Seuraa 
Viestejä45973

Esimerkiksi lukion fysiikan newtonilainen dynamiikka on täynnä kappaleisiin vaikuttavia voimia ja niille kirjoitettuja vektori- ja skalaariesityksiä vaikka kaikki tapahtumat ovatkin energiatapahtumia. Niinpä tulee mieleen, että voimienkin täytyy olla energiaa. Mitäpä muuta ne voisivat olla?

Kommentit (6)

visti
Seuraa 
Viestejä6331
P.S.V.
Esimerkiksi lukion fysiikan newtonilainen dynamiikka on täynnä kappaleisiin vaikuttavia voimia ja niille kirjoitettuja vektori- ja skalaariesityksiä vaikka kaikki tapahtumat ovatkin energiatapahtumia. Niinpä tulee mieleen, että voimienkin täytyy olla energiaa. Mitäpä muuta ne voisivat olla?Sinulla on ketunhäntiä kainalossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hamppu
Seuraa 
Viestejä1146

Ajattelin ensin että johan esimerkiksi höyhen pihatiellä aiheuttaa voiman pihatietä vasten, mutta sillä ei ole potentiaalienergiaa kun se ei pääse putoamaan enää alemmaksi. Vaan onhan sillä kuitenkin, sitä vapautuu kun maata poistetaan höyhenen alta. Voimaa ja potentiaalienergiaa on niin kauan että höyhen on päästetty maan massakeskipisteeseen asti.

Kuitenkin voit olla melko varma että höyhenen saaminen maapallon massakeskipisteeseen vaatii enemmän energiaa kuin siltä potentiaalienergiaa löytyy, joten koko systeemiä ajatellen tuota energiaa ei kuitenkaan ole olemassa? Siellä missä on voima, on myös potentiaaliero, mutta ei välttämättä energiaa? Vai joku energiako sen höyhenen kuitenkin lopulta pitää siellä pinnalla, vrt satelliitti radallaan.

Toisaalta tarpeeksi suuri määrä sulaa volframia tms voisi löytää tiensä hyvin pitkälle maan uumeniin. Miksi muuten maan ytimen sanotaan olevan nimenomaan rautaa ja nikkeliä? Eikö painavampien aineiden pitäisi päätyä pohjalle. Kulta, volframi, uraani, lyijy jne. Sitä ei sieltä ihan vain pillillä imetäkkään.

Näiden pyörittämisestä tulee mieleen ydinvoimat, elektronien radat, magnetismi, lämpösäteily yms. Menee aivot solmuun. Ajatus rönsyilee.

korant
Voimavaikutuksen muodostumiseen tarvitaan energiaa mutta eihän se ole sama suure kuten yksiköistäkin huomaa.Esimerkiksi kiihdytettäessä vaakasuoralla kitkapinnalla olevan laatikon nopeutta tekisi mieli ajatella vetävän voiman merkitsevän energian sisäänvirtausta ja kitkavoiman sekä hitausvoiman ma merkitsevän energian muuttumista lämmöksi, ääneksi ja kappaleen liike-energiaksi.

Staattiset tukivoimat puolestaan merkitsisivät kemiasta tutun dynaamisen tasapainon kanssa analogista energia-alkioiden edestakaisinvirtausta systeemin sisässä.

Hamppu
Seuraa 
Viestejä1146

Kutakuinkin näin jos laatikko on jo kiihtyvässä liikkeessä, mutta voima on olemassa vaikka kitka olisi niin suuri ettei paikallaan oleva laatikko lähtisikään liikkeelle. Silloin laatikon nähdään saavan voimasta energiaa vasta kun voima aiheuttaa laatikolle jotain konkreettista, eli tässä tapauksessa lepokitkan voittamista.

Hamppu
Kutakuinkin näin jos laatikko on jo kiihtyvässä liikkeessä, mutta voima on olemassa vaikka kitka olisi niin suuri ettei paikallaan oleva laatikko lähtisikään liikkeelle. Silloin laatikon nähdään saavan voimasta energiaa vasta kun voima aiheuttaa laatikolle jotain konkreettista, eli tässä tapauksessa lepokitkan voittamista.Ennen lepokitkan murtumista tilannetta voisi verrata tukivoimien edustamaan energia-alkioiden dynaamiseen tasapainoon, jossa vetävän voiman ilmentämän energia-alkioiden määrän kasvu vastaisi liuoksen konsentraation kasvua

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat