Seuraa 
Viestejä45973

Hei, olen menossa armeijaan ensi kesällä ja vasen korvani on lähes kuuro ja kärsin myös tinnityksestä. Olen kuullut monen saavan C-miehen paperit alentuneen kuulon takia, koska armeija ei voi ottaa sitä riskiä että kuulo huonontuisi entisestään intissä. Itse kuitenkin haluaisin käydä armeijan aliupseerikoulun takia, mutta toisaalta en haluaisi ottaa sitä riskiä, että kuulo huonontuisi entisestään ja joutuisin pärjäämään loppuelämäni yhdellä korvalla joka sekin olisi heikko. Kysymykseni on, että joutuuko intissä useasti tilanteisiin jossa joutuu sietämään kovaa melua ja jos on niin millaisia (ampumaan ei minun tarvitse mennä ollenkaan).

Sivut

Kommentit (21)

Monet terkat ovat sanoneet, että lähes kaikille tulee kuulokäyrään sellainen inttikuoppa, eli että tietyllä taajuusalueella kuulo heikkenee esim. ammuntaharjoitusten seurauksena.

Tiedossani on tapaus, jossa nuori mies kuulovikaisena sai B-kelpoisuuden, mutta varmaan sitten riippuu kuulovamman vakavuudesta onko kelpoisuusluokka B vai C. B-miehet käsittääkseni palvelevat kuin A-miehet, vai lyhyemmän aikaa. Olisiko niin, että C-miehet palvelevat aseettomasti, jolloin ammuntojen kuuloa heikentäviltä vaikutuksilta on ehkä helpompi välttyä.

Muutoin riippuu varmasti palveluspaikasta, kuinka paljon melua on ja minkälaista melua. Alokasaika on aika lailla sama kaikille ja varsinaiselle palvelusajalle vaihtoehtoja on monia, toimistotyöstä konekorjaamolle, mutta varmaankin kuulovikaiset pyritään mahdollisuuksien mukaan sijoittamaan meluttomiin ympäristöihin. Joskus myös kysyvät halukkuuksia, mutta tilanteissa, joissa sijoittumista käsitellään, on hyvä olla tarkkana ja ilmaista halukkuutensa, sen lisäksi vaikka se paperissakin lukisi.

Mikään ei kaiketi estä käyttämästä omia korvatulppia intissäkään siltä varalta, että päivästä tulee meluisampi.

En nyt vannomaan mene, mutta jos sinut on vapautettu ampumakoulutuksesta, niin tuskin sinua Aukkiinkaan kelpuutetaan. Jaa no, toimisto-AU:ksi ehkä voi päästä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Horizontal

Tiedossani on tapaus, jossa nuori mies kuulovikaisena sai B-kelpoisuuden, mutta varmaan sitten riippuu kuulovamman vakavuudesta onko kelpoisuusluokka B vai C. B-miehet käsittääkseni palvelevat kuin A-miehet, vai lyhyemmän aikaa. Olisiko niin, että C-miehet palvelevat aseettomasti, jolloin ammuntojen kuuloa heikentäviltä vaikutuksilta on ehkä helpompi välttyä.B-miehet eivät suoraan saa mitään erivapauksia, vaan voivat halutessaan (ja luokituksen syyn antaessa myöden) palvella ihan kuten muutkin. Se (alennettu palvelukelpoisuusluokka) ei ole mikään este esim. AU- tai RU-koulutukselle, mutta sen aiheuttava tekijä voi toki sitä olla.

C-miehet ovat vapautettu rauhanajan palveluksesta, eli eivät käy armeijaa lainkaan.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31280

Se vaihtelee paljon. Itse en viestijoukoissa ampunut kertaakaan kovilla alokaskauden muutaman ampumaharjoituksen jälkeen. Mutta en usko, että ampumaharjoitukset ovat se suurin riski. Niissä annetaan ohjeet ja aikaa huolehtia kuulosuojauksesta. Pahimpia ovat vahingot, joissa joku valopää laukaisee aseensa väärässä paikassa väärään aikaan. Paukkupatruunakin (räkäpää) tekee ikävää, jos sen ampuu sisällä toisen vieressä.

Minulla on kanssa sama käsitys, että jos olet vapautettu jostain, Aukin voi niiltä sijoilta unohtaa. Ainakin ennen, kun palvelus kesti kaikilla saman ajan, Aukkiin halukkaiden välillä oli kilpailua. Toisaalta sitäkin sopii miettiä, miksi haluat aliupseeriksi. Ei siitä juuri hyötyä ole sen enempää intissä kuin siviilissä. Alikersantti on aika paska homma, jos ei nauti siitä että saa olla kusipäinen pompottaja. Käytännössä jaat vain ylemmältä taholta tulevaa paskaa vittuuntuneelle ja vastahakoiselle miehistölle, ja saat molempien vihat päällesi jos kuka tahansa tyrii.

MITÄ??

Kenttätykistön käyneenä sanoisin, että tuskin siellä kovin kuulo heikkenee. Jo 80-luvulla käytettiin aika valvotusti korvatulppia ja kuulosuojaimia. Rynkyn kanssa ryynättiin myös korvatulpat korvissa. Siinähän kehittyy samalla myös aliupseeriston äänenkäyttö.

Teekkari
Seuraa 
Viestejä2347

Onhan se tietysti mahdollista eikä varmaan ole eduksi, jos jo ennestään on vaurioita.

Minulla oli normaali kuulo inttiin mennessä ja normaali se oli myös lähtiessä, vaikka parin metrin päässä korvastani laukaistiin useita paukkupatruunoita, mikä aiheutti reilun minuutin ikävän korvan soimisen. Se kuitenkin loppui eikä jäänyt särkyä, niin ilmeisesti happihoidolle ei ollut tarvetta. Lisäksi ammuin itsekin useasti ilman suojaimia nopeissa tilanteissa ja harrastan samaa myös metsällä. Ammuin intissä myös apilaksella http://fi.wikipedia.org/wiki/APILAS, josta kehuivat useilla laukauksilla saavan kallonmurtuman, paskapuhetta ja kuulokin säilyi.

Mutta kuten sanottu kuulo mahdollisesti heikkenee.

Everything you know, is about to change.

Itselläni on kuulo sen verran huono että sain C:n paperit. En yhden viikon armeijassa viettäneenä osaa sanoa montaakaan esimerkkiä missä kuulo voisi huonontua, mutta ainakin tahdintoistojen jälkeen korvissa soi koko illan (tinnityksestäkin myös siis kärsin). Tahdintoistoissa siis joukkue (n.40 henkeä) toistaa alikersantin huutamia sanoja. Esim: "VASEN , VASEN, VASEN! YKS; KAKS, KOLME!" ja tämä normaalisti jatkuu sanoilla: "ÄÄNTÄ! -- ENEMMÄN! -- LISÄÄ!" ja näitä toistetaan useaan kertaan. Että kyllä hyvin todennäköisesti ennestään tinnityksestä kärsivälle tulevat korvat soimaan tämän jälkeen, kuulon heikkenemisestä en tied. Enkä tiedä myöskään sitä kuinka pitkään tahdintoistoja tehdään.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665

Heikkenee siellä kuulo. Korvatulppia on ihan turha alkaa kaivaa taskusta silloin, kun kävelet väijytykseen ja 30 konetuliasetta alkaa laulaa muutaman metrin säteellä.
Tulppia ei voi myöskään laittaa etukäteen, koska niiden kanssa hikoilu metsässä paitsi tuhoaa korvakäytävät, myös estää kaikki harjoitukset, joissa pitää kuunnella tarkasti. Tietysti jos taktiikkana on juosta metsän poikki Uraata huutaen kuin pillastunut hirvi, ei sillä ole mitään väliä. Leikkisodassa kun harvemmin muutenkaan luodit sattuvat.

Denzil Dexter
Heikkenee siellä kuulo. Korvatulppia on ihan turha alkaa kaivaa taskusta silloin, kun kävelet väijytykseen ja 30 konetuliasetta alkaa laulaa muutaman metrin säteellä.
Tulppia ei voi myöskään laittaa etukäteen, koska niiden kanssa hikoilu metsässä paitsi tuhoaa korvakäytävät, myös estää kaikki harjoitukset, joissa pitää kuunnella tarkasti. Tietysti jos taktiikkana on juosta metsän poikki Uraata huutaen kuin pillastunut hirvi, ei sillä ole mitään väliä. Leikkisodassa kun harvemmin muutenkaan luodit sattuvat.Tarvitseeko kaikkien osallistua tällaisiiin harjoituksiin? Jos menisin esim. lääkintäaukkiin, niin ei kai siellä tarvitse aseiden kanssa touhuta? Noista tahdintoistoistakin olisi kiva kuulla lisää.

En tiedä vastausta kumpaankaan, mutta luulen ettei lääkintä-alikessun tarvitse aseella touhuta. Sinne aukkiinkaan ei ihan 100% varmuudella kuitenkaan päästä, niin riskinä on se että joudut tekemään 6-9kk paskaa josta et hyödy koskaan mitään (kuten työskentelemään asevarastolla, paistamaan munkkeja sotkussa, kuorimaan perunoita yms.) Jos toinen korvasi on melkein kuuro, oletan että se on jotain IV luokkaa, jolla kyllä saisit vapautuksen aivan varmasti,

Ei kuulo miksikään mene, jos vain muistat käyttää asianmukaisia kuulosuojaimia. Itse käytin oma-aloitteisesti tuplasuojausta - eli ensin korviin tulpat ja sitten päälle ne varsinaiset kuulosuojaimet. Korvatulppiin tuli totuttua muutenkin, kun muuan tupakaveri öisin kuorsasi kuin moottorisaha...

Tuosta palveluskelpoisuudesta sen verran, että itsekin aloitin B-miehenä pienen jalkavaivan vuoksi, joka kuitenkin vaikutti mystisesti parantuneen alokaskauden aikana. Ja AUK:hon päädyin hieman omaksikin ihmetyksekseni. Mutta jos kuulosi on niin huono kuin sanot, kannattaa ehkä harkita asiaa uudelleen. Vaikkei kuulosi huononisikaan, on puolikuuro mies riskitekijä kovilla ammuttaessa, jos se "tuli seis!" -komento sattuu tulemaan sieltä huonon korvan puolelta.

Itselläni oli jokin vakava kuulonalentuma, minkä takia olin alokaskauden ampuma-asekiellossa. Ennen taisteluleiriä minut passitettiin päälikkölääkärille, jolle vähän kerroin muista vaivoistani psyykkisistä lähtien ja sain C:n paperit. Sitä kyllä ihmettelen, miksi joku kuulonalentuma on niin vakavaa, vaikka muuten kuulen ihan normaalisti.

Mutta en valita pääasia että pääsi kotiin.

Saw
Seuraa 
Viestejä6251

Reippaan vuosikymmenen heviluukutus on muhun vaikuttanut niin, että kaikkia taajuuksia ei kuule piippaustestissä ja matalaa miehen puheääntä on vaikea kuulla. Mutta ei sillä niin väliä, kuhan humppa soi, ja basson tuntee luuytimissä.

Ipod kumppaneineen ja live-biletys aiheuttaa enemmän kuulovaurioita kuin Puolustusvoimat.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Denzil Dexter
Heikkenee siellä kuulo. Korvatulppia on ihan turha alkaa kaivaa taskusta silloin, kun kävelet väijytykseen ja 30 konetuliasetta alkaa laulaa muutaman metrin säteellä.
Tulppia ei voi myöskään laittaa etukäteen, koska niiden kanssa hikoilu metsässä paitsi tuhoaa korvakäytävät, myös estää kaikki harjoitukset, joissa pitää kuunnella tarkasti. Tietysti jos taktiikkana on juosta metsän poikki Uraata huutaen kuin pillastunut hirvi, ei sillä ole mitään väliä. Leikkisodassa kun harvemmin muutenkaan luodit sattuvat.

Kupit meni itsellä heti korville kun pääsi PaSin kyytiin marssikäskyn jälkeen. Ja KASI-simulaattori pohjaisissa harjoituksissa oli aktiivikuulosuojaimet.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat