Seuraa 
Viestejä1950

tapahtuu näin:
1. heti kun tulee mikä tahansa syy, Nokiaa aletaan mustamaalata. Syy on jo löytynyt, notkahdus älypuhelinmarkkinoilla. Pitää muistaa, että kokonaisuudssaan Nokia tekee edelleen hyvää tulosta ja esim. kassa on hyvin vahva.
2. Vaihdetaan TJ, syynä huono maine markkinoilla, joka johtuu kohdasta 1 ja sen suurentelusta (kuten jo tehtiin).
3. tässä vaiheessa myös osakken hinta on alhainen, joten omistuskin voi siirtyä lopulisesti ulkomaille.
4. Vaihdetaan muu korkein johto.
5. siirretään pääkonttori Yhdysvaltoihin.
6. tässä vaiheessa tuo pieni notkahdus on jo unohdettu ja historiallisesti se on lähes merkityksetön. Paljon suurempiakin notkahduksia on ollut mm. Applella ja Motorolalla.

To refuse a hearing to an opinion, because one is sure that it is false, is to assume that one's own certainty is the same thing as absolute certainty. All silencing of discussion is an assumption of infallibility. - John Stuart Mill -

Kommentit (11)

rcislandlake
Seuraa 
Viestejä2683

Tarkastaako kukaan asiaa siltä kantilta, että jospa alamäki alkoikin silloin, kun omistus alkoi siirtyä ulkomaille. Ulkomaisilla omistajilla alkoi olla sananvaltaa hallituksessa ja näin ollen alkoivat (tarkoituksellisesti) tehdä huonoja päätöksiä. Samaan aikaan Applet ja muut alkoivat salaa käyttää Nokian patentteja.. Nokialla oli vaikka mitä hyviä tuotteita ja suunnitelmia, joita ei vain yksinkertaisesti otettu käyttöön, miksi ? Siksi kun ei annettu. Alkuaikoina Nokia pärjäsi juuri sillä, että se otti aina ensimmäisen askeleen, nyt se on aina kymmenen jäljessä. Nokialle muutto tai mikä tahansa äkkinäinen hätäjarru on lopunalku. Parasta olisi viilentyä ja keskittyä uuden sotastrategian hiomiseen eli iskeä ja kunnolla takaa. Nyt sitä ei kukaan osaa odottaa. Nokialla on mahtava tutkimusosasto, joten eiköhän sieltä jotain löydy. Kunhan eivät vain hötkyilisi edestakaisin nimityksissä ja ohjelmissa.

Parempi on olla sanomatta mitään, jos ei ole mitään sanottavaa. Keskustella voi aina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
rcislandlake
Tarkastaako kukaan asiaa siltä kantilta, että jospa alamäki alkoikin silloin, kun omistus alkoi siirtyä ulkomaille. Ulkomaisilla omistajilla alkoi olla sananvaltaa hallituksessa ja näin ollen alkoivat (tarkoituksellisesti) tehdä huonoja päätöksiä. Samaan aikaan Applet ja muut alkoivat salaa käyttää Nokian patentteja.. Nokialla oli vaikka mitä hyviä tuotteita ja suunnitelmia, joita ei vain yksinkertaisesti otettu käyttöön, miksi ? Siksi kun ei annettu. Alkuaikoina Nokia pärjäsi juuri sillä, että se otti aina ensimmäisen askeleen, nyt se on aina kymmenen jäljessä. Nokialle muutto tai mikä tahansa äkkinäinen hätäjarru on lopunalku. Parasta olisi viilentyä ja keskittyä uuden sotastrategian hiomiseen eli iskeä ja kunnolla takaa. Nyt sitä ei kukaan osaa odottaa. Nokialla on mahtava tutkimusosasto, joten eiköhän sieltä jotain löydy. Kunhan eivät vain hötkyilisi edestakaisin nimityksissä ja ohjelmissa.En nyt menisi noin pitkälle noissa väitteissä vaan sanoisin että nokia on hyvä insinööri firma mutta siinä on puutunut markkinointi osaamista hyvin pitkälti.

sigfrid
Seuraa 
Viestejä8692

Nokian ongelma oli tietenkin suurilla jenkkimarkkinoilla. Amerikalaisille markkinoille ei ole helppo päästä, on lisenssejä, patentteja, kansallisia standardeja ym rajoitetta, joilla ei-amerikkalaisia yrityksiä kampitetaan. USA:n hallitus päättää standardeista juuri niinkuin paikallinen raha käskee. Esimerkiksi matkapuhelinstandardi valitaan kilpailutilanteen mukaan, haitaksi muille ja eduksi omille. Tässä suhteessa jenkit ja japsit ovat olleet saamanlaisia. EU:n piti pystyä samaan Euroopassa.

Takuutestattu suomalainen. Aboriginaali Finlandian asukas.

Blogi: http://terheninenmaa.blogspot.fi

Nokia alkoi lahota jo 90-luvun lopulla kun siirryttiin puhelimien tekemisestä rahan tekemiseen. Perinteinen skenaario, johon esmes Ford aikoinaan melkein tuhoutui. Kannattavuus lyhyellä perspektiivillä loistava, mutta romahdus odottaa sitten nurkan takana.

Positiivista tietenkin on, että Ford on vieläkin olemassa, mutta se ei ole enää SE auto. Nokiakin on nyt vain yksi random kännykkämerkki Sonyerkkien, LGeitten ja halpakinkkien seassa.

ykskivi
Seuraa 
Viestejä1950

Yhtiö myy puhelimia yhtä paljon kuin kolme seuraavakasi suurinta ja silti on yksi viime aikojen haukutuimpia firmoja. Nokia valmisti maailman matkapuhelimista 28,9%, kun toiseksi suurin, Samsung, valmisti 17,6%, kolmantena Korealainen LG. Jenkit tulevat kaukana perässä, esim. Applen markkinaosuus *kasvoi* 2.9%:iin ja senkin yläpuolella on vielä esim. Kanadalainen BlackBerry.

Taitaa olla melkoisesti jenkkien propagandamarkknointia ilmassa..

Nyt kun osake on halpa, Nokia kannattaisi ehkä ostaa takaisin suomeen..

To refuse a hearing to an opinion, because one is sure that it is false, is to assume that one's own certainty is the same thing as absolute certainty. All silencing of discussion is an assumption of infallibility. - John Stuart Mill -

Mr Bauglir
Seuraa 
Viestejä1777

Nokia ei ole koskaan halunnut taipua operaattoreiden vaatimuksiin, jotka taas ovat jenkeissä kuninkaita. Siinä yksi iso syy miksi noksu ei ole koskaan siellä menestynyt.
Lisäksi koko 2000-luvun nokian luurien laatu on laskenut, itse olen ostanut uuden noksun lähes joka vuosi. Enää en osta. Samaa sanovat monet tutut kaverit jotka tekevät alihankintaa nokialle.

Se että Nokia vielä pärjää halpapuhelimissa, ei merkkaa paljoakaan pidemmässä juoksussa. Eilisen älypuhelimet ovat tämän päivän halpakapuloita.

Pääkonttori tuskin lähtee jenkkeihin, se repisi rakenteita rankalla kädellä ja isommat markkinat löytyvät kuitenkin edelleen Euroopasta. Lisäksi ei ole mitään takeita että muutosta olisi mitään hyötyä. Toisaalta, nyt olisi kyllä otollinen aika tehdä se.

Oikeiston ja vasemmiston erohan on nykyisin taantumuksellisuus ja uudistusten halu.-Puuhevonen-
Verkkomedia ja Venäjän ääni ovat asiallisia ja antavat oikeata tietoa. -pinklin1-
Huumekauppaa ei säätele mikään lainsäädäntö -:)lauri

Varmin tae sille että Nokia pysyy Suomessa on omistusosuuden kotimaisuuden nostaminen.
Tällöin Imarinen ja Solidium ovat avainasemassa, vaikka Solidium on hieman nihkeä asialle.

Sijoittaminen Nokiaan olisi tällä hetkellä järkevää myös taloudellisessa mielessä, osake on halpa.
Solidium voisi ostaa Nokiaa reippaasti ja pitää osakkeita vaikeiden aikojen yli ja estäisi samalla amerikkalaisten instituutioiden sanelun, jotka ovat muuten hyvin hajanaisia.

Nokian laaja tutkimus- ja myyntiverkosto sekä kustannustehokkaat tehtaat takaavat että Nokia tulee takaisin, aivan varmasti. Ainut ongelma on ollut että se on ollut aivan itseriittoinen, ei ole halunnut liittoutua tarpeeksi, muut ovat aikaisemmin halunneet olla sen "leikkikavereita".
Nyt on haettava yhteistyökumppaneita ohjelmistopuolella eli MicroSoft tullee olemaan Nokian nousun kulmakivi lähivuosina.

rcislandlake
Tarkastaako kukaan asiaa siltä kantilta, että jospa alamäki alkoikin silloin, kun omistus alkoi siirtyä ulkomaille. Ulkomaisilla omistajilla alkoi olla sananvaltaa hallituksessa ja näin ollen alkoivat (tarkoituksellisesti) tehdä huonoja päätöksiä. .Voi herranjumala teitä...eikö teillä ole talousoppia ollut koulussa lainkaan?

Osakeyhtiölain sisältö tuttu kenellekään? Anyone?

Homma menee nimittäin näin:
-------------------------------------

1. Osakeyhtiön (Nokia on osakeyhtiö) omistaa osakkeenomistajat. Nokian osakkeenomistajista 80% on ulkomaisia tahoja, ei suomalaisia. Suurin omistajaryhmä on amerikkalaiset sijoitusrahastot ym. Voidaan hyvällä syyllä sanoa Nokian olevan amerikkalaisten omistama firma.

2. Osakeyhtiön hallituksen asettaa (hyväksyy) viimekädessä omistajat. SIIS ne kuuluisat osakkeenomistajat. Tämä näkyi muuten viime keväänä selvästi. Jorma Ollilalle (Nokian hallituksen puheenjohtaja) tehtiin amerikkalaisten pääomistajien taholta selväksi, että "Rupees kattoon OPK:lle seuraajaa". Ollilla ehdotti jälleen seuraajaa omasta "dream-teamistään" eli Vanjokea. Omistajat sanoivat: "Ei käy. Ei-suomalainen johtajat tai Ollila lähtee myös". Jorma Ollila tajusi, että Nokian hallituksen pj:nä voi sentään yrittää vaikuttaa asioihin. Jos omistajat pistävät hallituksesta pihalle, niin se oli sitten siinä.

3. Nokian nykyvaikeudet johtuvat Ollillan, Olli-Pekka Kallasvuon, Anssi Vanjoen, Kai Öistämön, Tero Ojanperän, Niklas Savanderin ja muutaman muun vuosikausia kestäneestä mokaamisesta ja sähläilystä. On tehty vääriä strategisia päätöksiä yksi toisensa perään. Firman innovatiivista puolta on johdettu politbyroon kirjalla. Tulos näkyy. Nokia on tapettu mato, josta on tekemisen meininki ja luomisen innostus poissa. Se on tylsä kuin suomalainen diplomi-insinööri parin oluen jälkeen. Haukotuttaa jo pelkkä ajatus.

4. Amerikkalaisomistajien vika Nokian vaikeudet eivät ole. Kannattaa lukea tämä kohta useamman kerran.

5. Jos suomalaisjohtajille tulee mononkuvaa pyllyyn, niin se tulee ihan ansiosta eli huonosta tuloksesta. Eikä kyse ole edes kvarttaalitaloudesta kun sähläily on jatkunut jo vuosikausia. Mielestäni amerikkalaisomistajat ovat olleet ERITTÄIN pitkämielisiä, mutta jossain menee raja.

6. Stephen Elop on Nokian pääomistajien asettama ja nauttii heidän täyttä luottamustaan. Häntä ette pysty vaihtamaan ettekä syrjäyttämään. Hän istuu omistajan täydellä valtakirjalla johtamassa firmaa. Jos sieltä joku muu lähtee kuin leppäkeihäs, niin se ei ole Elop.

7. Omistaja tekee firmalleen mitä lystää. Siirtää vaikka Marsiin. Koittakaa takoa tämä kaaliin.

8. Jos Elop - omistajien ääni Nokiassa - päättää siirtää firman Americaan tai vaikka Timbuktuun, niin kellään ei ole asiaan nokan koputtamista.

Tämän pituinen tämä ja sillä sipuli. Yksinkertainen asia. Miksi pitää itkeävollata kuin jotkut pahaiset kommarit kun kerta markkinataloudessa eletään?

Itsehän aikoinaan möitte Nokian osakkeet ulkkareille. (tai jätitte ostamatta kun Sinkko kehotti - tai jätitte äänestämättä valtaan poliitikkoja, jotka olisivat tehneet kansankapitalismista vähän kannattavampaa nini olis vielä firmatkin suomalaisten omistuksessa)

sigfrid
Nokian ongelma oli tietenkin suurilla jenkkimarkkinoilla. Amerikalaisille markkinoille ei ole helppo päästä, on lisenssejä, patentteja, kansallisia standardeja ym rajoitetta, joilla ei-amerikkalaisia yrityksiä kampitetaan. USA:n hallitus päättää standardeista juuri niinkuin paikallinen raha käskee. Esimerkiksi matkapuhelinstandardi valitaan kilpailutilanteen mukaan, haitaksi muille ja eduksi omille. Tässä suhteessa jenkit ja japsit ovat olleet saamanlaisia. EU:n piti pystyä samaan Euroopassa.
Jostain näitä "viisaita" lappaa kertomaan, kuinka Jenkeissä Nokiaa (joka on amerikkalainen firma) mukamas sorsitaan.

Jostain syystä korealainen Samsung ja taiwanilainen HTC menestyvät aivan kohtalaisesti Yhdysvalloissa, vaikkei kummankaan pääjohtaja osaa edes kunnolla englantia. Saati sitten että olisivat amerikkalaisten omistamia.

Väitän Nokian USA-sorsimispuheita paskapuheiksi. Todellinen syy, miksi ette menesty on: ette vain osaa.

Ehdotan potkuja koko konkkaronkalle.

Mr. Bauglir
Nokia ei ole koskaan halunnut taipua operaattoreiden vaatimuksiin, jotka taas ovat jenkeissä kuninkaita. Siinä yksi iso syy miksi noksu ei ole koskaan siellä menestynyt.Ehkä se on iso syy. En osaa sanoa.

Ihmettelen vain "logiikkaa": Elikkä Nokia mielummiin poistatti (Exitus Nokiaensis) maailman rahakkaimmilta mobiilimarkkoinoilta kuin suostui tekemään yhteistyötä asiakkaidensa kanssa.

Onpa fiksusti johdettu talo. "Jos asiakkaat ei tee niinkuin me nokialaiset määrätään, niin me ajetaan meidän markkinaosuus Yhdysvalloissa nollaan"

Tuosta suunnattomasta älykkyydestä vois jakaa jo jonkinnäköisen taloudellisen darwin-palkinnon.

Toinen esimerkki,josta lohkeaa Vanjoelle ja näille mennen maailman harhaanjohtajille roheasti talouden darwin palkinto oli "älynväläys" jättäytyä Android-markkinoilta pois. Nykyään Android on maailman suurin ja rahakkain älypuhelinmarkkkina. Mm. täysin uusi toimija, HTC, tekee miljardeja Android puhelimillillaan.

Nokian "viisas" Vanjoki kertoi, ettei hänen kannata Android-puhelinta tehdä kun se olisi kuulemma "pissimistä pöksyihin pakkasella".

Minä ihmettelen, miten niin? Jos firman laariin sataa miljardeja, niin miten se muka voi olla pissimistä??? En tietysti ole niin viisas kuin Vanjoki, mutta eipä amerikkalaisomistajiakaan näyttänyt Vanjoen suuri "viisaus" oikein puhuttelevan.

Jos tämä olisi kommunistinen valtio, niin Vanjoki olisi käyty jo ammuttamassa montun reunalla "sabotaashista".

Että sellainen "pisnesmies". Jättäytyy miljardipuhelinmarkkinoilta pois. Ihan tahallaan.

Samaan aikaan oma Symbian on niin huonolla hapella, ettei kelpaa edes variksenpelättimeen käyttöjärjestelmäksi.

Se että Nokia vielä pärjää halpapuhelimissa, ei merkkaa paljoakaan pidemmässä juoksussaEi Nokia pärjää enää edes niissä. Kiinalaiset vyöryttävät jo tuossakin segmentissä ja ovat Nokiaa tehokkaampia.

Nokia ottaa turpaan nyt joka segmentissä. Pakopaikkaa ei enää ole. There is no hide.

Elopin "porauslautta tulessa" vertaus oli loistava. (Samalla piikki myös Ollilan suuntaan, Ollilahan istuu Shellin hallituksessa)

Mielestäni muuten Ollila on aika lailla vastuussa tästä alamäestä. Nyt kun tietää kuinka lähellä Ollila oli saada kenkää Nokian hallituksesta viime kesänä, niin ymmärtää. Mieshän sopersi jotain sekavaa että "vuosi vielä mutta seuraajaa kattelen". Ollilalla oli tosiasiassa paniikki jo päällä , aivot raksuttivat mitenkä säästyä omistajan antamalta potkujen nöyryytykseltä ja nyt hän yrittää saada homman näyttämään suunnitellulta lähdöltä. Tosiasiassa kyseessä on ajolähtö - ja ihan syystä. Ollila on eräs nykyisen ahdingon pääarkkitehdeistä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat