Onko avattu tonnikalapurkki vaarallinen?

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Netissä on huhuiltu, että kun tonnikalapurkin - tai vastaavan metallisen säilykepurkin - avaa, niin kyseinen säilyke tulisi käyttää mahdollisimman nopeasti, tai siirtää sen sisältö johonkin toiseen astiaan. Säilykepurkista kuulemma liukenee haitallisia aineita tonnikalaan hapen vaikutuksesta.

Minusta tämä ei kuulosta uskottavalta. Jos purkista jotain liukenisi, niin eikö se olisi jo liuennut ennen purkin avaamista?

Kommentit (7)

Vierailija
Eraserhead
Netissä on huhuiltu, että kun tonnikalapurkin - tai vastaavan metallisen säilykepurkin - avaa, niin kyseinen säilyke tulisi käyttää mahdollisimman nopeasti, tai siirtää sen sisältö johonkin toiseen astiaan. Säilykepurkista kuulemma liukenee haitallisia aineita tonnikalaan hapen vaikutuksesta.

Minusta tämä ei kuulosta uskottavalta. Jos purkista jotain liukenisi, niin eikö se olisi jo liuennut ennen purkin avaamista?




Nykyään kaikki muut paitsi ananaspurkit on lakattu sisäpuolelta, joten purkki vastaa muoviastiaa josta ei liukene mitään. Ananaspurkkeja ei ole lakattu koska purkista liukeneva sinkki estää ananaksen tummumisen. Joten ananaspurkista voisi liueta jotain sinkin hapettuessa mutta ei edes tämä ole vaarallista vaan korkeintaan makuhaitta. Aika moni popsii monivitamiinitabletteja sinkkilisällä.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä32675
Liittynyt6.12.2009
Eraserhead
Netissä on huhuiltu, että kun tonnikalapurkin - tai vastaavan metallisen säilykepurkin - avaa, niin kyseinen säilyke tulisi käyttää mahdollisimman nopeasti, tai siirtää sen sisältö johonkin toiseen astiaan. Säilykepurkista kuulemma liukenee haitallisia aineita tonnikalaan hapen vaikutuksesta.

Minusta tämä ei kuulosta uskottavalta. Jos purkista jotain liukenisi, niin eikö se olisi jo liuennut ennen purkin avaamista?




Kyllä se avatun tonnikalapurkin kansi on monin verroin vaarallisempi ..moniko on sillä haavan viiltänyt sormeen.

Jos siinä purkissa on jo avattaessa sisältä korrosioituneita kohtia niin jättää syomättä ja palauttaa kauppaan jos on aktiivinen luonne.

Jos siinä purkissa itsessään ei näy korroosion merkkejä niin eikohän tuo ole suhtkoht riittävä säilytysraisa tarkoitukseensa, eihän se tonnikala aukaistuna säilyy montaa tuntia hyvänä muutenkaan..

Vierailija

Raapikaa avattua purkkia haarukalla ja jättäkää se vettä täynnä pariksi päiväksi ruostumaan. Liika rauta on vaarallista sekin. Jotkin avaajat rapivat muovin rikki. Niin ja tonnari ei vanhetessaan parane.

Ueberweg
Seuraa 
Viestejä1167
Liittynyt12.9.2008
BrunenG
Nykyään kaikki muut paitsi ananaspurkit on lakattu sisäpuolelta, joten purkki vastaa muoviastiaa josta ei liukene mitään.

Voi liueta bisfenoli-A:ta.
Ananaspurkkeja ei ole lakattu koska purkista liukeneva sinkki estää ananaksen tummumisen. Joten ananaspurkista voisi liueta jotain sinkin hapettuessa mutta ei edes tämä ole vaarallista vaan korkeintaan makuhaitta. Aika moni popsii monivitamiinitabletteja sinkkilisällä.

Ei sinkkiä vaan tinaa, joka kai voisi olla haitallistakin.

Pohtija
Seuraa 
Viestejä883
Liittynyt16.3.2005

Alkoi muuten tekemään mieli tonnikalaa... Sitä öljyyn säilöttyä, ei mitään mautonta vesilitkumössöä.

"Perhosten liihottelu voi näyttää epämääräiseltä haahuilulta, mutta se on harhaa. Ne tietävät tarkkaan, mitä tekevät."

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156
Liittynyt25.5.2009
No cans currently in wide use are composed primarily or wholly of tin; that term rather reflects the nearly exclusive use in cans, until the second half of the 20th century, of tinplate steel, which combined the physical strength and relatively low price of steel with the corrosion resistance of tin.

Use of aluminium in cans began in 1957.[2] Aluminium is less costly than tin-plated steel but offers the same resistance to corrosion in addition to greater malleability, resulting in ease of manufacture; this gave rise to the two-piece can, where all but the top of the can is simply stamped out of a single piece of aluminium, rather than laboriously constructed from two pieces of steel. Often the top is tin-plated steel and the rest of the can aluminium.

A can usually has a printed paper or plastic label glued to the outside of the curved surface, indicating its contents. Some labels contain additional information, such as recipes, on the reverse side. A label can also be printed directly onto the metal.

In modern times, the majority of food cans in the UK[3] have been lined with a plastic coating containing bisphenol A (BPA). The leeching of BPA into the can's contents is currently (as of early 2010) being investigated as a potential health hazard.


http://en.wikipedia.org/wiki/Tin_can#Materials

Mielenkiintoinen tieto:

Although preservation of food using tin cans had been practiced since at least 1772 in the Netherlands, the first can openers were patented only in 1855 in England and in 1858 in the United States.
http://en.wikipedia.org/wiki/Can_opener

Uusimmat

Suosituimmat