65
80 47,36
85 57,80
90 70,11
95 84,53
100 101,32 (1 ilmakehä)
Veden tiheydellä tämä vastaa noin 10 m/s virtausnopeutta. Ei taida pysyä kupissa tuolla nopeudella.

Tuo kaakaokupin kilinän taajuuden muutos johtunee kupin ominaistaajuuden muutoksesta nesteen sisältämien kuplien ja kiintoaineen takia. Nestettä sisältävän kupin ominaistaajuus laskee ns. lisämassailimiön takia. Kupin jäykkyys pysyy vakiona, mutta seinämää vasten makaava neste lisää tavallaan kupin seinämän massaa ominaistaajuuden mielessä. Kun vedessä leijuu vettä kevyempiä partikkeleja, sen lisämassa pienenee ja kupin ominaistaajuus kasvaa ja lähestyy ilmaa täynnä olevan kupin ominaistaajuutta.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat