Seuraa 
Viestejä45973

Tänne voisivat viisaammat kertoa aiheesta esimerkkejä. Se ei ilmeisesti liity kaloihin mitenkään? Kertokaa politiikan tapahtumia ja sattumia, jossa suomettuminen näkyy ja tulee hyvin ymmärretyksi.

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (5)

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Eikö suomettuminen ole juuri sitä ,että olemme itsenäisenä kansakuntana
niin nuori, ettei meille ole ole edes kehittynyt kulttuuria itsenäisyydestä ?

Emme pystyneet säilyttämään itsenäisyyttämme, montakaan vuosikymmentä. Olimmehan jo heti itsenäistyttyämme haalimassa
maatamme saksan alaisuuteen. Ja periaatteessa olimme Saksan alaisia
aina toisen maailmansodan loppuun asti. Sitte Paasikivi ja Kekkonen
antoivat kansallisen itsemääräämis oikeuden, osittain Neuvostoliiton haltuun.
Neuvostoliiton romahdettua , maamme herrat myivät itsemääräämisoikeuden EU lle. Ainoa asia joka meillä vielä on muistuttanut itsenäisyydestämme,
edes hiukkasen on ollut puolueettomuus politiikkamme.
Nyt sitten tulevalla presidentti kaudella sekin myydään Natolle.
Mitä sitten oikeastaan maastamme löytyy, josta voisi sanoa # Tämä ei ole SUOMETTUNUT # ?? Ei niin mitään. Paperiteollisuutemme on suomettunut,
samoin Nokia, Kone ja oikeastaan koko teollisuutemme on täysin suomettunut, # elikkä itsenäisyytensä menettänyt. #
Sitä minun mielestä termi suomettuminen tarkoittaa.
Eikä suomettuminen suinkaan tule loppumaan , vaikka presidentti vaihtuisikin, ehkä juuri päinvastoin.

"Kertokaa politiikan tapahtumia ja sattumia, jossa suomettuminen näkyy ja tulee hyvin ymmärretyksi."

Kuten kysyjäkin näkee, "suomettuminen" on poliittinen termi, joka käytännössä tarkoittaa (= on Suomen lähihistoriassa tarkoittanut) sitä, että tehtiinpä tai sanottiinpa suomalaisessa ulkopolitiikassa mitä tahansa, aina on otettu huomioon itäisen naapurimme (entisen Neuvostoliiton, nykyisen Venäjän) suhtautuminen puheena olevaan asiaan.
On aika vaikeata äkkiseltään ottaa esimerkkejä, koska yleensä kysymys on ollut arkipäivän politiikasta ja se tarkoittaa käytännössä melko tavanomaisia asioita, eli esimerkiksi kannanottoja naapurimme tekemisiin tai näkökohtiin kansainvälisissä asioissa.
Suomalaiset poliitikot ovat aina olleet varovaisia N-liiton/Venäjän kommenteissaan, mutta USAa tai muita maantieteellisesti tai poliittisesti etäisempiä valtioita on saatettu arvostella kärkevästikin tekemisistään.
Arkipäivän kielellä "suomettuminen" on rähmällään oloa ja nöyristelyä suuren ja mahtavan naapurin suuntaan.
Nyt, kun päällä ovat ankarat pakkaset, Venäjä on vähentänyt vastoin tehtyjä sopimuksia sähkön ja muun energian toimituksia Suomelle (ja muille maille) koska tarvitsee energiaa kipeästi myös omiin tarpeisiinsa. Jos alkaisimme tästä asiasta kovasti protestoimaan, saattaisi käydä niin, että sähkön ym. energian saanti loppuisi kokonaan, ainakin väliaikaisesti. Tätä tarkoittaa "suomettuminen".

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen nyt pikkuisen eri mieltä Aslakin kanssa tuosta Saksa-suhteesta. Ainakaan talvisodan aikana Suomen ja Saksan välit eivät olleet kovinkaan lämpimät.

Suomi haali epätoivon vimmalla edes jotakin kättäpidempää pitkin poikin maailmaa mutta Saksalle ei kelvannut raha eikä mikään.

Esimerkiksi Mussolinin Italia lahjoitti Suomelle Fiat-hävittäjiä mutta Saksa esti niiden kauttakulun niin että koneet eivät ehtineet Suomeen ennen sodan päättymistä.

Isot pojat olivat sopineet asiat keskenään.

No, oltiin edes talvisodan aikaan todellakin itsenäisiä. Ihan oltiin keskenämme täällä pyörimässä eikä mikään liitto tai sopimus sanellut meille mitä pitää tehdä tai mitä ei.

Voi noita riemun aikoja.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Entä EU n nuoleminen ? Ja NATOn ?
Muut maat sentään EUssakin älyävät ajaa surutta omaa etuaan, mutta Suomiriepu, aina "nuoleskelemassa" milloin mitäkin.
Putiinin venäjälle son käännetty tällähetkellä selkä.
Nuoleskelut on enempiki lännen suunthan.
Voi ku näkis semmosen ajan , että suomi ei kethän nuoleskelis.
Näkis ajan , että suomalaiset uskaltavat sanoa maailman suurille, turpa kiinni, niin itäisille suurille ku läntisillekki.
Miksi met olemmaku teurhaksi vietävät lamphat ? Misshän asiassa emmä uskalla sanoa , jos mejän asijoita poljethan. EUn maatalouspolitiikka on sortanu suomalaisija, miksi emmä uskalla sanoa , nyt riitti.
Kohta kaikenmaailman asijoista , paikallisia oloja tuntematta , määräilhän Brysselistä käsin. Ja mitä met suomettunhet tehemmä ? Paskat emmä mithän. Nakkaisimma ees muutaman keskieurooppalaisen Diplomaatin maasta ulos, tai ees kunnolla ärähtäsimmä.
No emmehän ole tottuneet itsenäisyythen, siihen ei ole meillä ehtiny kehittyä pitempiaikasta kulttuuria.
Ihan niinku kansallistuntoki, sitäkhän ei näköijhän ole ehtiny meille kehittyä. Olemme ilman taistelua luopunhet itsenäisyyvestä , jonku helskutin EUn hyväksi. Kyllä non kironhet net Talvisovan sankarit,
suomen nykyset herrat alimphan helvethin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat