Seuraa 
Viestejä5372

Olen tehnyt hieman kartoitusta viimepäivinä ja jotain ei nyt täsmää. Näet kaikissa laskuissa mitä olen tehnyt olen saanut vain tulokseksi että biomassan potentiaali sitoa ilmakehän hiilidioksidia on vähintään kertaluokkaa suurempi kuin mitä ilmakehässä on hiilidioksidia saatavilla.

Esimerkiksi yksinkertaista faktaa.

Biomassa varastoi hiiltä 100 - 625 tonnia per hehtaari. Riippuen metsätyypistä. Borneon suosademetsä lienee vielä noiden lukujen yläpuolella. Noin yli puolet biomassan hiilestä on varastossa soiden turpeessa.

Temperate Forests, Then Tropical, Then Boreal

Based on their calculations, for above- and below-ground biomass in metric tons of carbon stored per hectare, cool temperate moist forests store the most carbon, 625 tC/ha, with warm temperate moist storing slightly less, 500 tC/ha. Cool temperate dry forests stored 280 tC/ha. Tropical rainforests stored 250 tC/h. Boreal forests stored 100 tC/ha.
http://www.treehugger.com/files/2010/03 ... g-year.php
Vastaavasti eurooppalaisissa metsissä potentiaali hiilen sitomiselle on 120-240 tonnia hehtaarilla. Tätä voi sitten verrata eurooppalaiseen talousmetsään jolla hiilen sitomisen potentiaali on ehkä 40 tonnia hehtaarille.

Nämä ovat järjettömän suuria määriä. 200 tonnia per hehtaari tarkoittaa sitä että EU:n kokoinen alue luonnonvaraista metsää pystyy sitomaan 100 gigatonnia hiiltä. Jos tätä verrataan siihen että ilmakehässä on hiiltä 780 gigatonnia, niin tämä on valtavasti. Näin jos kaikki ihmisen hyödyntämät metsät vapautettaisiin kasvamaan luonnonvaraisina, niin hiili loppuisi ilmakehästä alle vuodessa.

Käytännössä kaikkia ei voida päästää luonnonvaraisina kasvamaan, koska ruokaakin tarvitsee tuottaa pelloilla. Mutta jos metsäteollisuuden turhat osat poistettaisiin päällisin puolin, eli uudet hakkuut pysäytettäisiin, paperi korvattaisiin digipaperilla sekä biomassaan perustuva energiateollisuus kriminalisoitaisiin kokonaan sekä uusia metsiä istutettaisiin sinne missä niitä on kaadettu eikä kyseinen maa-ala ole viljelyskäytössä, niin väittäisin että alle vuosikymmenessä ilmakehän hiilidioksidipitoisuus laskisi esiteolliselle tasolle eli sille tasolle millä se oli ennen kuin metsien teollinen kaato ja teollinen taloudellinen hyödyntäminen aloitettiin.

Biomassan kasvua siis rajoittaa vain se kuinka paljon hiilidioksidia on saatavilla. Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus puolestaan on kasvanut viimeaikoina, koska jokaisena vuonna ihminen on kaatanut ja hyödyntänyt aina edellistä vuotta enemmän metsää.

Taloudellisesti tämä urakka ei söisi resursseja kuin murto-osan nykyisin ehdotetuista ilmastonmuutoksen torjumisen keinoista ja mikä tärkeintä, niin 100% tällaiseen ilmastonmuutoksen torjuntaan käytetyistä resursseista olisi luonnonsuojelua. Ja tämä on täysin riippumaton siitä mikä nyt on noiden akateemisten kasvihuoneilmiö-teorioiden totuusarvo.

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Sivut

Kommentit (37)

T-Bolt
Seuraa 
Viestejä3602
Näin jos kaikki ihmisen hyödyntämät metsät vapautettaisiin kasvamaan luonnonvaraisina, niin hiili loppuisi ilmakehästä alle vuodessa.Miksei hiili loppunut ilmakehästä siihen aikaan kun ihmiset eivät hyödyntäneet metsiä tai viljelleet eli paleoliittisellä kivikaudella? Hiiltähän oli silloin ilmakehässä vähemmän....

Too many protest singers, not enough protest songs...

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5372
T-Bolt
Näin jos kaikki ihmisen hyödyntämät metsät vapautettaisiin kasvamaan luonnonvaraisina, niin hiili loppuisi ilmakehästä alle vuodessa.Miksei hiili loppunut ilmakehästä siihen aikaan kun ihmiset eivät hyödyntäneet metsiä tai viljelleet eli paleoliittisellä kivikaudella? Hiiltähän oli silloin ilmakehässä vähemmän....Koska kasvit eivät voi ottaa hiiltä ilmasta tehokkaasti jos sen pitoisuus laskee alle 200–300 ppm. Näin niiden kasvu hidastuu ja lahoaminen vapauttaa ilmaan enemmän hiilidioksidia eli biomassan kokonaismäärä laskee.

Kasveille kasvun kannalta optimaaliset hiilidioksidipitoisuudet olisivat noin 400–800 ppm. Mutta optimi vaihtelee paljon kasvilajista toiseen.

Eli toisin sanoen ennen kuin ihminen aloitti metsien teollisen hävittämisen ja hyödyntämisen 60-luvulla, niin hiilidioksidi oli efektiivisesti loppunut ilmakehästä. Eli uutta biomassaa ei voinut kasvaa ennen kuin vanha biomassa kuoli pois ja lahosi.

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5372

Tässä on hyviä käppyröitä ja erinomainen artikkeli siitä kuinka pahasti IPCC on aliarvioinut luonnonvaraisten metsien kyvyn sitoa hiiltä. Luultavasti aliarvioiminen on ollut tietoista jotta biopolttoaineet saataisiin näyttämään tavoittelemisen arvoisina keinoina CO2-päästöjen vähentämisessä.

Temperate forests store more carbon than tropical forests, finds study
http://news.mongabay.com/2009/0717-forest_carbon.html

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5372

Omituista on myös että ihmiset puhuu CCS teknologioista eli Carbon Capture and Storage. Vaikka kaikki ihmiskunnan tuottamat hiilidioksidipäästöt mahtuisivat myös varastoon elävään biomassaan erittäin helposti. Esimerkiksi eteläisen Tasmanian metsien maanpinnan yläpuolinen elävä biomassaan mahtuu yli 700 tonnia hehtaraarille. Tämän lisäksi maaperään on varastoitunut noin parisataa tonnia hiiltä hehtaarille.

Suomi päästää tällähetkellä 27 megatonnia hiiltä (hiilidioksidia 100 megatonnia) vuodessa. Jos vanha trooppinen tai lauhkean ilmanalan metsä varastoi 250-500 tonnia hiiltä hehtaarille ja tekee sitä 2 tonnia vuodessa seuraavat 200 vuotta, niin tarvitsee jättää kasvamaan vain 14 megahehtaaria metsää, niin kaikki Suomen hiilidioksidipäästöt neutralisoituisi seuraavien 200 vuoden ajaksi. Tämä tarkoittaa pinta-alaltaan noin puolta Suomea.

Suomen omien havumetsävyöhykkeen metsien vuotuinen kasvu on noin 12 megatonnia vuodessa ja jatkaa tällä tahdilla luultavasti seuraavat satavuotta jos metsät jätettäisiin pääosin koskemattomiksi. Tämä kattaisi vajaa puolet Suomen tarpeesta ja toinen puoli voitaisiin ostaa esimerkiksi kehitysmaista. Koska kustannukset jakautuvat 200-400 vuodelle, niin hinta ei ole liian kova ja varsinkaan se ei ole liian kova, jos meidän ei tarvitse lopettaa kivihiilen polttoa.

Toisin sanoen, jos länsimaat istuttaisivat jokaista polttamaansa vuotuista hiilitonnia kohden puoli hehtaaria uutta lehtimetsää, niin tämä riittäisi kumoamaan kaikki hiilen poltosta seuraavat päästöt ja voisimme polttaa hiiltä seuraavat 200 vuotta ja luonto vain kiittäisi.

Metsän hinta saadaan alas, jos korvataan paperi pääosin digipaperilla ja kriminalisoidaan bioenergiateollisuus. Maailman tarve puutavaralle ei ole järin suuri, joten tätä varten ei tarvitse varata montaakaan prosenttia metsäpinta-alasta talousmetsäksi. Näin ollen metsän suojeleminen ei ole liian kallista.

Kuvaavaa on että vain pari prosenttia Brasilian metsien tuhoamisesta tapahtuu suomalaisittain metsien hakkuiden muodossa. Loppu vain poltetaan lähinnä karjan laidunalueeksi (60-70%). Näin ollen hehtaarin hinta ei voi olle liian suuri jos sillä saadaan 50 gigajoulea aidosti hiilineutraalia energiaa vuodessa, mitä saadaan parista tonnista hiiltä. Toisin sanoen hiilestä saatavan energian markkinahinta on noin 500 euroa per hehtaari metsää. Kyllä luulisin että siitä liikenisi vuosittain pieni siivu myös metsien suojeluun

Laskelmani ovat karkeita ja toimivat suuruusluokissa. Olen pyrkinyt pyöristämään varmuuden vuoksi aina ylöspäin, joten todelliset arviot ovat paljon edullisemmat. Näin ollen on edullisin tapa varastoida se hiilidioksidi, mitä päästämme ilmakehään hiilen polton seurauksena, biomassaan.

Elävään biomassaan mahtuu kyllä hiiltä paljon enemmän kuin mitä ovat maapallon tunnetut kivihiilivarat. Luultavasti kertaluokkaakin enemmän, jos myös ruuantuotanto siirrettäisiin aavikoille ja hedelmällisten alueiden pellot vapautettaisiin metsien käyttöön.

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

syytinki
Seuraa 
Viestejä9413
T-Bolt
Näin jos kaikki ihmisen hyödyntämät metsät vapautettaisiin kasvamaan luonnonvaraisina, niin hiili loppuisi ilmakehästä alle vuodessa.Miksei hiili loppunut ilmakehästä siihen aikaan kun ihmiset eivät hyödyntäneet metsiä tai viljelleet eli paleoliittisellä kivikaudella? Hiiltähän oli silloin ilmakehässä vähemmän....

Oisko niin, että ihmisiä silloin pieretti enemmän.

Mutta on se hienoa, että joku noista ehtokeltaisenvehreistä aina välillä kertoo meille kuinka homma on hoidettava.

Sopii meikälle, että kaikki Euroopan metsät jätetään silleen ja polliisivartio ympärille. Kyllä siinä hiilidioksiidi vähenee ja riistokapitalistien naama kalpenee. Tietysti voi vähän aikaa olla vaikeaa, kun mätänevien raatojen vuoksi CO2 -pitoisuus voi nousta.

Samalla voisi kieltää kolajuomat ja limpparit, niissä kun on CO2:ta. Tosin voisi tulla nuorisolle vieroitusoireita. Puulelut (kuten puiset hevoset) pitää säilöä museoon.

Maanviljelys ja karjatalous on myös syytä lopettaa. Ruispelto sitoo hiiltä merkittävästi vähemmän kuin metsä ja karja tuottaa CO2:ta ja metaania (=suokaasua).

Puulämmitys pitää kieltämän. Ainut sallittu lämmitys on lasi koskista iltapäivällä.

On se coolia, että joku pölvästiporukka on tehnyt taas vaihteeksi hienon oletuslaskelman hiilitaseista. Saavat vouhovihreät uuden lisäkatekismuksen.

Ottamatta nyt sen enempää kantaa laskelmiin tai niiden oikeellisuutteen, niin hatara käsitykseni on se, että nk. tehometsänhoidon merkittävin peruste on nimenomaan siinä, että hoidetun metsän biomassan tuotto on parempi kuin hoitamattomaton ja ero metsäalan oppikirjoissa tai Tapio taskukirjassa on melkoisen suuri.

Jos nämä metsätieteilijä ovat edes suunnilleen oikeassa, niin metsiä pikkemminkin kannattaisi hoitaa kuin jättää hoitamatta. Näin olisi niin ekonomisin perustein kuin tuon biomassakin suhteen.

syytinki
Seuraa 
Viestejä9413
terawatti
Ottamatta nyt sen enempää kantaa laskelmiin tai niiden oikeellisuutteen, niin hatara käsitykseni on se, että nk. tehometsänhoidon merkittävin peruste on nimenomaan siinä, että hoidetun metsän biomassan tuotto on parempi kuin hoitamattomaton ja ero metsäalan oppikirjoissa tai Tapio taskukirjassa on melkoisen suuri.

Jos nämä metsätieteilijä ovat edes suunnilleen oikeassa, niin metsiä pikkemminkin kannattaisi hoitaa kuin jättää hoitamatta. Näin olisi niin ekonomisin perustein kuin tuon biomassakin suhteen.


Saatat olla oikeassa. En mene kuitenkaan vannomaan.

Hiljan ilmestyi joku selvitys, jossa vanhan metsä hiilen varastointikyky todettiin paremmaksi kuin talousmetsän.

Oletuksiinhan tuollaiset laskelmat yleensä perustuvat, mutta menevät viherväkeen täydestä.

Luultavasti tulos on myös oikean suuntainen. Tulkinnat ja johtopäätökset ovat sitten eri asia. Sanotaan nyt, vaikka niin, että pysyvänä hiilivarastona vanha metsä on tehokas, mutta ei loputtomiin. Jossain vaiheessa hiili irtoaa myös sieltä.

Muistelen myös, että löytyy toinenkin selvitys, joka taisi puuttua ilmastomalleista. Taisivat jossain tutkimuksessa todeta, että ilmaston lämmetessä, maaperä päästelee enemmän CO2:ta kuin malleissa tiedetään. Vanhan metsän maaperässä tuota päästettävää taitaa löytyä runsaasti.

Sanotaan nyt, että vanha metsä säästyy vaikkapa 700 vuotta (ikuinen se ei ole). Passiivisena hiilivarastona se on vakioitunut tuoksi aikaa. Samaan aikaan talousmetsä (aktiivinen hiilivarasto) pannaan sileäksi seitsemän kertaa plus parit harvennukset /100 vuotta. Joka hakkuusta pieni osa säästyy vaikka kirjana ja puisena hyllynä tai lasten puuhevosena. Enpä menisi väittämään kumpi on lopuksi parempi.

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5372
terawatti
Ottamatta nyt sen enempää kantaa laskelmiin tai niiden oikeellisuutteen, niin hatara käsitykseni on se, että nk. tehometsänhoidon merkittävin peruste on nimenomaan siinä, että hoidetun metsän biomassan tuotto on parempi kuin hoitamattomaton ja ero metsäalan oppikirjoissa tai Tapio taskukirjassa on melkoisen suuri.

Jos nämä metsätieteilijä ovat edes suunnilleen oikeassa, niin metsiä pikkemminkin kannattaisi hoitaa kuin jättää hoitamatta. Näin olisi niin ekonomisin perustein kuin tuon biomassakin suhteen.
Kiitokset että otit tämän kysymyksen esille, koska tämä on niitä omituisuuksia miksi avaisin tämän ketjun. Näet kuten tuossa ylemmässä käppyrässä näkyy, niin IPCC on todella vahvasti aliarvioinut metsien kykyä sitoa hiiltä. Kyse ei ole vain mistään pikkuvirheestä, vaan parhaimmillaan kyse on nelinkertaisesta erosta, minkä IPCC on arvioinut pieleen.

Lisäksi tätä korostaa vielä se että IPCC on yliarvioinut talousmetsien kyvyn sitoa hiiltä. Tai ne kyllä sitovat hiiltä nopeasti, mutta ongelma on siinä että ne eivät tee sitä kovinkaan pitkällä aikajänteellä, koska sidottu hiili palautetaan takaisin hiilidioksidiksi.

Trooppinen lannoitettu talousmetsän sitoo toki hiiltä yli 10 tonnia vuodessa per hehtaari, mutta toisaalta se on jo melkein 10 vuoden kuluttua valmis korjattavaksi sellumateriaaliksi. Paperin säilymisaikaa ei lasketa vuosikymmenissä, noin keskimäärin. Näin trooppisten eukalyptustalousmetsien kiertoaika on parhaassakin tapauksessa 20 vuotta.

Jos tätä verrataan lauhkean ilman alan lehtoihin, niin ne kykenevät imevät hiiltä hieman hitaammin toki, mutta ne tekevät sitä valtavasti pidemmällä aikavälillä. Esimerkiksi etelä Tasmanian luonnonvarainen metsä kykenee sitomaan yli 800 tonnia hiiltä hehtaarille. Vastaavasti jos se metsä hakattaisiin ja otettaisiin talousmetsäksi, se ei voisi sitoa hiiltä kuin sen 40-80 tonnia hehtaarilla. Tässä on jopa 20-kertainen ero luonnon metsän ja talousmetsän välillä.

Tämä on aika suuri ero ja mikä on kaikkein kammottavinta, niin metsäteollisuuden propaganda, jota siis IPCC on ahkerasti kuunnellut, sanoo, että 800 tonnia / ha on sama asia kuin 40 tonnia / ha, koska IPCC olettaa että talousmetsä sitoo yhtä hyvin hiiltä kuin vanha metsä.

Sentään Tasmanian metsät ovat äärimmäinen esimerkki. Mutta yleisesti kosteiden lehtojen kohdalla puhutaan kymmenkertaisesta erosta luonnovaraisen metsän hyväksi talousmetsän kustannuksella. IPCC:n arvioissa ja muissakin arvioissa on esimerkiksi systemaattisesti aliarvioitu sen hiilen määrää, mikä varastoituu maaperään eri metsätyypeissä.

Tämän vuoksi on hyödytöntä että talousmetsä varastoi nopeammin sen 40 tonnia hiiltä hehtaarille, jolloin on aika korjata sato. Kun luonnonvaraiset metsät jatkavat kasvuaan aina 250-600 tonniin saakka monta sataa vuotta. Ja tosiasia on, ettei kyse ole edes niin kovin suuresta erosta talousmetsän eduksi. Jos on, kuten on eukalyptustalousmetsien kohdalla, niin se tapahtuu kyllä luonnon kustannuksella, koska on selvää ettei mikään maaperä kestä 10-20 tonnin vuotuista lannoitettua kasvua pitkällä tähtäimellä. Ja varsin harvassa paikassa on edes näin paljon vettä tarjolla kestävästi, eli maaperän eroosio on ilmeinen.

Talousmetsistä valtaosa menee kyllä energiantuotantoon ja selluksi. Vain suhteellisen pieni osa menee sahatavaraksi, josta edelleen suurin osa menee sahatavarajätteeksi. ehkä prosentti pari talousmetsien biomassasta päätyy rakennuksiin, joissa se säilyy enintään joitain vuosikymmeniä, mutta kuitenkin alle 100 vuotta. Suomessa osuus voi olla hieman suurempi, kuin etelämmässä, jossa tuotanto on suurempaa.

Näin olen hiilen kierto talousmetsissä ei ole kuin 20-60 vuotta. Suomalaisissa metsissä se tietenkin se on oleellisesti korkeampi, koska kasvu on täällä pohjoisessa niin hidasta. Eli puusto on korjuukypsä 40-100 vuoden ikäisenä. Mutta silti suomalainenkin korpimetsä varastoisi hiiltä kaksi kertaa enemmän kuin ojitettu talousmetsä. Turpeiset metsät saattaa suomessakin jatkaa hiilen keräämistä pitkälläkin tähtäimellä, mutta tämä prosessi on hyvin hidas. Ojittamalla tietenkin turve maatuu hyvin nopeasti ja sen hiili vapautuu.

Tämä on kuitenkin itse kunkin helppo laskea. Eli otetaan trooppisten ja lauhkeiden vyöhykkeiden pinta-ala hehtaareina ja kerrotaan 300 tonnilla. Näin saadaan biomassan kyky sitoa hiiltä 200 vuoden aikajänteellä. Jos verrataan sitä maapallon kivihiilireserveihin, jotka ovat 632 gigatonnia, niin saadaan kaksi gigahehtaaria eli toisin sanoen 20 miljoonaa neliökilometriä eli kaksi kertaa EU:n kokoinen alue. Jos kaikki maailman fossiilisten polttoaineiden reservi poltettaisiin, niin tarvitsisimme uutta luonnonvaraista metsää 20 miljoonaa neliökilometriä. Tätä reserviä ei tulla polttamaan ihan heti, vaan metsä ehtii hyvin kasvaa sitä mukaan kuin me poltamme kivihiiltä, kunhan vain hillitään metsien kaatoa ja turhaa teollista hyödyntämistä.

Tässä ei ole mitään viherpiipertämistä, vaan brutaalia faktaa siitä, että hiilen poltto on paras tapa suojella luontoa, koska kasvikunta kärsii vakavasta hiilidioksidin puutteesta. Ja juuri hiilidioksidin puute on tärkein biomassan kasvua rajoittava tekijä. Eli jokainen poltettu kivihiilitonni mahdollistaa maapallon biomassan lisääntymisen yhdellä tonnilla.

Se että miksi ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on noussut viimeisen 40 vuoden aikana, johtuu siitä, että olemme viimeisen 40 vuoden aikana tuhonneet mm. 9 miljoonaa neliökilometriä sademetsiä ja luultavasti paljon enemmän lauhkeampien alueiden metsiä. Mm. Britannia oli joskus sellaisten metsien peitossa, jotka kykenivät varastoimaan 500-700 tonnia hiiltä hehtaarille, eli yksin niiden metsien kaataminen vapautti noin 5 gigatonnia hiiltä ilmakehään. Esimerkiksi noita Tasmanian vanhoja metsiä kaadetaan 2500 hehtaaria joka vuosi. Eli pelkästään niistä vapautuu sen 2 megatonnia hiiltä vuodessa eli melkein 10 % Suomen vuotuisista päästöistä.

Ihmiset uskovat talousmetsien kykyyn sitoa hiiltä, jos vain vähän harvennetaan, niin paljon, ettei metsien suojelua ole ulotettu edes päästökauppaan. Jos ulotettaisiin, niin ongelma olisi siinä, että jokainen tajuaisi ja voisi laskea mikä on biomassan kyky sitoa hiilidioksidia, joten koko kasvihuonoilmiöteorialta romahtaisi pohja pois. Ei sitten mikään ihme, jos tietyt tahot haluavat kannustaa mahdollisimman paljon metsien kaatoa ja teollista hyödyntämistä, koska hiilidioksidin kertymistä ilmakehään ei ole olemassa, mikäli metsien annetaan kasvaa rauhassa ja ottaa ilmakehästä hiilidioksidia. Jos metsiä kaadetaan 13 miljoonaa hehtaaria vuodessa, niin ehkä saadaan ilman hiilidioksidipitoisuudet jopa nousemaan, ja tämä auttaa hyvin monien poliittisia ja taloudellisia päämääriä.

PS. Laittelen myöhemmin artikkelilinkkejä, sitä mukaan kun löydän kiinnostavia artikkeleja.

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

syytinki
Seuraa 
Viestejä9413
Pacanus Rusticanus
Puuhevonen

PS. Laittelen myöhemmin artikkelilinkkejä, sitä mukaan kun löydän kiinnostavia artikkeleja.
Pölhö-Kustaa....

Äläs ny hermostu. Näitä asioitahan on tässä geologiaosiossakin jauhettu niin kaun, että on hyvä välillä aloittaa alusta. Ja pyörän keksiminen on aina kunnioitettava saavutus.

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5372

Toi artikkelien laittaminen tarkoitti sitä että tulen jatkossakin tutkimaan aihetta. Samalla se ilmaisi myös implisiittisen vihjaisun että muutkin saavat asiaa tutkia ja laittaa kiinnostavia juttuja. Mutta nähtävästi senkin pystyi ymmärtämään väärin. En tosin tiedä miten. Mutta ainahan jokaisen mieltä piristää pieni solvaus. Keskustelu itsessään kun on hankalaa.

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5372
Pakki
Kerrotko vielä miksi ihmeessä sitä hiilidioksidia pitäisi saada pois ilmakehästä?
Tai säilöä jonnekin?

Eiköhän noissa rinnakkaisissa ketjuissa ole käyty aika paljon tätä lävitse. En osaa vastata tuohon kysymykseen muutoin kuin että jos hiilidioksidia ei saada pois sieltä niin metsien tuho jatkuu nykyisellä tasollaan eli yli10 megahehtaaria vuodessa. Tämä on huono juttu sinänsä koska metsillä on vahva rooli ilmaston säätelyssä ja sadannan ylläpitämisessä. Metsien kaataminen aiheuttaa esimerkiksi eroosiota ja aavikoiden laajentumista. Jos eroosio on pitkälle edennyt niin on jo paljon kalliimpaa yrittää palauttaa asioita entiselle mallilleen.

Käytännön ongelmien lisäksi luontoon liittyy myös eettisiä arvoja koska eettisesti valveutuneet ihmiset ovat taipuvaisia esimerkiksi biofiliaan. Näin on pahasta jos metsät tuhotaan. Lisäksi metsät ovat koti lukuisille eläimille sekä ihmisten lähimmille sukulaisille kuten orangeille ja bonoboille.

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5372

Re-evaluation of forest biomass carbon stocks and lessons from the world’s most carbon-dense forests
http://www.pnas.org/content/106/28/11635.full.pdf

Tässä on artikkeli joka kuuluisi jokaisen lukemistoon. Siitä selviää että Kaakkois-Australian vanhat eukalyptusmetsät ovat ihan omassa luokassaan kyvyssä varastoida hiiltä hehtaarille. Keskimäärin 1867 tonnia per hehtaari, mutta korkein mitattu elävän ja kuolleen biomassan hiilimäärä oli 2844 tonnia per hehtaari. Australian metsätalousministeri esimerkiksi pitää tällaisten metsien hävittämistä hiilineutraalina toimintana!

Muita huomattavia vanhojen metsien hiiliarvoja oli esimerkiksi Pohjois-Amerikan tyynenmeren rannikon metsien hiilimäärä 568-794 tonnia per hehtaari. Uuden Seelannin Agathis australis metsät kykenevät varastoimaan hiiltä 400-982 tonnia per hehtaari. Chilessäkin on mitattu arvoja 326-571 tonnia per hehtaari.

Vaikka tyypillinen eukalyptuspuu kasvaa 450-vuotiaaksi, niin vielä 800-vuotias koskematon metsä pystyy varastoimaan hiiltä enemmän kuin siitä vapautuu. Tällaiset havainnot ovat räikeässä ristiriidassa aiempien metsäteollisuuden ja IPCC:n näkemysten kanssa, ettei vanha metsä kykenee toimimaan hiilinieluna, vaan hajoamisen myös hiilidioksidin vapautuminen on yhtä suurta kuin otto. Jos hiili varastoituu turpeeseen, niin vanhat metsät toimivat hiilinieluina vielä paljon kauemmin.

Koska määrällisesti vanhojen metsien kyky varastoida hiiltä on niin valtava suhteessa siihen mitä fossiilisia polttoaineita on saatavilla, niin luultavasti yksin Euroopan vanhat metsät pystyisivät varastoimaan uudelleen kasvaessaan kaiken sen hiilidioksidin mikä vapautuisi jos kaikki maailman fossiiliset polttoaineet poltettaisiin. Fossiilisten polttoaineiden kokonaismäärä kun on mitätön verrattuna biomassan kokonaismäärään – ehkä joitain prosentteja biomassa kokonaismäärästä. Olisin kiitollinen, jos joku jaksaisi tämän selvittää, koska argumentoinnin kannalta tämä on erittäin tärkeä luku. IPCC on varmasti jättänyt tällaiset luvut selvittämättä, koska se söisi pohjan koko ihmisaiheutteiselta ilmastonmuutosteorialta.

Itseasiassa tärkein biomassan kokonaismäärää rajoittava tekijä onkin se ettei kasveille ole tarpeeksi hiilidioksidia tarjolla, joten vain kaikkein runsasravinteikkaimmat habitaatit kykenevät ylläpitämään metsää, jonka latvusto kohoaa 100 metriin. Tämä siksi, koska primäärisesti ravinteesta eli hiilidioksidista on niin suuri pula, että se rajoittaa oleellisesti kasvunopeutta.

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5372

http://www.greenfacts.org/en/forests/index.htm

Tuolla sivustolla on kanssa kiinnostavia faktoja metsistä, koska sisältää nimensä mukaisesti faktoja ja jättää faktojen arvioimisen lukijalle. Vuosittain siis raivataan metsää 14 megahehtaaria. Tämän lisäksi uusia puupeltoja otetaan käyttöön vuosittain 2,8 megahehtaaria. Koska puupelto menettää yli 90% kyvystään ylläpitää biomassaa, niin se on käytännössä sama asia kuin metsän raivaaminen pelloksi.

Tämän lisäksi vuosittain 6 megahehtaaria luonnonvaraisista metsistä otetaan talousmetsiksi, eli niissä aloitetaan harvennushakkuut. Tätä ei ole määritelty paljonko metsä menettää kykyä ylläpitää biomassaa, mutta jos tämä tarkoittaa vanhojen puiden kaatamisesta ja asteittaisesta korvaamisesta nuorilla, niin kyse lienee ainakin 50-75% menetystä ylläpitää biomassaa.

Eli nämä luvut lisättynä noihin 14 megahehtaariin riittävät helposti vastaamaan yksinään ilmakehän hiilidioksdimäärän vuotuisesta lisääntymisestä. Sitä siis kertyy sen neljä gigatonnia tai 2 ppm, kun taas metsän kykyä ylläpitää biomassaa harvennetaan noin neljällä gigatonnilla vuotuisest

Tällä hetkellä siis metsän kokonaispinta-ala on noin 4 terahehtaaria, josta 36% on luonnonvaraista metsää, 53% talousmetsää, 7% istutettua talousmetsää sekä 4% puupeltoa.

Koska vain 36% metsistä on koskemattomia ja näistäkin merkittävä osa on Siperiassa, niin luultavasti pelkästään bioenergiasta luopuminen, sellun tuotannon radikaali vähentäminen sekä metsien raivaamisen hankaloittaminen päästökaupoilla riittäisi kompensoimaan kaikki ihmiskunnan hiilidioksidipäästöt. Vaikka biopolttoaineet korvattaisiin fossiilisilla polttoaineilla. Tämä olisi taloudellisena uhrauksena paljon vähemmän kuin fossiilisista polttoaineista luopuminen.

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat