Seuraa 
Viestejä45973

Moi. Onkohan vesikiertoisessa lattialämmityksessä aina oma säätö(termostaatti?) Voiko olla niin, että lattialämmitystä säädetään samasta säätimestä ( pyöreähkö musta, asteikko 1-10) josta talon lämpöpattereita?

Pannuhuoneessa on "sulkuhana" tuolle lattialämmitykselle, mutta mitään lämpötilan säätöä en ole löytänyt. Lattialämmitys sisältää suihkuhuoneen ja yhden asuinhuoneen talon kellarissa, ja kellarissa on vain yksi lämpöpatteri saunassa. Lattialämmitys on tehty ennen vuotta -95.

Kommentit (6)

Pesuhuoneen lattialämmityksessä ei yleensä ole termostaattia, vaan säätöpyörä virtausnopeuden säätöä varten.

Tämän tarkoituksena on siis kuivattaa kostea lattia.

nooki
Moi. Onkohan vesikiertoisessa lattialämmityksessä aina oma säätö(termostaatti?) Voiko olla niin, että lattialämmitystä säädetään samasta säätimestä ( pyöreähkö musta, asteikko 1-10) josta talon lämpöpattereita?

Ei varmaankaan aina ole. Kun me rakennettiin taloamme, johon tuli vesikiertoinen lattialämmitys, toiset systeemit mainostivat itseään sillä että joka huoneessa on termostaatti ja toiset systeemit sitten sillä, että putkia tulee lattiaan tiheämmästi.

Mutta kyllä joka piiriin pitäisi päästä jollain tavalla säätämään sitä veden kiertoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Niin kuin ensimmäinen vastaaja sanoi, termostaattiohjaus siellä missä tarvitaan ja muualla virtausohjaus.
Näinhän se on patteriverkostossakin. Siellä missä vain kuivaus/perulämmön ylläpito, on termostaatit jätetty pois.

Diam
Seuraa 
Viestejä2694

Aivan ensimmäimmäiseen kysymykseen vastaisin jees. Termostaatti on asuinhuoneisiin menevissä kierroissa nykyaikana ihan peruskytkennässä.

Kattilan lämpöjä on perinteisesti voinut säätää polttimen tms. ruiskusta. Menoveden lämpöä säädetään ulkolämpötilan mukaan halvoissa järjestelmissä suntilla.

Näissä on erona se, että lattialämmityksen pumppu pysäytetään pakkokytketyllä termostaatilla, jos sen menovesi lämpenee liikaa (suntti rikkoontuu).

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

Kyllä siinä säädin olis hyvä olla. Monesti käytetään danfossin fjvr-venttiiliä, joka näyttää liki patteritermostaatilta ja ei huomioi huoneen lämpötilaa ollenkaan, vaan mittaa lattiasta palaavan veden lämpötilaa. (asennetaan paluuputkeen) Nyt jos lämmitysputket ovat oikein (meno-paluu vierekkäin) asennettu, niin pitämällä paluuvesi esim. 22 asteisena, voidaan varmistua huonelämpötilan pysyvän liki 22 asteisena.

Tämä perustuu siihen, että lattialämmitys on itsesäätyvä. Huonelämpötilan ollessa lattiaa korkeampi lämmön siirtyminen lakkaa.

Toisaalta voihan sen säätää normaalilla patteritermostaatillakin, joskin irtoanturimalli, jossa on se kapilaari, toimii parhaiten. Kapilaari sitten mittailee huoneen lämpötilaa ja säätelee veden virtausta.

Periaatteessa lattialämmitystä ei saisi kytkeä samaan kuin patteriverkosto, koska veden lämpötila nousee pakkasilla liian korkeaksi. Seurauksena saattaa lattia haljeta. Näin kuitenkin monesti on tehty, koska erillinen sunttaus ja pumput tulisi liian kalliiksi.

Btw, kattilaveden lämpötila säädetään kattilan termostaatista, ei öljypolttimesta. Ja sen tulisi olla mielellään yli 80 astetta korroosiovaaran takia. (Rikin ja veden kastepiste alittuu kattilan alaosissa) Moni on hajottanut kattilansa pitämällä lämpötilan 60 asteessa, tai jopa alle.

Sitten on tietenkin nämä nykyiset sähkötoimiset termostaattiset ohjaukset ohuille nykylattioille oleskelutiloihin, jotka säätyy kuin patterit konsanaan. (ei varaavuutta)

Diam
Seuraa 
Viestejä2694

Toisen kysymyksen kohdalla täytyy todeta, että sähkölämmittimissä käytetään tuollaista asteikkoa 1 ... 10. Kyllä näissä vesikiertoon liittyvissä 3 tie säätimissä on lähes aina Celsius asteikko (LV, lattia, katto ja seinäpatterien säädöt tapahtuvat erikseen).

http://www.sahkobit.fi/verkkokauppa/dev ... -1489.html

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat