Seuraa 
Viestejä45973

Tiede on pohjimmiltaan järjen käyttöä, joten katson että tämä on tiedeaihe.
Esimerkki järjen hyvin säästeliäästä käytöstä.

Uimakisassa on 8 rinnakkaista rataa. Jokaisella radalla on tuomari, molemmissa päissä. Eli 16 arvovaltaista tyyppiä, joille maksetaan mahdollisesti palkkaakin.

Heidän tehtävänään on katsoa että uimari käy päädyssä. Todellisuudessa jokaisessa uimatyylissä on järkevää käydä ponnistamassa päädystä vauhtia, ei siihen tuomaria tarvita.

Ja tämmöistä näytetään telkkarissa lasten valvomisaikana ! 16 turhaa narria, eikä kukaan uskalla kyseenalaistaa tehtäväänsä !

http://areena.yle.fi/ohjelma/434b655842 ... 7edd0ce608

Kommentit (13)

Lektu-Elli

Uimakisassa on 8 rinnakkaista rataa. Jokaisella radalla on tuomari, molemmissa päissä. Eli 16 arvovaltaista tyyppiä, joille maksetaan mahdollisesti palkkaakin.Uimakilpailuihin värvätään tavallisesti paikallisesta seurakunnasta väkeä tuomareiksi, he kun työskentelevät ilmaiseksi mitään kyselemättä, eikä homma ole heille liian vaikea.

Lektu-Elli
Jos olisin uimatuomari, niin menisin kisan aikana 10m päähän altaan reunasta, lukisin kirjaa ja polttaisin sätkän.Kyllähän se näyttäisi vähän erikoiselta kun seisoisit vedessä raamattu kourassa loitsuja lukemassa.
Onko siellä joku loitsu, jonka avulla pystyy kävelemään veden päällä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Astronomy
Seuraa 
Viestejä3976

Jos olisin uintituomari niin menisin oluelle.
Jos olisin uimari niin menisin oluelle.

"The universe is a big place, perhaps the biggest".
"Those of you who believe in telekinetics, raise my hand".
Kurt Vonnegut
"Voihan fusk." Minä

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081

Eikö muka voisi tehdä kahdesta metallilevystä ja parista kumikikkareesta suurta ja kyllin herkkää kytkintä joka olisi altaan päädyssä ja jota uimarin on painettava. Tuon perään aikaviiverele joka mahdollistaa maksimissaan 5 sekunnin välein painallukset ja uimarin on 25m radalla sekä 100m uinnissa saatava painettua neljä kertaa levyä. Jos uimari jää odottelemaan tätä viittä sekuntia altaan päätyyn, voinee ihan yksikin tuomari tahi yleisö huutoäänestyksellä vilppiyrityksen havaita.

Samanlaista pelleilyä on monessa muussakin urheilussa. Esim. kouluratsastuskilpailuissa tuomarit saavat melko hyvää palkkaa ja ylläpidon yleensä pimeänä kun käyvät viikonloput kiertelemässä ympäri suomea arvioimassa miten tulevat metwurstit maneesilla liikkuvat.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

de Selby
Seuraa 
Viestejä1231

No onhan se vähän järjetöntä. Monessa lajissa voisi tosiaan vähentää tuomareita, ja ottaa enemmän tekniikkaa käyttöön. Välttämättä ei tarvittaisi edes anturoituja kaakeleita altaan päätyihin: kameratekniikka riittää. Uinnin aikana ja vielä hetki sen jälkeen voidaan nauhalta tarkistaa että kaikki meni ok. Jo nyt merkittävimmissä kilpailuissa on käytössä useita eri kameroita, paitsi televisiolähetysten vuoksi, myös siksi, että kilpailutilanne voidaan jälkitarkastaa esimerkiksi protestien käsittelyssä.

Toki on lajeja joissa arvosteltavana on esim. tekniikka ja taiteelliset arvot. Etenkään jälkimmäisessä ei konesilmä korvaa ihmissilmää, ja useita tuomareita tarvitaan puolueettomuuden takaamiseksi - tai ainakin puolueellisuuden keskiarvoistamiseksi.

Yleensä kyllä on niin, että tuomareille ei juuri missään lajissa makseta kunnon palkkaa. Esim. taitoluistelutuomarit toimivat vapaaehtoispohjalta - toki kulut, päivärahat ja osittain koulutus kustannetaan, mutta eiköhän niillä kaikilla ole muu päivätyö takataskussa.

On tietysti joitain jalkapallotuomareita, jotka ovat julkkiksia enemmän kuin suurin osa suomalaisista futaajista, mutta huipullehan he ovat syystäkin päässeet. Futis btw on juuri niitä lajeja, jossa tekniikan sisäänmarssilla olisi jopa tervehdyttävää vaikutusta lajin suosioon.

Sinänsä ei minua haittaa vaikka jossain lajissa olisi 27,5 tuomaria - ja palkallisina. Isoissa kisoissa tuomarijärjestelmän kustannukset ovat kuitenkin mitätön osa kokonaisuudesta, ja rahakkaimmissa lajeissa on tietysti varaa maksaakin. Lisäksi jollakin tavalla tulee poistaa mahdollisuus tuomarin epärehelliseen peliin - palkka on yksi tekijä, etenkin lajeissa joissa voi olla vielä erinäisiä vedonlyöntivilunkipelien mahdollisuuksia.

Mieluummin ovat siellä altaan päädyissä pikkupalkalla, kuin palkatta työttömyyskassalla...

Gravity sucks.

Denzil Dexter
Eikös noissa anturit ole jo valmiiksi, kun kerran ajanotto perustuu siihen käden läppäisyyn?

Ja siihen anturin ja altaan seinän väliin pitäisi saada jonkinlainen jousi, että uimari saisi lisävauhtia... Saataisiin uusia ennätyksiä kun ne uimapuvutkin kiellettiin. Ehkä niiden polvipaikat loppuivat?

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28239

Joskus vuosia sitten kun asiaa kyselin, oli vastaus se, että tuomarin tehtävä on toimia varalla sitä varten jos tekniikka sattuu pettämään. Tehtäviin kuului silloin ainakin väliaikojen manuaalinen otto ja lopullisen ajan manuaalinen otto sekä tarkkailu, ettei uimari esimerkksi ota vauhtia rataköydestä uinnin aikana. Muita tehtäviä, joita niitäkin varmasti oli, en muista. Nykyisistä tehtävistä en toki tiedä, josko siten ovat tosiaan muuttuneet.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

kairamo
Seuraa 
Viestejä1517
Taivaantallaaja
Saataisiin uusia ennätyksiä kun ne uimapuvutkin kiellettiin.

Tuomarit eivät sen jälkeen ole suostuneet poistumaan.

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.
(Axel Oxenstierna)

kairamo
Taivaantallaaja
Saataisiin uusia ennätyksiä kun ne uimapuvutkin kiellettiin.

Tuomarit eivät sen jälkeen ole suostuneet poistumaan.

köh köh...

Sepi
Seuraa 
Viestejä3265

Tuostapa idea; uintikisa, jossa saa ottaa vauhtia rataköysistä. Perhosuinnissa voisi napata molemmin käsin samanaikaisesti kiinni ja kroolatessa vuorotahtia. Hommaa voisi tosin häiritä naapuriradan uimari, kun kädet sotkeutuisivat...

-:)lauri
Muita tehtäviä, joita niitäkin varmasti oli, en muista. Nykyisistä tehtävistä en toki tiedä, josko siten ovat tosiaan muuttuneet.Viuhahtajien poistaminen?

Hengenpelastus, jos kilpa-uimari meinaa hukkua?

Tulee mieleen kertomus autotehtaalta, missä pinottavien renkaiden väliin pantiin tinapaperia. Se oli jäänne ajalta, jolloin renkaat oli valkosivuisia. Tinapaperia pantiin vielä 20 vuotta sen jälkeen, kun valkosivurenkaita ei enää ollut.

Eli ehkä joskus 60-luvulla viuhahtajat oli vakava ongelma uimakisoissa, en osaa sanoa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat