Seuraa 
Viestejä3164

Useimmat meistä miettivät varhaisinta lapsuusmuistoaan. Toisinaan näitä tutkiskelevaa askarruttaa myös se, onko kyseessä todellinen, tapahtumisajalta peräisin oleva muisto vai peräytyykö muistikuva muistajalle myöhemmin tästä tapahtumasta kerrotusta materiaalista.
Onhan toki tutkittu ja populaaritieteellisissä tuotoksissakin kuvattu sitä, millaisia muistoja lapsen mieleen tallentuu. Silti päätin liittää tännekin pohdintaitusen: minkä ikäisestä lapsi rupeaa tallentamaan myöhemmin luotettavasti mieleen palautettavia omia muistikuvia?

Sivut

Kommentit (24)

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265

Yleensä vissiin kolme vuotta on ikä josta monet alkavat muistaa ainakin yksittäisiä tapahtumia, jos nyt vaikka on sattunut jotain mieleen painuvaa. Harvemmin kukaan sitä aiemmalta ajalta mitään muistaa. Mutta on ne muistot aika epämääräisiä ja harvoja vielä pitkälle lapsuuteen. Muistan ainakin itse jotain selkeämpää ja varmaa siitä kun olin täyttämässä viisi vuotta. Kerran putosin kalliolta mereen ja kelluin siinä itkien pois päin rannasta, se oli traumaattista ja siksi syöpynyt mieleeni. En vaan tiedä ikääni silloin, kuulemma jotain kolmen kieppeillä. Kerran puraisin myös kaktusta, siitäkin muistan vain missä kohdassa se kaktus oli ja että isoveli sanoi sen olevan leipä. Seuraava muistikuva on sairaalan vastaanotolta kun itkin siellä. Mitähän olin silloin.. on se kyllä hassua ettei ne asiat jää mieleen kunnolla. Tosin ei ne jää nyt aikuisenakaan täydellisesti. En esim muista yhtään mitä tein viime viikon keskiviikkona. Millainen päivä oli, mitä tein kotona jne.. ei kai ollut mitään erityistä eikä siksi jää mieleen.

くそっ!

EV+
Seuraa 
Viestejä770

Minunkin ensimmäiset muistot ovat traumaattisia:
1.) Otsaan laitettiin tikkejä, olin 2v 8kk noin.
2.) Puristin "aikuisten herkusta" kunnon määrän suuhuni. Se oli siis Turun Sinappi-tuubi. Olin jotain 3 v. Tuubi oli jäänyt pöydälle lojumaan ja ajattelin että se on jotain erityisen hyvää kun sitä ei oltu edes annettu maistaa lapsen. Noh, sinapin syönnin sitten opettelin vasta kahvin juonnin aloittamisen jälkeen murrosiässä...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Saw
Seuraa 
Viestejä6251

Täytyy myös muistaa, että osa muistoista on muistelua omien muistojen muistelusta, jolloin varsinainen muisto on korvautunut uudelleenkäsitellyllä materiaalilla.

Itse väittäisin muistavani 2 -vuotiaana tapahtuneen yksityiskohdan eräästä sukulaisestani, joka oli tuolloin alle vuoden ikäinen. Mutta siitä en ole varma, kuinka monta kertaa tämä lämminhenkinen tapahtuma on uudelleenmuodostunut ajatuksissani. Muistan siis sukulaiseni vauva-kokoisena, mutta tietenkään en potkupuvun väriä jne. pysty muistamaan, kun ne ei oikein tuonikäisenä ole vielä juttuja mitä painetaan tärkeimpänä mieleen.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210

Hassua, minun selkeimmät muistoni ovat aina jollain lailla värillisiä. Mummin keittiö, joka oli keltainen. Harmaa piha, jolla potkin punaista jalkapalloa. Sairaalassa joku tikkaa otsaani (kuinkahan montaa lasta ei ole tikattu alle viisivuotiaana? Minulla on vieläkin arpi otsassa) ja sairaalan mukarauhoittavanvihreät seinät. Kaikki nämä aikajanalla jotain alle viisi vuotta.

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Pikku Gen
Hassua, minun selkeimmät muistoni ovat aina jollain lailla värillisiä. Mummin keittiö, joka oli keltainen. Harmaa piha, jolla potkin punaista jalkapalloa. Sairaalassa joku tikkaa otsaani (kuinkahan montaa lasta ei ole tikattu alle viisivuotiaana? Minulla on vieläkin arpi otsassa) ja sairaalan mukarauhoittavanvihreät seinät. Kaikki nämä aikajanalla jotain alle viisi vuotta.Komppaan. Vastaavasti itse muistan hyvin selvästi (pudottuani pihallamme olleeseen vesikaivoon), kun istun keltaisessa kylpyammeessamme litimärässä sinisessä toppahaalarissa saappaat jalassa ja jotain ihme levää suussa. Amme toki oli keltainen myöhemminkin, mutta toppahaalarin sinisyyttä ei kukaan ole minulle kuvaillut - ja sen ajan valokuvatkin ovat pääsääntöisesti mustavalkoisia, joten niistäkään en väriä ole bongannut. Olin 2-3 -vuotias.

RaahenTiikeri
Seuraa 
Viestejä973

minua tikattiin eka kerran(ja toistaiseksi ainoan)19-vuotiaana.Polkupyörän lokari hirtti kiinni alamäessä ja lensin tangon yli.Pikkurillin ja nimettömän välinen nahka repesi alastulon voimasta.

Niin niihin muistoihin.
On väläyksiä ajalta jonka luulen olevan aikaa ennen 4 ikävuotta.Serkkujen susikoira...yläkerrassa asuneen enon sinapinruskea escort....hammaslääkäriseissu,jolloin samaisen enon Talbot Horizon-mallisen auton peräluukku rävähti auki täydessä vauhdissa ja luulin välttyväni hammaslääkäriltä...välähdysmäisiä muistoja jouluista ajalta ennen siskoni syntymää(olin 5 vuotias silloin kun sisko synty..aika tarkalleen viis,2 vkoa yli).Siskon syntymän muistan jotenkin.Paremmin muistan 6 vuotiaana päiväkerhon jossa oli esikoulutoimintaa koulua ajatellen.Mutta ei ala-asteeltakaan mitään selkeitä kokonaisuuksia pysty muistamaan.Esim kokonaista päivää ja sanottuja asioita ym....

Mutta kyllä jotain kymmenen vuoden takaisia asioita muistaa ihan selkeästi.esimerkiksi muistan oman millenium-uudenvuoden aaton vieton ihan kronologisessa järjestyksessä;mitä viinaa,mitkä vaatteet ym.

rcislandlake
Seuraa 
Viestejä2683

Isä yritti nukuttaa mua ja yleensä onnistuikin siinä ajeluttamalla mua punaisella Morris Minillään (vuosimallia en tiedä eikä isäkään muista, oli kuulemma pienet takalamput ja haettu Loimaalta, isä osti 500 markalla ja myi auton 2000 markalla ja ostaja romutti auton viikonpäästä ostohetkestä). Muistan kun istuin takapenkillä ja auto tuntui touuudella isolta. Olin varmaan jotain 2 v. Muistan kun pelasin iskän kanssa jalkapalloa hiekkakentällä, kun olin 2v. Muistan kun leikin kerrostalon pihalla pikkuautoilla ja olin varmaan 3 v. Mulla oli hienot pikkuautot.. Muistan kun 4. v. jouduin menemään hoitoon klo. 5. aamulla siskon kanssa paikkaan, jossa oli pakko vetää pitkät päiväunet, hoitaja oli aina vihainen meille mutta sitten, kun äiti tuli niin kilttiä että.. 4v. multa lainatut hyvät Disney kirjat, 3 kpl, jäivät palauttamatta. Muistan kun veli syntyi samana syksynä, kun täytin 5. Muistan kun kerhossa leikittiin sisätiloissa hiekkalaatikolla (4-5 v.?). Ikävä kyllä suurin osa muistoista on hävinny, samoin valokuvista noilta ajoilta. sääli.

Parempi on olla sanomatta mitään, jos ei ole mitään sanottavaa. Keskustella voi aina.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Pari hyvin visuaalista muistoa ajalta ennen kuin täytin 3 v.

Muuan ihminen väittää muistavansa asioita siltä ajalta kun makasi vauvana vaunuissa.

Oli miten oli, niin menikös se sillä tavalla että lapsen aivoihin on pitänyt muodostua jonkinlaisia tiettyjä hermosolujen välisiä yhteyksiä, että se pystyy muistamaan ylipäätään yhtään mitään?

Saw
Seuraa 
Viestejä6251

Paljonhan ne väittää. LSD:llä pitäis päästä muistoissa sille tasolle, kun siittiö tunkeutuu munasoluun.

Minkä ikäisille yleensä syötetään noita sosemuodossa olevia purkkiruokia? Siis saahan niitä syödä aikuisetkin, mutta vieläkö yli kaksi vuotiaille yleensä ostetaan? Muistan sen helkkarin pahan mössön ja lautasen... ja nää koitti syöttää sitä paskaa! En syöny!

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä18401
Piru Naiseksi
Useimmat meistä miettivät varhaisinta lapsuusmuistoaan. Toisinaan näitä tutkiskelevaa askarruttaa myös se, onko kyseessä todellinen, tapahtumisajalta peräisin oleva muisto vai peräytyykö muistikuva muistajalle myöhemmin tästä tapahtumasta kerrotusta materiaalista.
Onhan toki tutkittu ja populaaritieteellisissä tuotoksissakin kuvattu sitä, millaisia muistoja lapsen mieleen tallentuu. Silti päätin liittää tännekin pohdintaitusen: minkä ikäisestä lapsi rupeaa tallentamaan myöhemmin luotettavasti mieleen palautettavia omia muistikuvia?

Itsellä noita on about 2,5 vuotiaasta. Sitä varhaisemmat muistot, jotka liittyvät ikään about 1,5 vuotta muistan, koska muistan muistaneeni ne tuolloin 2,5 vuotiaana.

Muistot liittyvät lähinnä ihmisiin ja esineisiin, kuten isän ostamat koristossut, meri, tädin hopeiset saappaat, serkun kanssa rattaissa rinnakkain kauppaan, villakoirat tädin sängyn alla jne.

Nuo muistot ovat luonteeltaan erilaisia kuin kerrotut muistot, ja noihin omiin muistoihin liittyy vain lyhyt hetki, lähinnä väläyksen omainen onnentunne tai vastaava. Niinkuin nuo saappaat. Menin tädin luokse kylään, ja etsin noita saappaita, jotka muistin tädillä olleen edellisenä kesänä. Täti haki ne vintiltä ja minä onnesta soikeana laitoin ne jalkaani. Piste.

Kertomamuistot eivät sisällä tuollaista tunnesisältöä, vaan enemmänkin aikuisen näkökulmasta huvittavia tapauksia, ja ne ovat itselle olleet aina selkeästi erottuvia ei-muistoja, joihin liittyy muisto tarinan kertomisesta, mutta ei varsinaista muistoa itse tapahtumasta.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Hiekkaa lapioin punaisella ja oranssilla muovilapiolla ollessani 3-4 vuotias. Siltä ajalta muistan myös rattaiden renkaiden äänen ja jousten kitinän hiekkatiellä. Taivasta ja pilviä katselin.

EV+
Seuraa 
Viestejä770

Ei vielä yhtään kieli metalliin pakkasella-tarinaa? Muistan kun hoitotäti kuljetti perunoita alumiinikattilassa lastenvaunujen alaosassa olevassa korissa ostoksilta palatessamme. (hmm. 1984 ekoteko aikaansa edellä mutta miten ne punnittiin kaupassa ilman muovipussia, en tiedä...) Olin noin 3-4vuotta vanha. Vanhempi tyttö yllytti ja minä poika laitoin kielen tuon kattilan kylkeen. Olen kyllä jatkossakin aina käyttänyt kieltä kun tytöt käskee vaikka aika traumatisoivaa tuo oli.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat