Seuraa 
Viestejä5372

Lämpimät onnittelut Neste Oilille hyvin ansaitusta tittelistä vuoden pahimpana yhtiönä! Onhan maailman kaikkien aikojen pahin öljytuho mediaseksikäs, mutta pientähän se on sen tuhon rinnalla mitä Neste on saanut tuhoa aikaiseksi maailman suurimpana palmuöljyn tuottajana ja siis maailman suurimpana sademetsien tuhoajana ja siis maailman suurimpana hiilidioksidipäästöjen tuottajana. Onnea vielä kerran!

Neste Oil äänestettiin maailman "pahimmaksi" yhtiöksi ennen BP:tä
=http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Neste+Oil+äänestettiin+maailman+pahimmaksi+ yhtiöksi+ennen+BPtä/1135263376422
Toimiva linkki: http://goo.gl/Oqsjf

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Sivut

Kommentit (19)

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5372

Huvittavaa faktaa. Ilmakehässä on hiiltä noin 780 gigatonnia. Eli noin neljännes enemmän kuin esiteollisena aikana. Luonnonvaraiseen eurooppalaiseen metsään sitoutuu hiiltä 120-240 tonnia hehtaarille, siinä missä talousmetsään sitoutuu noin 40 tonnia hehtaarille. Tarvitsisi siis jättää 10 miljoonaa neliökilometria peltoa tai hoidettua talousmetsää luonnonvaraiseen tilaan, jolloin kaikki ihmiskunnan koskaan päästämät fossiilisista polttoaineista peräisin oleva hiilidioksidi otettaisiin takaisin biomassaan. Tämä tarkoittaa noin 2 kertaa EU:n kokoista aluetta.

Käytännössä laskelma ei aivan pidä paikkaansa koska valtameret ovat imeneet valtavasti hiilidioksidia. Suomen yhteenlaskettu päästöjen määrä on noin 250 gigatonnia ja globaalisti parikertaluokkaa enemmän. Kuitenkin metsien kyky sitoa on aivan valtava. Jos metsän annettaisiin kasvaa pari-kolme vuosikymmentä rauhassa, niin ilman hiilidioksidimäärät laskisivat esiteolliselle tasolle, eli sille tasolle, jolloin metsät eivät kykene enää tehokkaasti ottamaan hiilidioksidia ilmasta.

Eli voisimme koska tahansa neutralisoida kaiken ilmakehän ylimääräisen hiilidioksidin jos jätetään vain metsien taloudellinen hyödyntäminen pois. Sitä en tiedä kuinka meriin sitoutunut hiilidioksidi vapautuisi kun ilmakehän osapaine laskee, vai vapautuisiko ollenkaan? Tuskin kukaan tietää. Mutta itse olen kyllä optimisti tämän suhteen.

Juuri tämän vuoksi väitän että neste oil on maailman suurin hiilidioksidipitoisuuden nettolisääjä, koska borneon sademetsien kyky sitoa hiiltä on kaikkein suurin. Ja Neste Oil on tehokkain yksittäinen yhtiö joka vähentää tätä potentiaalia. Ehkä joku suuri paperiyhtiö voi olla vieläkin suurempi hiilidioksidipäästöjen tuottaja. Missäs maissa niitä suuria paperiyhtiöitä nyt varsinaisesti olikaan?

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Saw
Seuraa 
Viestejä6251

Mua hävettää kun 90-luvulla iskä tankkas kerran Nesteellä.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Puuhevonen
Huvittavaa faktaa. Ilmakehässä on hiiltä noin 780 gigatonnia.

Puuhevonen
Suomen yhteenlaskettu päästöjen määrä on noin 250 gigatonnia

Meinaat siis että Suomi tuottaa noin kolmanneksen maailman päästöistä?

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5372

Jaakko, en meinaa, vaan valtameriin on imeytynyt paljon hiiltä eli noin 40 teratonnia. Se siis mitä väitän on että metsäteollisuus on valtavan suuri hiilidioksidipitoisuuden nettolisäääjä, koska luonnonvarainen metsä sitoo jopa 200 tonnia enemmän hiiltä per hehtaari kuin talousmetsä. Borneon turpeisella maaperällä kasvava sademetsä lienee paikka jossa on kaikkein eniten hiiltä sidotussa muodossa per hehtaari.

Tämän vuoksi olisi kaikkein edullisin ja tehokkain tapa hillitä ilmastonmuutosta jos vain kriminalisoidaan metsäteollisuus. Ainakin paperiteollisuus ja energiateollisuus jotka ovat ihan turhia teollisuuden aloja muutoinkin.

Puutavaran ja ruuan tuotto on toki perustelua. Mutta sanoisin että pitkän tähtäimen suunnitelma olisi hyvä jos myös ruuan tuotantoakin siirrettäisiin asteittain keinokastellulle aavikolle. Olisin ainakin itse valmis jo nyt maksamaan nelinkertaisen hinnan eli noin 40 senttiä kilosta aavikkovehnäjauhoja.

PS. Olbe, kyse on metsä- ja energiateollisuuden propagandasta. Se propagandahan väittää esimerkiksi että talousmetsä sitoo hiiltä paremmin kuin luonnonvarainen metsä, mikä menee metsään noin yhden kertaluokan verran. Metsäteollisuus on ruuantuotannon jälkeen pahin luonnon tuhoaja. Me emme voi tietenkään luopua maanviljelyksestä, mutta metsäteollisuus tuottaa pääasiassa turhia hyödykkeitä, kuten energiaa (jota voidaan tuottaa myös abioottisesti halvemmalla) sekä paperia (digipaperi on nykyisin jo lukukokemuksena miellyttävämpi).

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5372
Puuhevonen
Käytännössä laskelma ei aivan pidä paikkaansa koska valtameret ovat imeneet valtavasti hiilidioksidia. Suomen yhteenlaskettu päästöjen määrä on noin 250 gigatonnia ja globaalisti parikertaluokkaa enemmän.Kun olen pyöritellyt ja laskeskellut noita lukuja enemmän, niin alkaa hahmottamaan mitä gigatonni ja megatonni tarkoittavat käytännössä. Eli Suomi tuottaa vuodessa noin 27 megatonnia päästöjä, joista biomassa ottaa takaisin noin 12 megatonnia vuodessa eli nettopäästöt ovat 15 megatonnia hiiltä. Kaikkien aikojen päästöt lienee arviolta tämä kertaa 40 vuotta, eli 600 megatonnia hiiltä. Jossain siis oli pienoinen pikkuvirhe.

Kuitenkin tämä selittää ainakin sen että meret eivät oleellisesti absorboi hiilidioksidia, vaan päästöt katonevat pääasiallisesti jonnekin biomassaan.

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Tämä Neste Oil -juttu on oikeastaan hyvä esimerkki siitä, miksi ihmiset maailmanlaajuisesti eivät ole valmiita suoraan demokratiaan. Maailmassa nyt on varmasti paljon pahempiakin yrityksiä kuin Neste Oil, yrityksiä jotka polkevat ihmisoikeuksia ja saastuttavat huomattavasti enemmän.

Anteeksi pieni off topic.

mika 69
Seuraa 
Viestejä136
Puuhevonen

Tämän vuoksi olisi kaikkein edullisin ja tehokkain tapa hillitä ilmastonmuutosta jos vain kriminalisoidaan metsäteollisuus. Ainakin paperiteollisuus ja energiateollisuus jotka ovat ihan turhia teollisuuden aloja muutoinkin.Yksi vaihtoehto olisi teloittaa 90% ihmiskunnasta, energian ja hyödykkeiden tarve laskisi, maailma pelastuisi. Helppo sanoa, hankala toteuttaa.

Mielestäni sellaisia pöydällä pidettäviä muovisia kännykkätelineitä valmistava teollisuus on vielä paljon turhempi.

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5372
Carloz
Tämä Neste Oil -juttu on oikeastaan hyvä esimerkki siitä, miksi ihmiset maailmanlaajuisesti eivät ole valmiita suoraan demokratiaan. Maailmassa nyt on varmasti paljon pahempiakin yrityksiä kuin Neste Oil, yrityksiä jotka polkevat ihmisoikeuksia ja saastuttavat huomattavasti enemmän.Olen tästä eri mieltä. Neste Oil on maailman johtavin biopolttoaineiden kehittämiseen ja tuotantoon panostava yritys. Biopolttoaineet puolestaan suoraan aiheuttavat ruuan hinnan nousua, mikä tarkoittaa sitä että se laskee oleellisesti köyhien elintasoa, koska köyhillä ruuan hinta muodostaa valtaosan elinkustannuksista.

Mikään muu yritys ei hankaloita niin monen henkilön elämä yhtä tehokkaasti. En tiedä kuinka monopolisoitunutta on brasilian bioetanolituotanto, mutta sieltä voisi löytyä myös Neste Oiliin rinnastettava suuryritys.

Nesteen erityisalaa on kuitenkin nimenomaan tuotekehitys ja se että se on panostanut paljon sen varaan että biodieselin tuotanto kasvaisi tulevaisuudessa. Onneksi Finnar irtisanoutui biopolttoaineista, mutta ja uskon, että muutkin lentoyhtiöt seuraavat perässä.

Tämän lisäksi biopolttoaineiden tuotanto ei ole hiilineutraalia, vaan se kuluttaa energiaa suunnilleen yhtä paljon kuin siitä saadaakin. Mutta tämäkään laskelma hiilineutraaliudesta ei ota huomioon sitä, että kun uusi palmuöljyplantaasi raivataan Borneon suosademetsään, niin tämä tarkoittaa että plantaasin alkuperäiset hiilidioksidi päästöt ovat arviolta 518 tonnia hiiltä per hehtaari (arvio on luultavasti alakantissa). Palmuöljystä saadaan satoa noin neljä tonnia vuodessa per hehtaari, eli jotta alkuperäisestä metsän raivaamisesta vapautunut hiilidioksidi tulisi edes teoriassa kompensoitua, niin samalla maatilkulla tulisi tuottaa palmuöljyä noin 50-100 vuotta.

Helpompaa olisi vain polttaa sitä kivihiiltä se satavuotta. Sittenhän se jo melkein loppuukin.

Tämän vuoksi Nest Oil on luultavasti suurempi hiilidioksidipäästöjen tuottaja kuin BP. Kuten sanottua jos Neste Oil olisi valtio, niin se olisi Kiinan ja Intian jälkeen maailman suurin palmuöljyn ostaja. Ja on investoinut rajusti, jotta kasvaisi alalla. Neste Oil ei ainoastaan tuota hiilidioksidipäästöjä, vaan se aktiivisesti syö biomassan potentiaalia varastoida sitä Borneon hiilinieluihin.

Kolmas eli eettinen argumentti Neste Oilin maailman pahimman yhtiön tittelistä on että se on tärkeä tekijä edesauttamasta sademetsien tuhoutumista ja tämä johtaa korvaamattomiin menetyksiin luonnon monimuotoisuuden suhteen. Esimerkiksi ihmisen lähisukulaisen orankien asuinympäristöt ovat kärsineet paljon palmuöljyplantaasien vuoksi.

Lisäksi miljoonat ihmiset Kaakkois-Aasiassa altistuvat Borneon turvemetsäpaloista aiheutuneelle savusumulle. Jos Suomalaisen puun polton lasketaan aiheuttavan joitain kymmeniä kuolemantapauksia vuosittain, niin kuinka monta ihmistä arvelet että vuosittain kuolee Neste Oilin palmuöljyplantaasien raivaamista seuranneiden metsäpalojen vuoksi? Väittäisin ettei millään muulla yksittäisellä yhtiöllä kuin Neste Oililla ja sen palmuöljyä tuottavalla yhteistyöyrityksellä, ole yhtä paljon ihmishenkien menetyksiä tilillään niin lyhyessä ajassa kuin Neste Oililla. Luultavasti Kalašnikov on vain edellä mutta sekin yritys sentään siirtää vastuun käyttäjälle. Samoin tupakkayhtiöt, mutta niidenkin aiheuttamia kuolemantapauksia loiventaa se että ihmiset yleensä valitsevat itse tupakan.

Mielestäni ei siis ole epäilystäkään että Neste Oil on maailman pahin yritys. Laskettiinpa pahuus sitten kuolleiden ihmisten, kuolleiden eläinten, kuolleiden puiden, menetettyjen dollarien (hukkainvestoinnit ja rahan tuhlaus biopolttoaineisiin), tai CO2-päästöjen valossa.

En pysty ajattelemaan että mikään muu yhtiö maailmassa tulisi edes lähelle Neste Oilia puhtaassa pahuudessa.

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5372
mika 69
Puuhevonen

Tämän vuoksi olisi kaikkein edullisin ja tehokkain tapa hillitä ilmastonmuutosta jos vain kriminalisoidaan metsäteollisuus. Ainakin paperiteollisuus ja energiateollisuus jotka ovat ihan turhia teollisuuden aloja muutoinkin.

Helppo sanoa, hankala toteuttaa.Jos otamme tavoitteeksi ilmakehän CO2-pitoisuuden laskemisen, niin metsäteollisuuden kriminalisoiminen noilta osin, on helpoin ja ennen muuta halvin tapa vähentää ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta.

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Astronomy
Seuraa 
Viestejä3976
Puuhevonen
mika 69
Puuhevonen

Tämän vuoksi olisi kaikkein edullisin ja tehokkain tapa hillitä ilmastonmuutosta jos vain kriminalisoidaan metsäteollisuus. Ainakin paperiteollisuus ja energiateollisuus jotka ovat ihan turhia teollisuuden aloja muutoinkin.

Helppo sanoa, hankala toteuttaa.Jos otamme tavoitteeksi ilmakehän CO2-pitoisuuden laskemisen, niin metsäteollisuuden kriminalisoiminen noilta osin, on helpoin ja ennen muuta halvin tapa vähentää ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta.

Todella mielenkiintoinen ketju tähän saakka, kiitos aloittajalle.
Eikös tosiaan CO2-pitoisuuden alentaminen ihan aikuisten oikeasti ole se ainoa keino, millä lämpenemistä saadaan edes hidastettua, kuten Puuhevonen jo kertoi ja minkä perusteli erittäin hyvin, mukaanluettuna keinot tähän. Odotammeko nyt että joku ihme tapahtuu ja CO2 alkaa vähenemään ilmakehästä, vai teemmekö aktiivisesti sellaisia asioita jotka edesauttavat lämpenemisen hillitsemisessä, jopa pysäyttämisessä, olkoot sitten miten rankkoja tahansa. Mielestäni nyt ei sellaisia tekoja tai päätöksiä ole tehty, mitkä oikeasti vaikuttaisivat, pikemminkin nyplätään lillukanvarsia eli puuhastellaan epäoleellisten asioiden kanssa.

"The universe is a big place, perhaps the biggest".
"Those of you who believe in telekinetics, raise my hand".
Kurt Vonnegut
"Voihan fusk." Minä

Olbe
Tämän mukaan Neste Oil on toisaalta maailman 20. vastuullisin yhtiö.Tuo on joku konsulttiyhtiöiden lista. Eli täysin tietämättömien nuorten ekonomien (maksettu?) "tutkimus". Eli yhtä tyhjän kanssa. Historia on täynnä konsulttiyhtiöiden palkintoja tiesmille huijariyhtiöille ja niiden tekemisille.

Tässä asiassa tiedeyhteisö ja ympäristöjärjestöt ovat hyvin yksimielisiä. Palmuöljyn käyttö autojen polttoaineena on järjetöntä ja ympäristölle erittäin haitallista.

Ilmakehän hiilipitoisuuksissa on näemmä ylempänä sekoiltu. Ilmakehässä on noin 780 GtC (hiilenä ei siis hiilidioksidina), merissä 40 000 GtC, maalla 1100 GtC, fossiilisina maankuoressa 20 000 GtC. Suomen päästöt ovat noin 0,02 GtC/vuosi.

Astronomy
Odotammeko nyt että joku ihme tapahtuu ja CO2 alkaa vähenemään ilmakehästä, vai teemmekö aktiivisesti sellaisia asioita jotka edesauttavat lämpenemisen hillitsemisessä, jopa pysäyttämisessä, olkoot sitten miten rankkoja tahansa. Mielestäni nyt ei sellaisia tekoja tai päätöksiä ole tehty, mitkä oikeasti vaikuttaisivat, pikemminkin nyplätään lillukanvarsia eli puuhastellaan epäoleellisten asioiden kanssa.Tuo herättää kuitenkin kevyen vastareaktion. Jos rankka tarkoittaa, että oikeasti vähennämme radikaalisti kulutusta eli annamme hiilen olla suossa, öljylähteessä ja kivihiiliesiintymissä, niin ok. Mutta jos rankka tarkoittaa arvaamattomien geoengineering-tekniikoiden käyttöönottoa, olen huomattavasti varautuneempi.

Tunnetuin GE on CO2:n talteenotto ja dumppaus johonkin "onkaloon". Ongelmana on mm. sisäsyntyinen energiatehokkuuden radikaali pienentyminen ja CO2:n pysyvyys näissä "onkaloissa". Muita jopa vielä epäilyttävämpiä GE-tekniikoita ovat avaruuspeilit, rikkiaerosolien levittäminen ilmakehään ja valtamerten lannoittaminen.

Ilmakehän GE on jollain tavalla sukua ydinjäteongelmalle -- jätteen hoitamiselle "onkaloilla" tai ampumisella avaruuteen.

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5372
Kai_Arvelin
Ilmakehän hiilipitoisuuksissa on näemmä ylempänä sekoiltu. Ilmakehässä on noin 780 GtC (hiilenä ei siis hiilidioksidina), merissä 40 000 GtC, maalla 1100 GtC, fossiilisina maankuoressa 20 000 GtC. Suomen päästöt ovat noin 0,02 GtC/vuosi.Kiitokset noista luvuista. Muissa olinkin selvillä, mutta fossiilisten määrä yllätti. Ilmeisesti sillä tarkoitetaan sitä hiiltä mikä on maankuoressa hiilidioksidina, eikä polttoainemuodossa. Koska jäljellä olevien kivihiilireservien arvellaan olevan vain 630 gigatonnia ja kivihiiltä pitäisi olla enemmän kuin öljyä ja maakaasua.

Mutta Astronomy. Olen kiitollinen positiivisesta kommentista, koska aloitin vasta tämän uutisen myötä selvittämään asiaa. Ja siis aloitin kirjoittamaan paljon ja aggressiivisesti, moraalisaarnaavia monologeja. Tämä ärsyttänee tyyliltään monia.

Opin vain koko ajan uutta, mikä tarkoittaa sitä, että minun pitää saada se mahdollisimman nopeasti kirjoitettua paperille. Joten siksi tuotan mahdollisimman paljon tekstiä, vaikkakin huonosti jäsenneltyä, sekä välillä kompuroiden.

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat